Popüler Konu Karatay Diyeti Deneyimlerimiz - Canan Karatay

Jarnii pilic sarma müthiş tavugu sarıp kurdan bağırdıktan sonra fırın damı pişiriyoruz yoksa nasıl? Cunku internette tavugu hep yagda kizartmislar ?birde bahsettigin sutlu sos servis esnasindami tabağa konacak anlamadim

dolmaları sen yapmıyormuusn beaa..
eşinin yiyeceği kadarı pirinçli kendine ait olanı da bulgursa yapsana hem daha lezzetli hem daha doyuru hem daha tok tutucu

İşyerinde lokanatada yedim bunu.
Hoş evde de kendime ayrı yapmayı denedim bir gün,pek beceremedim sanırım az olunca.
Evde pek dolma yapmamaya çalışıyorum

Hangi sebze hangi mevsimde yenmeli..
Günümüzde tarım ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde hemen her mevsimde bütün sebze ve meyvelere ulaşma imkanımız var. Ancak en güzeli mevsiminde tüketmek...
Ancak bu sağlıklı bir beslenme şekli mi. Yüzlerce yıl önce İbn-i Sina: sebze ve meyveyi mevsiminde yiyin, şeklinde bir öneride bulunmuş. Bunun önemi, ürünlerin doğallığının değeri günümüzde yeni/yeniden keşfedilir. Peki... sebzelerin doğal olarak yetiştiği aylar ve hangi mevsimde ne yemeliyiz ?

SEBZELER

BAMYA: Haziran - Temmuz - Ağustos

BARBUNYA: Nisan - Mayıs - Haziran

BEYAZ LAHANA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat

BEZELYE: Nisan Mayıs - Haziran

BROKOLİ: Ocak - Şubat - Mart

CARLİSTON BİBER ve DOLMALIK BİBER: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül

DEREOTU: yılın her mevsimi

DOMATES: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - ekim - Kasım

HAVUC: Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

İÇ BAKLA: Nisan - Mayıs - Haziran

ISPANAK: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

KARNABAHAR: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

KEREVİZ: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat

KIRMIZI LAHANA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat

KIRMIZI SALÇALIK BİBER: Ağustos - Eylül - Ekim

KURU SOGAN: Yılın her mevsimi

MADIMAK: Mayıs

MANTAR: Eylül - Ekim

MAYDANOZ: yılın her mevsimi

MARUL: Nisan - Mayıs - Haziran

PATATES: yılın her mevsimi

PATLICAN: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım

PIRASA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

SALATALIK: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim

SEMİZOTU: Nisan - Mayıs - Haziran

SİVRİ BİBER: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim

TAZE FASULYE: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül

TAZE YEŞİL KABAK: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

TURP: Ocak - Şubat - Mart

MEYVELER: Ağaçta büyüyen meyveler için yukarıdaki durum söz konusu değil ama bunların da depolanma suresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için yıkama işleminde titiz davranmak gerektiği belirtiliyor. Çilek üretimi farklı olduğu için belirtmek gerekir:

ÇİLEK: Mayıs - Haziran

Aylara Göre Beslenme Şekli

OCAK: Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz gecen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden.

ŞUBAT: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.

MART: Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, ayni zamanda ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.

NİSAN: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sutlu hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak sut için. Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

MAYIS: Çilek kısa omurlu bir meyve. içeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.

HAZİRAN: Kısa omurlu dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.

TEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok omega - 3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega - 3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karsı etkili.

AĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.

EYLÜL: Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.

EKİM: Ekim ayı omega - 3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.

KASIM: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz . Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. içerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.

ARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.

Kızlar bende bu gün başladım.Ya Allah aşkına hepinizi tebrik ediyorum bu kadar uzun süredir kahvaltıda ekmek yemeden durabildiğiniz için.O nasıl bişedir ya,ben normalde cevizi çok seven biri olmama rağmen kahve fincanı büyüklüğünde zor bitirdim cevizi,zeytin de yemedim ,diğerleri aynı .Ama ekmek olmaması çook kötü diğer öğünlerde aramıyorum ama kahvaltıda ekmek yiyememek bayağı bi koydu bana:) ya ,bu hep böylemi devam edicek

ay çok güldüm, sen çok yaşa emi :)
senin bu gazınla kesin oynıcam, caymak yok valla:87:
hepimiz güzel sağlıklı neşeli yaşayak inşşallah maşallah :)) oyna gızz ben az önce wcde sallayıverdim valla bunca ciddiyet ruhumu sıktı ohh dünya varmış ayy oynadım geldimmm ya habibb :)

yime saphiş yime yimeee bal yime yenecek bir sürtü güzel şey var onlardan yii her duyduğunuda yapma kayınpederim gibi :)) çok orjinal ve komik bi adam öldürüyor beniii geçen diz ağrısı için balık almış sarmış bacaklarına evde dolanıyo yere damlayanları gördükçe kayınvalidem fenalaşıyoo kayınpeder kaçıyo ne bulsa ne duysa yapıyor ayy öldüm gülmekten daha neler neler maceraları çok arada yazayım sizede gülün :)

olur olurr bal gibi olurrr :))

mis gibi olur missss bildim ben bunu yidiydim nefis oluyorrr

anam malzemeye bak yaa yimede yanında yattt bu terlik tam benlik

aman verdikte ne oldu fazlasıyla aldık çoğumuzzz hacıı :)) dertli olduk detokslan bacımmm uzak durun deyom ama dinlemiyonuss şimdi kalkçem döecem

Kızlar dayanamadım 1 orta türk kahvasi ile 1 içi dolgulu çikolata yedim.
Vicdanım çok rahatsız. Ne yapmalıyım. Çok üzgünüm...
kız jarnim nirelerdesin bak ceza isteyen biri var looo kazığamı gersek

Bravo, karatay neferi çok kararlı gördüm bu hafta seni aynen yazdığın gibi
çok kararlıyım gözlemem tam bi nefer oldummm çok hoş hissediyom bu sıraaa içimde kelebekler uçuşuyo gibiimmm

arım balım peteğimmmm çalışkan böceemm yirim seni yirim kızzzzz allahın sevimlisiii yanacıklarını sıkasım geliyor jarniiiiii normalmi gızz :))

evet bende çok şaşıyorum kendime önceden olsa asla hayır diyemezdim.babam bile inanamadı,bu galiba kesin kararlı bu sefer dedi iddiaya girdik de hedefime ulaşınca takım elbise alacak .:):):)
ohh kaptın takımııı birde ayakkabı çak altına tamamdırrr :)

sağol canım ya bi de hipoglisemi çıktı başıma

arkadaşlar canan hoca bu şeker hastalıkları özellikle şeker düşüklüğü hakkında ne diyor kitap bende yokta

anammmmmmmmmm bende ahçının tarifi deyip not alıyodumm..
ama araştırdığın için sğaol dadlummm

pislik yapmasana kızımmmsos dışındaki yerler ahçının tarifisosu forumlardan karşılaştırdım hepiciği aynı hemm ben nasılsaaa her istediğimdee yiyorumm siz bilin

jarnaa net bulamazsan oralarda cokta zorlama kendını gelcen nasılsa
ıkıncı ogunum

seni dürtmezsemm çenemle baymazsammmm rahat edemem bebişşşş cehenneme gitsen peşindeyimm kaçamazsınnncennete gidersem (inş:)her istediğimiz düşününce geliymiş yaa bol bol şehriyee dilicemmm ahir hayatta kulak çınlaması var mıdır acep

dil böcüğüüüü

kızartma yassah bize annem fırında yapp daha sağlıklı hem ahçı fırında yapiymişş daha lezzetli didi sosunu fırına verirkene dökk hacııı

akıllı kadınsın ellahamburdaaa tarifimdenn şiphee edenler varr yazık yazık ev hanımı olucaklar bidee

hee sevimliyimm benyi beniii yiii beniiiya da durr bmı 25 olunca yee şimdii gi çok yüksekk

ilk hafta midem bulanarak zorla yedim kahvaltıyı bendeee..
hatta burda herkes çok tok tutuğunu söylerdi bense 2 saat sonra acıkırdım hemencikk..
zamanla rayına oturuyor merak etme..
ekmek alına bile gelmeyeck bir süre sonra
ama bu 2 hafta sürebilir...

akıllı kadınsın ellahamburdaaa tarifimdenn şiphee edenler varr yazık yazık ev hanımı olucaklar bidee
Beğenilmez mi bu tarif, mantarlı, tavuklu herşeye varım ben :) Tüm etlere mantar katarım, şimdi sıra sebzelere geldi :)

Son düzenleme:
efferinsen bilin annem temem biliyom tarifi ben verdimm aam vallaha ahçı ni dedi ben öle yaptımm eksik malzeme verdiyse ağzını burnunu kırarım onun zatiapılan nerde senin bu arada

aplammmm internet dışındaki işleriyle meşgull..
çok vakit kaybediyorumm,hepsini okumadan içim de rahat etmiyo demişti geçenlerde..
menüleirni yazıp çıkarr ama ayrılmaz burdann..
eskiis kadar sık girmez sadece

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…