Kendinizi gelistirirseniz ve alaninizda iyi olursaniz universitede ogretim uyesi olmasaniz bile ders verebilirsiniz. Tabi bölümün bu yönde yazı yazmasi lazim; bu alanda ders verebilecek öğretim elemanımız bulunmamaktadır vs diye. Bu büyük üniversitelerde biraz zor. Ama yeni açılan uni ve bölümlerde mümkün. Gerçekten yeterli sayıda hoca olmadığı icin bazen de derse girmek isteyen kisiyi tanidiklari ve yardim etmek istedikleri icin boyle şeyler yapılıyor.
Öğretim gorevlisi kadrolarının gerçekten ihtiyaç duyulup da açıldığına hiç rastlamadim. Genelde araştırma görevlisi kadrosu için şartları sağlayamayan torpilli kisiler icin öğretim görevlisi kadrosu açılıyor. Çünkü öğretim görevlisinin tek görevi ders vermektir. Onun doktora yapmasi falan beklenmez, hatta yasaktı hala yasak mı bilmiyorum. E zaten doktorasini yapan öğretim üyesi olmak için yetişen araştırma gorevlileri varken, hali hazirda öğretim uyeleri varken, yrd doç., doç ya da prof kadrosu yerine ogretim gorevlisi kafrosu acmak tamamen sacmalik. Ayrica bir bölümde yl ve doktora programi acmak icin belirli sayida doc ve prof olmasi gerekir. Yani demem o ki ogretim gorevlisi kadrosunu dayınız yoksa unutun.
Araştırma gorevlisi kadroları da genellikle hocalarin yl veya doktora yapan öğrencileri için açılır. Ama yl ve doktora programi olmayan bölümler var. Yani lisansüstü öğrencileri, adayları olmuyor. Ben öyle bir bölüme atanmistim. Yine de alimlarda referansa, nerden mezun olduguna, hangi konu uzerinde çalıştığına vs dikkat ediyorlar. Mesela bazen özellikle belirli bir alanda çalışan birine ihtiyaç duyuyorlar. O alanda çalışmıyorsanız ne kadar başarılı olursaniz olun eleyebilirler. Akademik kadro icin uzuuun koşullar listesi var. Zorlu ve sabır isteyen bir süreç. Sırf iş bulabilmek icin bu yolda yuruyemeyebilirsiniz. Insani çok yıpratıyor. Sahsen ben kendimi tükenmiş hissediyorum. Her aşaması beni ayrı yordu. Yalniz basiniza, kendi çabalarınızla akademisyen olmak çoooook zor. Ama bu zoru başaran çok sayıda insan da var. Doktorayı bitirince kadro bulma şansınızın daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Tabi yayınlarınız da olursa