Marifetli kız olmak :)

ben evlendim annem her seferinde sorar evlerimiz yakın tabi kızım şunu yaptım getiriyim mi kızım bunu yaptım gönderiyim mi anne bak gönderme öğrenemem sen böyle yaparsan öyle öyle alıştım onun her seferinde getirceğini bilerek yararlansaydım hiç öğrenemezdim

yok ya cok kolay patlicani kizart irtasini yar malzemesini doldur sosunu yap fırna sür ben haftada bir gün yaparım ev yağlanyo ama.deyiyo nefissss oluyo :)

Videolu tarif siteleri var. Onlardan yararlanabilirsin. Pilav, çorba, bir kaç çeşit tatlı (Sütlü-şerbetli-çikolatalı) tavuk ve et pişirmenin inceliklerini öğrensen yeter. Sebze yemeklerinin zaten çoğu aynı. Püf noktalarını ve özellikle kullanılan baharatları öğrendin mi tamamdır.

Bamya yemeği tarifinizi alabilir miyim? Eşim çok seviyor ama limon tuzu bulamadığımızdan yapamamıştım limonla da oluyor demek.

Sulu yemeklerin mantığı hep aynı, soğanı kavur salçayı malzemeyi koy hop tamam..Sen çay menülerine yoğunlaş..Birde pratik temizlik fikirler edin, hangi lekeyi ne çıkarır..Tüm bunları öğrendinmi sen artık olmuşsundur

2 yilda herseyi ogrenirsin. Ille sunu ogreneyim falan deme sacma bence. Her gun annenle mutfaga gir ne yemek yapiyorsa onu ogrenmis ol. Anne ben karistirayim ben dograyayim falan de. Ogreneceksin zaten. Ben öğrencilik icin evden ayrilmadan oyle ogrenmistim. Simdi sarma icli kofte herseyi rahat yapıyorum. Zaten bi sure sonra tarfi bile gerekmiyo biyerde yedigin bi yemegi yapabiliyosun tahminle.

Bamya yemeği tarifinizi alabilir miyim? Eşim çok seviyor ama limon tuzu bulamadığımızdan yapamamıştım limonla da oluyor demek.

Tabi ki :)

Taze bamya için anlatıyorum.
Sıvı yağ tencereye koy, soğanları doğra onlarıda koy, kavur, sonra kıyma koy (ben kıymalı yapıyorum) kavur, biraz salça ekle biraz daha kavrulsun. (Normal yeşil fasulya falan yapar gibi buraya kadarı). Sonra bunların üstüne yarım limon sık. Mesela 1 kilo bamyaya 1 limon gibi. Tam ayarını bilmiyorum ama yarım kilodan az da olsa yarım limon sıkıyorum ben. Limondan sonra bamyaları tencereye koy, karıştır. İstersen üstüne domates doğra, yoksa doğrama. Üstünü biraz geçecek şekilde su koy, tuzunu at, kısık ateşte pişsin. (Bamyaların tepelerini ayıklayacağız tabiki, hatta bir kere aldığımızda bamyalar kocaman kocamandı, doğrayarak koydum, güzelde pişmişti)

Afiyet olsun.

Hiç güzel zamanını buna harcama evlenince açıp bakıyorsun neti aşçı oluyorsun:))

Yaparken aklında kalmaz belki yeni yapıyosun. Bi deftere yazıp da yapabilirsin. Bi süre sonra pratikleşecek bakmayacaksın zaten.

Baya uzun vadeli bir plan 2 yıl içinde yemek yapmayı öğrenmek,2 yıl içinde kendini neye odaklarsan onu son derece başarılı bir şekilde yapabilirsin. Kendini buna odaklamaktan ziyade olabildiğince çok mutfağa girmeye çalış. Bence bunun başka çaresi yok.

Marifetli kız olmak günümüzde kimsenin önem vermediği bir konudur..daha ziyade yaptığı iş kazandığı para ne kadar bakımlı olduğu fiziğı bindiģi araba kimin kıźı olduğu konuları revaştadır 80 ler 90 lar çok geride kalmıştır

Maarifet yemek ,ev işi yapmakta değil...Marifet sevgi-saygı çerçevesinde evliliği yürütmek.Gerisi hikaye.Çok kasmayın kimse size madalya takmayacak becerikli olsanız.

böyle düşünmen beni gülümsetti çünkü ben çok hamarat bir aileden geliyorum. şimdiki çevreme göreyse bu işler gereksiz zaman kaybı. hamaratlık güzel şey bence de takdir edilmeli ama çoğu kıymetini de bilmiyor. kendini zorlama zamanla öğrenirsin. dünyanın en marifetli insanı da olsan en ufak hatanda bacağından asarlar :)

Ben eevlene kadar makarna ve omlet disinda hic bisey bilmiyodum abartisiz.
Ve hic bu konuyuda sorun etmedim.kafamda..hic stresede gitmedim..cunku calisiyordum
Evlilikle ilgili daha onemli olan seyleri halletmeye calistik.
Ama simdi internette herseyin tarifi var.telden aciyorum.mutfaga girip yapiyorum.bi yil oldu evleneli elimden gelmeyen yemek pasta borek yok simdi..kasmayin gozunuZde buyutmeyin bu kadar

Çok teşekkür ederim.Bamya bulunca muhakkak deneyeceğim.

Şunu öğren Tubaaa şu çok lazim olur deyin banaaaa lütfen :))
Bol bol püf noktası öğrenin. Mesela, temizlik sırasında önce üstteki dolaplardan başlamak gibi.
Mümkün olduğu kadar doğal ürünlerin nasıl kullanılacağını bilmek gibi.
Makinada elma sirkesi kullanabilirsin.
Hazır limon suyu çok güzel kireç söker.
Sürekli girip çıkacağınız için banyoyu en Son temizlemek 3 defa yerini silmeyi, önler.
Buzluğa bir şey koyarken poşeti dikine değilde, yassı bişekilde koymak gibi. (Poşete bastırıp öyle dondurursan, yarı yarıya daha kısa sürede erir.)
Dolabın içine bir kap pirinç yada kumaşa sarılmış kömür koymak, kokuları önler.
Yada yemeğin dibi tutarsa hemen, başka tencereye almak ve içine yarım patates atmak.

Salçayı kavurduktan sonra, soğuk su ekleyip tencerenin dibini almak. (lezzet suya geçer)
Her yemeğin malzemesi bellidir, ama kesinlikle konma sırası, farklıdır. Soğanlar kavurduktan sonra sebzeleri ekleyin diye söylenen söz yalandır. Hepsini birlikte atarsan, 30 dk sonra yahu bu havuçlar pişmedi ama niye enginarlar eridi dersin.

Bütün tavuk yada kemikli et haşlarken suyuna 2 damla sirke veya limon suyu koymak ilikteki proteinin ve kıkırdaktaki yağın, suya geçmesini sağlar, ekstra yağ koymazsın hem lezzetli hemde hafif olur. Bir de pişerken asla labala lubala karıştırmadan, sadece üste çıkan köpüğü almak, et yada tavuk suyunun bulanmasını önler.
Yemek yaparken, bir fiske tuzdan fazlasını koyma, pişerken ya tuz tadını kaybeder yada suyu azalınca oranı kaçar. Son anda tadına bakıp eklersen, öyle mi oldu böyle mi derdi olmaz.
Pul biberi yağda, pişirip eklersen mideye dokunmaz.
Kekik lezzet verir fakat, suda pişen yemeğe önce katılırsa, yemeğin tadını bozar. Üstelik hazımsızlık yapar daha kötüsü tansiyon çıkarır.
Haşlanmış sebzeleri sürdükten sonra suya tutup soğutmak evet rengini parlak yapar, ama tadını bozar. O yüzden suyuna 1 damla limon ve bir fiske tuz atıp haşla, süzünce de strece Sarıp, üzerini del. Böyle yaparsan hem rengi gitmez, hem de tadı.

Muhallebi türü tatlılarda şekeri ilk önce ekler, süt ve şeker kaynarsa, şekerin tadı gider süt proteini yok olur. Piştikten sonra eklersen, fokur fokur kaynatmazsan daha az şekerle besin değeri olan, tatlı yaparsın.
Jelatini asla kaynatma. Elastikliği gider.

Kek yaparken unu en son ekle ve mikserle uzun uzun çırpma. Hafif karıştırdıktan sonra elle devam et, yoksa gluten sebeple yapısı bozulur, az kabarır.
Keke konacak meyveleri hafif uçlarına dibe çökmez, hamur yapışıp konduğu yerde kalır. Çökmediği için yanmaz.

Bunlar benim aklıma biranda gelenler, daha doğrusu sürekli kullandıklarım. Tabiki daha 100lerce var. Ama seninde 2 yılın varmış. Ohh mis gibi herşeyi öğrenirsin.
Kısaca,
Herkes temizlik yapar, yemek yapar, mühim olan enerjiyi ve malzemeyi boşa harcamamak. Kolay gelsin...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…