hımmm seninki farklı demekki canım, kızarıklık şeklinde mi ? bende bilemedim neden olduğunu o günden sonra cevizde yemedim gerçi :) suçlu hangisi bilmiyorum.
en güzeli dra gitmek tabi ama ben gidemedim 2 miniği bırakıptaa. bende pzt gideceğim bakalım .
yani suçlu ikiside olabilir :) bende ya ceviz ya da yumurta diyordum ikisinide kesince tekrar çıkmadı zaten. olanlarda yavş yavaş sönmeye başladı. paylaşımın için teşekkürler çok yararlı oldu meslektaşım :)ilbatum bak ne buldum...
Masum görünüşüne aldanmayın. Tek bir cevizle baştan ayağa kızarabilirsiniz.
Anafilaksi(alerji) sırasında bağışıklık sisteminizin yaydığı kimyasallar sizi şoka sokabilir. Kan basıncınız aniden düşer. Nefes yolu tıkanır. Anafilaksinin en belirgin işaretleri çok hızlı ve zayıflayan nabız, ciltte kızarıklıklar, mide bulantısı ve kusma. Anafilaksiyi tetikleyen en genel şeyler arasında kabuklu yemişler, bazı ilaçlar, böcek ısırması ve bitki sütleri var.
Anafilaksi belirtileri varsa hemen acil servise gitmek gerek. Epinefrin iğnesi ile sorun düzeliyor. Bir yandan da nefes alabilmeniz için oksijen veriliyor. Hiç müdahale edilmez ya da geç kalınırsa anafilaksi bilinç kaybı hatta ölümle sonuçlanabilir.
Belirtileri
Anafilaksi alerjen maddeye karşı aniden ortaya çıkıyor. Bazense yarım saat ya da daha fazla süre sonra. Belirtilerine bakalım:
• Cilt reaksiyonları. Kaşıntılı kızarıklıklar. Kızarık veya solgun yüz
• Sıcaklık hissi
• Boğazda şişlik hissi
• Nefes borusunda sıkışma. Dilde ve boğazda şişlik hırıltıya, nefessizliğe yol açıyor
• Ölecekmiş gibi hissetmek
• Zayıflayan hızlı bir nabız
• Mide bulantısı. Kusma. İshal
• Baş dönmesi. Bayılma
Nedenleri
Bağışıklık sistemimiz yabancı maddelerle savaşacak antikorlar üretiyor. Elbette iyiliğimiz için. Çünkü bu yabancı maddeler organizmaya zarar verebilir. Kısaca madde zararlıysa onunla savaş kaçınılmaz. Ama bazılarımızın bağışıklık sistemi zararlı maddelerin yanısıra zararsız olanlara da tepkili. Bu kimyasal tepkiye alerji diyoruz.
Normalde alerjiler tehlikeli değil. Ama bazı kişilerde alerjiler fazla tepkimeye yol açıyor. Bu da anafilaksiyle sonuçlanıyor. Siz ya da çocuğunuz geçmişte hafif bir alerjik sorun yaşadıysanız bile dikkat etmelisiniz. Bu ileride anafilaksiyle karşılaşabileceğiniz anlamına geliyor.
Anafilaksiyi tetikleyen birçok şey var. En yaygınlarına göz atalım:
Bazı ilaçlar: Özellikle penisilin.
Yiyecekler: Balık. Kabuklu deniz ürünleri. Yumurta. Süt. Özellikle fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler.
Böcek ısırmaları: Normal arı. Yaban arısı. Eşek arısı. Ateş karıncası.
Daha nadir nedenler de var:
• Bitki sütleri
• Genel anestezi sırasında verilen kas gevşeticiler
• Egzersiz
Anafilaksilerden en ilginci egzersiz sonucu gelişen belki de. Bazılarında sadece yürümek bile reaksiyona yol açabiliyor. Sorunu bazen de aerobik tetikliyor. Egzersiz öncesi ne yediğiniz, havanın ne kadar sıcak, soğuk ya da nemli olduğu bile anafilaksi için bahaneden ibaret.
Bazen aspirin neden oluyor. İbuprofen, naproxen sodyum ve röntgen sırasında kullanılan ilaçlar da anafilaksi şoku yapabilir.
Anafilaksiye neyin neden olduğunu öğrenmek için doktorunuz testler yapacaktır. Ama bazı durumlarda bu testler de işe yaramıyor. Buna da idyopatik anafilaksi deniyor.
Hangi durumlarda dikkatli olmalıyım?
Anafilaksinin kesin kanıtlanmış risk faktörleri yok. Ama:
Daha önce anafilaksi olduysanız,
Alerjiniz veya astımınız varsa,
Ailenizde anafilaksi olan varsa,
Dikkatli olun.
alıntıdır
Ev eristesine hoca izin veriyor, tam bugdaydan yapılmış olani makbul tabi ama zaten az koyuyorsun içine.. bu yemeği sık yaparım çünkü oglumda çok sever normalde bulgur koyardım ama dünden kalmış biraz eristem vardı onu degerlendirdim. Ondan midir bilmem her zamankinden daha güzel du...
İnsaallah bulursun alerjinin sebebini. Bende karataya basladiktan sonra yuzumde sivilce gibi ici sari sivi dolu seyler cikmisti sira halinde. Eczaneye gitmistim zona demislerdi krem kullandim. Ama hic yediklerimdenmidir diye dusunmedim acikcasi aynen diyete devam ettim gecti simdi.yumurta alerjim yazları çok çok sıcak havalarda olurdu.. zaten 5-6 yıldır havalar ısındıktan sonra tekrar soğuyana dek ağzıma almazdım yumurta,,,
en son nişanlımla buluşacağım gün rezil olmuştum...
az önce okudum kabuklu yiyecekler(ceviz de dahil) alerji yapabiliyormuş.. 1 hafta birisini kessem diğer hafta diğerini kessem gerçek suçluyu bulabilirim heralde
destekleriniz için teşekkürler kızlar...hamile kalmam için kilo vermem şart.bu arada bebek tedaviside görüyorum.kızım kardeşi olmasını çookk istiyor.Rabbim izin verirse olacak inşallah.
günaydın ajan xc9. nasıl gidiyor?sende benim gibi erkencisin.
çoğu zaman okuyorm neler yaptığınızı? sporunuz çok iyi oldu bence.motive olayım diye takip ediyorum ama sporu düzene oturtamadım bir türlü.
su ikonlari nasil yapiyosunuz biri bana aciklasinnnnnn.....
bide tickerimi yapamiyorum((
Nasıl gidiyor xc9?
sana da günaydın canım evet ben çok erkenciyim buraya geldiğim saatten çok daha önce uyanıyorum aslında
egzersiz yarışımız iyi olur diye umut ettik ama ters etki yaptı bu ay günlük çetele tutmadan yapıcaz umarım daha iyi sonuç alırız
senin 3 kilo artın vardı naaptın verebildin mi?
arasıra uğra özletme kendini
ben veriyorum, sonar geri alıyorum. Karatay da kuruyemiş serbest ama ben abartıyorum.çok yağlı sonuçta. hareket olmayınca, kilo vermekde korumakta çok zor.benim bünyem için imkansız mesela.
bu hafta b12 ve kan hapına başladım ( çok çay - kahve içmekten kanım da düşük çıktı. 3 ay once sadece b 12 düşüktü.)
bu hapları kullananlar bilir; aşırı iştah açıyor.zar zor zaptedilen iştahın dizginlenemez hale gelişi de kilo alımı olarak kendini gösteriyor.
ama şimdi kiloya takılmıyorum.vitamin eksikliğide , kansızlıkda ilerde ciddi sorunlara yol açabilir. ilaçlarımı düzenli kullanıyorum.1 ay sonar tekrar bakılacak.
bu arada çay ve kahveden vazgeçmedim. yemekler ve ilaç alımından 2 saat sonar içiyorum.sanırım ömür boyu buna dikkat etsem iyi olacak.
sağlıklı yaşam yolunda kolaylıklar diliyorum herkese....
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?