Küçük Düşün Büyük Olsun!

Estagfurullah canım hepimizin zaman zaman yasadigi sıkintilar.
Elbise falan icin butiklere baksan vaktin olunca.
Daha uygun geldiler bana avmlere göre.
Bulunca aliyorum ben artik illa bir yerde lazım oluyor.
İhtiyaclarım olanlara bakcam alcm inşallah buay.
Bir de ihtiyacım olmayıp ama istediklerim var:)Onları da her ay 1 tane seklinde almayı düsünüorum.Pelus kürk,(zarada beğendim)1 deri binici çizmesi.(sknyy pantalonlarla giymelik)Sık bir cüzdan.Bunlar olmasa da olurlarım:)

ben geçen ay hsg çektirdim 900 tl verdim. dediğiniz gibi zaten maaş zamanına ayarlıyorum. özel hastane ücretsizmiymiş yaa keşke olsa valla ne güzel olur :)

benim diğer gittiğim doktorlardan sadece birisi iyiydi ama o da ilgilenmedi mecbur buna paraları bayılıyorum :)

inşallah Allah hayırlısını nasip etsin

bende çok düşünüyorum, en az 10 defa kapattır şu kk dedim dinletemedim hemen kavgaya başlıyor. geçen sene çalışırken kapatmıştım tüm borcu oysa ki..

hsg anestezili mi?Ben anestezisiz çektirmiştim burtomda 390 tl di.AMa 2 sene önce:)
Bizim yeni drumuz doc.cok memnunuz ama tabi ücretleri farklı oluyr.Kredi kartımda 4200 tl ye kadr acil sağlık harcama limitim var.Kartta limit olmasa da hastanede eksiye düşüp çekiyor.Genelde ondan kullandım takstlendirip ödedim.
Amin inss cnm

evet anestezili çektirdim. ben konyada yaşıyorum konyanın en iyilerinden doktor. inşallah hayırlısıyla bana da faydalı olur :)

bende şimdi eşime yazdım kartlarını bana ver kapattırayım diye. maaşımdan hiç bir şey kalmıyor ama yine de ayarlamaya çalışacağım..

ohh hazir yemek can'dır.
Afiyet bal seker olsun.

Bu iyice cirkef oldu ya
Beni aştı artık.

tr_lelli senin oğlanı okuduktan sonra eşim bugün bana dışarı çıkarken paran var mı dedi.Senin oğlan geldi aklıma ben de yok dedim kaptım 50₺ halbuki param vardı ama ondan para almak hoş oluyor

:)
İyı etmişsin valla.
Hep var var dedik azcıkda yok diyelim.
Yetmez dicek simdi benim oğlan.
Yeni akım

İns cnm
En güzeli kırıp atmak.Kapatıp köseye koyunca ihtiyaç halinde yine o yılana sarılıyoruz:)

bende çok düşünüyorum, en az 10 defa kapattır şu kk dedim dinletemedim hemen kavgaya başlıyor. geçen sene çalışırken kapatmıştım tüm borcu oysa ki..
Erkekler biraz daha rahat bu konuda gerçi her konuda siz yinede iradeli olun derim inanın borcu bile biz düşünürüz nasıl yaparız ederiz diye eşimde öyle mesala çocukların okul işi olsun gelecekleri olsun hep ben düşünürüm rahat benim eşimde kardeşime dedim ilk işin onun elinden bütün kartları al diye okadar saçma sapan yerlere harcıyoki ne alınacaksa sen al dedim baya bir kızmış geçen eşine inşallah faydası olur öderler borçlarını

Kartlara baktım toplam borç 5600 inanabiliyormusunuz? biz bir de çocuk istiyoruz. doktor randevumu iptal ettim adam hesabını kitabını bilmiyor çocuk olsa ne yapacak acaba?

Kız çocuğa takılacak altın ne yaparki onunla araba değiştiriyor

Yada benim aile kalabalık değil oyuzden mi az oldu bilemedim şimdi...

Çocuğun takılarını bilezik yaptım o evin demirbaşı bozdurulamaz oğlum evlenince gelinime takıcam

Kartlara baktım toplam borç 5600 inanabiliyormusunuz? biz bir de çocuk istiyoruz. doktor randevumu iptal ettim adam hesabını kitabını bilmiyor çocuk olsa ne yapacak acaba?
Yok iptal etme canım benim sen niye isteklerinden vazgeçiyorsun o geçsin bi zahmet biraz zorlu bir süreç ama başarırsın o kavga ederek sizi bastırmaya çalışıyo siz isteklerinizden hayallerinizden vazgeçmeyin asla önceden bende çekinirdim eşimden şimdi hiç umrumda bile degil bildigimi dogruysa yaparım bazen konuşuruz çok ezdin sindirdin beni derim o söylerse ben daha çok söylüyorum ve artık susuyor yeter artık dedim biyerden başlamak lazım geçte olsa

Ani ve aslinda coktan verilmesi gereken bir kararla bazi kiyafetlerimi giysi kumbarasina gonderdim. Ogrenciyken bir firmadan cekle almistim ve hala kullanilabilir durumdalar senede 2 3 kez giyilenler vardi. Icime sinmedi ve gonderdim. Ve donuste bimde cok uygun fiyata esofman takimi buldum polar giyemem sevmem bu kislik pamuklu. annemdekilerle birlikte yeterli olacak.
Birde acil gunluk corap ihtiyacim var. Siyahlar var ama evde giyeceklerim 1 2 tane kalmis. Marketlerde yok evet kadin corabi hic yok. Hafta ici halledecegim.

Diderot etkisi

"nefret ettiğimiz işlerde çalışıp, ihtiyacımız olmayan şeyler alıyoruz." peki neden?

diderot'un finansal olarak sıkışık olduğunu duyan sanatın ve bilimin koruyucusu rolündeki rus imparotoriçesi büyük catherine, diderot'un kütüphanesini satın alıp 25 yıllık maaşını da peşin ödeyerek onu bu sıkışık durumundan kurtarıyor. maddi durumu düzelen diderot'a arkadaşı tarafından oldukça şık, kadife kumaştan kırmızı bir sabahlık hediye ediliyor. işte bizi diderot etkisine götürecek sorunlar da bu güzel sabahlığın diderot'un olmasıyla başlıyor.

giydiği yeni sabahlığın verdiği keyifle masasına oturan diderot, bu eski yazı masasının yeni ve gösterişli sabahlığına hiç de uymadığını fark ediyor. o zamana dek hep yokluk içinde olan düşünür, aldığı yüklü miktar paranın verdiği rahatlıkla yazı masasını değiştirmeye karar veriyor. böylece evinin yeni sabahlığına yakışması ve onunla uyumlu, onun kadar güzel olması için eşyalarını yenileriyle değiştirmeye başlıyor. önce eski resimlerini, sonra koltuğunu, duvar halısını, sandalyelerini yenileriyle değiştiren diderot, evindeki her şeyi tamamen yenileyip sonunda borçlu hale gelene kadar bu değiştirme işine devam ediyor ve artık elinde avucunda kalmamasına rağmen yine de daha fazla eşya almaya arzu duyduğunu fark ediyor. böylece filozofumuz kendini nasıl bir tüketim çılgınlığına kaptırdığını anlattığı "eski sabahlığım için pişmanlık" adlı bir yazı kaleme alıyor. bu tüketim sarmalından bahseden ilk kişi olduğu için de bir kavram olarak diderot etkisi ortaya çıkıyor.

diderot, alışveriş alışkanlıklarımızla ilgili iki varsayım öne sürüyor

1. satın alınan bir eşya alıcının kimliğinin bir parçası haline gelir ve bu eşyalar birbirlerini tamamlama eğilimindedir.

2. alınan yeni bir eşyanın bu bahsedilen kimlikten sapması halinde, yeniden uyumlu bir bütün oluşturmak için yeni eşyaların alınması arzusuyla bir tüketim sarmalına girilmesi muhtemeldir.

"eski sabahlığımın efendisi idim, yeni sabahlığımın kölesi oldum."

diderot yalnızca yeni bir sabahlık alarak evindeki her şeyin tamamen değişmesine varacak bir döngüyü başlatmış oluyor çünkü evindeki eşyaların yeni sabahlığıyla uyum içinde ve onun kadar güzel, gösterişli olmasını istiyor. bu istek onu, ihtiyacı olmadığı halde almaya, daha çok, daha da çok almaya itiyor. işin garibi aldıkları onu mutlu da etmiyor. neticede tüketim çılgınlığının getirdiği bir kısır döngü ortaya çıkıyor. alınan her yeni eşya, ona uyumlu olacak bir başka eşyayla tamamlanmak isteniyor.

kendi hayatımızı düşündüğümüzde bizim de ne kadar çok diderot etkisinde kaldığımız gün gibi ortada. yeni pantolonumuza uyum sağlaması için ona uygun tişörtler, gömlekler, kemerler, ayakkabılar alan bizler değil miyiz? "salonu yeniledim, çok modern görünüyor, şimdi sırada demode yatak odam var." gibi cümleleri günlük hayatımızda sık sık duymuyor ya da kullanmıyor muyuz?

o halde diderot'un aklı başına geldikten sonra sarf ettiği şu sözlerine kulak verelim

"dostlarım, eski dostlarınızı muhafaza ediniz. dostlarım, varsıllığın size dokunmasından sakınınız. benim durumum size ibret olsun. yoksulluğun kendine has özgürlükleri vardır, zenginliğin de mahzurları… hepsi bu değil dostlarım. lüksün tahribatına, sürekli artan lüksün neticelerine bakın. eski robdöşambırım, etrafımdaki diğer döküntülerle uyum içindeydi. hasır bir sandalye; tahta bir masa; birkaç kitabı taşıyan bir eski kitaplık; çerçevesiz, isli birkaç gravür; bu gravürlerin arasında havaya kalkmış birkaç sıva parçası, bütün bunlar eski robdöşambırımla ahenkliydi. şimdi her şey bozuldu, uyum, birlik ve güzellik yok oldu!"

Kaynaklar

* https://dusunbil.com/diderot-etkisi-ihtiyaciniz-olmayan-seyleri-neden-aldiginizi-nasil-acikliyor/

* http://www.olaganustukanitlar.com/diderot-etkisi-nedir/

#ekonomi #hayat

Kıymali menemen yapiyorum ya aksam icin.
pisircek bisi kalmadi ya da aklima gelmiyor.
Kal geldi anacım.
Bayılırım ben soğanlı yapıyorum kıyma soğan biber ve yumurtayla eşim seviyor ya bu yemek derdi bunaltiyor insanı ki sizinkiler bu konuda seçici daha da zor bir de her şey ateş pahasına yanına yaklasilmiyor pırasanın kilosu 5 TL 7 TL çok severim ama henüz açılışı yapmadik belki uçuzlar biraz

Bu gün çağrı markete gittim domates biber salatalık limon muz elma nar yeşil soğan soğan patates bir tavuk yarım kilo fıstık içi 3kilo şeker birde dana ciğeri 30 lu yumurta aldık 120 lira odedik bu aldıklarimiz 2 hafta yeter bize pazartesiden 2lt süt alıp yoğurt yapicam inşallah

Esimin maaşı yatmış

912 lira kredi
400 lira kk
300 lira faturalar
Bizde öbür aya kadar 250 TL kaldı ne yapicaz bilmiyorum böyle aman hasta falan olmayalım da

Bende sogan biber katiyorum
Öyle ya pahali ama yine pazarda bir tık daha uygun ve tazecik aliyoruz.
1 hafta yeter bana artık
Bugunude atlattim yarına Allah kerim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…