Kekim kabarmıyor :(

3 vanilya mı

kaç yumurta koyuyorsunuz ki

sırf meraktan sordum yani

ben maksimum 2 yumurtalı kek yaparım ama nette tarifler 4 ten başlıyor da
Yumurta kokusu iyi çirpilmamis ise gelir. Buna 4 vanilya kullanıyorsun. Vanilya cubugup kullan 10 tane toza bedeldir.
şekerin tam erimesi için çok iyi çırpıyorum ama yine de koku duyarlılığım çok fazla olduğu için ben alıyorum o kokuyu çubuk vanilya evet kullanıyorum ama eğer evde o anda çubuk vanilya yoksa paket vanilya kullanıyorum bir de çubuk vanilya kahverengi tanecikler olarak görünüyor bazen o görüntü olmasın diye toz kullanıyorum

Kek için püf noktaları :
1 tüm malzemeler oda sıcaklığında olacak
2 önce yumurta 3 dk Çırpılir mikserle sonra şeker ilave edilip 1 2 dakika daha Çırpılir sonra diğer malzemeler konup 7 dk daha Çırpılir
3 unu ele
4 fırının kapağını sakin açma kek icerdeyken
5 180 derecede 20 dk da hazır

Hamur içinse :
1 yaş maya kullan
2 tüm malzemeler oda sıcaklığında olsun
Cok sicak olursa maya pişer ve kabarmaz
3 ele yapismasin
4 normal mayalandiktan sonra hamuru çok yormadan hemen şekillendir ve tepsi mayası yap 15 dk kadar bi poşete geçir tepsiyiì
180 derecede 20 25 dk

Yumurtayla şekeri çırpıp köpük gibi yapıcaksın ondan sonraki malzemeleri ekleyip yavaş yavaş söndürmeden karıştırıcaksın blendırla çırpıyorsan çok fazla naparsan yap kabarmaz
evet hatta önce yumurtanın beyazını sarısından ayırıp, beyazlarını toz şekerle kar gibi olana dek çırparsanız pufidik bir kekiniz olur ama ayırma işlemine dikkat edilmeli sarılar beyaza hiç karışmamalı

şekerin tam erimesi için çok iyi çırpıyorum ama yine de koku duyarlılığım çok fazla olduğu için ben alıyorum o kokuyu çubuk vanilya evet kullanıyorum ama eğer evde o anda çubuk vanilya yoksa paket vanilya kullanıyorum bir de çubuk vanilya kahverengi tanecikler olarak görünüyor bazen o görüntü olmasın diye toz kullanıyorum
iyi cıpmak sadece şekeri eritmek degildir.
iyi cırpmak şekeri erittirken yumurtayı havalandırarak karıştırmaktır.

Çırpma. .
(Kabartma tozu,soda,maya) önemli . .
Pişirme şekli önemli. .
Hamur kıvamı önemli. .

Mesela kek akışkan kıvamlı olmalı. .
(Çok katı olursa taş gibi olur )

Poğaça kulak memesi kıvamında yumuşak olmalı . .
( Sert olursa taş gibi olur. .)

Bol şans . .
:hamarat:

bu linkte bisey açiliyormuu
eklemezsem çatlardim :)))
ben çok gulmustum sizde gulun :))))

Yumurtanin icinde sekeri iyice eritin,daha sonra yogurt yag koyup tekrar karistirin en son 2kere elenmis una kabartma tozu ve vanilya koyup karistirin,sonra da findik ceviz uzum falan artik neli yapacaksaniz. Firini ilk 20dk falan sakin acmayin,bi de 180° olacak firin.

iyi cıpmak sadece şekeri eritmek degildir.
iyi cırpmak şekeri erittirken yumurtayı havalandırarak karıştırmaktır.
teşekkür ederim biliyorum bu detayların hepsini ve uyguluyorum. 15 yaşından beri de kek yaparım yani en az 22 yıldır her yöntemi detayı uygularım keşfettiğim birçok malzeme ve yöntem de vardır oldukça iddialıyım kek konusunda ;)

ayri deneyin bide
beyazini çirminca kirem santi gibi oluyor
sarisi da mayonez gibi oluyor
kopuk deilde boza diye tabir ediyor tarifler kiavmini
kek zaten yumurtanın beyazı ile sarısı ayrılarak yapılır öyle yapıyorum da sorun bende koku duyarlılığı bildiğiniz gibi
ayri deneyin bide
kek zaten yumurtaların beyazı sarısından ayrılarak yapılır ben de öyle öyle yapıyorum ama sorun bende, koku duyarlılığı bildiğiniz gibi değil :(

kek zaten yumurtanın beyazı ile sarısı ayrılarak yapılır öyle yapıyorum da sorun bende koku duyarlılığı bildiğiniz gibi

kek zaten yumurtaların beyazı sarısından ayrılarak yapılır ben de öyle öyle yapıyorum ama sorun bende, koku duyarlılığı bildiğiniz gibi değil :KK43:
pandispanya oalrak biliyorum ben o ayrimi yani usenmeyen her kekde ayrir tabi :)
hazir keklerde kokarmi size
bunyeniz oyleyse yapacak bisey yok herhalde vanilyaya devam :)

ayri deneyin bide
boza kıvamı un eklendikten sonraki kıvamdır, yumurta beyazı kar gibi köpük köpük olana dek çırpılır iki kıvam farklı durumlar için öneriliyor yani

Kek, pogaca, pankek vb bilumum hamurlarim tarife tam tamina uymama ragmen kabarmiyo :110: Nedir bu işin sırrı? :hamarat:
mayalı poca tarifi :
1 su bardagı kattleden kaynar su.
1 su bardagı oda sıcaklıgında süt
1 paketten azıcık azaltılmış yaş maya ( ve maya bim de satılan. en güzel kabaran mayadır )
2 su bardg. aycicek yagı = aycicek yagı (yagın rengi ve kıvamı ne kadar acık olursa o kadar hamurun kabarmasına yardımcı olur)
tuz+şeker+un
kaynar su ve sütü aynı anda kaba boşalt. mayayı içine at. tuzunu şekerini sen ayarla (tuzlu yapmak isiyorsan tuzu az cogalt- şekerli yapacaksan şekeri cogalt ama şekeri cok az koyarsan mayan sirke gibi kokar ve hanmurun yenmez. bu el becerisi ve deneme ile olur. ilk başta yapamasan üzülme)
hepsini elinle karıştırarak erit. sonra sıvı yagı dök azıcık ama azıcık karıştır (elinle)
sonra cok sert olmayacak şekilde kulak memesinden az cıvık bir hamur elde edene kadar azar azar un koyup yogur.
birden asla un koyma. hamurun yogurulması maya için cok iyidir.
sonra kaba koydugun topak halindeki hamurun üzerini azıcık yagla. kaba strec film sar. bataniye yorgan ne varsa sar beklet. mayalı hamur 2 katına cıkacaktır. 40-45 dk da genelde mayalanır.
sonra istedigin şekli verirken hamuru bastırma pestil cıkarır gibi yapma. cok inceltme. poca gibi ikiye katlayıp arasına penir filan koyacaksan. katlama yaparken hamuru diger uca ölümüne bastırıp kapatmaya kalkma nazik kapat bırak.
el mayası denilen işleme geldik. sıcakca bir ortamda tepsiye dizdigin hamurları 30 dk beklet. el mayasından sonra hamur kendinegelecektir. sıcak veya sogukk fırtın fark etmez. fırına sok pişir. pişrme süresi yok ben göz akararı yapıyorum o işi.

Back
X