Memurlar kaç yılda evini arabasını aldı ne kadar birikimi var

Aynen öyle,memur işsiz kalmaz diye birşey yok,kalan çok var görüyoruz.

Şu anki piyasayla çok zor bu soyledikleriniz. Eşim memur 1,5 sene öncesine kadar tek maaş ile geciniyorduk 10 yıllık evliyiz. 5 yıl önce babamın karşılıksiz yardımı ve benim altinlarim ile ev aldık. Altı ay sonra kayinbabama borçlanarak kendimizden kısa kısa model olarak ortanin bir tık alti bir araba aldık. Yavaş yavaş model yükselttik. Ben çalışmaya başladıktan bir yıl sonra bir fırsat çıktı karşımıza 1 dönümlük bir tarla aldık. 6 ay içinde iki katına çıktı tarlanın fiyatı. Ev alma konusunda hiç ümidimiz yoktu bir anda gelişti. Tarla da beklemediğimiz bir fırsat olarak çıktı karşımıza. Ben bu işlerin birazda nasip olduğunu dusunuyorum. Birde doğru yerde doğru adımı atmak çok önemli. Şu an için ev belki büyük bir adım olur ama altın döviz şeklinde bir birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Sonra atiyorum 1+1 bir ev alırsınız yada bir tarla/arsa böyle böyle yaptığınız yatirimin devamını getirirsiniz. Şu an bizde arabanın borcu devam ediyor yurt dışına gidip geldiğimiz için arabamizi satip gitmistik araba işine tekrar girmek zorunda kaldık. Allah'tan yurt dışında olduğumuz süre zarfında çalışıyordum ben oylelikle biraz para birktirmis oldum. O şekilde pesinatimiz denklesti. Şansımız yaver gitti ve emsalleri 150 bin TL daha pahalı olan bir araba bize ucuza denk geldi aracı satan borçtan dolayı acil olarak sattığı için. Umarım sizde bir yerden başlayıp kendinize uygun yatırımlar yaparsınız.

Bu konuda bir sürü değişken var. Büyük şehirde yaşayan memurlar küçük şehirde yaşayan bir değil. Kaç sene önce memur olduğun, ekonominin hangi zamanlarında bu işlere giriştiğin hepsi önemli. 2020de neredeyse bedava kredi dağıttılar mesela. Normal şartlarda alamayacak insanlar o kredi sayesinde evini aldı. Şu anki şartlarda satıp üstüne koyabileceğiniz malınız, miras kalan bir şeyler vs yoksa imkansız.

14 yıllık memurum sadece bir evim var onunda yarı parasını ailem vermişti , araba falan yok şu saatten sonrada imkansız zaten arabayı alsan masrafına para yetmez ama biz her sene tatile gideriz her hafta dışarda yeriz evden yemeden sağlıktan ve gezmeden kısmıyoruz o nedenle birikim yapan insanlar değiliz.
Ama her halukarda aile desteği yoksa ev araba almak şu şartlarda imkansız.

Bundan 5 yada 6 yıl önce. Dişimizi sıkıp, altın borçlanıp almıştık. Ama eşim bende çalışıyoruz. Kira derdi yoktu. Şimdi elimizdekileri tutsak yeter... Alamayız sanmıyorum.

Benim arkadaşlarımda aynısını yaptı oradan biliyorum. Düğün takılarını hepsini alyans hariç verdiler evin yüzde 80ine uyguna kredi çıktı. Ödüyorlar ilk yıllar çok zorlandılar. Şu an taksitleri aylık 3.500 tl. Çerez parası bu ekonomide. Evin değeri en az 3 milyon. Ama şu an bankalar birkaç bin lira bile zor veriyor. Araba kampanyaları demişlerdi bir süre önce, verdikleri kampanya parası otomatik arabalarda 125 bin. Manuel arabalarda 250 bin. Arabalar en az otomatikler en uygunu hyundai i20 840 bin. Birkaç donanım eklense araba 1 milyon zaten. 125 bine çocuk mu kandırıyorlar? Ama bayiye gidince görüyorsunuz ki bir anda 1.5 milyon, 2 milyon peşin verip araba alanlar da var. Kim bu kişiler çok merak ediyorum..orta sınıf bitti gibi..eskiden memuru, özel sektör beyaz yakalı orta sınıftı. Ev araba talebini onlar canlı tutardı, artık orta sınıfta yok. Şu an ya çok zenginsin ya çok fakir.

Bundan 10 yil önce mümkündü ama şuan iki kişi bile alamıyor.biz eşimle ikimizi atanmıştık birikimimiz çok azdı 20 bin civarı.tabi bu bahsettiğim seneler 2014 yılları.krediler azdı faiz azdı anlayacağınız herşey daha ucuzdu.suan ikiside memur olup birikim olmasına rağmen ev alamayan arkadaşlarımız var.artik hayal bunlar iyiki zamanında almışız diyorum.

eskiden 5 yıllık uygun kredilerle alınıyordu bişeyler..alırkende çıplakta gezmiyorduk açta. en iyi otellerde tatilde yapıyorduk ama şimdi bırakın mal mülk almayı.. bir haftalık yaz tatili bile lüx oldu malesef

ekonomi düzelir diye umut etmekten başka çare yok siz yinede karamsar olmayın. birikim yapmaya bakın

Aynen öyle. Misal benim babam memur emeklisi. Onların zamanında mortage yoktu, peşin paran varsa ev alırdın yoksa olmazdı. Sonra mortage sistemi geldi, uyguna kredi dönemi başladı. Herkes parası olmadan borçlanarak mal mülk sahibi oldu. Şimdi de devran döndü. Aynısını yapmak istiyorsun ama yapamazsın. Ucuz kredi dönemi bitti..zaten olsa da milyonlarca kişi onu bekliyor, herkese kredi vermeyecekler illa ki belli kişiler alacak. Çoğunluk alamayacak öyle bir para arzı yok. Para arzını çok arttırırsan da enflasyondan bir ekmeği 50 tlye alırsın. Şu an babamlarin dönemine dönüldü. Peşin paran varsa al, paran yoksa kredi de yok. Ev de yok araba da. Biriktireyim diyorsun metalar günden güne zamlaniyor asla yetişemiyorsun..çok şanssız bir döneme geldik. Dediğiniz gibi artık millet tanıdık düğünü olmasa diye bakıyor. Çeyrek altın en yakınlara takılıyor. Ben 12 yıl önce yakın arkadaşıma tek başıma çeyrek takmıştım. Şu an olsa takamam maalesef. Yaşam standartlari da farklılaşti masraflar arttı. Herkes iyi yaşamak istiyor ki haklılar ama şu an ülkemizde hem iyi yaşayıp hem ev araba sahibi olmak imkansıza yakın. Ya kendi işin olacak ya miras kalacak. Diğer türlü ortalama maaşlarla mal mülk edinme dönemi maalesef bitti..

Ne yazıkkı para bırıktırıp bısey alayım mantıgıyla hıc bsey olmuyor sız para bırıktırene kadar alacagınız urunun malıyetıde o sure zarfında artıyor.. kredı desenız 1,5 katı kadar fazladan para ödeyıp almak zaten mantık dısı.. ama sımdı soyle bı uygulama var bızde bu sayede araba sahıbı olduk ıstersenız bır arastırın. fuzulev, emınevım gıbı uygulamalarla gun oder gıbı para odeyerek ev araba sahıbı olabılıyosnuz. mesela bız 250.000 tl para ıcın basvurduk 20 ay vade ıle odeme sozu garantısı verdık ve fazladan verdgımız tek ödeme sadece 18.500 tl dosya masrafı oldu. yanı 20 ay da 250.000 tl ıcın toplam 268.500 tl ödeme yaptık. o parayı kredı cekseydık en az 130.000 tl kredı faızı odemek zorunda kalacaktık. bı arastırın ıstersenız sızde. aylık ödemelerı de 12.500 ıle 13.500 tl arasında oldu..

Memuriyete ilk başladım 33 gram altın alınıyordu maaşımla. Şimdi 8-9 gram anca alırım. Aradaki alım gücü düşüşüne bakar mısın? Tek başına memur maaşı ile anca yer içer gezersin. Birikim zor. Anca tatil paran birikir.

Ben ilk mesajımda kırılmayın diye uslubuma dikkat ederek yazmıştım ama şimdi seninle aynı şekilde cevap vermem gerekiyor :)
öncelikle işçi memurdan fazla kazanır (hani sen çalışmıyorsun ya belki bilmiyorsundur)
memur maaşının yarısını alıyorsa eşin 10 bin lira alıyor ki bu asgari ücretin altı yapar...
biz seni aşağılamadık sen 'yapan yapıyor bilmiyorum' şeklinde översen sana nasıl yaptığını hatırlatıyoruz, bil diye..

şimdi bana gelelim
senin yılda bir kere bile gidemeyeceğin tatil yerinde benim evim var, ama sen gibi yapan yapıyor al diyemem çünkü ekonomi biliyorum
maaşımla evimi aldım
maaşımla arabamı aldım
hatta inanır mısın maaşımla kendime çikolata da aldım
ve maaşım olduğu için 'milletin bacakları böyle değil, milletin tırnakları böyle değil' diyen kocayı da yanımda tutmuyorum,
ama sen 'kocanın mal varlığı' ile övünmeye devam et.. milletin bacaklarına dokunup senin bacaklarınla kıyaslayarak arasındaki 7 farkı bulan kocana da sıkı sıkı sarıl
çünkü seni boşarsa ne evin var ne araban, o cimri kocan da emin ol 1 kuruş koklatmaz..
şimdi strese girip yüzünü falan yıkamaya kalkma adam suyu kağıt havluyu falan da hesaplıyordur

gitme burdan sen olmadan ben asla yaşayamam, ne maaşım var ne ev arabammm diye şarkı söylersin.. hiççç benim de öyle aklıma geldi....

Alabildiniz mi bari paranızı?

Bu sistem bundan 3-5 sene önce mantıklıydı belki ama şu an değil. Bugünün 250 bin lirası 2 sene sonranın 50 bin lirası olacak. Hiç bir şey alınmaz o parayla. Ama kredi çekip bugün 250 bine aldığınız şey iki sene sonra 1 milyon olacak. Arada ödediğiniz 130 bin faiz devede kulak kalacak.

Liselere ekonomi dersi konulması lazım.

her memur aynı değil, çok iyi kazanan üst düzey memurlar da var
uzayıp kısalmayan sadece yerinde sayan memurlar da var
uzayıp kısalmayan grubun maaşı da çalışma süresi boyunca üç aşağı beş yukarı belli
onlar bu saatten sonra pek bişey sahibi olamaz bence
memurun iş garantisi masalı da bitti bence artık gördük yani darbe zamanı
balyoz malyoz zamanı , gayette bi gecede işsiz kalan memur doldu ortalık
sistemde bir iki değişime bakar yani o, performansa dayalı gibi bi uygulama gelirse
memurların %70i işsiz kalır mesela

Eşim 23 ben 14 yıllık memuruz. 13 yıldır da evliyiz. Bir ev biri düşük model iki araba var. Son üç yıldır çocukların okul ücretleri vs derken kenara pek bir şey ayiramiyoruz. Gecen eşime ben arabamı değiştirmek istiyorum dedim. Benimkini satınca istediğim araba için 500 bin gerekiyor. Kenarda para yok, kredi cekilemiyor. Elimizdekilere şükredip yetinmeye karar verdik. Ama gönlüm hala o arabada, bi miras falan kalsa

Şunu da eklemeden geçemeyeceğim; 12500 lirayı bu tip oluşumlara aktarmak yerine her ay yastık altı yapsanız, hiç bir yatırım aracı kullanmayıp tl’de tutsanız dahi 2 yılın sonunda 300 bin lira paranız olurdu.

ya şu faiz şöyle kötü böyle kötücülere kahkaha atıyorum ben artık
inancım gereği bulaşmak istemiyorum diyene saygı duyarım, tercihtir bize de
ama abuk sabuk hesaplarla faiz kötüleyenlerin zerre finansan okuryazarlığı yok kimse kusura bakmasın
paranın zaman maliyeti diye bişi vardır ve olması da gerekir zaten
bankanın sana verdiği parayla sen değeri sürekli artan büyük bişi sahibi oluyorsan
bunun karşılığında bi bedel ödememeyi düşünmek mantıklı değil
bunun adı ister faiz olsun ister başka bişi olsun , bedava peynir fare kapanında olur
sistemdeki bi unsur bana nakit toplu para sağlasın
o para sayesinde mal sahibi olayım ama aradan geçen zaman, değişen ekonomik koşullar bilmem ne herşeyi yoksayalım cepten fazla para çıkmasın, oldu canım nerde var öyle bi dünya? :)
bu kişiler faiz karşıtı güya ama abuk sabuk şu eminevim bilmem ne gibi sistemlere de güveniyorlar
enteresan

2020de devlet ilk evini alacaklara 0.65 kredi verdi o zaman bu fırsatı kullanamasaydik bizim de evimiz yoktu. Keşke o zaman ikimiz de kredi cekseydik korktuk cekmedik halbuki büyük fırsatımış. Neyse Allah'tan fırsatı da kaçırmadık en azından.
Yani demem o ki böyle bir kredi fırsatı çıkmasa birşey almak çok zor artik.

Totale vurunca faizden daha fazla kayıpları oluyor bu sistemde aslında.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…