6 ay ücretsiz izinden sonra olmuyor yani,napalım. Tşk Cutecim.Ocak ayından itibaren yapılan düzenlemeler özellikle çalışan annelere yeni haklar getirdi. Bunlardan bir tanesi de doğumdan sonra kullanılan izinler ve ücretlerle ilgili. Yasaya göre; doğum yapan kadınlar, analık izninden sonra 6 aya kadar yarım gün çalışabilecek. Bu sürede mali ve sosyal haklarından kesinti yapılamayacak.
Çoğul doğumlarda bu sürelere 1'er ay ilave edilecek. Engelli çocuğu olanlarda süre 12 ay olarak uygulanacak.
KALIN FONDAN ÖDENECEK
Kalanını Fon ödeyecek İzin hakkından evlat edinenler de yararlanacak. Yarım gün çalışan annelerin normal şartlarda yarım maaş alması gerekiyor. Ancak son düzenlemeyle bu kayıp minimuma indirildi.
Artık yarım gün çalışan anne işvereninden yarım maaş alacak ama kalanını İşsizlik Sigortası Fonu (devlet) karşılayacak. Diğer bir deyişle, kadın işçilerin çalıştıkları süreye ilişkin prim ve ücretini işveren, çalışmadıkları sürenin prim ve ücretini Fon ödeyecek.
600 GÜN PRİM ŞARTI VAR
Kadın işçinin yarım gün çalışma hakkından yararlanabilmesi için doğum tarihinden önceki son üç yılda, adma en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekiyor.
Yasaya göre; İşsizlik Fonu'nun ödeyeceği tutar 'asgari ücretin brüt tutarına (1646 lira)' göre belirlenecek. Çalışırken alınan maaş ne olursa olsun devletin ödeyeceği tutar brüt asgari ücretin yarısı olan 823 lirayla sınırlı olacak. Kadın işçiler analık izninden sonra, birinci doğumda 60, ikinci doğumda 120, sonraki doğumlarda 180 gün yarım gün çalışabilecek.
ASGARİ ÜCRETLİ AVANTAJLI OLACAK
Asgari ücret alırken doğum yapan ve yarım gün çalışmayı planlayan anneler daha avantajlı olacak. Çünkü normal şartlarda 1300 lira net ücret alan bir anne, yarım gün çalışrken patronu 650 lira ödeme yapacak. 823 lira da İşsizlik Fonu katkı sağlayacak. Böylece asgari ücretlinin eline geçen para 1473 lira olacak. Bu haktan yararlanmak için analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde ' İşkur'a müracaat edilecek.
aynen bu sekilde once part time hakkını kullanman lazımAnalık izni süresi bitiminden sonra yarım gün baslamalisiniz. Diye biliyorum. Araya ucretsiz izin olmuyor.
Canim 3 nisanda iznim bitti, pazartesi gunu istifa etmeye gittim.Detaylara çok girmeyeyim,daha iyi bir pozisyon teklif ettiler yarim gun olursa ve maasa da bagli olarak kabul edebilecegimi söyledim.Genel mudurle konusacaklar ins hayirlisi olur.Bir de kabul etmezsem issizlik maasi almak için siz cikarirmisiniz dedim.IK direktoru o sekilde olmaz demisti ama genel mudur tamam demis. Yani 1_2 gune netlesecek herseyin hayirlisiceyz nasıl yaptın izin konusu bebiş doğdu işe başladın mı?
Yarim gun yarim maas netlesmedi mi?Benim bildiğim kadarıyla bu kanun şu anda sadece memurlarda uygulanıyor. Özelde maalesef böyle hakların kullanılmasında sıkıntı yaşanıyor. Kamuda 16 haftalık analık izni bittiği anda ilk 6 ayda günde 3 saat süt izni var, sonraki 6 ay da günde 1,5 saat süt izni var. İlk çocukta 16 haftalık analık izni bittiği andan itibaren 2 ay süreyle gunde yarım gün ama tam maaş alacaklar, 2. çocukta bu süre 4 ay. Bu yarım gün çalışılıp tam maaş alındığı sürede bunlara ekstra süt izni ise verilmeyecek. Kamuda bunu uygulayan yerler var. Analık izni bittiği anda dilekçe vermeniz yeterli oluyo. Ancak çocuk okul çağına gelene kadar yarım gün yarım maaş konusu sanırım daha kesinleşmedi. Şöyleki hangi kadın memurları kapsayacak diye bir yönetmelik çıkması gerekiyor. Örneğin kadın öğretmen bu haktan faydalandığında okulun tüm ders programlarını ona göre ayarlaması gerekecek. Veyahut bir kadın polis. Sahada çalışması gerekiyor. Bunun planlaması gerekiyor. Kamuda memur deyince sadece masa başı çalışanlar yok.
Bana konusalim netlestirelim sana haber verecegiz dediler.Valla kafam karisti,yarim olmazsa ayrilacagimi biliyorlardi cunku.Ben de bu kanun kesinlesti saniyodumÜcretsiz aldıktan sonra yarım gün alamıyorsun.
Özel sektörde yarım gün de yok sanırım.
kanun netleşti ceyzCanim 3 nisanda iznim bitti, pazartesi gunu istifa etmeye gittim.Detaylara çok girmeyeyim,daha iyi bir pozisyon teklif ettiler yarim gun olursa ve maasa da bagli olarak kabul edebilecegimi söyledim.Genel mudurle konusacaklar ins hayirlisi olur.Bir de kabul etmezsem issizlik maasi almak için siz cikarirmisiniz dedim.IK direktoru o sekilde olmaz demisti ama genel mudur tamam demis. Yani 1_2 gune netlesecek herseyin hayirlisi
Özel sektördeyim.Analık izni sonrası 6 aylık ucretsiz izin hakkım da doluyor 21 haziranda.tekrar istedim izin.Işyerim de bebeğimin ilkokul çağına kadar kısmi zamanlı calısma hakkımi kullanma seçeneği sundu bugün .Benim bildiğim kadarıyla bu kanun şu anda sadece memurlarda uygulanıyor. Özelde maalesef böyle hakların kullanılmasında sıkıntı yaşanıyor. Kamuda 16 haftalık analık izni bittiği anda ilk 6 ayda günde 3 saat süt izni var, sonraki 6 ay da günde 1,5 saat süt izni var. İlk çocukta 16 haftalık analık izni bittiği andan itibaren 2 ay süreyle gunde yarım gün ama tam maaş alacaklar, 2. çocukta bu süre 4 ay. Bu yarım gün çalışılıp tam maaş alındığı sürede bunlara ekstra süt izni ise verilmeyecek. Kamuda bunu uygulayan yerler var. Analık izni bittiği anda dilekçe vermeniz yeterli oluyo. Ancak çocuk okul çağına gelene kadar yarım gün yarım maaş konusu sanırım daha kesinleşmedi. Şöyleki hangi kadın memurları kapsayacak diye bir yönetmelik çıkması gerekiyor. Örneğin kadın öğretmen bu haktan faydalandığında okulun tüm ders programlarını ona göre ayarlaması gerekecek. Veyahut bir kadın polis. Sahada çalışması gerekiyor. Bunun planlaması gerekiyor. Kamuda memur deyince sadece masa başı çalışanlar yok.
Ben de tüm haklarımla çikabilir miyim dedim maalesef dendi.yarım çalışabilirsiniz isterseniz dendi.Zaten buna mecburlar.uymazlarsa dava açma hakkınız varBana konusalim netlestirelim sana haber verecegiz dediler.Valla kafam karisti,yarim olmazsa ayrilacagimi biliyorlardi cunku.Ben de bu kanun kesinlesti saniyodum
Kesinleşti canım.lütfen hakkını ara.Bana konusalim netlestirelim sana haber verecegiz dediler.Valla kafam karisti,yarim olmazsa ayrilacagimi biliyorlardi cunku.Ben de bu kanun kesinlesti saniyodum
Ben bu hakkımı kullanıyorum fakat. 2015te İlk bebeğimi kaybettim onu nüfusume almıştık doğdu öldü diyerekten. Ondan da doğum parası aldım yani birinci çocuk 300 ikinci çocuk 400 lira toplam 700 lira para aldım. Fakat yarım gün gelirsek bu hakkımı 4ay yarım gün izin hakkımı kullanıamiyorum iki ay kullanıyorum nasıl olacak?memurlarda durum şu;( özeli bilmiyorum resmi gazetede yayınlandı mı)
*4 ay ücretli doğum izni
*sonrasında ilk cocukta 2 ay (sizinki 2.cocukmus o zaman 4ay) yarım gün çalışma tam maaş
*sonrasında ücretsiz izin..
yani doğum izninden hemen sonra yarım gün çalışmayı başlatmak gerekiyor. araya ücretsiz izin sokarsanız yarım gün çalışma olmaz.
aynı şekilde süt izni de böyle işliyor.. doğum izninden itibaren süre başlıyor
Ne kadar sure yarim calisiliyor acaba,ilk çocukta 2 ay sonrakinde 4 ay mi? Eger öyleyse bana yine yaramaz,daha uzun sure yarim calisip yarim maas istiyorum part time gibi yani. Onu da verirler mi bilmiyorumBen de tüm haklarımla çikabilir miyim dedim maalesef dendi.yarım çalışabilirsiniz isterseniz dendi.Zaten buna mecburlar.uymazlarsa dava açma hakkınız var
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?