Kürtajdan sonra hamile kalma şansı ne kadardır ?

• Konu Sahibi Konu Sahibi aylin_fatih
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

maalesef cok yeni ve sanirim ayaklarimi cok kotu usuttum ondan boyle oldu
1 gun dinlenebildim sadece ne yalan diyim ev almis basini gidiyordu esim yapmaya calisiyor ama beceremiyor acikcasi
bende az biraz temizlik yapmistim. kizda olunca yatmak dinlenmek sinirli oluyor.
ama yinede ck yormamaya calisiyorum zaten evimizde ufak oyle buyuk isi yok.
bugunku randevudan kactim gitmedim. bombos rahmi tekrar gormeye hic niyetim yok ya
zaten kurtajdan sonraki gun beni kontrol etmisti parca kalmismi diye bu 2. kontrol olucakti

eger hapla korunduysan surebilir diyorlar sen yumurtlama takibi yap bence yumurtlama akintin oldugu gun iliskiye gir o zaman
tutma ihtimali cok yuksek. ins gelecek ay bebegine kavuursun bazisi ates olcuyor bazilarida ovalasyon testi kullaniyor
bende akinti takip etmistim tutmustu canim.
canmlarım uzun uzun yazamıom şimdi bugün ödeme günümüz çok işim var malesef para daatcam:)seviyorum hepiniziiiiiii
kolay gelsin ctesi calisanlra hep cok uzulmusumdur. bende evlenmeden once calisirdim yarim gun ama sinir olurdum
bombos gecerdi o gun sirf zaman jkaybi 1 de isten cik eve gidene kadar2 yemek ye 3 ee bitti gunun iste ne kotu
en guzeli kamuda calismak tatilin cok oluyor benimde maalesef o hakkim yok olup gitti yas 28 hatta 29 sayilir ocak 9 dogum gunum daha halada burdayiz
bu arada kizimin dogum gunude 5 ocak :) onun yasinada az kaldi

kızlarrrr size güsel bi haberim varrrr ben hamileyim galiba :)

dün sabah test yaptım negatifti akşam eve gidince bida yaptım pozitif sabah yine yaptım koyulaşmayla birlikte yine pozitif bugün adet günüm ateşim de düşmedi
353782 Ovulation charts on FertilityFriend.com
bugün kan vercem netleşmeden sölemek istemedim size ama içim içime sığmıyo inşallah diğerleri gibi olmaz da gerçektir ay salak gibiyimmmmmmmmmm

don gömlek ne varsa sallamak istiyorum umudumuz seninleee.... RAbbim yuzunu guldursun hepppp...cunku bunu gercekten haketmistin caniiimm....

don gömlek ne varsa sallamak istiyorum umudumuz seninleee.... RAbbim yuzunu guldursun hepppp...cunku bunu gercekten haketmistin caniiimm....

kurban olurummmmmmmmmmmmmmmmmm du bakalım bi kan vereyim ondna sonra kesinleşsin ben neler sallıcam bak:)
yalancı çoban hikayesine dönmem umarım yine:)

hadi canim insallah ya
kandada pozitif cikarda senlenir surasi .
guzel haberlerini bekliyoruz sabirsizlikla

hadi canim insallah ya
kandada pozitif cikarda senlenir surasi .
guzel haberlerini bekliyoruz sabirsizlikla

inşallah canım bu ay için çok dua ettim inşallah kabul lmuştur kızlar bilir daha öncede benim idrar testlerim pozitif çıktı sonra kan verdim 0.100 :)ondan idrar testine güvenmöiorum çok fazla bugün kan vercem bakalım nolcak

ama atesin dusmemis bu cok onemli ins bu sefer tutmustur canim. ne zaman gidicen kana?

canim sen ne zamandir deniyorsun? ilk bebegin miydi dusugun baska varmi?

canim sen ne zamandir deniyorsun? ilk bebegin miydi dusugun baska varmi?

ben şubatta hamile kaldım canım ilk bebeğimdi o 15 haftalıkken düştü düşmedi aslında ben doğurdum diyebnilirim suyum patladı filan çünkü neyse eylül 28e kadar korunduk bu korunmasız 2.ayım eğer oğlum ölmeseydi doğumu 30 kasımdı eğer hamileysem bu bana oğlumun hediyesi

insallah oyle olur canim.
rahim agzi yetmezligimi oldu? konusmak istemezsen anlarim canim.
Allah gonlune gore verir insallah.

insallah oyle olur canim.
rahim agzi yetmezligimi oldu? konusmak istemezsen anlarim canim.
Allah gonlune gore verir insallah.
patolojiye gitti sonuçlar plesanta bebeği besleyememiş dedi doktor eğer yeni gebelik olursa 12.haftada rahim ağzını ölçücez gerekirse dikiş atcas dedi ve eğer varsa bütün tetkikleri yaptırmak istiyorum

patolojiye gitti sonuçlar plesanta bebeği besleyememiş dedi doktor eğer yeni gebelik olursa 12.haftada rahim ağzını ölçücez gerekirse dikiş atcas dedi ve eğer varsa bütün tetkikleri yaptırmak istiyorum

evet butun olabilecekleri dusunup onlem almak en guzeli en azindan dr iyiymis.
farkinda ciddiyetin. bende hamile kalmadan once yaptiricem kan oihtiladmasi ve su ths de aklima takildi onada baktiricam
tr deki dr lar sorun cikarmaz yaparlar ins testleri

Gebelik Kayıplarında Genetik Değerlendirme

Gebelik kaybı sık karşılaşılan ve nedenleri çok çeşitli olan bir klinik tablodur. Bu çeşitlilik nedeniyle etiyolojinin saptanması hem zor hem masraflı ve ne yazık ki çoğu zaman da başarısızdır. Bu güçlükleri yaratan en önemli nedenlerden biri de ailelerin çoğunlukla geçmişteki gebelik kayıplarını araştırmak üzere başvurmasıdır. Bu durumda gebelik kaybından etkilenen üç bireyden biri olan fetüs/embriyo incelenememekte, sadece kadın ve erkek ile ilgili faktörlerin incelenmesi ile sınırlı kalınmaktadır. Burada fetüs-anne-babaüçgeni ile ilgili genetik nedenlere kısaca değinilecektir.

Gebelik Kayıplarında Etiyoloji

1) Anatomik değişiklikler
2) İmmunolojik olaylar
3) Endokrin nedenler
4) Genital sistem enfeksiyonları
5) Psikolojik faktörler
6) Genetik nedenler

Bu faktörler arasında genetik nedenler en yüksek oranı oluşturur.

GENETİK NEDENLER

Genetik nedenleri 5 ana başlık halinde inceleyebiliriz.

1) Fetal-Embriyonal Kromozomal Düzensizlikler ve Rekürren Anöploidiler:

İlk trimestr gebelik kayıplarında tahliye materyalindeki kromozom düzensizliği sıklığı % 50-60 'dır(Tablo-1, Resim 1-2)

Kromozom anomalisi sıklığı gebelik haftası ilerledikçe azalır ve son trimestrde % 5 'e kadar düşer.

Rekürren anöploidi; eşlerde bir kromozom düzensizliği bulunmamasına karşın gebeliklerde sayısal kromozom düzensizliklerinin tekrarlayıcı olmasıdır.

Bir tahliye materyalinde sayısal kromozom düzensizliği varsa, gebelik kaybının tekrarlanması halinde kromozom düzensizliği olasızlığı % 80' dir.

Bu ailelerin sonraki gebeliklerinde, gebelik kaybedilmez ve sürerse Down sendromu riskinin % 1' e kadar yükseldiği bilinmektedir. Bu nedenle sonraki gebeliklerde prenatal sitogenetik tanı önerilmelidir.

2) Eşlerde Kromozom Değişikliği

Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan aileler de kadın ya da erkekde kromozom düzensizliği sıklığı % 2,5-4' dür.

Kromozomal değişikliğin kadında görülme olasılığı erkeğe oranla 2-3 kat daha yüksektir.
Eşlerde en sık rastlanan kromozom değişikliği yapısal bir düzensizlik olan dengeli translokasyonlardır.(Resim-3)

Eşlerde gözlenen bu dengeli yapısal kromozom değişikliğinden dolayı, sonraki gebeliklerde fetüste dengesiz kromozom değişikliği görülme oranı, etkilenen kromozom ve değişikliğin tipine göre % 1-100 arasında değişir.

Tekrarlayan gebelik kaybı olan ailelerin sonraki gebeliklerinde izlenecek yolun belirlenmesi açısından eşlerde kromozom analizi yapılmalıdır.

3) Multifaktöriyel Değişikler

Bu grup hastalıklarda tek gen hastalıklarının aksine hastalığın klinik bulgu verebilmesi için birden fazla defektif genin varlığı ve çevresel faktörlerin katkısı gereklidir.

Multifaktöriyel hastalıklardan en sık karşılaşılan iki örnek; nöral tüp defektleri ve yarık damak/dudaktır.

Nöral tüp defekti düşük materyallerinde % 1 oranında gözlenir.

Multifaktöriyel hastalığı bulunan fetüs/ çocuk öyküsü olan ailelelerde, tekrarlama riskini etkileyen başka neden yoksa sonraki gebeliklerinde niteliğin tekrarlama riski yaklaşık % 1-5 olacaktır.

Bu grup hastalıkların çoğunun, gerek prenatal gerekse postnatal dönemde genetik nedeni ortaya koyacak bir laboratuvar yöntemi yoktur. Bu nedenle fetüs/ embriyo/ çocuğun fizik muayene, patolojik incelemesi tanı konulmasında ve buna bağlı olarak genetik danışma ve prenatal tanıda önem taşımaktadır(Şekil-1)

Şekil 1 - Erken/Geç Gebelik Kayıplarında Klinik Yaklaşım

4) Tek Gen Hastalıkları

Bu hastalıklarda, tek bir genin mutasyonu sonucunda ilgili genin kodladığı protein yapısı etkilenir veya üretim kusuru meydana gelir.

Tek gen hastalıkları iki şekilde gebelik kaybına neden olabilir. Ya fetüste var olan hastalık, hayatla bağdaşmayan bir soruna yol açar. Yada annedeki tek gen hastalığı (maternal fenilketonüri vb) gebeliği olumsuz etkiler.

Bu grup hastalıklarda en önemli tanı yöntemi fizik muayene ve aile öyküsüdür. Bu nedenle fetüsün postmortem muayenesi gereklidir. Saptanan fizik muayene bulguları, sonraki gebeliklerde ultrasonografik incelemelerde yararlı olacaktır.

Kesin tanı yöntemi olan moleküler yöntemler ancak, bir ön tanı düşünülmesi durumunda uygulanabilmektedir. Fiziksel düzensizlik görülmeyen hastalarda ancak moleküler tanı konulabilmesi halinde sonraki gebeliklerde prenatal tanı yapılabilir.

5) Trombofilik Hastalıklar

Son yıllarda genetik kökenli pıhtılaşma bozuklukları ile gebelik kayıpları arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Bu klinik tabloya yol açan birçok gen bildirilmiştir. Antitrombin III, Protein C, Faktör V Leiden mutasyonu, Protrombin mutasyonu ve MTHFR (metilen tetrahidrofolat redüktaz) defektleri en sık nedenleri oluşturmaktadır. Bu değişiklikler daha çok 2 ve 3. trimestr kayıpları ile ilişkilidir. Ancak ilk trimestr kayıpları ile de bağlantısı bulunmaktadır.

GENETİK ARAŞTIRMA GEREKEN DURUMLAR

Fetal Materyal Fetüs/Embriyoya Ulaşma İmkanı Olan Durumlarda

Fetal/embriyonal dokularda genetik çalışmalar (sitogenetik, moleküler, biyokimyasal)
Fetal dismorfolojik değerlendirme

Gebelik Kaybı Öyküsü Olan Ailelerde

Gebelik kayıplarının diğer tetkikler ile açıklanamaması
Ailesinde tekrarlayan gebelik kaybı olması
Anomalili veya mental retarde çocuk öyküsü olması
Ailesinde yada kendisinde genetik hastalık veya konjenital anomali bulunması
Önceki gebelik kayıplarında kromozomal değişiklik saptanması
Önceki gebeliklerinde tekrarlayan mol gebeliği olması
Tekrarlayan blighted ovum hikayesi olması

Periferik Kan Gönderme Koşulları

Steril koşullarda
Heparinize kan (En az 0.3 cc heparin çekilmiş enjektörde)
En az 2 ml
Enjektör ucu bükülmeden, kapağı ile kapatılıp tesbit edilerek
Oda ısısında

Tahliye Materyali Gönderme Koşulları
Steril koşullarda
Transport besi yeri içeren steril tüpe aktarılması
Zorunlu acil durumlarda serum fizyolojik içinde
Oda ısısında
En kısa sürede ulaştırılmalıdır.

SONUÇ OLARAK

Gebelik kayıplarında genetik nedenler en büyük rolü oynamaktadır. Ailenin sonraki gebeliklerinde izlenecek yolun belirlenmesi amacı ile nedenin ortaya konulması, kalıtım şeklinin belirlenmesi ve gerektiği hallerde aile içi incelemelerin yapılması gerekmektedir. Bu değerlendirmeler Kadın Hastalıkları-Doğum uzmanı ve Genetik uzmanı işbirliği ile gebeliğin sonlanması evresinde yapılmalıdır.

Böylece gebelik kaybından çok sonra etiyolojiye yönelik yapılacak gereksiz tetkikler, masraflar ve zaman kaybı önlenmiş olacaktır. Ayrıca sonraki gebeliklerin izlenmesi sağlıklı veriler ışığında gerçekleşecektir.

(Alıntı)

Minikler canım, ben tecrübelerimi paylaştım. Tabiki karar sizin ve dr nizin. Ama ben yine de dr nize bu konuyu sorun derim...

ben sana dedim zaten ovülasyon testini görünce. kesin hamilesin canım sen.
ama git bir an önce kan testi yaptır. şimdiden kutluyorum. Allah sağlıklı bir gebelik geçirmeni nasip etsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…