Popüler Konu Karatay Diyeti Deneyimlerimiz - Canan Karatay

Yok canım ayırmak mümkün değil zaten. Ağırlıklı oranlara göre düşünüyorum. Ağırlıklı olarak protein, ağırlıklı olarak karbonhidrat gibi. Daha bugun başladım

Haklısın,bundan sonra dediğin gibi yapmaya çalışacağım.Zaten börekciklerimi buzluğa koydum,misafirler vs gelince ya da çok canım çekince azcık almayı planlıyorum

rezenenin aroması çok güzel.ama çiğneyince acı olmaz mı ki?
çayı nasıl olur acaba

Evde olmadığından daha deneyemedim.Ama deneyince yazarım inşaAllah.
Türk kahvesi dinçlik katıyor bana,hergün elimden geldiğince içiyorum. Kuru kayısıyı genelde fındık ile tüketiyordum,ama önerini deneyeceğim inşaAllahBir hafta sonra kız kıza minik bir hafta sonu gezimiz olacak.Düşüncesi bile tatlı iştahımı azalttı,darısı kiloların başına

Güzel bir pazar kahvaltısı menüsü ;

Yumurta(az biraz kıymalı , salçalı)
peynir (biberle kavurdum azcık)
zeytin
ceviz

Birazdan da mis gibi bir kahve içerim inşAllah

Herkese hayırlı , huzurlu mutlu pazarlar

Haklısın,bundan sonra dediğin gibi yapmaya çalışacağım.Zaten börekciklerimi buzluğa koydum,misafirler vs gelince ya da çok canım çekince azcık almayı planlıyorum

Dün benim de misafirlerim vardı, maalesef kaçamak oldu, ama ben de kalan şeyleri buzluğa koydum.

Kızlar bir sorum olacak, mayonez tüketebiliyor muyduk? Bilgisi olan var mı?

Dün benim de misafirlerim vardı, maalesef kaçamak oldu, ama ben de kalan şeyleri buzluğa koydum.

Canım mayonez evde bile yapılsa 15 dakika içinde toksik hale dönüşüyormuş. Karatay hoca söyledi. Kesinlikle yasak.

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın Karatay Diyeti ile Yaşam Boyu Sağlık Kitabından Bilgiler;

Sağlık Mutfaktan Başlar;

Sadece bir haftadır beslenme düzenimizi değiştirdik. Bu kısa sürede bile fark ettiğimiz olumlu değişimleri görünce sadece mutfak kısmı ile ilgili kısa notlarını paylaşmak istedim.
Daha önce diyet yapmadım. O yüzden kendi bilgilerimden değil ama yapan arkadaşların yaşadıklarından bildiğim, acıkma hissi, halsizlik, dikkat dağınıklığı, tatlı ihtiyacı gibi şeyler yaşanmıyor.

Zaten kitap diyet programı vermiyor. Sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmesi, neden dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi veriyor.

Üstünde durduğu noktalardan biri diyetisyenlerin verdiği beslenme programlarının 2002 yılından önceki araştırmalara dayandığı ve o besin piramidinin obeziteyi arttırdığının anlaşılması üzerine yeni araştırmaların ve yeni besin piramidinin kullanılmaya başladığını anlatıyor. Bu araştırmaların bir kısmı 85.000 kişi üstünde yapılmış. Oldukça büyük bir araştırma olduğu ortada.

Tüm bunları bir kenara koyarak beni asıl etkileyen cümlesini de paylaşayım, “Tercüme diyetler ile Türk halkının beslenme düzeni sağlanamaz. Her ülkenin beslenme şekli farklıdır.”

Televizyonda izlediğim programdan sonra ilk kitabını aldım. Klasik bir Türk olarak hemen okumadım ve kitaplığıma kaldırdım. On gün kadar önce eşimle “Bu kadar spor yapıyoruz ama nerede hata yapıyoruz?” diye konuşurken kitabı elimize aldık ve nerede hata yapmadığımızı (!) bulamadık.

Ne yazık ki kendi kendimize ara öğün cezaları vermişiz. Saat kurup 11.00 de iki üç bisküvi, meyve yediğim ve sonra buna alıştığım zamanları düşündüm ve kilo almaya başladığım yıllara çok yakın olduğunu fark ettim. Az az kilo aldığım için önemsememiştim. Daha sonra bir sıkıntılı dönem ile kilolarca çikolata hayatıma girdi ve 8-10 kilo arasında yeni löp löp yağlarım oldu. Şimdi işte o yağların yok edilmesi, göbek çevresindeki simitin, tekerleğin ya da şirin göstermek isteyenlerin söylediği ‘aşk tutamaçlarının’ yok olmasını istiyorum.

45 yaşında biri olarak mankenlik değil derdim. Sağlıklı olmak, sağlıklı kalmak için kilo vermem gerekiyor. Umarım bunu başarırım.

Asuman Börklüce

365 GÜN YEMEK PİŞİRİRKEN DİKKAT EDİLECEKLER

• Yemekler çok yüksek ısıda pişirilmeyecek, ayrıca terbiye yapılarak hazırlanmayacak!

• Yemekler düşük ısıda, uzun sürede pişirilmelidir. Ancak malzemeler çiğden hep birlikte tencere veya tepsiye konup, ocakta ya da fırında pişirilmeli, yağda soğan veya biber öldürme gibi yöntemler uygulanmamalıdır. Özellikle güveç yaparken önce tencerede kavurma, sonra fırında pişirme gibi iki farklı pişirme şeklinin bir arada olmaması gerekiyor. Ya tencere ya da fırın tercih edilmeli. Pişirme süresi çok fazla uzayıp, ısıya maruz kalma şekli değişip ısı derecesi arttıkça lezzet katayım derken yemeklerdeki faydalı vitamin ve mineraller ölüyor, yemeğin glisemik indeksi yükselebiliyor.

• Yemekleri pişirirken cam, çelik veya emaye tencere, tepsi kullanılacak, alüminyum ve teflonlardan, mikrodalga fırınlardan uzak durulacak. Pişirme esnasında alüminyum folyo, yanmaz pişirme poşeti, yağlı kağıt gibi ürünler asla kullanılmayacak.

• Yemeklerde blander veya mikser kullanılmamalı. Yemeği işlenmiş hale getiriyor ve lifleri yok edip, sağlıksız hale dönüştürüyor.

• Yemeklerde soğuk sıkım zeytinyağı veya saf tereyağı kullanılmalıdır.

• Sıcak yemeklerde ve kızartmalarda mısırözü ve ayçiçeği yağı kesinlikle kullanılmamalıdır. ısıtılmaları ile zararlı olan trans yağa dönüşmektedirler. Trans yağlar karaciğer yağlanmasını başlatır. Bu trans yağlar kalp, damar hastalıkları, felç ve her türlü kansere sebep olan en zararlı yağlardır. Aynı zamanda trans yağlar insülin direncini başlatan yağlardır. İnsan vücudu bunları tüketmeye programlanmamıştır.

• Margarin haline dönüştürülmüş olan sıvı yağlarda da fazla miktarda trans yağ meydana gelmektedir.

• Kızgın yağda kızartma yapılmamalıdır. Balık ve etler sos veya una bulandırılarak yağda pişirilmemelidir. İlla kızartma yapılmak isteniyorsa kısık ateşte, az zeytinyağı veya tereyağında sade pişirilmelidir.

• Izgara yapılabilir ancak yiyecekler yakılmadan ve yüksek ateşe maruz kalmadan pişirilmelidir.

• Buğulama da sağlıklı pişirme yöntemlerindendir.

• Yemeklerde salça kullanılacaksa, güneşte bekletilmiş ev yapımı domates veya biber salçaları kullanılabilir. Hazır fabrikasyon salçalar kullanılmamalıdır.

• Mayonez veya ketçap gibi soslar yasak! Ev yapımı mayonezi ise 15 dakika içinde tüketmeniz gerekmektedir.

• Sızma zeytinyağı her türlü sebze ve bakliyat yemeğinde kullanılabilir.

• Arpa ve tel şehriye de işlenmiş yiyecek olduğu için yemeklere eklenmemelidir.
• Yemeklere damak tadına göre baharat eklenebilir.

• Tuz miktarı azaltılmalı, rafine tuz yerine kristal kaya tuzu cam ya da ahşap değirmenlerde çekilerek tüketilmeli.

• Taze balığın her türlüsü sağlıklı. Ancak teneke kutularda veya poşetlerde satılanların ambalajlarındaki kanserojen maddeler yüzünden kullanmamalısınız. Eğer evde cam kavanoza kendiniz konserve yaparsanız onu yiyebilirsiniz.

• Salatalarda da soğuk sıkım sızma zeytinyağı veya keten tohumu yağı, bol sirke (doğal) ve limon, istenirse sarımsak kullanılabilir.

• Salatalara zeytin, peynir, yoğurt, susam ve ketentohumu, her türlü taze maydanoz, taze veya kuru nane, kekik, fesleğen gibi otlar eklenebilir.

• Ketentohumu yağı ve omega-3 yani balık yağı, kan yağlarını düzenler, kanı sulandırır, kilo vermeyi kolaylaştırır, kilo almayı önler, hipertansiyonu ve depresyon gelişimini engeller. Ketentohumu azar azar yiyeceklere eklenebilir. Susam da ketentohumu kadar faydalıdır. Ketentohumu yerine kullanılabilir. Ketentohumu öğütülmüş olarak alınmamalı, kullanmadan önce öğütülmeli ya da tohum hali ile yenmeli, fazlası ishal yapar.

• Bol sirkeli, az tuzlu ev turşusu yapılarak tüketilebilir.

• Sebze, meyve, balık ve etler doğal olarak tüketilmelidir. Tüketilen yiyecein doğal ve bütün olmasına dikkat edilmelidir.

• Tüm işlenmiş yiyecekler ve gıdalardan uzak durulması şarttır. İşlenmiş tüm ürünlerde trans yağ ve gizli şeker bulunur.

• Yemeklerle birlikte ekmek, pirinç pilavı ve makarna yenilmeyecek.

• Bal, reçel, pekmez yok! Kan glikozuna hızla dönüşen, boş kalorili tatlı oldukları için

• Tatlılara, çaylara ve kahveye hiçbir şekilde tatlandırıcı eklenmeyecek. Suni tatlandırıcılar karaciğer yağlanması ve şeker hastalığına neden oluyor.

• Un ve nişastalı bütün gıdalar tüketildikten hemen sonra kan şekerine dönüşür. Bu tür gıdalar daha sonra karaciğer yağı ve iç organ yağı olarak depo edilir. İnsülin ve leptin direncini başlatır (leptin kilo vermemizde en önemli hormon… o çalışmazsa kilo vermek mümkün değil)

• Tarhananın içinde çok az un olduğu için tüketilebilir.

• Aşırı miktarda meyve ve meyve suyu tüketildiğinde vücudumuzun kan şekeri aşırı miktarda yükselme görülür. Enerji olarak kullanılmadığı için kan yağına dönüşürler. Selülit nedenidir. Selülit insülin ve leptin direncinin önemli bir göstergesidir. Meyveler az miktarda ve yenilerek tüketilmelidir.

Leptin hormonu iki öğün arasındaki süre uzayınca çalışmaya başlayan bir hormon. Kitap özellikle bu hormonun nasıl kullanıldığını anlatıyor. O nedenle sabah kahvaltısını bol yapın beş saat sonra öğlen, ondan beş saat sonra da akşam yemeğinizi yiyin ve saat sekizden sonra bir şey yemeyin diyor…

Omega-3 her şeyin başı desem yeri… uzun uzun anlatılmış faydaları.

Mutfağa sokulmayacak yiyeceklerin de listesini veriyor… unlu tüm yiyecekler, hazır tüm yiyecekler, işlenmiş hatta diyet yazan tüm yiyeceklerin mutfağa sokulmamasını istiyor. Pastırma yiyebilirsiniz ama sucuk, salam sosis kesin yasak diyor… sonra da evde sucuk yaparsanız yiyebilirsiniz o sağlıklıdır diyor. Kızartmaların tamamı yasak… balığı yukarda yazdım… ve en kötüsü kavun karpuz da yasak… şekerleri çok yüksek olduğu için…

BUNLAR HEP Mİ YASAK?

HAYIR AMA…

İdeal kilonuza indikten ve düzenli fiziksel aktiviteye devam ettikten sonra yani günde en az beş kilometre yürüdükten sonra sevdiğiniz yiyeceklerden “AZ” miktarda tüketebileceğinizi söylüyor.

KARATAY BESLENME PİRAMİDİ

ASLA: Rafine ve işlenmiş gıdalar, meyve suları, şekerli içecekler

GÜNDE BİR KEZ: Bulgur salatası veya bulgur pilavı. Mevsim meyvesi.

GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta.

GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.

İSTENİLDİĞİ KADAR: Sebze.

DOYUNCAYA KADAR: Peynir, zeytin.

HER GÜN: 30-40 dakika yürüyüş. Saf tereyağı, sızma zeytinyağı ve Omega-3.

Hareket edip, düşük glisemik indeks değeri olan besinleri tüketmeniz halinde, yemekleri sağlıklı pişirip, sağlıklı yağ tüketirseniz, öğün zamanlarına, küçük porsiyonlara, acıkmadıkça yememeye özen gösterirseniz zayıflamamanız için hiç bir neden yok…

ben de karataycıyım 1,5 ay önce takılmıştım buraya ama kalabalıktan sıkılıp ayrılmıştım ama düzenli bildirim yapmak motive ettiği için geri döndüm 2 gün sonra bölünme gerçekleşti öbür tarafta bikaç gün yazdım ama baktım ki sadece yaz çık yapıyorum ben de yeni karataycıların eski karataycıların muhabbetine fransız kaldığını gördüm böyle olmaz gibilerden bi mesaj attım haklısın deyip beni tıpışladılar ama durum devam etti
burada benimle aynı hissi paylaşanların devam ettiğini gördüm beni de listeye yazın artık burada takılırım amaaa bazı ricalarım olacak

1- hee kız türü avam ifadeler kullanmayalım
2- farklı font, punto ve renk kullanarak kendimize ayrıcalıklı bir durum yaratmayalım
3- zamanla yakınlaşanlar olsa bile 'özelden yazdığım gibi' vs vs ifadeleri genelin önünde dile getirmeyelim

daha önce beni rahatsız eden ve kaçmama sebep olan durumlar bunlardı
umarım seviyeli, samimi bir ortam oluşturur ve kilolarımızdan elbirliğiyle kurtuluruz
çabamıza sağlık

menü bildirimimi akşam yapacağım bye

degua,paylaşımın için teşekkürler,ben kitabı dün akşam sipariş ettim,çarşambaya ancak gelir,ben okuyup anlayana kadar bu piramitten yararlancam.şimdiy kadar ki menümü yazayım:
sabah:uyanınca 1 sade türk kahvesi
kahvaltı(11: 30 civarı):2 ceviz+1 haşlanmış yumurta+maydonoz+domates+salatalık+kendi yapımım tuzsuz peynir(2bardak süt içine azcık limon damlatıp 2saat beklettim , süzdüm ve peynir oldu)
zeytin+2 fincan tarçınlı yeşil çay
öğleden sonra:1 sade türk kahvesi içtim.
akşamatlıcan ymeği+yoğurt+salata yemeyi planlıyorum....
bugün haftasonu olduğu için öğle yemeğiyle kahvaltı birleşmiş durumda,ama hafta içi daha düzenli olacak beslenmem.akşamüstü 1 saat yürümeyi düşünüyorum...

mayonezi evde kendin sızma zeytinyağıyla yaparsan belki azıcık yenebilir gibi geliyor bana sonuçta yumurta z.yağı ve sirke olacak ama çok yağ içeriyor en iyisi hiç yememek

ben kereviz salatası gibi hem süzme yoğurt hem mayonez giren yiyeceklerde mayonezi tamamen çıkardım sadece yoğurtla yapıyorum üzerine de z.yağı gezdiriyorum içine de ceviz içim rahat yiyorum

onun dışında mayonezin girdiği yiyecekler zaten yasak sen nerede kullanacaksın

Canım ben yalancı çerkez tavuğu yapacaktım, ama mayonezsiz yaptım, ancak ben çok yağlı kısmına takıldım. Tabi çok abartmanın anlamı yok ama Karatay diyetinde yağ kısıtlaması yapmıyoruz.

Son düzenleme:

Mayonez evde yapılsa bile 15 dakika içinde tüketilmelidir diyor karatay hoca. Bilginiz olsun toksikmiş çünkü. Kesinlikle yasak. Kitapta yazıyor..

Selamlar,

Dun aksam yaklasık 1,5 saat leslie ile 2 mil ve 5 millik programları yaptım.
Tabi acayip yoruldum. Ancak cok ta iyi geldi.
Akşam sadece 1 muz yarım bardak süt içebildim.
Gece de biraz acktıgımdan ceyrek bardak kadar sut ictim sadece
içmesem de olurdu ama neyse iyi geldi.
Bu sabah kk kahvaltısı ama cok az da simit yedim.
Bugun gene 5 mil leslie yapmayı dusunuyorum.
bakalım

sevgiler herkese
bu arada ceşitli hastalıkları olan başta Çiğdem olmak uzere ( diğer arkadaşların isimlerini bilemiyorum bir de hatırlamıyorum acıkcası yeni oldugumdan) aynı anda alıntı yapmak ta zorladı beni su an ) hepinize geçmiş olsun..

Mayonez evde yapılsa bile 15 dakika içinde tüketilmelidir diyor karatay hoca. Bilginiz olsun toksikmiş çünkü. Kesinlikle yasak. Kitapta yazıyor..

bilgi için teşekkürler

çok geçmiş olsun kulak ağrısı fenadır bilirim hayatı zehir eder insana
daha önce söylemek istedim ama kendimi yabancı gibi hissettiğim için baskılıyordum kusura bakma

ayrıca çocukları hasta olan arkadaşlar da vardı onlar için de çok geçmiş olsun gerçi ben diyene kadar geçmiştir ya

Ama sen yabancılaştırdın kendini demekki. olacak ya kim kimi tanıyor ki burada. Herkes herkesle burada samimi oldu dimi. Raht olcaksın rahat. Sal kendini dışarda da baskılıyorsun muhtemelen bari burda sal

Bu arada evet kulağım kötü. Yarına da azalmazsa doktora gidicem artık

bende sizleri sadece okuyarak takip ediyorum gecen sene bi karatay deneyimim oldu ama başarısızdı bu sene 2 hafta kadar evvel tekrar başladım diyetle berber sizlerelede yazışayım yanlış yapmamyayım dedim ama yazdığım hiç bişeye cevap yazılmadı dışardan görüntü zaten kurulu bi düzen var sen buna dahil olamazsın.işin acıkcası bu beni rahatsız etti yazmadım bi daha okuyunca gördümkü sade ben değilim başka arkadaşlarda rahatsız kabul ederseniz bende bildirim yaparım.listeye girmek isterim.

Bazen gözden kaçabiliyor gerçekten. Belki denk gelmiştir. Bence menü bildirimi sizin de geriye dönüp bakıp kontrol etmenizi sağlıyor. Kendiniz için bile olsa paylaşın derim.

degua..... bak listeye girmek isteyen arkadaşlarımız var,unutmadan not al da karışıklık olmasın:126:

Canım, ben sana cevap yazmıştım, ama sanırım atladın. Seni geçen seneden hatırlıyorum. Tekrar hoş geldin, menülerini paylaş. Hep birlikte inşallah yol alırız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…