Popüler Konu Karatay Diyeti Deneyimlerimiz - Canan Karatay

onu bende anlayamadım zaten tüketmiyorum çok canım istemezse canım bence hemen şimdi kalk sonra dersen kalıyor genelde

Kalktım anacım, desteklerinle. :) İyi bugünü de sporsuz geçirmemiş olduk. Saat geç oldu, aşağıdakileri fazla rahatsız etmeyeyim diyerek 1 mil yürüdüm. Anladım ki zaten 2 mil yürüyecek kıvama gelmemişim, hele de bu saatte :) Dışarıdayken çok daha fazla yürüyebiliyorum ama. Keşke hava hep bahar olsa..

Zaten diyet dediğin şey beslenme düzenidir, bir kere daha kelimeyi bile doğru anlamış değiller. Hanımlar sizi bu tür durumlarda gıcık edenlerin yediği her karbonhidrat lokmasına acıyan gözlerle bakıp cık cıklayın. Bakalım o zaman kim dertli olacak.

:)

ben boşverdim canım..hiç oralı olmuyorum..ama millet meraklı..dediğin gibi sağlıksız şeyleri yediklerinde ben eleştiriyorum..ama anlayana sivrisinek saz misali..deymez..

guzel liste icin tesekkurler canim. Kilo verebilen veyeremeyen herkezi tebrik ediyorum.

Beslenme ve Diyet konularında uzman olan Prof. Dr. Karatay , yılların tecrübe ve birikimlerini "Karatay Diyeti " adlı bir kitapta toplayarak, pek çoğumuzun doğru olduğunu düşünerek uyguladığı, ama aslında beslenme ve diyet açısından hiç de uygun olamayan, faydasından çok zararı dokunana pek çok diyet bilgisini de çöpe atmamıza vesile oluyor. Kensiyle Hürriyet gazetesinde yapılan ilginç röpörtajda da Prof. Dr. Karatay bilindik diyet ve beslenme yöntemleriyle Karatay Diyetine dair ilginç ve bir o kadar da iddialı bilgiler veriyor...

Siz 4 saat aralıklara yemek yemeyi tavsiye ediyorsunuz ve Leptin hormonunun öneminden bahsediyorsunuz. Nedir Leptin hormonu ve ne işe yarar?
Leptin hormonu iştahı kapatan, yağları yakan hormondur. İnsülin hormonu da acıktıran ve yağları depo eden hormondur. Leptin, vücutta bulunan tüm hormonların işlemesini idare eden hormondur. Orkestra şefidir. Tiroide, pankreasa, strese, seks hormonlarına her şeye emreder.
Peki, bu sistem nasıl işliyor vücutta?
Ağzımıza bir yiyecek koyar koymaz kan şekerimiz yükselir. Kan şekeriyle beraber insülin hormonu da yükselir. 2 saat sonra insülin düşmeye başlar ve vücuttaki şeker enerjiye dönüşür, 2 saatten sonra da glukagon depo edilmiş şekeri enerjiye dönüştürür. İşte bunlardan sonra leptin hormonu devreye girer ve o zaman yağlar yakılmaya başlanır ve depo edilmiş olan yağlar enerji sağlamak için kullanılır. 4 saat aralıkla yemek yendiğinde metabolik olarak yağların yanma süresi başlar ve devam eder. Onun için biz sık sık yedikçe insülin salgılanır, insülin salgılandıkça da uzun vadede insülin direnci oluşur ve bu şekilde kilo vermeye imkân ve ihtimal yoktur.
Açlığa dayanamayanlar, örneğin hipoglisemisi olanlar ne yapmalı?
Biz buna reaktif hipoglisemi diyoruz. Hipogliseminiz eğer varsa insülin direnciniz var demektir. Kuvvetli bir kahvaltı yaparak, 2 yumurta yerseniz, beyaz peynir avuç içiniz kadar yerseniz, her kahvaltıda zeytin 2-3 tane değil 9-10 tane zeytin yerseniz elleriniz ayakların titremez. Öyle kibrit kutusu kadar beyaz peynirin kimseye faydası yok. Çok kuvvetli kahvaltı yapınca zaten acıkmazsın. Hafta sonu mesela mükemmel bir kahvaltı yaparız akşam 6 olur yine acıkmayız.
Ne zaman o ellerde ayaklarda titreme oluyor? Mutlaka simit, poğaça, tost yerseniz, sağlıklı diye meyve suyu içerseniz reaktif hipoglisemi oluşuyor.
HER GÜN 2 YUMURTA YENECEK
Siz çok fazla meyve tüketimini de önermiyorsunuz...
Çünkü meyve ve meyve suyu insülin direncini artırıyor, ekmek yüksek glisemik indeksli gıda olduğu için sık sık da yense az da yense insülin direncini arttırır. Düşük glisemik indeksli karbonhidrat alınabilir. Karbonhidrat önermiyorum diye bir şey yok. Sağlıklı yağ, sağlıklı karbonhidrat, sağlıklı protein yenecek. En sağlıklı protein yurdumuzda yumurta ve kırmızı ettir. Yumurta proteini insan proteine en yakın olan proteindir. Yumurta ben haftada bir yiyorum falan değil. Her gün 2 tane yumurta yenecek. Kitapta bunları sebepleriyle anlatıyorum.
KOLESTROL EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDANDIR
Peki, kolestrol bir hastalık mıdır ?
Kolestrol diye bir hastalık olamaz. Kolesterol vücudumuzun en ana, en önemli biyokimyasal maddesidir. Kolestrol olmasa ne siz hayatta olabilirsiniz, ne ben, ne kedi, ne de köpek. Kolestrol vücutta her hücrenin, karaciğer, böbrek, beyin, göz, seks hormonları, seks organları hepsinin hücre yapısında vardır. Beynin yüzde 90'ı kolestroldür. Sinir sisteminin yüzde 90'ı lipid ve kolestroldür. Siz yesenizde yemesenizde, ilaç alsanızda almasanızda insan vücudunda her gün 2500 mg kolestrol üretilmektedir. Kolestrol en kuvvetli en doğal antioksidandır. Bu nedenle ben hastalarıma kolesterol ilacı vermem, alanların da kolesterol ilacını bıraktırırım. İnanın daha sağlıklı yaşamaya başlıyorlar, kalp hastaları da dahil.
OBEZİTE TSUNAMİSİNİN SEBEBİ KARBONHİDRATLARDIR
Fındık, fıstık öneriyorsunuz, senelerce yağlı oldukları için yasaklanmadı mı?
Doğal olan her şey sağlıklıdır. Hem yumurtanın hem fındık fıstığın içinde doğal omega 3 vardır. Köy tereyağı sağlıklıdır, zeytinyağı sağlıklıdır. Ülkemiz zeytinyağı cennetidir.

Bütün dünyadaki halk “yağlar kalp hastalığı yapar, aman sakın tüketmeyin” diye korkutuldu. Yağ yemeyen kişiler karbonhidratlara saldırdı ve obezite tsunamisi ortaya çıktı. Bütün dünyada yaygın bir şekilde, pandemik dediğimiz hastalık obezitedir. Bütün hastalıkların temelinde de bu yatmaktadır. Tam tersine bu sağlıklı yağları yemediğimiz için hastalanıyoruz.
Sağlıklı yağlar hangileridir?

• Zeytinyağı, Trabzon yağı, tereyağı en sağlıklı yağlardır.

• Fındık, fıstık, cevizdeki yağlarda da doğal olarak Omega 3 bulunur.
  • Sağlıklı yağlar hücreyi kuvvetlendirerek virüslerin, mikropların ve toksik maddelerin hücre içine girmesini engeller.
OMEGA 3 OMEGA 6 DENGESİ ÇOK ÖNEMLİ
Omega 3 omega 6 dengesi nasıl olmalı? Omega 6 nelerde var neleri yememeliyiz?
Hücre zarlarının temel yapısında Omega 3 ve Omega 6 vardır. Bunların dengesi çok önemlidir. Batı tipi beslenmede Omega 6 miktarı yüksektir. Omega 6 dengesi hücre zarında Omega 3'ün aleyhine bozulmuştur. Normalde mağara devri zamanında Omega 3'ün Omega 6'ya oranı 1'e 1'dir.
Son yıllarda omega 6 vücudumuza bilerek ve bilmeyerek giriyor. Omega 6'lar arttıkça denge bozuluyor. Batıda gösterildiki hücrede Omega 1 ise Omega 6, 50'ye kadar çıkıyor. Bu dengenin omega-6 lehine bozulması dejeneratif dediğimiz hastalıkların nedeni olarak kabül ediliyor. Bu konuyu açık bir biçimde Karatay Diyeti kitabımda anlatıyorum.
Omega 6 nelerde bulunuyor?
Bütün işlenmiş gıdalarda, trans yağlara dönüştüğü için bulunur. Bilelim bilmeyelim bu işlenmiş gıdalarda damak tadını arttırsın diye maalesef mısır pekmezi katılır çok ucuz da olduğu için. Mısır yağında ve ayçiçeği yağında çok fazla Omega 6 vardır. Omega 6 çoklu doymamış yağ asididir. Çok çabuk bozulduğu için vücutta zararlı hale gelen trans yağlara hemen dönüşür. Omega 3 kolay kolay dönüşmez, tereyağ hiç dönüşmez. Omega -6 yüksek ısıda, havayla temas ettiğinde, gün ışığına maruz kaldığı zaman hemen bozulurlar ve kanserojen, damar sertliği yapan, alzheimer yapan trans yağlar meydana gelir. Transyağlar da gider hücre zarının içine oturur. İşte o tehlikelidir, hücre zarında transyağlar biriktikce, hücre zarlarında fonksiyon bozuklukları, zayıflıklar, işlevsizlik ortaya çıkar ve hastalanmalar hücre seviyesinde başlamış olur.

Mısırdan da şeker üretilmeye başlandı…
Fruktoz, mısır pekmezi dediğimiz o zaten. Çok ucuz olduğu için bütün gıdaların içine konuluyor. Bütün meyvelerde ve bütün meyve sularında vardır. İşte bunlar vücutta maalesef tehlikeli çünkü insülini arttırıyor. Türk toplumu olarak biz hareketsiz bir toplumuz. Her gün 5 kilometre koşun istediğinizi yiyin. Onun için 30 yaşından sonra kadınlarda selülit, erkeklerde göbekde yağlanma problemi başlar bu da insülin direnci başladığı anlamına geliyor.
Geçen hafta Avrupa Birliği'nde yayınlandı; her gıdanın ısıtıldığı anda trans yağa dönüştüğü söyleniyor. Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölüm Başkanı Dr. Walter Willet diyor ki; 'yağlardan korkmayın, ekmekten, pastadan, börekten, şekerden korkun. Kilo aldıran, insülin direncini, tansiyonu, kalp hastalığını yapan şekerdir. Bu şekerin de başında fruktoz gelmektedir'. /Hürriyet gazetesinden alıntıdır/

[h=2]Leptin Hormonu nedir?
[/h]

Leptin hormonu iştahı kapatan, yağları yakan hormondur. İnsülin hormonu da acıktıran ve yağları depo eden hormondur. Leptin, vücutta bulunan tüm hormonların işlemesini idare eden hormondur. Orkestra şefidir. Tiroide, pankreasa, strese, seks hormonlarına her şeye emreder.

Ağzımıza bir yiyecek koyar koymaz kan şekerimiz yükselir. Kan şekeriyle beraber insülin hormonu da yükselir. 2 saat sonra insülin düşmeye başlar ve vücuttaki şeker enerjiye dönüşür, 2 saatten sonra da glukagon depo edilmiş şekeri enerjiye dönüştürür. İşte bunlardan sonra leptin hormonu devreye girer ve o zaman yağlar yakılmaya başlanır ve depo edilmiş olan yağlar enerji sağlamak için kullanılır. 4 saat aralıkla yemek yendiğinde metabolik olarak yağların yanma süresi başlar ve devam eder. Onun için biz sık sık yedikçe insülin salgılanır, insülin salgılandıkça da uzun vadede insülin direnci oluşur ve bu şekilde kilo vermeye imkân ve ihtimal yoktur.

Son 15 yıldır her gün bir yerde karşımıza çıkan yo-yo diyetler, azar azar sık sık yiyin tavsiyeleri, her sağlık programında başka bir beslenme önerisi karşımıza çıkıyor. Yine de tüm dünyayı etkisi altına alan obeziteyi ve yayılma hızını durdurmak şöyle dursun aksine git gide daha vahim bir boyuta ulaştığını görüyoruz. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay yurtdışından kopyalanıp Türk hastalara önerilen diyetlerin kalıcı olarak kilo vermede etkili olmadığını ve sık sık yemenin uzun vadede insülin direnci oluşturduğunu söylüyor.

merhaba kızlar
sabah
melemenle karatay tabagı
aksam
et haslama
salata
ayran
kılo veren herkesı tebrık ederım

Kizlar arkadastan az once gelebildim daha... Gecmisi simdi okuyabildim. Ama telden yaziyorum. Alinti yapamiyorum tek tek kusura bakmayin kizlar. Birinci olmusum ya bennn :)) Kilo veren herkesi tebrik ederim. Bu arada 2 gun artidayim dedim ama o ara verdigim kilodan artiya gecmistim. Aslinda gecen hafta yaptigim son gun kacamak gecen hafta arti gibi oldu. Bu hafta daha fazla hirs yaptim ozellikle dort gun. Ama arkadaslar kesinlikle sporun etkisi bence bunlar. Bu hafta daha duzenli spor yapicam.

spor olarak ne yapıyorsun ?

aynen katılıyorum ilk tepkiler aaa ekmek yemeden olur mu oluyor insanlar yeni bilgiye açık değiller biz sağlıklı yaşamamıza bakalım

Gunaydın ;eskiden ekmek yer yer doymazdım hemen acıkırdım vucuda bı faydası yokken neden boşuna tüketelim ondan alacağımızı farklı besin gruplarından zaten alıyoruz işte ınsanların anlamadığı bu ve alışkanlıkları değiştiremeyenler başkalarnın çabalarını kuçumser önemsemez üstünede moral bozarlar hiç takılmayın biz bize faydalı besinlerle beslenıyoruz ve sağlığımızda yerinde

sabahki meenum
menemen
5 zeytin
1 çorba kaşığı lor peyniri
1 tabak çiğ ıspanak

şimdi spora gidiyorum görüşürüz

Estagfurullah haklisiniz ben yaptigimla gurur duyuyorum. Fakat sersumun dedigi anlatiyorsun anlamiyorlar. Bir suru elestiriler. Artik o tur seyleri caninin cekmedigine bile inanmiyorlar. Bende soylememekten yanaydim. Sadece o soleyen bayan arkadas biliyordu. O koskoca masada 2 bayan bizdik. Digerlerinin hepsi erkek. O erkeklerde cok affedersiniz kit zekalari ile yorum yapmaya basladilar. Cokta yorgundum. Onlara saglikli besleniyorum desemde hep konu diyet
meselesinde dondu. Velhasil o bayanda kilolu kiskandigi icin yapti biliyorum. Ama bana 2 tatli geri olarak dondu. OBirdaha ne olursa olsun asla bu hatayi yapmiyacagim. Hepinize kacamaksiz gunler diliyorum.

Günaydın güzel Karatay kızları
Herkese güneşli ve ılık bir Cumartesi diliyorum...
Akşama görüşmek üzere , öptüm hepinizi

Günaydınlaaaaaaarrr ;

Gününüz güzel olsun güzel bayanlar

Bu arada dün bir sürü kaçamak yedim.

1 dilim kek , yarım kase kısır , yarım kase keşkek, 1 dilim revani

Çok az su içtim dün
Geldiğimde bacaklarımda bir ağrı vardı Halsizlik çöktü çünkü kaçamaklı yedim 3 gibi diye akşam hiç bişey yemedim

Saat 12 de yoğurt yedim bende Yattım sonra 2 bardak su içip.

He arkadaşıma giderken de 30 dakika hızlı tempo yürüdüm

İfademi verdim kaçıyorum. Akşama görüşrrüz kızlar :79::79:

Malesef hanımcığım nedense bilhassa erkekler bu diyet meselesini duymak dahi istemiyorlar. Sadece eleştirmekle kalsa, bir de dalga geçiyorlar. Sanırım işlerine gelmiyor. Bu yüzden ben de pek kimseye söylememeyi tercih ediyorum. İnsan işine gelmeyeni duymamak için neler yapmaz.. Halbuki onların da sağlığı için çok mühim noktalar.

Biz tatlı canımızı bunlarla hiiç sıkmayalım, vücudumuzdaki sağlığa doğru değişimin keyfini çıkaralım. Günaydın hanımlar. (sabahı geçti gerçi ama :) )

gunaydın kızlar

kahvaltım

2 yumurtalı klasık karatay kahvaltısı
sımdıde yesılcay ıcıyorum bırazdan da
sutlu turk kahvesı ıcecem

ogleden sonra oglumu dıscıye goturecem cok korkuyo napcaz bılmıyorum:26:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…