' Kötü kalpli çocuk' olur mu?

Çocuklar neyse aileleri de öyle oluyor genelde.

Her bireyin doğduktan sonra akıl baliğ olana kadar ki süreçte zararsız olduğuna hem fikirizdir herhalde. Başlıktaki probleme neden olan en büyük neden 1. aile 2. çevre dir. Hiç bir çocuk art niyetli olamaz oldurtulur.

Bence her insan içinde kötülük ve iyilik potansiyeli ile doğuyor. Olaylara çevreye ve yapıya göre biri daha baskın kalıyor.

Çocuğunuz bu kadar içinin gitmesine ben çok üzüldüm açıkcası. Bence o çocuklarla görüşmesine gerek yok. Çocuğunuz boş yere niye üzülsün etkilensin

Küçükken hayvanlara eziyet eden seri katillerle dolu bu dunya. Yani cocuk kotu olamaz diye bir sey yok. Ama genetik olarak kotu olmayan her cocuk da ben merkezcilik vardir ve sizin yasadiginiz ornekler cocuk benmerkezciligine ornektir bence. Yani kötülük degildir. Cocuklar nefislerine daha zor soz gecirirler. O yuzden akıl balig oluncaya kadar gunahsiz sayilirlar.

Çocuk sosyopat özellikler gösterebilir. Ama erken yaşta farkedilip aile iyi yetiştirirse o çocukta da vicdan olgusu oluşmaya başlar. Seri katiller sosyopatlar ailelerinin ilgisiz oluşundan o hale gelmişlerdir. Çoğunun aile hayati problemlidir istismar edilmişler şiddet görmüşlerdir. Kısaca aile faktörü yetiştirme şekli çok önemli.

bence çocuklar kötü değil,acımazsızdır.şöyle ki;düzdür çocuklar,henüz ahlaki ,toplumsal değerlere sahip olmadıkları için,içinden geldikleri gibi davranırlar.

mesela fazla kiloluya şişman,kısa boyluya cüce diye seslenebilirler.

ebeveynlerinden biri şişman olan çocuk,kimseye şişko demez.çünkü aile içinde normalleştirilmiştir bu .çocuk onun bir farklılık olduğunu düşünmez.çünkü ailesi öyledir.aksi gibi iki ebeveyni,hatta kendi de fazla kilolu olan çocuk,normal kilodaki birine,çiroz,sıska diyebilir.kendi ailesinde gördüklerinin tam tersidir bu durum.

böyle olunca,iş ailelere düşüyor,çocuğa farklılıkları anlatmalıyız.kısanın da, uzunun da,engellinin de normal olduğunu öğrenmeli çocuk.
ama biz büyükler olarak bile bunu yapmıyoruz ki,toplum da bir cüce görülse,bütün bakışlar onda.ya da bir engelli gördüğümüzde,acıma,şaşırma, tepkisi verdiğimizde çocuk diğerinin farklı olduğunu ve bunu kullanabileceğini beynine yerleştiriyor.
ayrıca,hayvana eziyet eden,insanlarla alay eden ailelerin,çocukları sosyopat oluyor diye düşünüyorum.bence % 90 yetiştirme tarzı.

Bence olur hatta bir insanın en kamuflajsız otokontrolsuz en maskesiz hali çocukluğudur. Büyüdükce otokontrol kazanıp toplumdan dışlanma, ayıplanma, takdir görmeme gibi nedenlerle davranışlar törpüleniyor. Ama çocukken bunların farkındalığı henüz kazanılmadığı icin davranışlar sınırlandırılmıyor. Çocuğun davranışları kalbinin aynası gibi. Biz çoğu davranışımıza ket vurabiliyoruz ama cocuk da bu yok.

İlkokul birinci sınıfta babası vefat etmiş bi arkadasım vardı, sınıfta onun babası Yok konuşmayalım diyen cocuklar vardı. Kavga ederken senin baban da Yok zaten falan diyorlardı. Bu cocuklar iyi mi mesela, hayır. Arkadaşlarının eksikliğini biliyor ve kavgada bunun üstüne bilinçli bir şekilde oynayabiliyorlar. Ben de aynı yaştaydım onlarla ama bunun çok yanlış olduğunu, böyle bi şeyin arkadaşımı incitecegini biliyordum. Bende olup da onlarda olmayan sey neydi?

Kedinin kopegin kuyruğuna basan tas atan çocuklar var. Bunlar iyi cocuklar mı? Yoo. Kendinden güçsüze zarar veren cocuk da var kedi gördüğünde cici diyen cocuk da var.

Arkadaşım hayvanlara çok düşkündür, evinde bi sürü evcil var ve çocuklarını da bu yönde yetiştirdi hep. Çocuklarından biri 7-8 yaşındaydı sanırım, Japon başlığını fanustan çıkartıp iğneyle delmis. Kardeşi ondan birkaç yas küçüktü, saatlerce ağlamış. Bunlar ayni anne-babanın evlatları, aile de ilgili ama biri cani biri daha merhametli.

Oturduğum sitenin otoparkında arabaları çizen cocuklar vardı ya cocuk bunu nasıl düşünüp yapar? Bu da kötülük iste.

Kuzenimle aynı yaştaydık ve benzer koşullarda büyüdük. Çocukken bile karakteri bana göre çok iyiydi su an yetişkinliği de aynı. hala çok iyi kalpli pamuk gibi bir insan.

Yetisme koşulları, aile, eğitim önemli ama bazı seyler de insanın karakteri ve yapısıyla alakalı. Merhametsiz ve kötü oluyor bazı cocuklar. Bilinçli ya da bilinçsiz kötülük yapabiliyorlar. Sınıftaki ekonomik açıdan dusuk çocuğun farkında ve onu fakir diye asagılayabiliyor. Kaynaştırma öğrencisiyle dalga geçebiliyor vs.

bu anlattıklarınız kötü kalplilik değil ama olabilir de.

gerçek hayatta örnekleri mecvut.
https://tr.wikipedia.org/wiki/James_Bulger
Bunun bir benzeri Türkiye'de de yaşandı. Yine 11 yaşında bir çocuk sokakta oynayan 4 yaşında başka bir çocuğu kaçırıp türlü işkenceler ile bir inşaatta öldürmüştü. Çocuklar çok vahşi olabiliyor. Ki 11 yaş bence artık ergenliğe girmeye başladığı zaman tam ahlak duygusunun gelişmedigi tehlikeli bir zaman.

bence biraz sizde de hata var. ya da hata demiyelim ama nasıl davranmanız gerektiğini bilmiyosunuz galiba tam olarak.

neden müdahele etmiyosunuz? sonuçta doğruyu yanlış biz yetişkinler öğreticez çocuklara.
tamam kızınız fazla hassas olbilir ama üzüldüğü anda teselli edip doğruyu anlatın.

Ben doğuştan çocukların iyi yada kötü gibi özellikler gösterdiklerini düşünmüyorum.zaten bana göre kötü çocuk yoktur kötü davranışları olan çocuk vardır.

Ama huy denen şey elbette var ve davranışa etki ediyor.bu davranışı şekillendirecek olanlar da anne baba.

Mesela inatçı ya da hırslı bir çocuğun bu olumsuz durumunu olumluya çevirecek olan ailesi.

Surada günde kaç insan ile yazisiyoruz mesela bir çoğunun 5-6 yorumunu okuduktan sonra nasıl iyi yada kötü davranışlara sahip çocuklar yetistirecegini kestirebiliyorum:) kimisi çok merhametli,kimisi çok öfkeli,kimisi çok güçlü kimisi de kendini ezdiriyor.

Bence iyilik kötülük çocukken başlar zaten..
3 yaşından sonra karakter oturmaya başlıyor..
Ozamana kadar yaşayış, görüş biçimiyle alakalı olabilir..

Tüm cevapları okumadim yazılmış da olabilir. Ben bu durumun yaradılıştan cok sonradan oluştuğunu düşünüyorum. Mesela komşunun çocuğu manevi sevgiyi yeterince tatmamis ailesi maddiyat gücünü öne sürerek sevgisini göstermiş gibi. Ve yahut diğer yaşıtı çocuk. Sanmıyorum kendi kendine böyle davransin. Mutlaka ailesinde onu buna iten rol model vardır.Parkta saygı göstermeyen cocuk örneğine gelirsek maalesef bu da aileden kaynaklı. Saygıyı bilmeyen çocuklar büyüyüp etrafına da saygı göstermeyen kınadığımız bireylerden olacak belki. İşin özü sevgi saygı sınırlarını bilmesi. Eminim siz iyi bir annesiniz. Kızıniz da zamanla öğrenecektir nasıl davranması gerektiğini. Tabi zarar gördüğü üzüldüğü an müdahale edin yine.

Ben ebeveyn kaynaklı olduğunu düşünenlerdenim.
Allah hayırlı ana/baba versin.
Mesela benim bir arkadaşım gerizekalının önde gidenidir. Balkonunun önüne gelen kediyi canavar gelmiş gibi kovalar. Olabilir tiksinebilirsin,korkabilirsin.. Ama bunu çocuğunun gözüne soka soka yapamazsın. E tabi normal olarak çocuğu da onun gibi gerizekalı.
Sokakta kedi gördüğü zaman yaratık gibi böğürüp kovalar.
Eğer o çocuk benim kızım olsaydı tipki kızımın yaptığı gibi kedi gördüğü zaman "anne ne kadar tatlı hemen yiyecek getirelim" derdi.
Gerçekten çok iğrenç anneler/babalar var. Çocuğu olanlar parkta daha fazla zaman geciriyordur parklarda. 1 hafta düzenli gidin gözlemleyin parktaki ebeveynleri o çocukların seri katil olmadığına şükredersiniz.

Esra bence senin kızın o problemler ile nasıl başa çıkacağını bilmiyor. Mesela belki sen veya babasi çatışmalarda pasif kalıyor olabilir mi?

Kızın ile bir kuyruğa girdiğinde önden biri gelip izin istemeden sıraya girdiğinde sen veya babasi tepki göstermemiş olabilir mi? Boşver demiş bekleyelim demiş olabilir mi? Eğer henüz öyle birşey olmadıysa bekle illaki olacaktır. Markette kasa sırası, hastanede sıra falan orada kızına örnek olmak için o sıraya kaynayana müdahale et kızın da ne yapması gerektiğini öğrensin.

Sana önerim bu komsu çocukla geçirdiği vakite neler konuşuyorlar hep dinle ve mesela kızın üzecek bir şey söylediğinde müdahale et. Her seferinde yapma. 1 kere bilemedin 2 kere yap kizin cocugu senin nasil savusturdugunu gorsun. Çocuğa sen niye şimdi durup dururken böyle bir şey sordun ki? Söyledin ki diye sorabilirsin. Çocuk huzursuz olur. Sorularınla çocuğu sikistirmaktan çekinme bence. Cocuğu sıkıştır ki o çocuk aynı şeyi yapınca kızın da benzer tepkiler versin. Baktın çocuk bilmiyorum öylesine falan diyor.cevap vermiyor çocuğa sen yoksa kıskandın mı diye sormaktan çekinme. Evet psikolojisini kötü etkileyebilirsin ama kendi kızınınki daha önemli diye düşünüyorum. Cocugu susturduktan sonra kızının yanına gidip ben de babası da kızımızı çok seviyoruz. O da bizi çok seviyor, biz çok sevgi dolu ve mutlu bir aileyiz diye kızına sarılabilirsin. Bizim sevgimizı hediye ile göstermemize gerek yok. Hiç bir hediye bizim sevgimizi ifade edemez. Mucuk mucuk diye kızını sevebilirsin. Çocuk iyicene kötü olsun Çocuk bu arada maddiyatci ve nefret dolu yetişiyor. Senin evine gelmiş hazır biraz töpüle çocuğu ki büyüyünce gidip milletin canını sıkmasın.

Neyse öbür kız için ise tabletle geldiği zaman wifiyi kapat tatlım. 5-6 yaşında çocuk bunlar. Kural koy, bu evde oyuncaklar paylaşılır ve oyunlar birlikte oynanır. Eğer birlikte oynamayacaksaniz o zaman eve gelmene gerek yok. Bu kadar basit.

+1

Ana babalar çok gerizekalı e çocuklar ne olsun ?

Psikopat dedigimiz insanların geçmiş yaşantılarına bir bakın normal olmayan anne babalar ile büyüdüklerini göreceksiniz.

Bunu o tarz filimlerde bile izleyip görebilirsiniz.

Bir arkadaşım var çocuğuna sınırsız özgürlük yaşatıyor öyle böyle sınırı yok yani

Çocuk benim halı ve duvarları sınırsız bir biçimde boyamisti.annesine bak dedim ne yapmış kadın önce haliya sonra duvara baktı sonra bana dönüp 'teyzesi baksana bu şekiller şekillerin anlattıkları muhteşem bu çocuk süper zeka' dedi.

Ben şok oldum.önce duvara sonra haliya baktım sonra da arkadaşıma dahi çocuğunu da al git yoksa bu duvarları sana yediricem dedim.

Artık görüşmüyoruz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…