kaderimizdeki insanlamı evleniriz beklemekten yoruldum...........

bana kursa gıt spora gıt dıyosunuz bazı arkadaslar ya ortamlara gırıyorum arkadaslar cıkıyor ıste bu ıstegımıde dıle getırıyorum yok kardesım ıste olmayınca olmuyor.... bı ark dokt arkadası hastanede ılkokul mezunu hademeyle evlenmıs bu kader degılmıdır... yoksa kursa gıtme amacı olan bı dokt hademe ıstemez heralde sakın kucumsuyorum dıe dusunmeyın asla kucumsemıyorum sosyo ekonomık farklar dan dolayı dedım

kesinlikle kaderde yazılan oluyor,çocuk anne rahmine düştüğü an yazılırmış kaderinde evleneceği kişi...
bir de ölüm saati ve nikah saati vardır buna da çok inanırım,
yani zamanı gelmeden hiçbir şey olmuyor ne kadar çabalasan nafile önemli olan hayırlısını dilemek .

Bence de evleneceğin kişi kaderinde bellidir ancak aldığımız kararlara göre bu yön değiştirebiliyor bence. Yani, bir nevi insanın kaderini etkileme payı olduğunu düşünüyorum.

Mesela, geçmiş zaman için söylemiyorum ama 17-18 yaşlarında, daha hayatı tanımadan, kendi isteğiyle evlenen biri de buna kader diyemez.

Son düzenleme:
Kadere inanıyorum senelerce arkadaşım olan ve asla evlemem dediğim bir erkekle evliyim seneler sonra ağzım dilim bağlandı ona hayır diyemedim
demek ki kaderimde o varmış o kadar küsüp konuşmamamıza rağmen seneler sonra gene beni buldu e benim için hayırlı olan o yaşmış ki ondan önce evlenemedim evlenecek insanlar olmadı hayatımda

aslında bu soruyu hep merak etmişimdir hala daha araştırdığım konulardan biri gerçekten karışık ama epey bir bilgi sahibi oldum :)

aslında bu konu biraz farklı Allah herşeyi bilir herşeyi görür diyoruz ya işte Allah ta bizim ne istediğimizi biliyor ve ona göre karşımıza çıkarıyor bizim ne istediğimizi bildiği için bu daha önceden belli :)
seçimimiz bize ait yani.
şöyle ki bazen biz hiç seçemiyoruz direk Allahın yazdığı olur derler ? ozaman öyle olsaydı boşanma olayları hiç olmazdı nede olsa Allah yazıyor
hayırlı ve ya hayırsız biz gerçekten istiyorsak Allah o kişiyi karşımıza çıkarır buda kader işte

Evet kaderimizdeki insanla evleniriz.
Doğduğumuz tarih, öldüğümüz tarih ve evleneceğimiz kişi değişmez. Duayla ölüm şeklimizi değiştirebiliriz ama ölüm tarihimizi değiştiremeyiz. Yine duayla evleneceğimiz kişinin karakterini değiştirebiliriz ama kendisini değiştiremeyiz.
Eşimin bir arkadaşını yıllar önce ailesi evlendirmek istemiş ama çocuk evlenmek istemiyormuş o zaman. Bir kızı göstermişler uzaktan. Çocuk olmaz demiş. Sonra 6 ay kadar önce bir arkadaşı, seni biriyle tanıştırmak istiyorum demiş. Çocuk da artık evliliği düşünmeye başladığı için tamam demiş. Gittiğinde yıllar önce ailesinin tanıştırmak istediği kızla karşılaşmış. Birkaç hafta önce evlendiler.

32 yaşındayım bu yaz evlendim, 29 hiç te geç bir yaş değil. Evet evleneceğin insan kaderinde yazılıdır ve hiç ummadığın anda çok şey olur, aynı benim eşimle tanışmam gibi.. :)

Son düzenleme:

kesınlıkle bi insanın evleneceği kişi kaderınde yazılıdır değişmez bu.ama eğer kı kötü huyları varsa duayla bunları yok edebılırız...ama kendısını değiştiremeyız.rabbim hepımıze hayırlı kısmetler versın.hayırlı insanlarla karşılaştırsın...her insan merak eder kımınle evleneceğini buda işin ucuna heycan katıyor :)

Doğum tarihini,evlenecegimiz tarih ve ölüm tarihimiz hepsi önceden bellidir bende kadere inanırım ölüm tarihimizi nasıl bilemedigimiz gibi evlenecegimiz tarihide bilemeyiz evliliginde bir günü saati ve yılı vardır bir bakmısız karşımıza ummadıgımız birisi çıkmış biz hayır demek istesekte bazen öyle bir hal alıyorki dilimiz tutuluyor konuşamıyoruz çevremde bu kişiyle evlenmem diyenler den bazıları o hiç evlenmem dedikleri kişiler ile evli.

çogunluk kader dıyor demmekkı cıdden kaderr ama bazılarının karsına nıye gec cıkıyorrr

çogunluk kader dıyor demmekkı cıdden kaderr ama bazılarının karsına nıye gec cıkıyorrr

mav arkadaşım bu kadar karamsar olma bak buraya senin için bir yazı paylaşıyorum evlilikle ilgili oku lütfen arkadaşım biraz dini içerikli olacak o yüzden kızmayın ama arkadaşımız çok karamsar o yüzden ekliyorum yazıyı.

Kısmet Bağlanması var mıdır? Kısmetimiz kapanabilir mi?

Dünyada evlenemeden vefat edenleri bile Cennette otuz üç yaşında en güzel bir Cennet genci olarak olarak evlendirir, kısmetini yine karşısına çıkarır, asla kısmetsiz bırakmaz. Onlar da o zaman asla pişmanlık duymazlar dünyadaki bekleyişlerinden dolayı. Çünkü Cennet evliliği dünyadakiyle kıyaslanamayacak kadar özel ve güzel bir evlilik olur.. Bütünüyle mutluluk ve saadet kaynağı halini alır.

Kısmetin kapalı olup olmadığını insan bilemediği
için, kendi isteği olan bir şeyi elde etmek için bazı sebeplere teşebbüs etmesi gerekir. Bu sebeplere teşebbüsten sonra şayet istediğimiz şeyi elde edersek, şükrederiz. Şayet istediğimz şey elde edilmez ise, o zaman “hakkımızda hayırlı değilmiş” deyip, verilmediği için ve ahirette isteğimizin daha güzelinin verileceğine iman edip yine şükretmek gerekir.

Kısmet beklemelerde yanlış yorumlardan uzak kalınmalıdır. Bazı kimselerde yanlış bir kısmet bağlama anlayışı görülmektedir.

Evham ve su-i zanna kapılan bu kimseler tereddüt etmeden konuşabiliyorlar:

– Kızımızın ya da oğlumuzun kısmeti bir türlü çıkmıyor, çıkınca da anlaşmayla sonuçlanmıyor, bir bahane bulunup iş bozuluyor! Demek ki kısmetini bağlamışlar. Zaten falan ve filan komşulardan da şüphe ediyoruz.. diye hüküm verebiliyorlar.

Halbuki Allah (cc), hiçbir insana bir başkasının kısmetini bağlama imkan ve salahiyeti vermemiştir. Bu sebeple, kısmet bağlanması diye bir olay olamaz. Ama kısmet beklenmesi diye bir gerçek olur.

Demek ki mesele, kısmet bağlanması değil kısmetin beklenmesi meselesidir
.

Bu kısmet bekleme meselesini, maneviyat büyüğüİsmail Fakirullah Hazretlerinin verdiği misal, pek güzel açıklamaktadır. Öğrencilerinden birinin eline bir testi verip kuşluk vakti çeşmeye gönderir Fakirullah Hazretleri.

Ne var ki öğrenci çeşmenin başına varınca oradaki çocuklarla oyuna dalar, ta ikindiye kadar oyun sürer. Nihayet gün batarken aceleyle testiyi doldurup döner. Bunca vakittir orada oyuna dalan öğrenciyi bu defa arkadaşları aralarına alıp hırpalamak isterler. Ancak Fakirullah Hazretleri müdahale ederek der ki:

– Neye suçluyorsunuz arkadaşınızı?

– Kuşluk vakti gönderdiniz ikindi üzeri döndü, bizi bu kadar bekletmeye hakkı var mı? derler.

Büyük insan şöyle izah eder geç kalma sebebini.

– Arkadaşınızın kabahati yoktur bu bekleyişte. Çünkü der, çeşmenin başında oyuna dalmaya mecburdu. Kısmetiniz olan su henüz kurnaya gelmemişti, yoldaydı. Başkalarının kısmetini doldurup ta size getiremezdi. Ne zaman yoldaki sizin kısmetiniz kurnaya geldi, işte o zaman oynamayı bırakıp testiyi çeşmeye tutarak kısmetinizi doldurup getirdi. Onun kabahati yoktur, yoldaki kısmetinizi beklemiştir.

İşte, evlenme olayındaki bekleme de, yoldaki kısmeti beklemeden başkası değildir.

Demek ki, kısmet bağlaması yoktur ama kısmet beklemesi vardır.

Şunu hiç unutmamak gerektir ki, Allah yarattığı kulunun kısmetini asla bağlamaz.O kadar bağlamaz ki, dünyada evlenemeden vefat edenleri bile Cennette otuz üç yaşında en güzel bir Cennet genci olarak olarak evlendirir, kısmetini yine karşısına çıkarır, asla kısmetsiz bırakmaz. Onlar da o zaman asla pişmanlık duymazlar dünyadaki bekleyişlerinden dolayı. Çünkü Cennet evliliği dünyadakiyle kıyaslanamayacak kadar özel ve güzel bir evlilik olur.. Bütünüyle mutluluk ve saadet kaynağı halini alır.

Bence burada unutulmaması gereken en mühim nokta şu olmalıdır.

Dünyadaki kısmetini bekleyenler bekleme süresini büyük bir fırsat bilmeli, bu sıralarda kendi özelliklerini geliştirip vasıflarını çoğaltmayı hedef almalı, vasıfsız işçi durumundan çıkıp aranan vasıflı aday özelliğini kazanmalı, kendini bir çok vasıflarla değerli durumuna getirmelidir
. Çünkü denklik dünyada da ahirette de esastır. Dünyada vasıflı olanlar Cennette de vasıflılarla evlenirler. Bu bakımdan da kısmet bekleme devresini güzel vasıfları kazanma, çoğaltma devresi olarak düşünmeli, yüksek vasıflılara layık hale gelmeye gayret göstermelidir.
Zaten beklemenin bir faydalı yanı da, güzel vasıflarını çoğalt ikazını yapıyor olmasıdır

alıntı

Maddi ve/veya manevi tamamlanması gereken birşeyler olduğu için herkes farklı yaşlarda evlilik yapıyor bence, tabi bunu günümüz için söylüyorum. Önemli olan evlenmek değil zaten; doğru insanı bulabilmek... Doğru insanı bulmadan evlenip hayatını zehir etmektense beklemek daha mantıklı.

konuyu açan arkadaşım. Muhammed hocanın bu konuda kendisine sorulan soruya verdiği bir yanıt var. buraya yapıştırıyorum. dikkatlice okuyun. umarım kafanızdaki sorular cevaplanır biraz...

merhaba hocam,

evlilik ve kader ilişkisi hakkında biraz bilgi verir misiniz ve evleneceğimiz insan dua ile değişir mi?
mbozdag 28/7/2011 21:26
Öncelikle size ve herkese hayırlı ve mutlu evlilikler diliyorum.

"evlilik kader midir?" sorusuyla bir çok kere karşılaştım. Tekrar, açıklayıcı olacağını umarak cevaplıyorum:

----Kaderi doğru anlamadan kaderle ilgili ne sağlıklı soru sorulabilir ne de sağlıklı cevap bulunabilir. kaderi yanlış anlamak, kaderle ilgili tüm cevapların doğru anlamını bozar. Peşinen söyleyelim: Genel toplumdaki ortalama kader algısı ve kader denildiğinde genel kültürde anlaşılan çerçeve, Kur'ani çerçevede bizim anladığımızla tam örtüşmüyor. Önce kaderi doğru anlamaya çalışmalı ve kaderin anlaşılmasının işin en zor yanını oluşturduğunu baştan kabul etmeliyiz:

---Bizim Kur'andan anladığınız Kader, "olmuş, olan ve olacaklara dair tüm bilgilerin Allah tarafından zaman üstünden/dışından yani ezeliyetten bilinmesi ve tüm olacakların son tahlilde sınırlarının Allah tarafından çizilmesi demektir. Yoksa kader insanın başına herşeyin önceden belirlenmiş bir senaryo çerçevesinde zorunlu olarak gelmesi demek değildir. Diğer tabirle kader Allahın yazdığı senaryonun insan tarafından otomatik olarak oynanması değildir. Ya da bu anlamda insanın hayatının bir kısmı kader bir kısmı kader dışı değildir.

---Kader, yukarıdaki tarif çerçevesinde, hayatın bir miktara, düzene, disipline bağlanmasıdır. Olaylar hayata kaynağından boşalan şelale suyun damla ve tozları gibi rasgele değil, yüzün organlarındaki gibi belli bir düzenle gelir ki kader işte bu düzendir. Kader canlıların şekilli biçimli olması, cinsiyet sayılarının denkliği, yiyecek vb. ihtiyaçların düzenli yaratılması, yani hayatın anlamsız bir kaostan anlamlı bir olaylar akışına dönüştürülmesidir. Kader düzen demektir ki bilimler de Allah'ın yaratmasındaki düzen sayesinde mümkün olabiliyor.

---İnsanın başına gelenler de hayat düzeninin bir parçası olduğuna göre, evlilik ve benzeri olaylar bağlamında yaşananlar nasıl belirleniyor diye sorulacaktır...

---İnsanın başına gelen şeylerin Allahın bilgisi açısından adı kaderdir. Bunları oluşturan üç unsuru Ruhsal Zeka'nın son bölümünde detaylı yazdık. Bunlar özetle:

1-zorunlu/mutlak/salt ilahi sebeple belirlenen kader: cinsiyetiniz gibi. bu size sorulmaz, istemenizle ilişkisizdir, elinizde deildir ev ona mahkumsunuz.

2-şarta bağlı/ilahi ahlak yasalarının manevi sebep sonuç ilkeleriyle oluşan kader: şarhoşun kazara cinayet işlemesi, bedduanın belaya yol açması, yalan söylenin kısmetinin kapanması gibi, dolaylı olarak insanın iradesine bağ belirlenen kaderdir. yani siz o iyiliği veya kötülğü istemiyorsunuz, kazara başınıza geliyor gibi görünüyor ama iradenizle baka yaptıklarınızla onu hak etmiş oluyorsunuz. yani esas sebep dolaylı yolla yine sizin iradenizdir.

3-özgür iradeniz sebebiyle oluşan kader de rutin yaptığınız her iştir. bu mektubu okumanız gibi.

Hayattaki her olay, iş bulmak, işsiz kalmak vs. ve de evlilik bu üç unsuru içerir ve bu üç unsur çerçevesinde Allah size bir evlilik nasip eder veya etmez.

---Bu üç unsurun evliliğinize etkisi ne demek? Üç açıdan bakalım:

-kaderinizi biçimlendiren iradi yön açışından... çok dua edersiniz, hayırlı bir evlilik için çalışırsınız, iyi bir insan olur, takdir çeker, bakımlı olur beğenilirsiniz vs... bu yön önünüze fırsatlar, seçenekler çıkarır...

-şarta bağlı yön açısıdan... büyüklerinizden dua veya beddua alırsınız.. veya evlilik konusunda kısmetinizi kapatan büyük bir söz söylersiniz. kısmetinizi kapatacak şekilde yalan söyler, iffet dışı davranırsınız veya kısmetinizi açacak şekide hayırlı, dürüst, iyiliksever olursunuz vs... bunlar kader açısından layığınızı veya imtihan olacağınız şeyleri biçimlendirir... başınıza eleni doğrudan istemeseniz de yaptıklarınızla onu hak etmiş olursunuz.

-zorunlu yön açısından da Allahın bilmediğimiz, toplum için belli bir zorunlu kaderi olabilir... ilk ikisiyle ilgisiz şekilde Allah doğrudan bir taun verir topluma, bir deprem yaratır, toplumun genel ahlakı çökünce mesela evlilik kurumunu bozar vs. ve bunlar da zalum masum herkesi etkileyerek başınıza gelecekleri biçimlendirir...

Hülasa.. Kader başınıza mecburen gelen şey değildir. Kader olacakları Allahın zaman üstünden bilmesi ve Allahın duaları, çabaları bir araya toplayarak kul hakkında nihai takdirde bulunup ona bir hayat yaratmasıdır.

Öyleyse hayırlı bir evlilik isteyen ne yapmalı?
-hayırlı bir evlilik için evliliğe ihtiyacını fark ettiği andan itibaren dua eder
-iffetli bir evliliğe kavşabilmek için iffetini koruma azminde yaşar
-ömürlük evlilik istiyorsa, ömürlük bir eşte bulunması gereken vasıfları kişilik olarak geliştirir.
-başkasının evliliği hakkında imtihan olacağı büyük söz söylemez, ibretli bir evliik hikayesi görünce, diline dolamak yerine, kendi nefsine dönüp, aynı duruma düşmemek için Allaha yalvarır.
-sabreder ve Allahın herşeyden haberdar olduğundan emin durur.
-mal, nam şan sevdasıyla değil, Allah'ın rızası saikiyle tevazu içinde davranır.

Bu konuda "Dua Kaderi Değiştirir mi?" Başlıklı yazımıza da aşağıdaki linkten ek bilgi olarak bakabilirsiniz.
| Yetenek.com | MuhammedBozdag.com|Dua kaderi dei_tirir mi? |

tekrar hayırlı ve mutlu evlilikler dileğiyle..

Dr. Muhammed Bozdağ

yazının linki; | Yetenek.com | MuhammedBozdag.com |

arkadaşlar kader dediğimiz şey birazda insanın kendi elinde değil mi ?Biz insanlar bazen olmayacak şeyleri oldurmaya çalışıyoruz inatla ve ondan sonra kendimiz yıpranıyoruz.Ben 2. evliliğimi yaptım çok şükür ki bu sefer doğru insanlayım.Alllah herkese hayırlı insanlar nasip etsin inşallah

aynı konuyu bende cok dusundum sorularıma cevpalmıs degılım :)) ama hep merak ederım bılıyomusun ALLah neden hep en yakınlarımızı evlendırıyoda bızı ynlız bırakıyo 6o yasına kdr ewlenmeyenı gordum evlenmeden olenı ben de cok evlenmek ıstıyorum en cokta yakın arkdaslaarının evlenmesı kouyo ınsana 21 yasındayım herkez erken dıyo bılıyorum erken ama ne bılıyım :S

sen 21 yasındasın ben 29 yasımdayımm bende uzuluyorum ama yasın gec gercekten ama böle dıye dıye bende bakmısım 29 olmusum her gelen terk ettı gıttı benı nıye boyle luyo bılmıyorum sankı hıc kımse bır daha sevmeyecek benı ben evlenme kyuva kurmak ıtıyorum bu duyguyu cok yasamak ıstıyorum etrafımda bole olanlar benı buruklastırıyo allah hep mutlu etsın onları ama bende özenıyorum

ınsanların nikahlanacagı kişi rabbimiz tarafından önceden yazılmısmıdır... hıc ummadıgı anda bu sekılde evlenen arkadaşlar varmı??

Ben varım arkadaşım. Ben 20 yaşımdayken evime bilgisayar aldım. Nettende bir çok arkadaşım oldu. Eşimlede nette tanıştık. O beni hiç beğenmemiş gotik olduğum için. Bende istemedim konuşmayı bile. 6 ay hiç konuşmadık sonra birdn bire arkadaş oluverdik. Birbirimize sırlarımızı bile anlattık. Sevgililerden tutunda aileye kadar. Sonra bir akşam telefonda bana evlenme teklifi etti. Ama daha hiç karşı karşıya gelmedik ayrı şehirlerdeydik. Hayır diyemedim. Sanki dilim tutuldu evet ten başka birşey diyemedim. 1 yıl sık sık yaşadığım şehre geldi. Ailelerimiz karşı çıktı ama biz direndik ve evlendik. 5 yıldır evliyiz. Daha birbirimize ismimizle bile hitap etmedik. Aşkımız gün geçtikçe büyüyor. Ben gotik falan değilim artık. Bebeğimiz olmuyor belki hiç olmayacak maaledef ama hiç birşey eşimden önemli değil. Sence bu kader değilde nedir....

gotik derken bu vazgecılen bıseymı?? bıde ben netten tanısısp evlenmek ıstemıorum

bence evleneceğimiz kişiler belli, aradaki ilişkilerde bizim seçimimiz gibi bişey sanırım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…