- 3 Nisan 2014
- 36.199
- 147.646
- 798
- Konu Sahibi VanessaRinki
-
Evet geldim
Hepsi çok farklı diyebilirim, sadece mekatronik makine ve elektronik karışımı. Yazayım ayrı ayrı:
Elektronik: Elinizde tuttuğunuz cep telefonundaki mini çiplerden uydulara, haberleşmeye kadar geniş bir yepazesi olan bir alan. Çok sayıda fizik dersi var, günlük çalışma hayatında da bolca simülasyon ve hsaplama kodları var. Savunma sanayi benzeri işlerde ise dimdirekt elektronik cihazlarıj üstüne ilk tabaka olarak giydirilen yazılımlar yapılır, onun için de cihazları simüle eden bilgisayar programlarıyla çalışılır. Kısacası fizik ve programlama gerektirir. Yazılır tabi koskoca savunma sanayisi olan bir ülkedeyiz iyi okul mezunlarına süper istihdamı var amma buna puanı yetenler bilgisayar müh. tercih etsin derim, dünyayı yıkıp geçen meslek ki odur. Dünyanın neresine giderse gitsin kral olacak tek meslek bilgisayar müh.liğidir, ülkeden bağımsız, şirket büyüklüğünden bağımsız her yerden yapılır. Elektronikte ise sadece çok büyük cirolu şirketlerde istihdam vardır, malum donanım parçalarını ortaya koymak hem masraflı hem büyük çaplı bir iştir, o yüzden bu iş büyük şirketler gerektirir anlayacağınız gibi istihdamı da her yerde, her ülkede ve her şehirde yoktur.
Makine: Makine müh. elektroniği andırır ancak daha büyük ve hantal makinelerle uğraşır, cep telefonunu elektronikçi yapıyorsa fabrikadaki yürüyen bandı makineci yapar, böyle bir örnek vereyim. Çalışma yerleri genelde fabrika , üretimhane tarzı yerlerdir. Eğitiminde de calculus-matematik vardır. bana kalırsa müh. fakültesinin ve dahi üretim bantlarının amelece ve fiziksel işleri bu mesleğe düşer, istihdamı vardır yazılabilir. istihdamı fabrikalarda , otomotivde ve inşaat sektöründe olur.
Mekatronik: Yukardaki 2sinin karışımıdır, fabrikaya girip en hassas elektronik detaydan en hantal yere, kanada tekere kadar uçtan uça anlayan insa yetiştirmeyi amaçlar. Türkiyede istihdamı savunma şirketleridir, Avrupada pek istihdamı yoktur. ABDde istihdamı çoktur, ama o da uzay-savunma tipi şirketlerdedir onun için de ABD vatandaşlığı gerekir yani bizimkilere yar olmaz.
Endüstri:Yukardaki 3ünden tamamiyle bağımsız, alakasız bir meslektir. Bu mesleğin çıkış yeri 2. Dünya Savaşıdır, savaş sırasında kaynakların en optimal şekilde ulaşımı ve yerleşimi için uğraşanlar bu mesleği ortaya çıkarmıştır.
Örnek olarak, Berlinde 500 tonluk bir cephane var, Afrika cephesi, Rusya cephesi ve İngiltere saldırısı için de cephaneye ihtiyaç var. Afrikaya deniz ve havayolu seçenekleri var, İngiltere sadece su yolu, Rusya ise deniz,kara ve havayoluyla ulaşılabilir durumda. Afrika savaşı için sadece 2 haftanız var, kaybetme olasığılınız %42, Rusya daha geniş bir zamana yayılabilir, kaybetme olasılığınız %50, İngiltere ise tamamen bilinmez durumda. Bu durumda optimal cephane dağılımı ne olmalıdır??
Bu disiplin pek tanınmaz ama optimizasyon problemlerini inceler ve genel olarak istatistik-olasılık hesaplamaları üzerine kuruludur. İsteyenler de Googledan linear programming veya integer programming yazıp çıkan gorsellere bakabilirler. Eğitiminde de baz olarak calculus dersleri üstüne bolca olasılık dağılımları ve istatistik dersi vardır. Her mühendislikten 'biraz' çalışıldığığı gibi saçma bir fikir hakim nedense, ama hiç öyle bir şey yok tabi ki. Bu alanın yeganı amacı en kısa yolları, en hızlı yolları, en az masraf eden yolları bulmak ve planlamaktır, yani optimal yolları bulmaktır.
Dediğim gibi evrende tek bir kral vardır, o da bilgisayar mühendisliğidir. Bu disiplin de çokça matematik ve beyin gücü üstüne kuruludur. Turing babamızın nelerin hesaplanabilir, nelerin hesaplanamaz olduğunu tartistigi Church-Turing tezini patlatmasıyla doğmuştur, ilk uygulamasıyla da 2. Dünya Savaşını net kısaltarak insanlık için ne denli önemli bir disiplin olduğunu ortaya koymuştur. Bugünlerde ise dünyayı kasıp kavurmaktadır. ben de alemin kralı olarak tabi ki bu mesleği yapıyorum.
Eyyorlanmam bu kadar, herkese bol şans dilerim
eyorlamanı yerim