in çok güzel bir yumurta pişirme tarifiniz var kitapta... Tavayı ısıtıyoruz, üzerine bir parça tereyağ ya da zeytinyağ koyup yumurtaları kırıyoruz... Ocağın altını, tavanın da kapağını kapatıp kendi halinde pişmeye bırakıyoruz. Böylece hiçbir şekilde trans yağ ortaya çıkmıyor... Aksine protein deposu bir yemek ortaya çıkıyor. Hatta siz yumartanın pastırmalısını da öneriyorsunuz...
Evet... Bakın bu da yeni bir şey değil. Diyetisyen Prof. Ayşe Baysal Hoca vardır, bu aslında onun tarifidir.
- Hani yeşil mercimek yiyin diye kampanya yapan hoca?
Evet. Ben bu pişirme tarifini, ilk o bizim üniversiteye, İstanbul Bilim Üniversitesi’ne gelip konferans verdiğinde ondan duydum. Ayşe Hoca’yı bu vesileyle saygıyla, hürmetle anıyorum, o da bugün benim söylediklerimi senelerce önce öğrencilerine, yani diyetisyenlere anlatmıştır.
- Yeşil mercimeğin faydalarını ilk olarak o dile getirmişti değil mi?
Evet. Ben değişik bir şey, yeni bir şey söylemiyorum... Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, yumurtanın içinde karbonhidrat olmadığı için, glisemik indeksinin sıfır olduğunu, mercimek ve kurufasulye gibi baklagiller grubu yiyeceklerin de glisemik indeksinin düşük olduğunu gösteriyor. Bu gıdaların sağlıklı olmalarının nedeni de bu zaten...
En sağlıklı meyve zeytin
- Hocam dikkat ettim kilo vermek isteyenler için günde sadece bir elma ya da bir armut öneriyorsunuz. Bir de en sağlıklı meyve zeytindir diyorsunuz. Neden?
En sağlıklı meyve zeytindir. Çünkü glisemik indeksi sıfırdır. Her sabah kahvaltıda 9-10 adet zeytin yenmelidir. Domates, salatalık ve biberler de aslında sebze grubunda olmalarına rağmen o bitkilerin meyveleridir. Ceviz, fındık, fıstık, badem de kendi ağaçlarının meyveleridir ve bunların da glisemik indeksleri sıfırdır. Bu saydıklarımızı meyve olarak bilip tüketirsek, gün içinde ne kadar çok ve sağlıklı meyve yediğimiz ortaya çıkacaktır...
- Peki ya elma, armut?
Kilo vermek istiyorsak, insülin direnci kırılana dek, bir adet düşük glisemik indeksli meyve yenilebilir. Bu orta boy bir armut, bir portakal, nar veya elma olabilir. Yaz aylarında üzerine şeker ekilmeden çilek, kiraz, böğürtlen veya ahududu da günde 100- 200 gram kadar yenilebilir.
Karpuzdan uzak durun
-Uzak durmamız gereken meyveler hangileri peki?
Kavun, karpuz, dut, üzüm ve taze incir, glisemik indeksleri ortalama olarak 80-100 olduğu için maalesef yenilmemelidir. Özellikle Haziran ve temmuz aylarında hastalarımızın kan yağlarındaki trigliserit oranı bu nedenle yükselmektedir. Meyve sularında, karpuz ve kavunda bulunan meyve şekeri hemen yağ olarak depo edilir. Bunun en önemli belirtisi, 30 yaşından sonra hafif hafif bel çevresinin büyümeye başlamasıdır. Bel çevresinin büyümesi, kalp ve damar hastalıkları ve bütün dejeneratif hastalıkların başlamış olmasının belirtisidir ki, bu da insülin direncinin en ciddi belirtisi olarak kabul edilir. Bu yüzden bel çevresi ölçümlerinin kilo ölçümlerinden daha önemli olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.
Özellikle 30 yaşından sonra geceleri yatmadan önce birkaç meyve yer de yatarsak, kilo vermemize ve yağlarımızın yakılmasına fırsat tanımıyoruz demektir. Ama dün de söylediğim gibi biz hiç hareket etmeyen bir toplumuz. Sağlıksız, hareketsiz bir yaşam biçimi sürüyoruz. Sürekli ne yiyeceğimizi ve içeceğimizi düşünüp duruyoruz. Hiçbir zaman “Bugün ne yapayım da 40-50 dakika yol yürüyeyim” demiyoruz. Günlük yaşantımızı bu şekilde düzenlemek aklımıza bile gelmiyor. Eğer her gün 5 kilometre yol yürürsek, inanın sağlıklı olmak kaydıyla her istediğimizi yiyebiliriz.
BURADA MERCİMEK AKLANMIŞ GLISEMIK ENDEKSIDUSUK BAKLAGILLER YENILEBILIR YUKSEK OLANLAR 2 KASIGI GECMEYECEK:26:KITABADA BAKALIM BU BIR SOYLESIDEN:))KITABI OLANLAR HUUUUUUUUVAKTINIZ OLUNCA
glısemık endeks degerleri fasulye ve mercımegı kurtardık o yazıya göre nohutta nısansta var azyenılecek benım anladıgım ama mercimek süpermiş hakıkaten34:yıne kıtabı olanlardan ozellıkle mercımek salatası tarıfını buraya yazmalarını rıca etsem cok mu sey ıstemış olurum...C.K kıtapta verdım demıste bır kac tarif sıze doyum olmaz aksamsağol cnm yeşil mercimeği kurtardıkk
Karataycılar merhaba, bu 7. günüm karatay diyetinde ve 101.7'den 97.1 'e düştüm. Çok mutluyummmKitaba harfiyen uydum.. Çok tatlıcı biri olarak tatlı ihtiyacı duymamak müthiş birşey
Bende yediklerimi yazmak istiyorum.
Sabah:
2 yumurta, peynir, 2-3 tane zeytin, 1 bardak süt.
Ara da 2 fincan yeşilçay
Öğle sebze yemeği, yoğurt, salata , et ( artık işyerinde ne yemek varsa )
Arada yine yeşilçay
Akşam köfte yapıyorum ızgara da yanına yoğurt.. Ya da tavuk ya da balık
Birde su içiyorum limonlu
kitabı okuyan arkadaşlarr baklagiller konusunda aydınlatır mısınız?
ben de yiyorum mercimek, nohut ,k. fasulye falan. yemeyecek miyiz yoksa ?:44::44::44:
Mesaj : Merhaba Canan Hanım.Kolay gelsin.Emziren bayanların Karatay diyetini nasıl uygulamaları lazım.Sütlerini arttırmaları için tavsiye edeceğiniz birşey varmı.Teşekkürler
Bira mayası, ve mercimek /gaz yapmasına rağmen) süt artırmak için önemlidir. Bira mayası tabletlerini bulabilirsiniz. Ya da bira fabrikalarından yakında var ise elde edebilirsiniz. Yumurta ve bol balık yemeyi ihmal etmeyin. Omega-3 alabilirisniz.
Kolay gele. Güle güle büyütün. Size ve bebeğinize sağlık diliyorum.
Prof. Dr. M Canan Efendigil Karatay
Mesaj : Merhaba Canan Hanım.Kolay gelsin.Emziren bayanların Karatay diyetini nasıl uygulamaları lazım.Sütlerini arttırmaları için tavsiye edeceğiniz birşey varmı.Teşekkürler
Bira mayası, ve mercimek /gaz yapmasına rağmen) süt artırmak için önemlidir. Bira mayası tabletlerini bulabilirsiniz. Ya da bira fabrikalarından yakında var ise elde edebilirsiniz. Yumurta ve bol balık yemeyi ihmal etmeyin. Omega-3 alabilirisniz.
Kolay gele. Güle güle büyütün. Size ve bebeğinize sağlık diliyorum.
Prof. Dr. M Canan Efendigil Karatay
arkadaslar mutfakta iş yaparken radyoda duydum van da deprem olmuş erciş te kayıp cokmuş beledıye baskanı aglamaklı ve caresiz anlattı hertürlü yardımı beklıyoruz dıye((
üzüldüm canım((basınız sagolsun
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?