Popüler Konu Karatay Diyeti Deneyimlerimiz - Canan Karatay

arkadaşlar merhaba,

Hollandada yaşadığım için hocamızın kitaplarına sahip değildim ki ... Burada cok bilindik bir internet sitesine gelivermiş bol.com hemen ikisini birden sipariş ettim. Önümüzdeki hafta gelecek
3. Kitabı'dan Ağustos'da Türkiye ye geldiğimde alacağım

Baban hoş gelmiş canım, özlem gideriyorsundur şimdi bol bol

sagol canımm

evet ya 38 beden saka gıbı on gun once almıstım 40 beden kotu bugun 38 le degıstım kg cok degısmese bıle bellı bır ıncelme ve daralma var sanursam ıyınıyetlım

Canım öyle bir anlatmışsın ki, içimden İzmir'e gitmek ve delicesine gezmek geldi

Kizlar canan hocanin imza gunu var,yarin saat 14 de optimum avm de

Ankara'da yaşayan biri olarak umarım vakit bulup gideceğim hocamızın yanına
Haydi topikteki Ankaralılar olarak birlikte gidelim hatta? Birbirimizle de tanışırız böylece

Son düzenleme:
walla gerek kalmadı yaw....gül kıs gül,ne mutlu bna güldürebiliyosam,ama şapşallıklarımla değil de esprilerimle güldürebilseydim keşke..
leylakcım ve sana teşekkur edrim gercekten kıslar..saolun

propycilcim adaçayı ya da mercanköşk(yoktur sende şimdi) ya da biberiye ile çay yap içdatlum benim
bi tek biberiye war ama ondan da tiskiniyom yaw.. neyse içebilirsem içiym ama eşime yaptırıym..hastayım demi ama
sen naaptın pilatesini neyini yaptınmı...

[h=3]Dr.Öz Duyulmayan ögütler[/h]

Dr. Mehmet Öz ‘den Öğütler
1. Sigara içeni ameliyat etmem. Sigarayı bırakmayan hastayı kesinlikle
tedavi etmem. Sigaranın belki de en büyük düşmanlarından biriyim.
Çünkü insani öldüren bir şey. Hasta kendini öldürmeye karar verdiyse ben
ne diye onun için uğraşayım ki, şifa bekleyen onca hasta var, enerjimi
onlara harcarım.
2. Sevgisiz insanin kalp riski yüksek. İnsanlara severek kızarım.
Herkesin de böyle yapmasını tavsiye ederim. Çünkü sevgisiz, kötülük
düşünen, beddua ve küfür eden insanin kalp krizi riski ve ölüm oranı çok
daha yüksek.
3. Dua etmek insanı iyileştirir. Ben inançlı biriyim. Her ameliyatımda
mutlaka dua ederim. Bence duanın, meditasyon, şifa gibi, iyileştirici
özelliği var. Ameliyat sonrası hastalarıma da mutlaka dua ettiriyorum.
Bunun sağlıklarına çabuk kavuşmalarında müthiş bir etkisi var.
4. Doğu tıbbı çok gerekli. Ben de ‘ klasik ‘ tip adamıyım ama alternatif
yani tamamlayıcı tip yöntemlerini reddetmiyorum.
Akupunktura yüzde 100 inanıyorum. Çinliler bu minnacık iğnelerin sırrını
çözmüş. Ama bu tür tamamlayıcı tedavilerde insanın istemesi çok önemli. Doğu
tıbbında özgür irade on planda.
***** İdeal sağlık göstergesi olarak, kadınlar için ideal bel ölçüsü
82 santimdir. Eğer 93 santimi geçerseniz, sağlık riskiniz artar.
Erkekler için ideal ölçü ise 88.5 santimdir. 101 santimden yukarısı sağlık
riski demektir.
5. Hipnoz etmeden ameliyat etmem. Ben ve ekibim ameliyatlarım öncesinde
hipnoz kullanıyoruz. Çünkü hasta heyecanlanıp kalp krizi geçirebiliyor.
Sakinleştirici verdiğimde de sorunu geçici olarak çözmüş gibi oluyorum ama
kökenine inmediğim için problem devam ediyor.
O nedenle hipnoz yapıp sorunun kaynağına iniyorum. Hasta daha çabuk s
ağlığına kavuşuyor.
6. Her gün aspirin içmeli. Hayatımda ilaç kullanmadım. Zorda kalmadıkça
kimseye de tavsiye etmem. Ama herkese her gün mutlaka bir aspirin içmesini
salık veriyorum. Ben de içiyorum. Aspirinin kani sulandırdığını biliyorduk
ama simdi yeni faydalarını da öğreniyoruz.
Örneğin,vücuttaki birçok doku tahrişini önlediğini yeni öğrendik.
Aspirin ömrü uzatıyor.
Sağlıklı Beslenme Dikkat Edilecek Önemli Konular
Çay yerine ıhlamur içilmeli. Günde en fazla iki çay yada kahve
içebilirsiniz. Fazlası zararlı. Ancak ıhlamur kesinlikle zararlı değil,
dilediğiniz kadar için.
Sarımsak müthiş bir bitki… Vücudu koruyan hücreleri
destekliyor,tansiyonu düşürüyor. Sarımsaktan çıkan maddeyi yüksek tansiyonlu
kişiye kullandığımızda, tansiyonu hemen düşüyor. Her gün birkaç diş sarımsak
yenmeli.
Başka bir mucize sebze de ayşekadın fasulye. Türkiye’de bol üretilen bu
sebze bence her öğün, özellikle de çiğ olarak mutlaka sofrada bulunmalı.
Vücuda a müthiş yararlı bir bitki.
Semizotu da içindeki Omega 3 nedeniyle son derece faydalı. Çiğ yenirse,
daha da yararlı. Biz h er gün ailecek öbek öbek çiğ semizotu yiyoruz.
Et yiyecekseniz, yanında mutlaka çiğ domates de olmalı. Çünkü domatesin
içindeki Lcyopin adli antioksidan, etteki zararlı Omega 6′lari yararlı hale
dönüştürüyor.
Kayısı çok yararlı ancak 1 günde 1 avuçtan fazla yenmemesi gerekiyor.
Karpuz ve kavunda ise ince bir dilim tercih edilmeli.
Üzüm ve muz, çok yüksek dozda şeker içerdiği için daha az tüketilmeli.
Her sabah aç karnına içilen bir bardak ılık suyun ardından bir avuç ceviz
çok iyi gelir. Ben her sabah alıyorum.
Artık sütün de ‘Sağlıklı olanı’ çok zor bulunuyor. Hayvanlara verilen
hormon ve antibiyotikler süte karışıyor ve saflığını yok ediyor.
Çocuklara soya sütü içirilmeli. 35 yasin üzerindekilere sütün içindeki
laktoz pek iyi gelmiyor. Laktozu alınmış süt yerine ise de bol bol su
içilmeli.
Balık hariç, kırmızı etle beyaz et ayni. Çünkü hem danaya, hem de tavuğa
yüksek dozda hormon ve antibiyotik verili yor. Et yenecekse, hepsi
yenebilir. Fark etmez!
Beyaz pirinç ve beyaz un son derece zararlı. Çünkü her ikisi de yanınca
şekere dönüşüyor. Yani ha avuç avuç toz şeker yemişsiniz ya da pilav ya da
beyaz undan yapılan ekmek… Arada fark yok. Pilav ve ekmek için esmer un ya
da esmer pirinci tercih edin.
Lahana zayıflamak için çok ideal. Hazmı zor olduğu için tıkar ve kalorisi
çok düşük.
Şişmanlık en az sigara kadar tehlikeli. Hatta sigaradan da çok. İdeal
kilodan daha düşük kilolu olan insanlar uzun omurlu oluyor.

Herkesler yatmadan once son ogunumu de yaziyim dedim: doner (pidesiz), kozlenmis patlican, mevsim salata

Yemekten sonra da sutlu kahve ictim

Simdi de Eurovision' seyredip yaticam

Herkese bol leptinli uykulaaarrr

Ev yoğurdu nasıl yapılıyor kii ben ev yoğurdu yemem yani ananemler meesela evde kendileri yapar sevmem hazır yoğurdu severim ve ondan ayran yapıyorum genelde onun dısında yiyebilceğimi hiç düsünmüyorumm

Teşekkür ederim canım. Benim halimden sen anlarsın:) Ben ilaç kullanmıyordum. Bunu kabullenmiştim... Şimdi kilo vermenin yanında bu bonus gibi oldu:))

Çok sevindim senin adına Ben ilaç kullanıyorum malesef çünkü kullanmazsam regl olmuyorum Bu beslenme şekline devam ederek ilacı bırakıcam inş. Bir de polikistik overın varsa kilo vermek daha zor oluyormuş,haberin olsun.

İyiniyetlim, daha önce de söylemiştim ben polikistik overden dolayı ilaç kullanınca aldım kilocukları. Maşallah yediğini inkar eden bir bünyem vardı eskiden Doğum kontrol ilacı ile yediğim göbekte toplanmaya başladı, ilacın yaptığı şişkinlikte cabası Birazcık kilo alsam kıyafetlerim olmuyor hemen
Bu arada bende dondurmaya dayanamıyorum, magnumu da pek severim özellikle double karadut böğürtleni

Canım zehirlenmiş olmayasın? Üşüyorum deyince aklıma takıldı:26:

KARATAY DİYETİ TAŞ DEVRİ DİYETİ! Ezber bozan iki diyetin prof mucidleri kebapçıda…

Star Gazetesi'nden İnci Döndaş'ın röportajına göre: Kardiyolog Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Karatay Diyeti, çocuk hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın ise Taş Devri Diyeti adlı kitaplarıyla en çok satanlar listesinden inmiyor. Ezber bozan iki profesörle bir kebapçıda buluştuk, hem yedik hem konuştuk.
Bütün sağlıklı yağlar vücuda girmeli. Köy tereyağı, zeytinyağı ve omega-3. Kuyruk yağı ve iç yağ da çok faydalı.
Yazdığınız kitaplarla ve konuşmalarınızla beslenme konusunda bilinen pek çok doğrunun yanlış olduğunu söylüyorsunuz. Ne gibi tepkiler aldınız?
Ahmet Aydın: Başlangıçta bazı kişiler 'Dedelerimiz de böyle besleniyordu' diyordu. 'İsterseniz 24 tane yumurta yiyin, kolesterolünüz artıp da kalp hastası olmazsınız' dediğimde ise 'Bu adam neler söylüyor, böyle şey olur mu?' diye tepki verdiler. Bana 'mahallenin delisi' demeye başladılar. Kendime bir internet sitesi kurdum, günde 100-200 kişi ziyaret ediyordu. Sonra ziyaretçi sayısı arttı. Kitabımda depresyondan astıma kalburüstü hastalıkların beslenmeyle ilgili olduğunu ortaya koymaya çalıştım. Hepsinin ortak noktası da tedavisi de beslenme. Hipokrat da 'Besinler ilacınızdır' diyor.
Canan Efendigil Karatay: Olumsuz tepki görmedim. Zaten kitapta yazdıklarımı öğrencilerime ve hastalarıma anlatıyorum. Bizim hastanede haftada bir gün toplantı yapılır. Oraya ilk katıldığımda asansörden iner inmez ağır bir yağ kokusuyla karşılaştım. Fırından yeni çıkmış poğaçalar filan vardı. Onları kaldırtıp yerine haşlanmış yumurta, beyaz peynir, domates, salatalık, zeytin konulmasını istedim. Önce bana söylendiler, sonra gelip 'Hocam kendimize geldik, kafamız işlemeye başladı' dediler. Şimdi bana teşekkür ediyorlar. Bir de onlara yumurta pişirmeyi öğrettim. Yumurta fazla kaynadığında tehlikeli, sarısının kıvamı kayısı gibi olmalı. Tabii yumurta da hür dolaşan tavuğun yumurtası olmalı…
Nereden bulacağız hür tavuğun yumurtasını?
C.E.K.: Arayınca bulunuyor. Mesela bana Kadıköy'de getiriyorlar. Satın alıp çevremdekilere de dağıtıyorum.
A.A.: İstanbul'un çevresinde organik meyve-sebze üretenler oluşmaya başladı. İnternetten bile satış yapılıyor.
[h=4]Tutkunun sebebi morfin[/h]Karatay Diyeti kitabını okuduktan sonra ekmek yediğimde kendimi suçlu hissediyorum.
C.E.K.: 'Yemeseniz hiçbir şey kaybetmezsiniz' diyorum. Çünkü ekmek boş ve toksik kalori içerir. İstatistiklere göre Türkiye'de 2008'de kişi başına 200 kilo ekmek tüketilmiş. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar ekmek yenmez. Örneğin Suudi Arabistan, Çin ve Rusya gibi ülkelerde ekmek yoktur.
Ne kadar yiyelim peki?
C.E.K.: Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek istiyorsanız, ben kahvaltıda bile ekmek vermiyorum.
A.A.: Hangi ekmeğin her şeyi sağlıklı? Kuru mayayla mı yaş mayayla mı yapılıyor? Hangi buğday kullanılıyor? Eski buğdaylarımız kalmadı. Çölyak hastalığı, glutene karşı bir intolerans var. Gluten, iyi parçalanmadığı için ortaya çıkıyor. Parçalanmadığında morfin etkisi gösterir. Ekmeğe düşkünlüğün temel nedenlerinin başında küçük çaplı morfin zehirlenmesi geliyor.
Nasıl ekmek yenilmeli? Siz ekmek yiyor musunuz?
A.A.: Kahvaltıda sırf tereyağı için bir dilim yiyorum. İstanbul Halk Ekmek'in çavdarlı ve tam buğday ekmeğini tercih ediyorum.
C.E.K.: Maya kuruysa işlenmiştir. İşlenmiş her gıdanın içinde trans yağlar ve bir sürü katkı maddesi oluşuyor. Un, vücutta su tutar. Eskiden denildiği gibi üç beyazdan uzak durulmalı: Rafine edilmiş un, şeker ve tuz. Bizim eve senelerden beri ekmek, un ve şeker girmez. Bunlara para vermem.
[h=4]Şeker almıyorum[/h]Misafiriniz geldiğinde ne yapıyorsunuz?
C.E.K.: Evde şekerin olmadığını söylüyorum. Şekersiz içemezlerse fincanımla karşı komşuya gider, biraz isterim. Onlar da bilirler ki yine misafirim gelmiş.
Komşunuza şeker karşılığında ne veriyorsunuz?
C.E.K.: Genelde kendi kabımla gidiyorum (gülüyor). Köy yumurtası, tereyağı veriyorum.
İkiniz de sık beslenmeyi önermiyorsunuz. Neden?
C.E.K.: İbn-i Sina 'Günde iki öğün yiyeceksiniz, üçüncü öğün hastalıktır' diyor. Bir de leptin hormonundan bahsetmek istiyorum. 1994'te ayılarda keşfedildi. Ayılar kış uykusuna yatarken müthiş yağlıdır. Ayıların metabolizması çok enteresan, hamileliklerini kış uykusunda geçirir, doğum yapar, bebeklerini emzirirler. Nisanda karlar eriyip inlerinden çıktıklarında bir deri bir kemik kalmışlardır. Bilim adamları bunu araştırmış. Leptin hormonunun tüm hormonları idare ettiğini ortaya çıkarmışlar. Daha sonra yapılan araştırmalarda insanlarda da leptin tespit edilmiş. İnsanlarda yemek yedikten dört saat sonra salgılanıyor. Leptin, yağların metabolik olarak yanmasını sağlıyor, yani yağları ara öğün olarak kullanıyor. Gündüz yemek yedikten ortalama dört-beş saat sonra, gece ise en üst düzeyde ve 02.00-05.00 arasında salgılanıyor. Onun için akşam 20.00'den sonra bir şey yememelisiniz. Bu hormonun salgılanmasına izin verirsek sağlığımıza kavuşuruz ve kilolar gider.
A.A.: Leptin, zayıflatan hormon. Güzel uyku zayıflatır. Saat 22.00'yi 23.00'ü geçirmeden uyumak lazım…
İkiniz de süt konusunda hemfikirsiniz. Süt yerine süt ürünlerini neden öneriyorsunuz?
A.A.: Süt eskiden önce sağılır, sütçüler bunu dağıtır, insanlar o sütü alır mayalar ve yoğurt yaparlardı. Ölü olan sütü canlandırıyorsunuz, probiyotikler ortaya çıkıyor. Probiyotikler faydalı mikroplar. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir de bağırsakta pek çok vitamin meydana geliyor. Süt yerine yoğurt, beyaz peynir yenmeli.Eğer yoğurt ekşiyorsa korkmayın, öteki mikropların üremesini engeller.
Bir de light ürünler var.
A.A.: Bir şeyin üzerinde diyet ya da light yazıyorsa kesin sağlığa zararlıdır. 'Yağ şişmanlık yapıyor' deniyor o yağı bize ayrıca satıyorlar. Ben tereyağı yiyorum, onu bana satıyor. En değersiz kısmını ise light diye size… Mesela diyorlar ki süt kemikleri korur. Çinliler, Japonlar süt içmezler ama kemikleri en sağlıklı toplum onlar. Diyorlar ki içindeki kalsiyum yüksek. Bu arada fosforu da yüksek olduğu için kalsiyum iyi emilmiyor. Buna karşılık rokanın içinde sütteki kadar kalsiyum var, fosforu yüksek değil üstelik iyi emiliyor. Mesela dereotu kalsiyum bakımından çok zengin.
C.E.K.: Bütün sağlıklı yağlar vücudumuza girecek. Ayran ve peynirdeki kalsiyum oranı daha yüksek. Fındık, fıstık ve ceviz de kalsiyum, potasyum, demir, çinko ve fosfor zengini.
A.A.: Kuruyemişler selenyum açısından da zengin. O kadar çok insanda selenyum eksikliği var ki… Bu tiroit eksikliği ve kalp rahatsızlığına neden olabilir. Selenyum asıl antioksidan sisteminin bir parçası. Vücudumuzda serbest oksijen radikalleri dediğimiz tahrip edici şeyler var. Tamam bu radikallerin olması lazım ama tahrip edilmesi de gerekiyor. İşte selenyum onların temizlenmesinde önemli bir role sahip.
[h=4]Omega-3 vücuda girmeli[/h]Yağlara gelirsek…
C.E.K.: Sağlıklı yağlar vücuda mutlaka girmeli. Köy tereyağı, zeytinyağı ve omega-3.
A.A.: Kuyruk yağı ve iç yağ da var. Mesela lahmacuna kuyruk yağ konulmasa o kadar lezzetli olmaz.
C.E.K.: Büyüklerimiz kurban kesildiğinde kuyruk yağını eritip içerlerdi. 90 yaşına kadar yaşadılar, kalpleri de tıkanmadı nasılsa!
[h=4]Deveci armudu beni hipoglisemiye sokuyor![/h]Meyveye neden karşısınız? Yiyelim mi yemeyelim mi?
C.E.K.: Meyvenin içindeki fruktoz; glikoz, sakkaroz ve laktozdan daha tehlikeli. Fruktoz kandaki yağları yükseltiyor. Bu yağların yükselmesi insülin direncini başlatır, bu da tüm hastalıklara neden oluyor. Kilo vermek isteyenler bir tepsi meyveyi alıp akşam televizyonun karşısına geçip yemesin. İsterseniz sabah kahvaltıda yiyebilirsiniz ama başka da bir şey yemeyin.
A.A.: Bazıları 'Biz zayıflayamıyoruz' diyorlar. Meyve yerken vitaminleri de alıyorsunuz ama limiti iyi bilmek lazım. Mesela kiraz, ayva daha az şekerlidir. Ama kalkıp da bir tane deveci armutu yiyince hipoglisemi'ye giriyorum.
Kaç yıldır çikolata yemediniz?
C.E.K.: Geçen bayramda bir parça yedim. Ancak lahmacun, kebap ve çiğköfte gibi yiyeceklerimiz sağlıkdır, yenebilir.
A.A.: Yenebilir değil hocam, kebap yenmeli. Yanında pilav, ekmek yerine bol yeşillik, yoğurt veya cacıkla.
Hocam nasıl olsa öleceğiz hiç mi baklava çikolata yemeyelim?
C.E.K.: Hiç öyle bir şey yok. Ben diyetisyen değilim. Eğer aşırı kilomuz varsa ya da kalp damar, felç, şeker veya tansiyon hastasıysak insülin direncinin kırılması gerekiyor. Bu süreç içinde yenilmemesini öneriyorum.
A.A.: Tatlı yemeyin, tatlı yaşayın…
[h=4]Genetik hastalık yok![/h]Beslenme tamam da ya genetik hastalıklar ne olacak?
A.A.: Bir hastalık 100 yıl içinde bin kat artabilir mi? Mesela diyabet, kanser… Üç bin mumyada bir tane kanser çıkmış. Üstelik tarım döneminde olmasına rağmen. Genetikten kasıt miras olarak geçen hastalıksa bu öyle değil. Mesela şekerli gıda yemeniz birçok geninizin kötü çalışmasına neden olur. 'Babamda var' deniyor mesela…
C.E.K.: O, ailesel oluyor. Bir hastalığın aynı aile içinde görülmesi genetik olduğunun göstergesi veya kanıtı değil! Çünkü insan vücudunda 23 bin gen var. Gözümüzün rengi, vs. dışındaki genlerimiz uykudadır. Uykuda oldukları sürece sağlıklıyızdır. Onları iç ve dış etkenlerle uyararak aktif hale getirdiğimizde hastalıklar başlıyor. O yüzden genetik diyemiyoruz. Eğer fazla miktarda yer, hareket etmezseniz o genler tabii ki uyanacak. Yılanı uyandırmayacaksınız!
[h=4]En önemli antioksidan kolesteroldür[/h]Antioksidanlar konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Nedir doğrusu?
C.E.K.: Vücudun ürettiği en önemli antioksidan kolesteroldür. Kolesterol yağ değil bir steroid hormon. Vücut ihtiyacına göre koruyucu olarak kolesterol üretir. Kolesterol mikrop ve virüsleri öldürür; östrojen, testosteron, stres hormonu gibi hormonların temelinde kolesterol vardır. D vitaminin temel taşı kolesteroldür.
A.A.: Bir erkeğe 'Sizin erkeklik hormonunuz kolesterolden yapılıyor' derseniz kolesterol ilacı kullanmaz!
C.E.K.: Geçen gün hastaneye Ankara'dan 25 yaşında bir bey geldi. Evli ve bir çocuğu var. Check-up yaptırdığında kolesterolü yüksek çıkmış, hekimi kolesterol ilacı vermiş. İktidarsızlık başlamış…Yüksek kolesterol faydalıdır, yapılan araştırmalar göstermiştir ki yüksek kolesterolü olan kadınlar daha uzun yaşamaktadır. Kolesterol diye bir hastalık yoktur, tamamen uydurmadır. Beynimizin yüzde 90'ı kolesteroldür. Beynin hayatta kalması, sinir sistemindeki ileti sisteminin iyi çalışması için kolesterole ihtiyacı vardır. Serotoninin yapısında da kolesterol vardır. Depresyon için bir ilaç veriliyor, serotonin reseptörleri kolesterolden meydana geliyor. Sen o serotonin reseptörlerini yok edince tabii ki insanlar depresyona girer!
A.A.: Sonra da diyorlar ki 'Kadın emekli oldu veya menopoza girdiği için depresyona girdi.' Tıpta muazzam ilerleme varken kronik hastalıklar korkunç bir şekilde artıyor. Unutmayın kolesterol iki gözü olan her şeyde vardır.
Röportaj Arkası
Kalp ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın Hayy Kitap'tan çıkan ilk kitabı Karatay Diyeti, en çok satanlar listesinin başındaydı. Karatay şimdi yeni bir kitap daha yayımladı: Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın'ın birkaç yıl önce yazdığı Taş Devri Diyeti kitabı ise halen çok satanlar arasında.
İki hoca ile bir kebapçıda buluştuk. Beslenme konusunda bu kadar öneri veren hocaların ne yediklerini merak ediyorsanız… Kebap, çiğköfte, bol salata, lahmacun… Yemekte bardak bardak ayran içildi, tatlı yenmedi.
Yemeğin ardından gelen çaya şeker atılmadı masada. Şeker kullanan ben, Canan Hoca'dan çekindiğim için çayı şekersiz içtim ama pişman değilim!
İstanbul Bilim Üniversitesi'nin kurucu rektörü olan Canan Karatay Efendigil, Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim görevlisi Ali Başak Karatay ile evli. Çiftin Mehmet Rahmi Karatay adlı bir oğulları var, doktorasını Edinburgh Üniversitesi Jeoloji bölümde, Glasiyoloji (Buzul) bilimi üzerine yapmış.
Prof. Dr. Ahmet Aydın ise evli ve bir çocuk babası.
Anlaşamadıkları bir konu yok. Tuz konusunda bile hemfikirler. Turşu yapımında kullanılan kaya tuzunu öneriyorlar.
İkisinin de otomobili yok 'Kendi arabama binecek kadar enayi değilim' diyorlar. Hangi sporu yaptıklarını sorduğumuzda Karatay "Lisede basketbol, üniversitede voleybol takımındaydım. ABD'de 12 sene kaldık. Tenis oyuncusuyum, orada 55 yaş grubunda tekler, çiftler ve karışık çiftlerde şampiyonluğum var. Yüzerim, yürürüm, fırsat buldukça tenis oynuyorum" yanıtını veriyor. Aydın'ın sporcu geçmişi yok ama her gün evi ile iş yeri arasındaki üç kilometrelik mesafeyi yürüdüğünü söylüyor.

[TD="width: 550"][h=1] Zayıflatan Yemek Kitabı'ndan Örnek Menü! [/h] [/TD]

Prof. Canan Efendigil Karatay'dan strese, bunalıma, depresyona iyi gelen ve zayıflatan menüler..
Eğer siz de yoksunluk hissine kapılmadan, mutluluk içinde kilo vermek istiyorsanız, işte size Türkiye'yi zayıflatan profesörden mevsimine göre mönü örneği ve yemek tarifleri.

İlkbahar ve yaz için örnek mönü

Kahvaltı (08.00-09.00):

Karatay Kahvaltı Tabağı

Öğle yemeği (13.00-14.00):

Topçata çorbası

Zeytinyağlı Bakla

Yoğurt

Akşam yemeği (18.00-19.00) :

Fırında Kuzu Pirzola

Yoğurtlu Semizotu Salatası

Karatay kahvaltı tabağı

07.00-09.00 arası (Her sabah)

Az pişmiş 2 adet yumurta

Haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirilebilir. Omlet, menemen, çılbır, mıhlama, pastırmalı yumurta yapılabilir.

Bir avuç içiniz kadar az tuzlu peynir

Az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak! Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyazpeynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu, Balıkesir sepet peynir vb yöresel peynirler olabilir... Ancak yanında herhangi bir ekmek, poğaça, simit vb yenmeyecek!

Bir ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı içi

Kuruyemişler kavrulmamış ve tuzlanmamış olacak!

Az tuzlu 10-15 adet zeytin.

Üzerine zeytinyağı, limon, kekik ve pul biber eklenebilir.

Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka vb.

Doğal ve mevsiminde olmak şartı ile arzu edildiği kadar yenebilir.

Limonlu çay veya süt içilebilir.

Şekersiz ve tatlandırıcısız olarak!

Topçata çorbası

Rumeli Yöresi

Dört mevsim yapılabilir.

Malzemeler:

6 su bardağı su

200 gr kıyma

Yarım çay kaşığı kimyon

Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı pul biber

Yarım çay kaşığı kristal kayatuzu

Yarım kAse kadar ince bulgur

Yarım çay bardağı iri bulgur

1 yumurtanın sarısı

1 su bardağı yoğurt

1 limonun suyu

6-7 dal maydanoz

Hazırlanışı:

1. Kıymayı, kimyon, karabiber, pul biber ve tuz ile yoğurun, fındık büyüklüğünde parçalara ayırın ve avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.

2. İnce bulguru büyük bir tabağa boşaltın ve hazırladığınız köftecikleri ince bulgura bulayın (birbirlerine yapışmalarını önlemek için).

3. Suyu bir tencereye dökün ve orta ısıdaki ocağın üstüne koyun. Kaynamaya başlayınca minik köftecikleri içine atın ve 10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Daha sonra yarım çay bardağı iri bulguru ilave edin ve 5 dakika kadar daha pişirin.

4. Bu arada ayrı bir kapta yoğurt, limon suyu ve yumurta sarısını iyice çırpın. Maydanozları yıkayıp, ince ince doğrayın.

5. Köftecikler pişip bulgur şiştikten sonra ocağı söndürün. 2-3 dakika bekleyin ve çorbayı karıştırarak yoğurtlu terbiyeyi ilave edin (çorbayı kestirmemek için terbiyeyi yavaş yavaş dökün). En üste doğranmış maydanozları serpin ve çorbayı kAselere boşaltarak servis edin.

Zeytinyağlı bakla

İlkbaharda yapılabilir.

Malzemeler:

1 kg taze bakla

1 çay bardağı zeytinyağı

2 adet kuru soğan

1 çay bardağı sıcak su

1 limonun suyu

1 demet dereotu

Kristal kayatuzu

2 kase yoğurt

1-2 diş sarımsak (arzuya göre)

Hazırlanışı:

1. Baklaları bol suyla yıkayın, uçlarını ayıklayın ve elle ikiye kırarak tencereye koyun. Soğanları soyun ve küçük küp şeklinde doğrayıp baklaların üzerine ilave edin. Zeytinyağını ve suyu da ekleyip kısık ateşte pişirin (baklalar yumuşayıncaya kadar). Bu arada dereotunu yıkayıp ince ince doğrayın.

2. Tencereyi ateşten alınca limon suyu ve tuz ilave edip karıştırın. Daha sonra baklaları servis tabağına alıp üzerine ince kıyılmış dereotunu serpin. Sarımsakları soyun, havanda ezin, bir kAse yoğurda karıştırın. Arzuya göre sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurtla servis edin.

Not:

Taze baklaları az su ile haşlayıp, sirke, zeytinyağı ve dereotu ilave ederek haşlama salatasını da yapabilirsiniz.

Yoğurt mayalamaGeleneksel Türk Usûlü

Dört mevsim yapılabilir.

Malzemeler:

1 kg süt

1 yemek kaşığı ev yoğurdu (tepeleme)

Cam kAse veya toprak çömlek

Büyük bir sofra bezi (pamuklu)

Hazırlanışı:

1. Sütü bir tencereye koyun ve güzelce kaynatın.

2. Daha sonra ateşi söndürün ve sütün hafif soğumasını bekleyin. Sütün sıcaklığı serçeparmağının dayanma derecesine geldiği zaman cam bir kAse veya toprak bir çömleğe boşaltın ve içine bir yemek kaşığı yoğurdu koyup tahta bir kaşık yardımıyla süte karıştırın. üzerine cam veya porselen bir kapak kapatın. Kalın bir bez örtüye sarıp, oda sıcaklığında 6-8 saat kadar bekletin. Daha sonra mayalanan yoğurdu buzdolabına koyun ve arzu ettiğiniz zaman servis edin.

Not:

Açık süt, mandıralardan veya günlük taze süt satan şarküterilerden alınabilir. Eğer bulunamazsa günlük pastörize süt (cam şişede) kullanılabilir.

Mayalamak için ev yoğurdunuz yoksa bir kereye mahsus çömlekte satılan yoğurtlardan kullanabilirsiniz. Daha sonra evde mayaladığınız yoğurttan, bir sonraki yoğurdunuzu mayalayabilmek için mutlaka 'mayalık yoğurt' ayırın.

Eğer 'tereyağı' tarifinde vereceğimiz yağı, yoğurt kaymağı ile yapmak isterseniz, yoğurdu tüketmeden önce üzerindeki kaymağını kapaklı bir kavanozun içine koyup buzdolabında muhafaza edin.

Yoğurt, Karatay Mutfağı'nın olmazsa olmazlarındandır. önemli bir probiyotik gıdadır, sindirim enzimlerinin düzenli çalışması ve bağırsaklardaki faydalı mikropların üremesi adına çok etkilidir. Yani buzdolabınızdan eksik olmamalıdır.

Anadolu'da bazı yörelerde yoğurt mayalarken mayalık yoğurt, sütün içine karıştırılmadan usulca bırakılır.

Rahmetli annem ve anneannem yoğurt mayalarken mutlaka 'BismillAhirramAnirrahim' diyerek besmele çeker ve dudaklarını büzüp hoş bir öpücük sesi çıkarırlardı. Bu yöntemin sırrını bir türlü çözemedim ama Rumeli yöresinden göçüp gelmiş birçok kişiden aynı usûlü duyuyorum ve yıllardır bu şekilde mayaladığım yoğurtların lezzeti gerçekten bir başka oluyor... (N. Doğan)

Fırında kuzu pirzola

Yaz ve sonbaharda yapılabilir.

Malzemeler:

1 kg kuzu pirzola

4 adet olgun domates

3 adet yeşil biber (acı veya tatlı)

3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 yemek kaşığı kekik

Hazırlanışı:

1. Kasapta hazırlattığınız kuzu pirzolaları bir tepsiye dizin, üzerine zeytinyağı gezdirin ve 200 derecede ısıtılmış fırında, 10-15 dakika kadar, pişirin.

2. Domatesleri ve biberleri yıkayıp, halka şeklinde dilimleyin. Pirzolalar hafif suyunu çekmeye başlayınca, tepsiyi fırından alın ve üzerlerini, dilimlenmiş domates ve biberle kaplayın. Daha sonra tepsiyi tekrar fırına koyun, 20-30 dakika daha pişirin (etler ve sebzeler yumuşayıp, suyunu çekene kadar).

3. Tepsiyi fırından çıkarmaya yakın, pirzolaların üzerine kekik serpin. Daha sonra mevsim salatası ile servis yapın.

Not:

Bu yemeğe tuz ve karabiber eklenmez! Ancak arzu edenler, yerken az miktarda ilave edebilirler.

Yaz ve sonbahar aylarında domates ve biberle yapılan bu tarifi, diğer mevsimlerde sade olarak da uygulayabilirsiniz. Bu tarif, aynı şekilde dana biftek ile de yapılabilir.

Yoğurtlu semizotu salatası

İlkbaharda yapılabilir.

Malzemeler:

500 gr yabani semizotu (pirpirim)

2 su bardağı süzme yoğurt

1 limonun suyu

Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Kristal kaya tuzu, pul biber (ağız tadına göre)

Hazırlanışı:

1. Semizotlarını güzelce temizleyin, sirkeli suda bekletin ve durulayın (küçük siyah tohumları varsa atmayın).

2. Semizotu yapraklarını, dallarından yaprak yaprak ayırın. Dal kısımlarını da ince ince doğrayın ve bir salata kAsesine koyun.

3. Ayrı bir kAsede yoğurt, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp çırpın ve semizotlarının üzerine ilave edip karıştırın. Arzuya göre üzerine pul biber serpip servis edin.

Not:

Aynı uygulamayı ıspanakla da yapabilirsiniz.

Ev yoğurdu nasıl yapılıyor kii ben ev yoğurdu yemem yani ananemler meesela evde kendileri yapar sevmem hazır yoğurdu severim ve ondan ayran yapıyorum genelde onun dısında yiyebilceğimi hiç düsünmüyorumm

Malzemeler:

1 kg süt

1 yemek kaşığı ev yoğurdu (tepeleme)

Cam kAse veya toprak çömlek

Büyük bir sofra bezi (pamuklu)

Hazırlanışı:

1. Sütü bir tencereye koyun ve güzelce kaynatın.

2. Daha sonra ateşi söndürün ve sütün hafif soğumasını bekleyin. Sütün sıcaklığı serçeparmağının dayanma derecesine geldiği zaman cam bir kAse veya toprak bir çömleğe boşaltın ve içine bir yemek kaşığı yoğurdu koyup tahta bir kaşık yardımıyla süte karıştırın. üzerine cam veya porselen bir kapak kapatın. Kalın bir bez örtüye sarıp, oda sıcaklığında 6-8 saat kadar bekletin. Daha sonra mayalanan yoğurdu buzdolabına koyun ve arzu ettiğiniz zaman servis edin.

Merhaba kizlar..artik telefonumdan girebiliyorum evdeyken..daha cok buralarda olucam insallahh..
Belki daha az kacamak yaparim..
Gecmisi cok az okudum..
Yogun basladi bu haftasonu..
Daha once soylemistim anenem hastaneye yatti diye..dun aksam yogun bakima almislar..
Oksijene doyurmaya calisiyorlarmis..annem girdi yanina 2 dk gorebildi..gorunurde iyiymis..
Yanina kimseyi sokmuyorlar..haftasonu doktoruda olmadigi icin bilgi alamiyoruz..sadece gunde 1 kisiye 5 dk izin veriliyor..hastane tam benim evimin karsisinda oldugu icin butun aile bende toplandik jaber bekliyoruz..
O yuzden epeyce yogunum..sabah kahvaltida:
2 yumurtadan omlet
peynir,zeytin,domates,maydanoz,dereotu
Bide yegenimin yemedigi tostunun kenarlarini..

Ikindi:
Tavuk suyuna corba
Barbunya
Sebzeli kofte yedim

Bugun kacamagim 1 dilim dondurma..

Simdi herkes evine gitti..hastaneden iyi haberler bekliyoruz..

Herkese bol leptinli geceler diliyorum..

semizotunu çok severim ama bu hafta almayı unutmuşum :26: hayatımda ilk defa akşam yemeğinde sadece meye yedim ve durabiliyorumm allahım ne müthiş şey teşekür ederim CANAN HOCAMMMM................

Tabii datlum olur bekliyorum bildirimini

Kayınbabana geçmiş olsun şimdiden acil şifalar dilerim canım.. Sen de bebişe oğluşuna kendine iyi bak
İyi yolculuklar canımm

tesekkürler bitanem benim iyi dileklerin icin tesekkürler bebişim dikkat edecegim yolumuz biraz uzun 12 saat bizi bekliyor safranbolu'YA GİDİYORUZ inş. 11 haziranda izmirde olacagız nasip olursa yine internete girme fırsatım olursa arada yazmaya calısacagım güzellik

Kizlar canan hocanin imza gunu var,yarin saat 14 de optimum avm de

gitcen mi arkadasım bence git fırsatın var ise bilmyorum ankarada yasıyorsan kacırma derim ben hocamla izmir de fuarda tanıstım süperdi anlatamam o duygularıgidin hocamıza selamlarımızı iletin kadılar kulubindeyim de cok sevinecek

yavrum masallah yarasın ama göbek yapmasın arada bir kacamak oluyor ama artık bu hafta yapma emi her seye ragmen spor da yapmıssın kıyamam sana gecmiş olsun ayrıcaiyi geceler

gel bitanem izmire havalar bu sıralar cok güzel bekleriz
ankaralı arkadasım mutlaka canan hocamızı görmeye git derim kacırma sakın

gel bitanem izmire havalar bu sıralar cok güzel bekleriz
ankaralı arkadasım mutlaka canan hocamızı görmeye git derim kacırma sakın
Her yaz mutlaka gelirim zaten İzmir'e. En son şubatta gelmiştim.
İzmir'deki günlük menüm bile bellidir: sabah boyoz, öğlen kumru, akşam mide ve kalamar tava ve geceyi sonlandırırken kokoreç yerim her gün, gelmemem bu ara daha iyi yani
Hocamızı görmeyi çok istiyorum aslında. Sen görmüştün dimi, fotoğraflarını hatırlıyorum. Çok sevinmiştim, yazdıklarını okurken kendim görmüş gibi mutlu olmuştum. İnş bana da nasip olur. Ben çok uzak oturuyorum geleceği yere. Ankara'nın bir ucunda ben, bir ucunda optimum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…