İyi yapmışsın. :)Bir arkadaşım var çocuğuna sınırsız özgürlük yaşatıyor öyle böyle sınırı yok yani
Çocuk benim halı ve duvarları sınırsız bir biçimde boyamisti.annesine bak dedim ne yapmış kadın önce haliya sonra duvara baktı sonra bana dönüp 'teyzesi baksana bu şekiller şekillerin anlattıkları muhteşem bu çocuk süper zeka' dedi.
Ben şok oldum.önce duvara sonra haliya baktım sonra da arkadaşıma dahi çocuğunu da al git yoksa bu duvarları sana yediricem dedim.
Artık görüşmüyoruz
Aman sende hiç sanata saygın yokBir arkadaşım var çocuğuna sınırsız özgürlük yaşatıyor öyle böyle sınırı yok yani
Çocuk benim halı ve duvarları sınırsız bir biçimde boyamisti.annesine bak dedim ne yapmış kadın önce haliya sonra duvara baktı sonra bana dönüp 'teyzesi baksana bu şekiller şekillerin anlattıkları muhteşem bu çocuk süper zeka' dedi.
Ben şok oldum.önce duvara sonra haliya baktım sonra da arkadaşıma dahi çocuğunu da al git yoksa bu duvarları sana yediricem dedim.
Artık görüşmüyoruz
Belki de bir ressamın doğuşuna mani oldumAman sende hiç sanata saygın yok
'Biliyor musun senin baban seni hic sevmiyor ama benim babam beni cok seviyor. Annem bana doğum gunumde spiderman kostumu alacak ama sana bir sey almayacaklar'
Diger cocuk kizimin kendisiyle ilgilenmediğini gorunce sıkılıp baska seyler yapmak istiyor.
Canım hemen müdahale etmelisin bence ,şöyle olacak onları göz hizana alıp durumu tane tane büyük biriyle konuşur gibi anlayacaksın hem kızına hemde komşu çocuğuna, yaptığının yanlış olduğunu söyleyeceksin kibarca,sadece Wi-Fi için geliyorsa ve kızını oynatmıyorsa bu konudada uyaracaksın,evet kızın girişken olsun istiyorsun ama kız çocukları zaten hassas olur genelde; ve aileden açıklayıcı sözlerle içinde bulunduğu duruma destek görmezse daha çok içine siner,benim kızımda erkek çocuklarıyla iletişimde parkta v.s. daha çekimser kalıyor ben hemen yaklaşıp tane tane ikisinede doğru yanlış uyarıp anlatırım konu her neyse,ve aslında hakkı olan bir şeyi savunması gerektiğini medeni bir şekilde anlatmış olduğuma inanıyorum o an ,sonrasında geri durmuyor çocuk çünkü ebeveyn onaylıyor hakkını savunmasınıBu aralar merak ettigim bir sey bu.
Gercekten her cocuk masum mudur?
Yaptigi davranislar hep ogrenilmis midir yoksa kendi icinden gelerek de yapar mi?
Az once komsunun oglu geldi kızımla oynamaya,kizim 6 o 4 yasinda. Kizim ciddi anlamda duygusal bir cocuk,hic istemezdim boyle olmasini ama degistirebilecegim bir durum degil malesef.
Onlar oynarken ben yan odada bir seylerle mesgulum. Cocuk durduk yere 'Biliyor musun senin baban seni hic sevmiyor ama benim babam beni cok seviyor. Annem bana doğum gunumde spiderman kostumu alacak ama sana bir sey almayacaklar' dedi. Olayin oncesi yok, cok net duydum. Kizim da babam beni seviyor diye aglamakli oldu ama mudahale etmedim ben tabiki. Buna benzer cok sey yapıyor .Aslinda kizim yas itibariyle ondan cok daha buyuk daha farkli, mantikli davransın istiyorum ama hemen uzulme yoluna gidiyor.
Baska bir ornek. kizimin yasiti bir yakinimiz var. O geliyor oynamaya. Aslinda kizimla oynamaya degil evdeki wifiden faydalanmaya geliyor elinde tabletle. Oyunu acip hadi gel izle diyor. Buyuk bir şevkle oynarken kiziminm da oynamasina asla izin vermiyor. Tabi bir anne olarak icim gidiyor benim ama cocugum kendi ogrensin istiyorum bazi şeyleri. Bakiyorum benimki cok üzülüyor oynayamadigina,o zaman ben de ona telefonu veriyorum oynasin diye. Diger cocuk kizimin kendisiyle ilgilenmediğini gorunce sıkılıp baska seyler yapmak istiyor. Bu cok defa oldu. Tuhaf bir sey anlamaya calisiyorum ama olmuyor. Resmen kizimin oynamak icin verdigi çabayi gormek istiyor. Hani buyuk olsa diyeceğim ki bir cesit ego tatmini ama kucucuk cocuk bunu nasil düşünür? Kizimin o ilgisi bittigi anda cocuk tableti elinden atiyor baska bir sey buluyor.
Evet gercekten merak ediyorum, bu cocuklar bu davranislari ogreniyorlar mi yoksa yaradilis mi?
Ben aynen böyle yetistirdim. Hassas, duyarlı, naif hem hayvanlara hem de insanlara karşı. Ama ne yazikki böyle çocuklar eziliyor işte. Tıpkı konu sahibinin ki gibi. Konuyu okuyunca aklımdan onlarca olay geçti çocuğumun yaşadığı. Hala da yaşıyor. Dua ederken bile Allah'ım ne olur kötü insanlar bitsin diyor önce sonra kendi isteklerini sıralıyor.Tabii ki kotu cocuk vardir.
Kedileri kuyrugundan tutup döndüren 6 yasinda cocuk gormustum mahallede, ben de onu döndürecektim az daha ama, bagirmakla yetindim.
Ayrica cocuk zorbaliği gercekten kotu birsey,ben cocuklarla calisiyordum uzunca bir donem,Gercekten cok gaddar olabiliyorlar.
Ben de cocugumun (ozellikle oglum olursa) daha naif,yardimsever, pozitif bir cocuk olmasini isterim. Duygusal olsun böyle,sokakta karda üşüyen köpek görürse gece ona üzülecek kadar duygusal olsun,benimle paylassin...mama alip kopego bulmaya calisalim falan...
Hayalimdeki ebeveynlik bu.
Ama benim annem oldukca dominant bir kadin. Kucukken hep bizim kendi kendimize yetebilmemiz icin cabaladi. Hakkini almak icin cabalayan-kimseyi kendine ezdirmeyen- gerektiginde kavga etmekten cekinmeyen... 'Ayse bana vurdu' desen 'senin elin yok mu , bi tane de sen cakamadin mi!' diye bagirirdi:)
Cünkü kendisi öyle bir insan,cevval bir kadin.
Herkesin istegi farkli farkli ama cikan sonuç biraz da süpriz ,işin asli:)
Bu konuda haklısınız ben de müdahale ederdim. Kovamazdim ama babasının onu çok sevdiğini soylerdim cocuguma once. Misafir cocuğa da dönüp kızımın babasının onu ne kadar çok ya da az sevdiğine sen karar verecek değilsin derdim.Kendi kendine hayatı öğrensin diye çocuğumun ezilmesine göz yumamam. Nasılsa gelecekte öğrenecek. Bir ebeveyn olarak benim görevim o zamana kadar çocuğumu korumak. Baban seni sevmiyor dediği an odaya dalar çocuğu azarlardım. Kovalayadabilirdim bilmiyorum.
Burda ufak bir yanlis anlasilma olmus sanirim.bence biraz sizde de hata var. ya da hata demiyelim ama nasıl davranmanız gerektiğini bilmiyosunuz galiba tam olarak.
neden müdahele etmiyosunuz? sonuçta doğruyu yanlış biz yetişkinler öğreticez çocuklara.
tamam kızınız fazla hassas olbilir ama üzüldüğü anda teselli edip doğruyu anlatın.
Yok ben uyarıyorum zaten.Kötü kalpli dogulmaz kötü kalpli olunur diyenlerdenim ben de.
Ancak sizi de çok pasif gördüm müdahale edebilirsiniz bu tarz durumlarda.
Neden böyle dedin vs. tarzında değil elbette ama güzelce konuşabilirsiniz o iki çocuk la böylece kızınız da doğruyu öğrenir nasıl cevap vermesi gerektiğini öğrenir.
Veya parkta sıra beklerken uyarın kizinizi sirani verme diye.
Tamam elbette kendisi de öğrenecek hayatı ama siz de pasif kalmayın biraz müdahale edin bence.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?