• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Muhtaç Olma Korkusu

Valla kadın iyi yapmış bence.
Ben de yavrumu bu bilinçle yetiştirmek istiyorum.
Hayatta insanın başına her şey gelir.
Elbette zor zamanda güç de alacağız güç de vereceğiz bu ayıp değil ama..

Bile isteye, keyfine kimseye yük olma diyeceğim..

Bence Osman amca olmak lazım ayrıca.
Memlekette Osmanlar tükendi gibi..

Kızlar selam, bu konuyu yeni evlat yetiştirmeye başlayan kızkardeşlerim için açmak istedim. Çünkü genç kızlığım ve genç kadınlığım hep bu mutaç olma korkusu ile geçti. Çalışan bir annenin çocuğuyum ve iki kardeşiz benden 14 yaş büyük bir ablam var ve o da ikinci annem gibi oldu. Çocukluğum gündüzleri anneannemde akşamları ve haftasonu kendi evimde geçti. Annemin yorucu ve yıpratıcı bir işi vardı, o dönemlere göre beyaz yaka bir işti ama üzerindeki psikolojik baskı çoktu zannediyorum. Tahammülsüz sürekli gergin bir kadındı, hala daha öyle. Ablama pek yetişemedi ama beni hep “kimseye muhtaç olmayacaksın, herşeyine kendin yeteceksin, kendine yaslanacaksın, ben sizler için çalışıyorum okuyacaksın” baskısıyla büyüttü. İyi bir üniversitenin kabul gören bir bölümünü dereceyle bitirdim, mühendisim, sosyal hayatı aktif gülen güldüren bir kadın oldum hep, ama içim o derece yıpranık ki; en ufak bir hata da , hastalıkta, tartışmada, kendimi inanılmaz kimsesiz hissediyorum. Kimseye müdana etmediğim için ve çocukluğumun buhranına sarılıyorum. Günlerce dua ettiriyordu bana annem, ‘allahım birine muhtaç olacaksam muhtaçlığım bir tek sana olsun’ diye. Başarı, seyahat, dostluk ve keyifle dolu bir yaşantım oldu ama arka planda hep bu var. Geç evlendim, neredeyse tüm dünyayı gezdim. Ama küçücük bir şehire tıkılıp kaldım. Evliliğimin hemen arkasından salgın başladı. 1.5 yıldır işsizim. Şuan da bu duruma takık vaziyetteyim. Sürekli tetikteyim, lütfen bunu çocuklarınıza yapmayın.
Güçlü çocuk, güçlü insan yetiştireceğim diye kızların içindeki o naif dişil enerjiyi yok etmeyin. Demir lady değiliz biz. Lütfen çocuk yetiştirirken buna dikkat edin...
Sizin gibi yetistirilen biri olarak okurken aileme dahi muhtac olmamak icin calisan biri oldum. Çocuk iscilerden biriydim ben. Sirket kendimizindi ama verilen iş beni hayata hazirlayacak mantiginda oldugu için hep manevi olarak zorluklar içinde büyüdüm. Bu durumdan cocuklugumu yasayamadigim icin cok üzgünüm ama su an ailemin benim iyiligimi düşündüğü için oyle yaptığını anlayabiliyorum keske 17'li yaslarda falan olsaydi diyorum ama o günler bugünkü beni olusturdu. Düşüyorum ve düştüğümde herkes nasil kalkıyorsun olayina giriyor, başıma oturup aglayacagim olaylar geliyor ama ben dalga geçiyorum, sagligin en bas kosede olmasi gerektigini biliyorum. Geri kalan hersey bir sekilde halloluyor. Ama tabi birine anlatip dertlesmek muhtaclik olmuyor. Anlatiyorum karsi taraf care ariyor bana söylediğinde mantigima yatarsa uyguluyorum. Her aksam uzak olmamiza ragmen annemle dualarimiza devam ediyoruz. Insan insanin wn kotu ihtimal sevgisine ihtiyac duyar, ihtiyaçla muhtaç durumları birbirinden ayrıdır. Birinin sevgisine muhtac olmamalisiniz ama birilerinin bizi sevmesine ihtiyacimiz vardir, fikirlerine muhtac degilizdir, ihtiyac duyariz... Yasadiginiz seyler sizi kötü etkilemistir ama olumlu taraflari da vardir. Moraliniz bozuk oldugunda birileriyle paylasin anlatin aglayin sizlayin. Biz insanız bir yere kadar gücümüz var. Derdi veren Allah dermanini da getirsin. Gecmisinizden ders alip nerelerinin hatali olsugunu bulup yolunuza devam edin ama gecmisi kaya yapıp önünüze koymayin. Arkadaslarinizla, sevdiklerinizle paylaşın bu muhtaclik degildir. Bazen kazık yeriz ama orda da alacağımız bir ders vardır. Tetikte olmayin akisina bırakın.

Bakış açısı, elbette bu sizin görüşünüz. Ben yanlış yaptığını düşünüyorum daha küçücük çocuğa bunu ısrarla dikte etmesi olayında. Onun dışında öl dese ölürüm, canım ciğerim, çok da fedakar bir anne. Ama işte benim “güçlü olacağım” takıntım beni ruhen çok yıpratttı. Demir lady olmak istemiyorum ben :) 3 ayrı psikologada danıştım bu durumu zamanında. Aldığım cevap hayat senin istediğin ve kurguladığın gibi tozpembe olamayabiliyor çevresinde oldu.
Siz hayatta bir zorluk yaşamamışsınız ki demir lady olasınız. Prenses gibi annenizin evinde okumuş evlenmişsiniz... Yani çok abartıyorsunuz farkında mısınız bilmiyorum ama

Ablacim kadin kotu bir sey dememis ki, simdi ne guzel meslegin var, universite okumussun.

Yalniz korkunu yersiz buldum, issiz parasiz kalsan bile esin var calisir o evi gecindirir. Birlikten kuvvet dogar. Hayatta yapayalniz degilsin ki :KK51: Manevi sirt yaslama ihtiyacin varsa da ona yaslanabilirsin, evlilik destek olmak ve destek gormek icin.

Ben bekarim, issiz kalirsam 1 ay calismama luksum yok, ailemden kalan para/mal da yok, ev kredisi tek basima oduyorum, yani senin su yazdigin korkuyu aslinda benim yasamam gerek degil mi, maddi olarak hayatta tutunacak tek dalim yok farkindaysan:halay:Bir de pandemi cikti ustune hastalanirsam calisamiyorum gerisini sen hesap et yani

Muhtaclik bir duruma dusmezsin korkma, yani korkun yersizb
Ablacim kadin kotu bir sey dememis ki, simdi ne guzel meslegin var, universite okumussun.

Yalniz korkunu yersiz buldum, issiz parasiz kalsan bile esin var calisir o evi gecindirir. Birlikten kuvvet dogar. Hayatta yapayalniz degilsin ki :KK51: Manevi sirt yaslama ihtiyacin varsa da ona yaslanabilirsin, evlilik destek olmak ve destek gormek icin.

Ben bekarim, issiz kalirsam 1 ay calismama luksum yok, ailemden kalan para/mal da yok, ev kredisi tek basima oduyorum, yani senin su yazdigin korkuyu aslinda benim yasamam gerek degil mi, maddi olarak hayatta tutunacak tek dalim yok farkindaysan:halay:Bir de pandemi cikti ustune hastalanirsam calisamiyorum gerisini sen hesap et yani

Muhtaclik bir duruma dusmezsin korkma, yani korkun yersiz
Ben işin psikolojik boyutunun eğer kişi genlerinde güçsüzse, erkek gibi canhıraş yaşamak istemiyorsa bu yaşamı, onu çok zorluyor çoculukta yapılan bu baskı demek istiyorum.

annenizin yanlis yaptigini dusunmuyorum.hayat bu insan ailesiyle tartisir kocasi aldatir.kendimden baska kimseye cok guvenmek mantikli gelmiyor.hayati esime paslayabilirim ama adamla ayrilirsak da kendi isim duzenim olmali

Kocan varmis ya ablacim, neden ondan manevi destek almiyorsun? :KK51:
Diğer mesajda da öncelik koca yani öyle mi :KK51:
ondan manevi destek almadığımı söylemedim. Bu sadece çocuk yetiştiren annelere örnek olsun, bunca güçlü ol baskısı yapılmasın çocuğa.
ilaveten üniversite okumak, meslek sahibi olmak bana altın tepsi de sunulmadı, ben başardım bunları. Neden bir bana bunları bahşetmiş gibi olduk şimdi ?

Bakış açısı, elbette bu sizin görüşünüz. Ben yanlış yaptığını düşünüyorum daha küçücük çocuğa bunu ısrarla dikte etmesi olayında. Onun dışında öl dese ölürüm, canım ciğerim, çok da fedakar bir anne. Ama işte benim “güçlü olacağım” takıntım beni ruhen çok yıpratttı. Demir lady olmak istemiyorum ben :) 3 ayrı psikologada danıştım bu durumu zamanında. Aldığım cevap hayat senin istediğin ve kurguladığın gibi tozpembe olamayabiliyor çevresinde oldu.

Iyi de ablacim zaten hayatin gayet tozpembe, sana her turlu maddi imkani sunmus muhendis etmis okumus, bilincli bir anne var, elinde meslegin var, gezdim tozdum diyorsun, maddi manevi dayanabilecegin bir erkek var, istemiyorsan calismayip evde oturma luksun var ... sen kumarci/alkolik babanin kizi olsaydin, evi gecindirmek icin paralanan bosanmis 2 cocuklu kadinin kizi olsaydin, universiteye cebinde 20tl ile gitseydin her gun, hayatta mucadele etseydin inan bana tam su anda uhuhuhuh annem de bunu dedi diye aglamazdin.

Psikolog hakli, sen hayatinda zorluk gormemissin ki :KK51: Hayatinda hicbir problem yok, kaygilarin yersiz, kimseye muhtac olmazsin arkanda koca parasi var, anne parasi var; koca manevi destegi var, anne manevi destegi var .. yaslanabilecegin 1 degil 2 kisi var. Benim maddi olarak kimse yok ama 1 gun de durup muhtac olur muyum diye korkup aglamadim. Bence hayatta sahip olduklarina nankorluk ediyorsun.

Son düzenleme:
Siz sağlam bir yıkım görmemişsiniz görün de öyle konuşalım. En basiti Allah gecinden versin ama anneniz ölünce konuşalım.

Şu an ardınızda bir dağ var yaslandığınız ama farkında değilsiniz...

Sene 2020 kim kimin arkasını toplayıp destek oluyor bi söylesenize bana. Artık aile ilişkileri bile sadece çıkar üzerine kurulu. Kime yaslanabilirsiniz ki kendinizden başka ..

Artık dünyada bireysellik önplanda öyle arka toplama devri çoktan bitti...
Ya siz ne anlayışsız insanlarsınız ya, konu nereden nereye geldi.
Ne yapsaydım balici olsaydım, ya da tinere falan alıştırılsaydım hoşunuza mı gidecekti, o zaman tam bir yıkım diye düşünecekmiydiniz zihninizde durumu...
Naiflik, insanı anlama, birinin kalbine dokunma her kula nasip olmuyor işte.
Neyse...

Birine yaslanmak, ohhhh be sırtımı yasladım diyebilmek güzel bir duygu olsa gerek. Ben hep yaslanılan oldum, öyle de devam edecek gibi görünüyor :) Muhtaçlık maddiyatla ilgili değil, o en son konu. Her halukarda ben ekmeğimi taştan çıkarırım. En korktuğum birine yük olmak. O evreyi yaşamak istemiyor ruhum, onu reddediyor :KK43:
O kadar bensin ki.. is bulamiyorum bu benim icin o kadar buyuk bi dert ki. Benim de en korktugum sey baskasina muhtac olmak. Anne baba es farketmiyo. Beni de annem böyle yetistirdi ama kizamiyorum ona çünkü cok cok hakli.. hayat ne yazik ki acimasiz birine güvenip yaslanicak kadar kolay degil hicbisey..

Cherry benim dalı bırak çöpüm yok tutunacak bizler böyle korkmuyoruz. Konu sahibi zaten herşeye sahip ama en çok o korkuyor bence güçlü falan değil. Annesinin söyleminin aksine
İçimde aslında korunmaya muhtaç bir çocuk olduğunu yazdım zaten. Öyle mahmut abi edalarında değilim. Niye yok biliyormusunuz tutunacak dalınız ?
Tutunacak dalları hep maddiyatla ölçtüğünüz için...

Demir lady olmak tamam yoruyo ama bi gün yapayalniz kaldiginda önce kendine sonra annene tesekkur edersin seni böyle yetistirdigi icin.. inan bana annenin bi bildigi var...

Ben işin psikolojik boyutunun eğer kişi genlerinde güçsüzse, erkek gibi canhıraş yaşamak istemiyorsa bu yaşamı, onu çok zorluyor çoculukta yapılan bu baskı demek istiyorum.

O erkek gibi lafı yanlış ablacım bir kez, güç, zorluklar karşısında yılmamak karakterle alakalı cinsiyetle değil. Ben tuttuğunu koparan biriyim ama erkek değilim zaten hiç benzemiyorum. :halay:Başarılı bir kariyer sürdürdüğüm için erkeğe dönüştüğümü zaten düşünmüyorum. Toplum önce şu kanıyı silip atmalı bence: sadece erkekler güçlü ve becerikli olabilir. Güşlü insan erkek olmak zorunda değil yani.

Annenin maddi gücü olmasaydı, şimdi kocanın geliriyle geçinmeseydin ne yapacktın konu sahibesi? Mecburen çalışmak , kenidini geçindirmek zorunda kalacaktın ülkenin çoğu gibi:hamarat:Bu durumda erkek olmuyorsun, üstüne düşeni yapıyorsun. Sadece şu anda elinde bir sürü imkan var ama sen ben güçlü durmak zorunda mıyım ühühühü diyorsun buraya pek kafa erdiremedim :KK51:

O kadar bensin ki.. is bulamiyorum bu benim icin o kadar buyuk bi dert ki. Benim de en korktugum sey baskasina muhtac olmak. Anne baba es farketmiyo. Beni de annem böyle yetistirdi ama kizamiyorum ona çünkü cok cok hakli.. hayat ne yazik ki acimasiz birine güvenip yaslanicak kadar kolay degil hicbisey..
Lütfen bunu dile getirmeyelim, baksana sonrasında bunun bir yıkım olduğu kabul edilmiyor. Yıkım olması için şiddet görmemiz, ötelenmemiz, dışlanmamız gerekiyor. Herkesin olaylar karşısında farklı reaksiyon gösterebileceğini kimse idrak edemiyor. Annen baban varmı, evlimisin, mesleğin var mı ? Tamam ozaman senin derdin olamaz ya! Ne hakla bdv ye konu açıp bu da benim sorunum diyebilirsin, onlar bunca şeyle mücadele ederken ????

İçimde aslında korunmaya muhtaç bir çocuk olduğunu yazdım zaten. Öyle mahmut abi edalarında değilim. Niye yok biliyormusunuz tutunacak dalınız ?
Tutunacak dalları hep maddiyatla ölçtüğünüz için...

Ablacım manevi dal herkeste iyi kotu var zaten.

Ama sen kal 1 ay işsiz, diyelim ki kocan da yok, kira ödeme günün gelsin senin annen ödeyebilir çünkü maddi gücü var. Benim annem emekli, kendine yetiyor üstüne ben ona para veriyorum sıkıntı çekmesin diye yani benim annem benim kiramı ödeyemez. Bana para verecek kimse yok, sana var kocan var annen var. Ev kredim var, odeyemezsem banka gelir 2.ayda elimden aliverir tapuyu. Ev geçindirme derdi olunca manevi dal falan hikaye oluyor yani.

Maneviyat karın doyurmuyor,asıl mesele maddi olarak düştüğünde destek olacak kim var. Senin büyürken ya da şimdi öyle dertlerin olmadığı için bilmiyorsun ama asıl mesele burda:KK51: Hayatta yalnız değilsin ki, yanında 2 kişi var. Ben maddi olarak yalnızım ve gayet stresli olabiliyor bazen. Yalnızım, desteksizim vb demeni anlayamıyorum doğru değil çünkü.

Son düzenleme:
aslinda bu tarz bir seyi bir pedagog da soyluyordu,
tam hatirlayamiyorum simdi.

ama ozellikle kiz cocuklarinin gunumuzde kimseye guvenmeyeceksin diye yetistirilmesi sonucu ciddi aile ici guven problemi yasadiklarina dair,
tabi verisi olan bir soz olmadigi icin ben cok hak vermemistim.

ama siz de boyle hissettiginize gore dusunmek gerekir.

ben sahsen annem tarafindan kimseye muhtac olma denilerek yetistirildim. Ama babam farkli kafadaydi, her zaman sey derdi, ben sizi meslek edinin diye okutmuyorum, kendinizi iyi ifade edebilin diye okutuyorum, yoksa insan her isi yapar yine kendine bakar. Ben de boyle dusunuyorum, her sekilde kendime bakarim, cocuklarimi da zaten belirli bir birikimim olduktan sonra yaptim, yani onlara da bakarim. Elbet dunyanin binbirturlu hali var da gerekirse en dusuk islerde de calisilir yani. Saglik sihhat izin verdigince.

siz de bence biraz daha rahatlamaya calisin,
ve elinizden geleni yaptiktan sonra elinizden gelmeyen icin de "Let it go" diyeceginizi dusunun sadece, zaten baska da yapilacak bir sey yok. Bunu kabullenince daha rahatlarsiniz umarim.

Issiz oldugunuz icin acaba anneme layik olamadim diye mi dusunuyorsunuz?yani isiniz olsa kimseye mudana etmiyorum oh ne guzel demez misiniz?annenizi hakli buldum yarin bir gun sizin de cocugunuz olsa boyle yetistireceksiniz muhtemelen. Siz herhalde issizlik psikolojisiyle bosluga dusmussunuz

Siz hayatta bir zorluk yaşamamışsınız ki demir lady olasınız. Prenses gibi annenizin evinde okumuş evlenmişsiniz... Yani çok abartıyorsunuz farkında mısınız bilmiyorum ama
O erkek gibi lafı yanlış ablacım bir kez, güç, zorluklar karşısında yılmamak karakterle alakalı cinsiyetle değil. Ben tuttuğunu koparan biriyim ama erkek değilim zaten hiç benzemiyorum. :halay:Başarılı bir kariyer sürdürdüğüm için erkeğe dönüştüğümü zaten düşünmüyorum. Toplum önce şu kanıyı silip atmalı bence: sadece erkekler güçlü ve becerikli olabilir. Güşlü insan erkek olmak zorunda değil yani.

Annenin maddi gücü olmasaydı, şimdi kocanın geliriyle geçinmeseydin ne yapacktın konu sahibesi? Mecburen çalışmak , kenidini geçindirmek zorunda kalacaktın ülkenin çoğu gibi:hamarat:Bu durumda erkek olmuyorsun, üstüne düşeni yapıyorsun. Sadece şu anda elinde bir sürü imkan var ama sen ben güçlü durmak zorunda mıyım ühühühü diyorsun buraya pek kafa erdiremedim :KK51:
Şuan kocamın geliriyle geçinmiyorum. Uzun bir çalışma hayatım var ve kendi birikimimle geçiniyorum. Yıllarca çalıştım zaten, hem kendi masraflarımı seyahatlerimi karşıladım hemde biriktirdim. Çok şükür. Muhtaçlık maddiyatla ölçülmüyor. Ama işte gözünüz hep parada ya, orası sıkıntı...

Ben söyle düsünüyorum: Cocuklarimizi en iyi sekilde hayata hazirlamamiz gerek. Orda annenize hak veriyorum. Iyilik yapayim derken sanirim siz hep bunun baskisi altinda ezilmissiniz. Cünkü o baskinin altinda hata yapmaya ne firsatiniz nede hakkiniz olur. Dedigim gibi anneniz istemeden kendisi hayat mücadelesi verdigi icin baski uygulamis olabilir. Ama siz artik yetiskin bir bireysiniz. O korkulardan ve baskilardan arinmaniz lazim. Kücük bir sehire tikilip kaldim diyorsunuz, ama zorla mi oraya götürdüler? Yoksa sizde mi raziydiniz ama korkulariniz bunun önüne geciyor mu? Psikolojik destek almayi da deneyebilirsiniz.
Annenize tekrar gelince: Anneniz o zamanlar, o sartlarda kendi imkanlari icinde sizin icin elinden geldigini yapmis. O yaslardaki insanlar kendiler pedagojik bir yetistirme tarzi görmedi genelde. Anneniz en iyi bildigi sekilde yapmis yinede. Bundan sonrasi sizin elinizde ama

Ablacım manevi dal herkeste iyi kotu var zaten.

Ama sen kal 1 ay işsiz, diyelim ki kocan da yok, kira ödeme günün gelsin senin annen ödeyebilir çünkü maddi gücü var. Benim annem emekli, kendine yetiyor üstüne ben ona para veriyorum sıkıntı çekmesin diye yani benim annem benim kiramı ödeyemez. Bana para verecek kimse yok, sana var kocan var annen var. Ev kredim var, odeyemezsem banka gelir 2.ayda elimden aliverir tapuyu. Ev geçindirme derdi olunca manevi dal falan hikaye oluyor yani.

Maneviyat karın doyurmuyor,asıl mesele maddi olarak düştüğünde destek olacak kim var. Senin büyürken ya da şimdi öyle dertlerin olmadığı için bilmiyorsun ama asıl mesele burda:KK51:
Bunları ben mi yaşattım size ya da yaşatıyorum ?Bazı şeyleri dert edinebilmem için, mesleğimin ve eşimin olmaması mı gerekiyor ? Gerçekten bu kadar kötümüsünüz ya, bunu anlayamayacak kadar ?

Şuan kocamın geliriyle geçinmiyorum. Uzun bir çalışma hayatım var ve kendi birikimimle geçiniyorum. Yıllarca çalıştım zaten, hem kendi masraflarımı seyahatlerimi karşıladım hemde biriktirdim. Çok şükür. Muhtaçlık maddiyatla ölçülmüyor. Ama işte gözünüz hep parada ya, orası sıkıntı...

Ablacım anlatamadım sanırım gözümüz parada değil. Bir de koca parası yiyorsun yazmadım zaten, başına bir iş gelirse arkanda duracak 2 destekçi var yazdım. Buraya yazanların hiçbiri paragöz insanlar değiller zaten, söylemeye çalıştığımız şey şu ki manevi destek var zaten ailelerimiz dostlarımız var ama; maddi destek çok lüks bir şey herkes ancak kendine yetiyor bu devirde. Sende 1 değil 2 tane maddi destek var, yani aslında büyük bir lükse sahipsin ama farkında değilsin. O elindeki maddi destek aslında çok büyük bir şey, herkeste yok bende yok mesela.

Manevi olarak da zaten arkanda annen var, kocan var 1 değil 2 kişi var. Manevi desteğim yok demeni anlayamadım çünkü doğru değil. Hayatta sahip oldugun bir suru sey var yani, ben de bir gun muhtac kalacak miyim seklindeki dusuncen yersiz bence.
:KK51: :KK51:

Son düzenleme:
Back
X