Aynen öyle,memur işsiz kalmaz diye birşey yok,kalan çok var görüyoruz.Gömmek için söylemiyorum yanlış anlaşılma olmasın ama 1 dk da işsiz kalma ihtimaliniz var . Sadece siyasi konjonktürün değişmesine bakar . Söz konusu Türkiye ise herkes pamuk ipligine bağlı veya topun ağzındadir.
14 yıllık memurum sadece bir evim var onunda yarı parasını ailem vermişti , araba falan yok şu saatten sonrada imkansız zaten arabayı alsan masrafına para yetmez ama biz her sene tatile gideriz her hafta dışarda yeriz evden yemeden sağlıktan ve gezmeden kısmıyoruz o nedenle birikim yapan insanlar değiliz.Atanınca elimin bollaşacağını ve ev araba gibi hayallerimi birkaç senede gerçekleşeceğini zannetmiştim ancak 3 Yıldır çalışıyor olmama rağmen kredisiz araba bile alamıyorum krediler zaten çok yüksek maalesef artıknsanki hiç bu hayallerim gerçek olmayacak gibi geliyor yeni atanan ya da daha kıdemli olanlar nasıl başardınız nasıl birikim yaptınız lütfen bir uol gösterin yaş 30 oldu birşeyin sahibi değilim çok üzülüyorum
Benim arkadaşlarımda aynısını yaptı oradan biliyorum. Düğün takılarını hepsini alyans hariç verdiler evin yüzde 80ine uyguna kredi çıktı. Ödüyorlar ilk yıllar çok zorlandılar. Şu an taksitleri aylık 3.500 tl. Çerez parası bu ekonomide. Evin değeri en az 3 milyon. Ama şu an bankalar birkaç bin lira bile zor veriyor. Araba kampanyaları demişlerdi bir süre önce, verdikleri kampanya parası otomatik arabalarda 125 bin. Manuel arabalarda 250 bin. Arabalar en az otomatikler en uygunu hyundai i20 840 bin. Birkaç donanım eklense araba 1 milyon zaten. 125 bine çocuk mu kandırıyorlar? Ama bayiye gidince görüyorsunuz ki bir anda 1.5 milyon, 2 milyon peşin verip araba alanlar da var. Kim bu kişiler çok merak ediyorum..orta sınıf bitti gibi..eskiden memuru, özel sektör beyaz yakalı orta sınıftı. Ev araba talebini onlar canlı tutardı, artık orta sınıfta yok. Şu an ya çok zenginsin ya çok fakir.Çok doğru. Evlenen ne kadar arkadaşım varsa önden düğünde takılan altınları verir üstüne kredi çekerdi 0.70 lerden evin yüzde seksen doksanına kadar kredi çıkardı elinde peşinatı fazla olsa bile konut kredisi düşük diye daha fazla çekerdi tüm borçları sıfırlayıp tek konut kredisini aldığı evde oturarak kira gibi öderdi. Şimdilerde faizler o kadar uçmuş ki çok düşük bir ihtiyaç kredisi bile çekemiyoruz
Aynen öyle. Misal benim babam memur emeklisi. Onların zamanında mortage yoktu, peşin paran varsa ev alırdın yoksa olmazdı. Sonra mortage sistemi geldi, uyguna kredi dönemi başladı. Herkes parası olmadan borçlanarak mal mülk sahibi oldu. Şimdi de devran döndü. Aynısını yapmak istiyorsun ama yapamazsın. Ucuz kredi dönemi bitti..zaten olsa da milyonlarca kişi onu bekliyor, herkese kredi vermeyecekler illa ki belli kişiler alacak. Çoğunluk alamayacak öyle bir para arzı yok. Para arzını çok arttırırsan da enflasyondan bir ekmeği 50 tlye alırsın. Şu an babamlarin dönemine dönüldü. Peşin paran varsa al, paran yoksa kredi de yok. Ev de yok araba da. Biriktireyim diyorsun metalar günden güne zamlaniyor asla yetişemiyorsun..çok şanssız bir döneme geldik. Dediğiniz gibi artık millet tanıdık düğünü olmasa diye bakıyor. Çeyrek altın en yakınlara takılıyor. Ben 12 yıl önce yakın arkadaşıma tek başıma çeyrek takmıştım. Şu an olsa takamam maalesef. Yaşam standartlari da farklılaşti masraflar arttı. Herkes iyi yaşamak istiyor ki haklılar ama şu an ülkemizde hem iyi yaşayıp hem ev araba sahibi olmak imkansıza yakın. Ya kendi işin olacak ya miras kalacak. Diğer türlü ortalama maaşlarla mal mülk edinme dönemi maalesef bitti..etrafımdaki tüm öğretmen-öğretmen polis-hemşire çiftler bunu yaptı
misal kuzenlerim, ama mesela babam amca/dayı olarak bilezik takıyordu onlar evlenirkenşimdi neyse ki evlenen de yok zaten de (o zamanlar senede ortalama 5-6 çift evlenirdi bizde; yakın akraba ya da yakın komşu/aile dostu olarak). 15 sene önce böyleydi zorlarsak 10 sene öncesine kadar bu durum böyleydi.
bir de bu kişiler yaz tatilinde memlekete giderdi, bahçede tarlada çalışırdı mesela yazın. bayramlar kışa geliyordu mesela evlerde soba yakılırdı ona rağmen giderlerdi.
çocuklarına büykanneanne ya da öğretmense memlekette değilse (yeni memur öğretmenler genelde taşrada uzakta olurdu, polisler de öyle olurdu) karşı komşu teyze bakardı
şimdi mesela 3yaşında kreşe başlıyor çocuklar, bu kreşler özel
tatile bir yerlere gidiliyor taksitle de olsa gibi.
kısacası masraf da aşırı çok o 15 sene önceye göre, zaten kredi yok zaten enflasyon çok ama bir de tüketim alışkanlıkları değişti...(en azından benim etraımdaki çiftler için diyelim, 15 sene önce evli olanlar zaten alacağını aldı. yeni evli olan mesela o 15 sene önce evlenmiş olan gibi yaşamıyor, onu demek istiyorum).
Ne yazıkkı para bırıktırıp bısey alayım mantıgıyla hıc bsey olmuyor sız para bırıktırene kadar alacagınız urunun malıyetıde o sure zarfında artıyor.. kredı desenız 1,5 katı kadar fazladan para ödeyıp almak zaten mantık dısı.. ama sımdı soyle bı uygulama var bızde bu sayede araba sahıbı olduk ıstersenız bır arastırın. fuzulev, emınevım gıbı uygulamalarla gun oder gıbı para odeyerek ev araba sahıbı olabılıyosnuz. mesela bız 250.000 tl para ıcın basvurduk 20 ay vade ıle odeme sozu garantısı verdık ve fazladan verdgımız tek ödeme sadece 18.500 tl dosya masrafı oldu. yanı 20 ay da 250.000 tl ıcın toplam 268.500 tl ödeme yaptık. o parayı kredı cekseydık en az 130.000 tl kredı faızı odemek zorunda kalacaktık. bı arastırın ıstersenız sızde. aylık ödemelerı de 12.500 ıle 13.500 tl arasında oldu..Atanınca elimin bollaşacağını ve ev araba gibi hayallerimi birkaç senede gerçekleşeceğini zannetmiştim ancak 3 Yıldır çalışıyor olmama rağmen kredisiz araba bile alamıyorum krediler zaten çok yüksek maalesef artıknsanki hiç bu hayallerim gerçek olmayacak gibi geliyor yeni atanan ya da daha kıdemli olanlar nasıl başardınız nasıl birikim yaptınız lütfen bir uol gösterin yaş 30 oldu birşeyin sahibi değilim çok üzülüyorum
Insanlar sinirlenmiş ilginç cin ide cimriligi dediginiz gibi çikolata verecegi kuafor parası vs onlar yüzünden ev araba sahibi mi olamıyorsunuz şimdi anlamadim.Onlari aldığınız memur maaşı kapatmalı sonuçta burdaki işçi maaşı herneyse.Aldigi ev iki milyonluk şu an o zaman kaç bilmiyorum.Pesin veriyor elbette ancak komik büyük bı rakam değil.Arac msla 600 bin buna 54 bin veriyo Onuda peşin vermedi diye biliyorum.Ve şu an 6 bin oduyorsa her sene 700 artacak bu kadar.
Cimri onunki deyip tatmin olun sinirizide bu şekilde yönlendirin rahatlama izi sağlıyorsa ne mutlu.Es dediğim kisinin sorun gordugum huylarını aşağılama olarak vurmaya çalışmanız bu şekilde tatmin olmanizda ilginç geliyor.Ben olanı soyluyorum ev böyle olmuş bu iş ile bu maaşla olmuş siz kaç katını alırken sizinde olmaması kuaför parası çorap giysi vs vsvs yüzünden olmuyorsa gariptir
Ben ilk mesajımda kırılmayın diye uslubuma dikkat ederek yazmıştım ama şimdi seninle aynı şekilde cevap vermem gerekiyor :)Savunuyo gibi gozukmem isteniyorum eş kişisini ancak bunu her zaman yapmiyor bikac kez yaptı demiştim.O bikac kezde beni sinirlendirmeye yetti şimdi hala alıyor ama kendi sevdiklerine karismiyorum bana ayrı aliyo başta dusunemedi kavgamizi ettik vs vs başka sorunlarımiz oldu onlar I konustum burada vs vs.
Iki dondurma ile ev alamadiysaniz bizim aldığımız maaşın Ka katiyla sizd sorun var demektir
Neyse ben kira odemedigime sukrediyorum sonuvta eve giren para belli.
Sinir olan kişilerden özür dilerim sizler haklısınız asagilayarak tatmin olabiliyor sinirizi bosaltabiliyorsaniz oda biseydir.
Umarim herkes ileride ev yada araba arzusuna ulaşabilir.
Ben konuya daha fazla dahil olmayacağım.Insanlar sinir oluyor
Alabildiniz mi bari paranızı?Ne yazıkkı para bırıktırıp bısey alayım mantıgıyla hıc bsey olmuyor sız para bırıktırene kadar alacagınız urunun malıyetıde o sure zarfında artıyor.. kredı desenız 1,5 katı kadar fazladan para ödeyıp almak zaten mantık dısı.. ama sımdı soyle bı uygulama var bızde bu sayede araba sahıbı olduk ıstersenız bır arastırın. fuzulev, emınevım gıbı uygulamalarla gun oder gıbı para odeyerek ev araba sahıbı olabılıyosnuz. mesela bız 250.000 tl para ıcın basvurduk 20 ay vade ıle odeme sozu garantısı verdık ve fazladan verdgımız tek ödeme sadece 18.500 tl dosya masrafı oldu. yanı 20 ay da 250.000 tl ıcın toplam 268.500 tl ödeme yaptık. o parayı kredı cekseydık en az 130.000 tl kredı faızı odemek zorunda kalacaktık. bı arastırın ıstersenız sızde. aylık ödemelerı de 12.500 ıle 13.500 tl arasında oldu..
Şunu da eklemeden geçemeyeceğim; 12500 lirayı bu tip oluşumlara aktarmak yerine her ay yastık altı yapsanız, hiç bir yatırım aracı kullanmayıp tl’de tutsanız dahi 2 yılın sonunda 300 bin lira paranız olurdu.Ne yazıkkı para bırıktırıp bısey alayım mantıgıyla hıc bsey olmuyor sız para bırıktırene kadar alacagınız urunun malıyetıde o sure zarfında artıyor.. kredı desenız 1,5 katı kadar fazladan para ödeyıp almak zaten mantık dısı.. ama sımdı soyle bı uygulama var bızde bu sayede araba sahıbı olduk ıstersenız bır arastırın. fuzulev, emınevım gıbı uygulamalarla gun oder gıbı para odeyerek ev araba sahıbı olabılıyosnuz. mesela bız 250.000 tl para ıcın basvurduk 20 ay vade ıle odeme sozu garantısı verdık ve fazladan verdgımız tek ödeme sadece 18.500 tl dosya masrafı oldu. yanı 20 ay da 250.000 tl ıcın toplam 268.500 tl ödeme yaptık. o parayı kredı cekseydık en az 130.000 tl kredı faızı odemek zorunda kalacaktık. bı arastırın ıstersenız sızde. aylık ödemelerı de 12.500 ıle 13.500 tl arasında oldu..
ya şu faiz şöyle kötü böyle kötücülere kahkaha atıyorum ben artıkAlabildiniz mi bari paranızı?
Bu sistem bundan 3-5 sene önce mantıklıydı belki ama şu an değil. Bugünün 250 bin lirası 2 sene sonranın 50 bin lirası olacak. Hiç bir şey alınmaz o parayla. Ama kredi çekip bugün 250 bine aldığınız şey iki sene sonra 1 milyon olacak. Arada ödediğiniz 130 bin faiz devede kulak kalacak.
Liselere ekonomi dersi konulması lazım.
Totale vurunca faizden daha fazla kayıpları oluyor bu sistemde aslında.ya şu faiz şöyle kötü böyle kötücülere kahkaha atıyorum ben artık
inancım gereği bulaşmak istemiyorum diyene saygı duyarım, tercihtir bize de
ama abuk sabuk hesaplarla faiz kötüleyenlerin zerre finansan okuryazarlığı yok kimse kusura bakmasın
paranın zaman maliyeti diye bişi vardır ve olması da gerekir zaten
bankanın sana verdiği parayla sen değeri sürekli artan büyük bişi sahibi oluyorsan
bunun karşılığında bi bedel ödememeyi düşünmek mantıklı değil
bunun adı ister faiz olsun ister başka bişi olsun , bedava peynir fare kapanında olur
sistemdeki bi unsur bana nakit toplu para sağlasın
o para sayesinde mal sahibi olayım ama aradan geçen zaman, değişen ekonomik koşullar bilmem ne herşeyi yoksayalım cepten fazla para çıkmasın, oldu canım nerde var öyle bi dünya? :)
bu kişiler faiz karşıtı güya ama abuk sabuk şu eminevim bilmem ne gibi sistemlere de güveniyorlar
enteresan
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?