Ben de hassas , duygusal biriyimdir ama kavgaci tarafim da vardir yani. Kolay kolay hakkimi yedirmem ( son temizlikci konum haric :)Olsun bence hala zamani var. Güzelce konusarak öğretin bence. Yukardaki arkadasin dedigi gibi "kimseye vurma, ama sana vuran olursa önce onu uyar, baktin hala vuruyor, sen de ona vur, kendini savun"
Ya da "birisi sana böyle dediğinde sen de ona böyle de, sessiz kalma, hakkını savun"
Ben de küçükken kızınız gibiydim o konularda. Ağzımı açamazdım kimseye ama zamanla ilkokulda falan hakkimi savunabilmeye basladim:)
Bu aralar merak ettigim bir sey bu.
Gercekten her cocuk masum mudur?
Yaptigi davranislar hep ogrenilmis midir yoksa kendi icinden gelerek de yapar mi?
Az once komsunun oglu geldi kızımla oynamaya,kizim 6 o 4 yasinda. Kizim ciddi anlamda duygusal bir cocuk,hic istemezdim boyle olmasini ama degistirebilecegim bir durum degil malesef.
Onlar oynarken ben yan odada bir seylerle mesgulum. Cocuk durduk yere 'Biliyor musun senin baban seni hic sevmiyor ama benim babam beni cok seviyor. Annem bana doğum gunumde spiderman kostumu alacak ama sana bir sey almayacaklar' dedi. Olayin oncesi yok, cok net duydum. Kizim da babam beni seviyor diye aglamakli oldu ama mudahale etmedim ben tabiki. Buna benzer cok sey yapıyor .Aslinda kizim yas itibariyle ondan cok daha buyuk daha farkli, mantikli davransın istiyorum ama hemen uzulme yoluna gidiyor.
Baska bir ornek. kizimin yasiti bir yakinimiz var. O geliyor oynamaya. Aslinda kizimla oynamaya degil evdeki wifiden faydalanmaya geliyor elinde tabletle. Oyunu acip hadi gel izle diyor. Buyuk bir şevkle oynarken kiziminm da oynamasina asla izin vermiyor. Tabi bir anne olarak icim gidiyor benim ama cocugum kendi ogrensin istiyorum bazi şeyleri. Bakiyorum benimki cok üzülüyor oynayamadigina,o zaman ben de ona telefonu veriyorum oynasin diye. Diger cocuk kizimin kendisiyle ilgilenmediğini gorunce sıkılıp baska seyler yapmak istiyor. Bu cok defa oldu. Tuhaf bir sey anlamaya calisiyorum ama olmuyor. Resmen kizimin oynamak icin verdigi çabayi gormek istiyor. Hani buyuk olsa diyeceğim ki bir cesit ego tatmini ama kucucuk cocuk bunu nasil düşünür? Kizimin o ilgisi bittigi anda cocuk tableti elinden atiyor baska bir sey buluyor.
Evet gercekten merak ediyorum, bu cocuklar bu davranislari ogreniyorlar mi yoksa yaradilis mi?
Duygusallik kotu bi sey degil ama yonetmek lazim. Yani bu durumlari izleyip sadece iciniz burulsaydi neden boyle oluyo diye merak edip cocuk gelisim alaninda kitaplara basvurup inceleseydiniz uzulmezdiniz. Ama hemen drama baglayip kucucuk cocuklari kotu kalpli kara vicdanli, kendi cocugunuzu ezilen magdur cocuk, kendinizi de magdur cocugun annesi olarak konumlamissiniz. Bu bu asamada kalirsa sadece kendinize eziyet, ama bi sekilde eyleme donerse cevrenizdekilere haksizlik olur. Tabi hamile oldugunuz icin hormonlar geregi cok daha hassas olabilirsiniz bu donemde duygularinizi olmasa da davranislarinizi kontrol etmeye calisin derimIste duymaktan korktugum cevap, evet bana cekmis gibi malesef.
Esim de diyor kendin gibi hassas yaptin cocugu diye. Oglani da kendine benzet de goreyim diyor hatta, ben de begenmiyorsan al kendin buyut diyorum :)
Brnim yeğenlerimde oglumu oyuna katmıyorlar aglatiyorlar 4 yıldır hep böyle odaya kendilerini kitliyorlar biz gidince yada başlıyorlar aglamaya evinize gidin diyeEzilen cocuk anneleri ne demek istedigimi anlayacaktir sanirim.
Bgidince ytemiyor muyuz gözü acik davranmayi ya da nasil ogretilir?
Bu yukarida yazdiklarim cok basit ornekler.
Yoksa siddet de goruyor kimi zaman, ama ben duygusal boyutuna daha cok takiliyorum.
Parkta her gelen onune gecip de siram hala gelmedi doye bekledigi de oluyor ve benim icim parcalaniyor ne zaman gozunu acacak bu cocuk diye..
Sence? Bir canının küçüklüğüBu aralar merak ettigim bir sey bu.
Yaptigi davranislar hep ogrenilmis midir yoksa kendi icinden gelerek de yapar mi?
Az once komsunun oglu geldi kızımla oynamaya,kizim 6 o 4 yasinda. Kizim ciddi anlamda duygusal bir cocuk,hic istemezdim boyle olmasini ama degistirebilecegim bir durum degil malesef.
Onlar oynarken ben yan odada bir seylerle mesgulum. Cocuk durduk yere 'Biliyor musun senin baban seni hic sevmiyor ama benim babam beni cok seviyor. Annem bana doğum gunumde spiderman kostumu alacak ama sana bir sey almayacaklar' dedi. Olayin oncesi yok, cok net duydum. Kizim da babam beni seviyor diye aglamakli oldu ama mudahale etmedim ben tabiki. Buna benzer cok sey yapıyor .Aslinda kizim yas itibariyle ondan cok daha buyuk daha farkli, mantikli davransın istiyorum ama hemen uzulme yoluna gidiyor.
Baska bir ornek. kizimin yasiti bir yakinimiz var. O geliyor oynamaya. Aslinda kizimla oynamaya degil evdeki wifiden faydalanmaya geliyor elinde tabletle. Oyunu acip hadi gel izle diyor. Buyuk bir şevkle oynarken kiziminm da oynamasina asla izin vermiyor. Tabi bir anne olarak icim gidiyor benim ama cocugum kendi ogrensin istiyorum bazi şeyleri. Bakiyorum benimki cok üzülüyor oynayamadigina,o zaman ben de ona telefonu veriyorum oynasin diye. Diger cocuk kizimin kendisiyle ilgilenmediğini gorunce sıkılıp baska seyler yapmak istiyor. Bu cok defa oldu. Tuhaf bir sey anlamaya calisiyorum ama olmuyor. Resmen kizimin oynamak icin verdigi çabayi gormek istiyor. Hani buyuk olsa diyeceğim ki bir cesit ego tatmini ama kucucuk cocuk bunu nasil düşünür? Kizimin o ilgisi bittigi anda cocuk tableti elinden atiyor baska bir sey buluyor.
Evet gercekten merak ediyorum, bu cocuklar bu davranislari ogreniyorlar mi yoksa yaradilis mi?
Kötü kalpli çocuk olur ama genelde kötü kalpli anne ve babanın çocukları böyle olurBu aralar merak ettigim bir sey bu.
Bu iki cocukla evladinizi gorusturmeyin evet tek kalacak ama olsun brn artik mecbur kalmadikca görüşmüyorum yegenlerimle gorusturmuyorumBu aralar merak ettigim bir sey bu.
Cahil annelerin cahil cocuklari isteBen kızımın bencilce davrandığını gördüğüm anda müdahale ediyorum. Daha 2.5 yaşında ama bazı şeyleri öğrenmesi lazım. Bazen bende öyle davranışlara şahit oluyorumki bu nasıl çocuk diyorum. Parkta kızımdan 4 yaş büyük bir çocuk dondurmayı özellikle kızımın yanında yedi birgün. Çocuk kızıma baka baka ohh ne güzelmiş diyordu. Gülerek hemde. Arada sıradada baaak diye dondurmayı gösteriyordu . İlginç olan annesinin müdahale etmemesiydi ama.
Ayni olayi bende yasadim topitop yemek icn yeni tanstgi ayni yas kiza actrdi ona verecek zannettim yalaya yalaya cok guzelmis dyerek paketni actirdigi kizin yaninda gozunun icine baka baka yedi ve bu nu yaparken kizin ailesi de onlara bakiyordu.cok garipsedim ben olsam ya gder bi tane daha alir o kiza verirdim yada kizima onu yedirtmezdim.aikeler degisti diye dusunuyorum.Ben kızımın bencilce davrandığını gördüğüm anda müdahale ediyorum. Daha 2.5 yaşında ama bazı şeyleri öğrenmesi lazım. Bazen bende öyle davranışlara şahit oluyorumki bu nasıl çocuk diyorum. Parkta kızımdan 4 yaş büyük bir çocuk dondurmayı özellikle kızımın yanında yedi birgün. Çocuk kızıma baka baka ohh ne güzelmiş diyordu. Gülerek hemde. Arada sıradada baaak diye dondurmayı gösteriyordu . İlginç olan annesinin müdahale etmemesiydi ama.
Çocuğun 0-6 yaş arasında öğrendikleri tüm hayatında öğrendiklerinden daha fazladır. Dolayısıyla bulunduğu çevre çok önemli tabi ki. Kötülüğün doğuştan geldiğini net söyleyemeyiz ama bazı çocuklar kötülüğün içine doğduklarından öyle yetişiyorlar.
Yanlış hatırlamıyorsam Kallikak Ailesi ile bir deney yapılıyordu. Aynı adam en kısa ifadeyle bir iyi bir de kötü kadınla birlikte oluyor ve bu kadınlardan doğan çocuklar ve bu soylar uzun süreli inceleniyor. Ve sonuçta kötü kadının soyu büyük olasılıkla kötü, iyi kadının soyu iyi oluyordu.
İyi kadın, kötü kadın tanımı yanlış anlaşılmasın konuyla bağlantı kurmak adına iyi-kötü dedim.
Araştırmanın net sonuçlarını içeren bir link bulursam buraya bırakacağım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?