Kekim kabarmıyor :(

Eki Görüntüle 1832210 sabah yaptm daha pek güzel kabarır kekim :-) yumurta şeker beraber çırp bilirsin zaten ..ben kabartma tozunu unu eleyerek koyarken eklerim..birde önceden ısıtılmış fırına koyarim mutlaka 200derecede pişiririm..bu arada keki çok cıvık kıvamlı yapmam içini iyi çeksin diye hafif koyu yaparım:KK66:
Elinize sağlık deniycem

Kek, pogaca, pankek vb bilumum hamurlarim tarife tam tamina uymama ragmen kabarmiyo :110: Nedir bu işin sırrı? :hamarat:
Canım karbonat la yaparsan kekleri ve fırını 40 45 dakika asla açma 180 de pişir fırın normal pisiriyorsa benim hızlı pisirdigi icin ben 160 170 de pisiriyorum ama kalıpta ki kekler için lafım. Eğer borcam sa çabuk pisiyorlar 30 35 dakikada bir dene bakalım eğer kabartma tozu kullanacaksanda illaki ikitane koy kesin kabarir

Kek, pogaca, pankek vb bilumum hamurlarim tarife tam tamina uymama ragmen kabarmiyo :110: Nedir bu işin sırrı? :hamarat:
Canim poğaça yada açma yaparken hamurunu aşiri yumuşak yap ben mayali hamuru kabartmaya birakiyorum 1 saat kadar mayalanan hamuru bir daha yağ ile yoğurup tekrar kabartiyorum pamuk gibi oluyor. Kekte ise ben 2 paket kabartma tozu koyuyorum kabartma tozunu unla birlikte elekten geçiriyorum o zaman cok kabariyor

Kek yaparken ilk önce yumurta ve toz şeker çırpılıyor ya o aşamada şekerin tamamen eridiğinden emin olmalısınız yoksa kek kabarmaz bir de ben kek pişene kadar kesinlikle fırın kapağını açmam ve fırın kapağının tamamen kapanıp kapanmadığına dikkat ederim çok hafif aralık kalsa bile içeri hava girişi olur kek kabarmaz, keki 165-170 derece pişirmelisiniz, kullanacağınız yumurtalar oda sıcaklığında olmalı bir de yumurta kokmaması için en az 3 paket vanilya kullanıyorum :) :D

Kek yaparken ilk önce yumurta ve toz şeker çırpılıyor ya o aşamada şekerin tamamen eridiğinden emin olmalısınız yoksa kek kabarmaz bir de ben kek pişene kadar kesinlikle fırın kapağını açmam ve fırın kapağının tamamen kapanıp kapanmadığına dikkat ederim çok hafif aralık kalsa bile içeri hava girişi olur kek kabarmaz, keki 165-170 derece pişirmelisiniz, kullanacağınız yumurtalar oda sıcaklığında olmalı bir de yumurta kokmaması için en az 3 paket vanilya kullanıyorum :) :KK70:

3 vanilya mı

kaç yumurta koyuyorsunuz ki

sırf meraktan sordum yani

ben maksimum 2 yumurtalı kek yaparım ama nette tarifler 4 ten başlıyor da

3 vanilya mı

kaç yumurta koyuyorsunuz ki

sırf meraktan sordum yani

ben maksimum 2 yumurtalı kek yaparım ama nette tarifler 4 ten başlıyor da
3 yumurta kullanıyorum eğer pandispanya yapıyorsam 5 yumurta filan kullanırım o zaman 4 paket vanilya :D ne yapayım kek ve pastada yumurta kokusu alıp yiyememektense mis gibi vanilya kokulu keklerim oluyor ve hazır kek kıvamında olur keklerim ;)

Vallahi yalan yazmam, bu konuda mütevazı hi olmamam, seni evlendirmek veya hevesini kaçırma değil niyetim ama kek ve kayalı popa işi el ister.aynı tarifi 5 kişi yapar 5 i de farklı yapar. Mayalinin püf noktaları 50 kere anlattığım halde yapamayan çok kişi var. Görmenizi lazım,hissetmen. Panik yassı olur zaten. Tavanı küçük tut, hamuru 2 kaşık değilde 3 kaşık dok olur.

Birde yazabilsem cok şey anlatacağım da otomatik kelime seçim var şu an elimdekin de...

Bence unun miktarından, biraz yumuşak bırakınca pofur pofur oluyor poaçalar . Ayyy Nasıl da poaça yapasım geldi, biri mutfağımı temizlese de ben de poğaça yapsam ya:olamaz:

keki bilmemde mayali hamur isinde el leezzeti olduguna bende inaniyorum
hatta bu inanisim mercimek çorbasindan tut salataya butun mutfak için geçerli :))))

mayali hamurun sirri yumusak olucak, hamr ne kdar yumusak olursa pisincede oyle yumusak olur, yas maya daha guzel oluyor bence
kuru maya klabartma tozu gibi bisey anlamiyorum ben onun dilinden :)

gerekirse mayalaninca yagla toparlarsiniz elinde sorun olmaz ama onun yemesi enfes olur :)))

ben yurt disindayim simit satilmaz burada turk firini yok olsaad pahali olur zeaten :))
sokak simitini kendim yaoiyorum çocuklar bayiliyor
simitçi gelddii diyorum yapinca :))))))

3 yumurta kullanıyorum eğer pandispanya yapıyorsam 5 yumurta filan kullanırım o zaman 4 paket vanilya :KK70: ne yapayım kek ve pastada yumurta kokusu alıp yiyememektense mis gibi vanilya kokulu keklerim oluyor ve hazır kek kıvamında olur keklerim :KK66:
Yumurta kokusu iyi çirpilmamis ise gelir. Buna 4 vanilya kullanıyorsun. Vanilya cubugup kullan 10 tane toza bedeldir.

3 yumurta kullanıyorum eğer pandispanya yapıyorsam 5 yumurta filan kullanırım o zaman 4 paket vanilya :KK70: ne yapayım kek ve pastada yumurta kokusu alıp yiyememektense mis gibi vanilya kokulu keklerim oluyor ve hazır kek kıvamında olur keklerim :KK66:
yumurrtayi çok çirpinca kokmuyor
ama vanilya kokusu da guzel bi dahasina deneyim unutmazsam :)

Çırpma. .
(Kabartma tozu,soda,maya) önemli . .
Pişirme şekli önemli. .
Hamur kıvamı önemli. .

Mesela kek akışkan kıvamlı olmalı. .
(Çok katı olursa taş gibi olur )

Poğaça kulak memesi kıvamında yumuşak olmalı . .
( Sert olursa taş gibi olur. .)

Bol şans . .
:hamarat:

Back
X