Nişanlı ile ortak eşya alma

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Vallahi benimkiler bir koltuk takımı kadar bile tutmamıştı çok net hatırlıyorum. Abartmazsanız aşırı masraflı şeyler değil.
Açılın yeni gelininiz geldi. Aylık gelirin olur 50-60 bin bandında alırsın 20 bine tabak çanak anlarım heveslenmiş derim de artık gerçekten ‘ama ben ne aldım bakkk çeyizz’ densin diye garip garip fiyatlara misafire tabak çatal alınıyor. Sonra kaç sene borç ödüycez diye evde birbirlerini gırtlaklayacak raddeye geliyorlar yada böyle küçük hesaplar için sözleşme imzalayacak duruma düşüyolar. Vallahi yazık günah ona verilen o paraya.

İşte bu bence de böyle ama genelleme yaparsak Türkiye'deki kadınların çeyiz diye aldıklarının tutarı, erkeklerin aldıklarıyla neredeyse eş değer. Önceki yorumda dedim ya waffle makinesi bana çok gereksiz gelirken, olmazsa olmaz muamelesi yapan kadınlar gördüm.

Normal şartlarda çalışan çiftler güç yettiğince herşeyi ortak alır ,öder.Sizin nisanliniz nedense biraz kurnaz geldi,evlenmeden ev almak, borcum var diye yan çizmek.Evlenince evin borcu bitmeyecek ben borç ödüyorum evi sen gecindir dene potansiyeli var.Olası boşanma durumunda evde hiç hakkınız olmayacak eşyaların yarisinida alır,sonra hadi size bay bay.....

Yok hediye gelmez pek. Yani benim çevremde borcam ve fincan takımı. Bir de işte 6 lı kase vs. Öyle tost makinesini ben alayım, ütüyü o alsın vs olmuyor

Düdüklü tencerenin tek başına 7 bin lira olduğu gerçeği var.
Hadi o iyisi desen diğerleri 2 bin lira
Epeydir bakmadım çatal bıçak takımları en ortalamaları 3 - 4 bin arasında geziyordu.
Erkek tarafı mobilyayı, buzdolabını, televizyonu alınca bir çok şeyi almış kızın çeyizide ıvır zıvır deniliyor.
Bir arkadaşım kaynanasına sinirlenmişti ben alayım mobilyayıyı beyaz eşyayıda siz bunları tamamlayın bakalım kim zararlı çıkacak demişti kadın daha ses etmemişti.

Ben sizin eski konunuzu da okudum ama normali böyle malesef ortak alınması daha makul

Benim düdüklü tencerem yok mesela, hiç olmadı. Korkuyorum kendisinden, düdüklü fobim var. 10 senedir hiç eksikliğini hissetmedim mesela. Tamam süreyi kıslatıyor, hem zamandan hem paradan tasarruf ancak olmazsa olmaz mıdır ya da evlendikten 2 sene sonra alınınca olmuyor mu? İlla düdüklüsüne varana kadar tam mı olması gerekiyor?

Ev kredisi evlilik birliği içinde ödenmeye devam etmişse de yine de eşin hakkı olmuyor mu kızlar? Mantıken hakkının olması lazım diye düşünüyorum. Eşyalar için bilemiyorum kim gücü neye yeterse ona girişmeli ve geliri doğrultusunda harcama yapılmalı bana kalırsa. İlla şatafatlı takımlara en lüks markaya da gerek yok bence. Bunlar oturulup konuşulması gereken konular. Evleneceğiniz kişi ile de konuşamayacaksaniz olmaz ki. Biz evlenirken eşim her şeyi almıştı. Ben daha öğrenciydim çok bir katkım olmamıştı. Ancak eşimin gücü neye yettiyse onları aldık. Hiç de eksiklik yaşadığımı hatırlamıyorum. Tüm bu çılgınlıklar boşuna masraf aslında düşünüyorum da. Tabii o dönem çamaşır Makinesi 1500 lira falandı en iyisi düşününce Allah şimdi evlenenlere yardım etsin çok zor.

Akıllı yeni gelin

Ben evlenirken teyzem çok üzülmüştü vah vah bu kızın hiç çeyizi yok diye Hiç eksiğim yoktu aslında sadece fazlalıklarım yoktu. On senedir ekstra bişey almadım hala aynı düzen devam ediyor bizde. Eskiyeni atıp yerine yenisini alıyorum sadece.

Mesela bizde düğünde maddi değeri yüksek olan takılar takılır bundan sebep sanırım hediye alınan eşyalar daha küçük şeyler olur. Ütü masası, nevresim takımı, demlik gibi şeyler alır bizimkiler mesela. Ben şu an alıyorum gözüm gördükçe kullanacağım eşyaları, inanın saçma sapan hiçbir şey almıyorum ve sadece uzun süre kullanabileceğim orta kalitede şeyler alıyorum kesinlikle 45den çok çok daha fazla tutacak 3 parça şeye 10.000den fazla verdiğimi düşünürsem. Tabi ki daha uyguna yapmak da mümkündür ama içime sinen şeyler olmaz onlar da. Yani gidip bir dyson almıyorum da phillps alıyorum. Mixer, saç kurutma makinesi gibi şeyleri braun alıyorum. Bunlar çok lüks marka sayılıyorsa bilemiyorum.

adamın ifade ediş şeklinde de sorun var ki. "aşkım ben eşyaları seninle birlikte seçmek istiyorum, senin zevkin benim için önemli o yüzden gel beraber alalım, her şey ortak olsun, sensiz yapmak istemiyorum bunu" dese mesela, daha hoş olmaz mıydı? ayrıca bana bu adam çok hesapçı gibi geldi. 4 sene önce aldığı evin aylık kredisi, eğer villa veya rezidans almadıysa şu anki maaşlara kıyasla aman aman bir miktar değildir. kredinin bir kısmını karşılayan kira geliri de var zaten. bu evin 6 sene daha ödemesi olduğunu düşünsek standart olarak (ev borcu 10 sene sürer genelde) evin sana tek artısı, evlenince kirada yaşamayacak olmak. ancak kredisini ödemekte senin de payın olacak. boşanma durumunda hak iddia edemeyeceksin bu ev seninle evlenmeden önce alınan bişey olduğu için. yani borcuna katkı yaptığın evde, allah korusun ama boşanma durumunda hak iddia edemezsin. olumlu tarafından bakacak olursak bir ev almış olması hoş, mantıklı bir hareket tabii kendisi için.

lakin adam hesapçı. kart gönder falan... ne ayıp şeyler ya hiç yakışmıyor bir erkeğe.

gelenek görenek işlerine de girersen çıkamazsın, gelinin kayınvalideye hizmet etmesi de gelenek yani. mantık yanlış değil, tabii ki ortaklaşa sırtlanacaksınız bu maddi yükü ama ifade ediş tarzı falan çok çirkin geldi bana. ben kredi ödüyorum, borç ödüyorum lafı yapması falan, yani o borç ödüyor da sen beleşten mi geçindiriyorsun sanki kendini?

20 bin liraya misafir için yemek takımı alan da parasının hesabını bilmiyordur, net! nişanlım yemek takımına 20 bin tl verse, para hesabı bilmiyor diye düşünüp nişanı atarım herhalde.

Dünyanın binbir türlü hali var ve beyaz eşya için mahkemelik olmak istemiyorum
Daha evlenmeden hem de eşya için mahkemelik olmaktan bahsediliyor. Zaten üyelerin çoğu ortak alınmasını ve tasarruflu olunmasını önermiş. Ben de eşit miktar para koyun ve ihtiyaçlarınızı o paraya göre kendiniz alın. En güzel geçireceğiniz ayları altın, çeyiz, eşya, borç, itiş kakış geçirmeyin.

20bin tl ye yemek takımı alabilen birinin nişanlısı ile her eşyayı ortak olabilecek güce sahip olduğunu düşünüyorum ben açıkçası.

Çalışan kadın olunca artı yemek pişirme süresini kısalttığı için bir çok kişi tercih ediyor.
Mesela şu ara airfryera yöneldi bir çok kişi düdüklü tencere bir örnek
Onun yerine çelik tencere olabilirdi, teflon tava olabilirdi, robot süpürgede ne bileyim battaniyede olabilirdi.
Yani eskiden o son ay kala alırız ne kadar tutarki dediğimiz hiç bir şeyin eski fiyatı kalmadı.
Onları toplama vurduğunda tüm evin mobilyasından daha fazla paraya gelebilir.

Aslında burda esas sorun konu sahibi ailesinden ayrı yaşıyor ve kira ödüyor.
Nişanlısı da ailesiyle yaşıyor kira ödemiyor aldığı bir ev var o evden de kira geliri var ve maaşı daha yüksek.
Burada zaten nişanlınin bunları hesap etmesi gerekirdi.
Bu kadının aylık geliri bu kadar kira geliri bu vs diye.
Tutup böyle her şeyi yarı yarıya ödeyelim diye beklemesi biraz uyanıklık geldi bana.
Hani şey diyebilir senin neye gücün yeter sen ne düşünüyorsun bu konuda gibi bir yaklaşım daha doğru olurdu.

Ama sizi de şu anlamada haksız buldum.
Madem gurbettesiniz gidersiniz çok 20 bine yemek takımı almaya da gerek yok.
Diğer eşyalarda da bu tutumu sergilerseniz yıllarca borç harç içinde yuzersiniz.

Ben hesap yapmıyordum, kendisi hesap yapınca huylanmaya başladım

Sirf merakimdan soruyorum bu nisanliniz konular actiginiz o sevgiliniz mi? O da sehir disindaydi sanki? Cevap vermek zorunda degilsiniz ama hali tavri o kisiye cok benziyor sanki.

Ben 2-3 ay önce 4300 liraya dyson aldım mesela. O fiyata almak için bir süre bekledim, kampanya kovaladım ama sonuçta aldım

Saç kurutma makinemi hep kuaför malzemesi satan yerlerden alırım. Onu da 50 liraya almıştım birkaç sene önce. Mağaza markalarından çok daha dayanıklı ve güçlü olurlar, tavsiye ederim.

Yani herkesin yaşayış biçimi, beğenileri farklı tabi ki. Ben minimalist insanım. Sevmem evde kalabalığı. Alabileceğimin en iyisini en uygun fiyata ve ihtiyaç kadar alırım. Herkes benim gibi olacak diye bir kural yok. Ancak param yok diye ağlayıp aşırı harcama yapanları maalesef anlamıyorum, anlayamayacağım da sanırım.

%10000000000
Adam kalitesiz geldi bana

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…