- Konu Sahibi Led_BiR_Vele_DisTiri
-
arkadaşın bayraklıda hasar alan evi var, kiriş hafif aşağı indiği için kapı kapanmıyor. yani kolonla bağlantı noktasından bırakmış kendini kiriş sarsıntı sırasında, deprem biraz daha uzun sürseymiş tamamen ayrılıp çökmeye başlayacakmış anlamına geliyor bu, düz mantık. hafif hasarlı raporu vermişler. hafif hasar dendiği için devletten destek alamamışlar. oturamıyorlar da güvenip, kiraya da verilmiyor. apartmandakiler uzlaşamıyorlarmış, kimisi diyormuş ki müteahite verelim herkes 600-700 bin versin yeni ev yapılsın. kimisi razı gelmiyormuş falan. anlaşma sağlanamadığı için evet şu an o ev çöp. arkadaş başka yere taşındı, kendi eviydi. zararda tamamen.
yani evet depremde hasar alan ev çöp oluyor. güneydoğu depremlerinin olduğu bölgeye devletin yeni yapacağı evlerin %40'ını vatandaştan tahsil edecekler. yani depremde evini, barkını, ailesini kaybetmiş, hayatı elinden kaymış insanlardan yüzbinlerce para istiyorlar tekrar ev sahibi olabilmeleri için.
depremzedelere kira desteği olarak, eğer kiracı ise 2 bin, eğer ev sahibi ise (yani zarar gören, yıkılan evde kiracı/ev sahibi olma durumuna göre değişiyor) veriyor. kiralar olmuş en az 8-10 bin. millete bu paralarla destek olacak güya.
tek yürek gecesinde kaç milyar TL para toplandı, kızılay çadırları parayla satıyor ahbap'a. depremdeze insanların hala çadırı yok çadırı.
hayır o konuyu bilmiyorum.Cinlerim tepeme cikiyor. Bu insanların hic biseyi kalmadi ki, atiyorum 2 milyona yapilan eve nasi cikarip 1 milyon vericek, nerden bulup da verecek.
Bayrakliyi, Bostanlı'yi, Mavişehir'i semt olarak arkada tepelere mi Cigliye mi bi yerlere tasiycaklarmis komple. Onu sordum ben, biliyo musun o konuyu?
hayır o konuyu bilmiyorum.
kesinlikle.Tabiki öyle deprem yorgunu birde tadilat gördüler kat alındı üzerinden 24 yıl geçti benim karşı binam ağır hasarlı imiş orta hasara çevirmişler bir tanesi 1milyona satmaya çalışıyor azıcık dikkatli bakan binanın yamuklugunu görür depremi yaşamayan biri de ay kirada oturmam yeni eve gücüm yetmez begenmemezlik yapmıyim diye gelir alır
99da yıkılan binaların bir kısmı önceki depremi görmüş yada aynı yere yapılmış
Su an çoğu yere imar izni çıkmadı 24 yıl geçti ya kamulastirilmis ya otopark yada prefabrik isyeri
Şehir çok güzel, boğazı seyretmek zevkli ama doğup büyüdüğüm şehir olmaktan çıkalı çok oldu, ben 90’lara kadar ki İstanbul’dan bahsediyorum aslındaBogazda manzara eşliğinde ya da Bağdat caddesinde yasamiyosan bence artik bi güzelliği kalmadi. Üst üste beton yigini, ne yesili var ne de düzgün bir kentleşme. Ben evimi depremden önce sattim. Daha da ordan bisey almam. Bile bile lades bana göre.Led_BiR_Vele_DisTiri kuzum illa kalman gerekiyosa da deprem bölgesi olmayan bi yerden bütçene göre daha iyi bisey alirsin belki. Istanbul'un ne olacağı da belli degil. Herkes kacarken ordan ev alinmaz.
Güncel fiyatlardan vermiyorlardir. TOKİ nin fiyatlarının yüzde 40 dir. TOKİ'nin normal cekilisten çıkanlari bile zaten rahat ödeniyor. Araba kaza yaptığında perte çıktığında da kimse yenisini vermiyor. Zorunlu trafik sigortası var o yüzden. Zorunlu deprem sigortası yapanlar da bir kısmını sigortadan alır. Hemen hemen evin bedelini karşılar diye düşünüyorum.istanbulda ev almaya değmez ya.
ev için tarladan olacaksınız, arabadan olacaksınız, kredi çekeceksiniz. kredi muhtemelen kiranızdan daha yüksek olacak aylık ödeme anlamında.
alacağınız evin nasıl yapıldığı da meçhul yani insanlar 1.5 dk'da evsiz kaldılar, devlet yeni yapacağı evlerin %40'ını vatandaştan istiyor asla hibe etmiyor. depremde her şeyini kaybetmiş insandan bir de para istiyor yani.
türkiye'de ev sahibi olmak daha doğrusu ev satın almak çok anlamsız geliyor artık bana.
Sevindim bu yorumunuza. İlk başta Ruslara kiralik diyince yadirgamistim açıkçası. Bence devlet önlem almıyor ama biz kiralarken ve satarken biraz milliyetçi davranmaliyiz. Benim oturduğum TOKİ de eskiden çok ucuzdu kiralar. Sonra Araplar ve yabancılar rağbet etmeye başladı. Peşin de ödüyorlar diye insanları evlerinden ettiler. Millet ucuz diye geldi. O kiraları veremeyince başka semtlere gitmek zorunda kaldılar. Özellikle çocuk olunca öyle zor ki bu durum. Para gelir bir şekilde de aynı şekilde de gidebilir. Ben bu kadar paragöz olma derdini anlamıyorum o yüzden. Bugün bir kötü hastaliga yakalansan dünyanin parasını dökmek gerekiyor.Tamamıyla yanlış anlamışsınız.Hiç de saldırgan değilim hele ki size karşı(bir çok konuda hemfikiriz çünkü)
Demek istediğim şuydu anne baba evinde yaşasaydım ben de hırs yapmazdım yatırım falan düşünmezdim ben yetimhanede büyüdüm hem anne yok hem baba,dolayısıyla 17 yaşımdan beri ev kaygısı yaşadım üniversite okudum çalıştım tekrar üniversite okudum hayalim 1 tane çatım olsun derken ekonomi gidişatını anladım hiç bir konut yatırımı pişman etmez diye.
Aile ortamında büyümüş olsaydım inanın benim de hırslarım olmazdı belki,çalıştım aldım çalmadım çırpmadım.Konuşma ve yazma tarzım bu en ponçik halimle yazıyorum şu an ama sert ve saldırgan olarak karşıya veriyorum
Araplara vermedim Ruslara da sırf daha fazla veriyor diye vermedim onlar eski kiracılar 7-8 yıllık hiç birini çıkarmadım daha fazla para versin diye
aynen hiçbir TOKİ yıkılmamisBen de ev almayı düşünüyordum. Kendi evimi satıp yeni ev aldığımda çok fark oluyor. İlk bir kaç yıl çok sıkıntı çekmem gerekir. Bu depremden sonra vazgeçtim ama ya. Elbet ekonomi de rayına oturur. Su an herşey çok belirsiz.
Üstelik bu depremde gördük ki yeni binalar da yikilabiliyor. Kime neye guveneceksin. Bugün bir haberde gördüm. Yeni depreme dayanıklı diye ev alan aile komple vefat etmiş. Eski evlerinde ölen olmamış.
Bana imkan varsa arsa almak mantıklı geliyor..çatalca tarafından falan. Oralar da ilerde şehir olur Çekmeköy gibi. Karavan kamp alanı işletmek için birine kiraya falan verilebilir. Belki öyle aylık gelir de olur.
Benim de kiram çok artacak ama ben biraz daha kirada kalmaya karar verdim. Hayırlısı olsun diyorum. Alacaksaniz en iç açıcı görünen su an TOKİ gibi. Ordan alabilirsiniz. İyi araştırmak lazım milyonlar bir gece de pul olabiliyor.
Ağır hasar alan varmış ama can kaybı olan olmamış sanırım doğru bilgiyse. Ben eski evimden hem faya yakın olduğu için hem de deprem olursa ve ben işte olursam o mesafedeki trafikten çocuklara ulasamayiz diye bir ara baya kafayı sıyırdım.aynen hiçbir TOKİ yıkılmamis
TOKİ iyi Cidden
kesinlikle.
iki aya kalmaz her şey unutulur, ev olsun da çamurdan olsun zihniyeti kapış kapış alır o saçma sapan evleri. nedense ev sahibi olmayı statü, level atlama olarak gören bir zihniyet de var, kimse almasa onlar mutlaka alır.
cahilin de ötesi bir milletiz, evi alırken mutfak dolabını, parkesini, kapısını penceresini sorgularız da kimse burası depreme dayanıklı mı acaba, sağlam mı acaba, yapılması gerektiği gibi mi yapıldı acaba diye sorgulamaz.
çamaşır makinesi aldığımda elime tuğla kadar evrak veriliyor yok garanti belgesi, yok faturası, yok kullanım kitapçığı bilmem ne diye. bir ev aldığımda elime vere vere bi tapu kağıdı veriliyor. ne projesinden haberimiz var ne dayanıklılığından. sorsam herkes lavabo markasını söyler evinin ama beton kalitesini söyleyemez, demirini söyleyemez. hangi temel kullanılmış bunu söyleyemez çünkü bilmez. yalan dolanın çok döndüğü konular zaten bunlar.
geçen gün biri konu açmış, ev iki katlı ama ev sahibi şey demiş, burası radye temel ve raylı sistem var
2 katlı binada neden raylı sistem kullanılsın, radye temel olması da düşük ihtimal ama raylı sistem var diye de sallamazsın be kardeşim. kadıncağız da inanmış. dedik abla 2 katlı eve kimse bunların masrafını etmez ama 2 katlı evden de pek korkmana gerek yok.
en son ev sahibine inanmaya devam ediyordu hatun.
Bende şunu anlamıyorum deprem olduktan sonra neden orası artıyor insanlar deprem olunca o bölgeden kaçar düşmesi lazım ayrıca şuan istanbulu baya korkuttular insanlar göç ediyor konutlarda talep azaldı düşmesi gerekirken hergün artıyorAğır hasar alan varmış ama can kaybı olan olmamış sanırım doğru bilgiyse. Ben eski evimden hem faya yakın olduğu için hem de deprem olursa ve ben işte olursam o mesafedeki trafikten çocuklara ulasamayiz diye bir ara baya kafayı sıyırdım.
İse yakın Eyüp falan aynı kirayla olabilirdi. Ama bitişik nizam ve deprem korkumdan cesaret edemedim. O dönem çok araştırmıştım tokiyi önerdiler genel olarak. Oturduğum TOKİ de az katlı.
Ben 5.8 depreminden önce ev bakmaya başlamıştım. O zaman buralar cok uzaktı çünkü merkeze baya uzak. Sağlık ocağı ve pazara gitmek için bile araba gerekiyor. Sonra deprem oldu buranin fiyatları sürekli yükselişe geçti. Şimdi ev sahibim evi satıyor çıkınca büyük ihtimal tekrar burdan ev tutamayacagim. Artık ne yaparım bilmem.
Ha bu arada alt kat dükkan. Geçen dediler dükkandan Bodrum'a geçiş yapmışlar. Perde duvar olduğu için de direkt taşıyıcı sistem etkileniyor. Gidip gördüm rahatladım o tarz birşey değilmiş ama bizdeki bu bilinçle sağlam diye bir sürü kira verdiğim ev de yıkılabilir yani.
Yeminle hiç bir şeye hevesim kalmadı.
Okuduklarım, düşüncelerim.
İstanbul'dan gitme fikrim.
Ama nereye gidecegiz ?
İşlerimiz burada.
Ben gitsem çocugumla, eşim burada kalmak zorunda.
Memur değiliz ki tayin isteyelim, öyle bir çıkmazın içindeyim ki, anlatamam.
Çok moralim bozuk.
Araplar ile ilgili şöyle bir duyum aldım
Cok afedersiniz Kendi çıkardığı gazdan korkar korna sesinden korkar batıda yakın zamanda olacak 5 6 şiddeti bile onların kaçıp gitmesine neden olur diye
Deprem bölgesinde kalanlar bence o bölgede ztn yıllardır yaşayan yerli halk
Bu ülkede çok şey değişecek yeterki bu dayanışmayı kaybetmeyelim biz bize yeteriz ama çürük elmalara izin vermeyelim
Bende çok üzgünüm ama şöyle bir hissim var bir duvar kalkacak ve su an böyle olması gerekiyor akışına bıraktım açıkçası..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?