Önce Hamileydim Şimdi Anneyim

doktorum hayatımda boyle gazlı cocuk gormedım dıyor . sab sımplex neo baby zınco ve ınfacolu kullandık su anda zınco kullanıyoruz guzelım bı b..ka yaramıyr
nurse harveys i de alırsam artık kocam benı kesecek .. bunu caresı kesın yok canım 6 aya kadar cekecegız baska cagresı yok .. Allahıma yatıp kalkıp dualar edıyorum Allahım ne olur bana bı cagre dıye ama ..yellenıyor gazını alttan usten cıkarıyor ama yetmıyor benım paşaya çakmak çaksam yanacak o kadar gazlı


cok haklısın senı candan kutluyorumm
 
Forumda buldum arkadaşlar

Anne Sütü - Kalitesi ve Miktarı



doktorlar ilk 6 ay bebeği sadece anne sütüyle beslemeyi öneriyorlar. Ama her anne bebeğim yeteri kadar süt emiyor mu? Karnı doyuyor mu? Yeteri kadar kilo alıyor mu? Hangi sıklıkla bebeği emzirmeliyim? Diye düşünmeden edemiyor.


Aslında bütün bu soruların cevapları çok basit.

Bizim bazı öneriler

Bebeğin yeteri kadar süt içip içmediğinin kontrolü
Eğer bebeğin içtiği süt miktarının yeterli olup olmadığına dair bir şüpheniz varsa hemen bu testi yapabilirsiniz. Normal emen bebekler günde yaklaşık 10-24 kez altlarını ıslatırlar. Eğer sizin bebeğiniz bu sıklıkta altını ıslatıyorsa normal miktarda süt emiyor demektir. Eğer bebeğiniz günde ortalama 10 kez den daha az miktarda altını ıslatıyorsa yeteri kadar süt emmiyor demektir.
Bebeğin altını kaç kez ıslattığını doğru tespit edebilmek için bebeğin bezi sürekli olarak kontrol edilmelidir, hatta en iyisi bebeğin altı 1 gün açık tutulup bir hasta bezine yatırılmalı ve altını kaç defa ıslattığı doğru olarak tespit edilmelidir.
Bu test 1 haftadan büyük bebeklere uygulanabilir, daha yeni doğan bir haftadan küçük bebeklerin böbrekleri tam gelişmemiş olduğundan en çok 10 kez altını ıslatırlar.

Eğer bebeğiniz az sayıda altını ıslatıyorsa emzirme sırasında problem var. Aslında annelerin sütünün az olması çok ender rastlanan bir durumdur. Bebeğin az süt emmesi sütün az olmasından değil doğru emme tekniğiyle emzirilemediğinden kaynaklanır. Bebek yanlış bir şekilde emzirildiğinden yeteri kadar süt içemez, halsiz düşer ve emmeye devam etmek için enerjisi kalmaz ve uyur.


Kakanın kalitesi ve miktarı.
Sadece anne sütü içen bebeklerin değişik renk, miktar ve sürede kaka yapması normal karşılanmalıdır. Bunun sebebi anne sütünün içinde sindirim için gerekli bütün enzimlerin bulunmasıdır. Bebek bu sebepten dolayı içtiği sütün bir kısmını ve hatta tümünü bile sindirebilir. Dolayısıyla bebeklerin günde birkaç seferden tutunda haftada bir sefere kadar kaka yapmasını - bebeğin kendisi rahatsız olmuyorsa - normal karşılamak gerekir. Sindirmedeki farklılıklardan dolayı genelde kaka miktarı ile bebeğin içtiği anne sütü miktarı arasında bir ilişki yoktur.

anne sütünün kalitesi
anne sütü her zaman aynı kimyasal özelliklere sahip değildir, bebeğin yaşına ve ihtiyacına göre anne sütü de değişim gösterir.

Sarı Süt (İlk süt)
Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün annelerin göğsünden aslında normal süt değil Sarı Süt gelir. Çünkü bebeğin mide ve böbrekleri daha gelişmemiştir ve bu organlara aşırı yüklenmemesi için bebek sadece Sarı Süt içmelidir.
Sarı sütün içinde hastalıklara karşı koruyan antijenler de bulunur. Bu ilk 3-5 gün süt az geliyor diye bebeğe mama veya su vermek vücudun henüz gelişmemiş organlarına aşırı yükleme yapacağından çok zararlıdır.
Ayrıca anne sütü bebeğin vücudunun hem fiziksel gelişimini sağlar hem de beyin gelişimini sağlar. Buna karşılık mama bebeklerde vücudun fiziksel gelişimi sağladığı halde beyin gelişiminde anne sütü kadar faydalı olmaz.

Olgun Süt (Normal anne sütü)
Bebek doğduktan 5 gün sonra annelerin göğsünden artık normal anne sütü gelir ve bebeğin organları da yeteri kadar gelişmiş ve bu sütü sindirmeye hazırdır.
Ama anne sütü her zaman aynı değildir, süt bebek ilk emdiğinde daha sıvıdır, su gibidir yani daha çok laktoz (süt şekeri) içerir. Daha sonra ise daha yoğun bir hal alır yani az laktoz içerir.
Onun için bebeği emzirdiğimiz göğüsleri belli bir ritimle değiştirmek çok önemlidir. Yeni doğan bebekler için bu ritim yaklaşık 2 saat de bir, 2-3 aydan sonra ise 3 saat de bir göğüs değiştirilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus bebeğin her 2 saat de bir kere emzirilmesi değildir. Bebek 2 saatlik sure içinde 3-4 sefer emebilir ama önemli olan bu 2 saatlik süre içinde hep aynı göğüsten emzirilmelidir. Her 2 saat de bir göğüs değiştirilmelidir.
Aksi halde eğer göğüs çok sık değiştirilirse bebek devamlı daha şekerli ve az yağlı olan ilk sütü içer, bu sütle tam olarak doymaz ve laktoz fazla olduğundan hem gaz yapıp bebeği rahatsız eder hem de kakanın daha ekşi olmasına sebep olduğundan popoda pişik yapar.
Bu yüzden göğüsleri bu ritimle değiştirip bebeği doğru bir şekilde doyurmak gerekir.

İlk 6 aydan sonra anne sütünün özellikleri değişir, bebeğin karnını doyurduğu gibi yediği diğer besinleri de sindirmeye yarayan enzimlerde içermeye başlar. Bu yüzden bebeği ilk 6 aya kadar sadece anne sütüyle emzirmek gerekir. İlk 6 aydan sonra diğer besinlerde yavaş yavaş bebeğe verilmeye başlanır. Ama bebeğin yediği bu besinler kesinlikle anne sütünün yerini tutmaz sadece vücudu başka besinleri sindirmeye alıştırmak içindir. Dolayısıyla bu süre içinde bebeği aynı sıklıkla emzirmeye devam etmek gerekir.
Hatta bu dönemde bebeğin dişleri çıkmaya başladığından bebek daha çok emmek isteyebilir, çünkü bebek emerken diş ağrısından daha az rahatsız olur.
İlk 6 aydan sonra bebeğe diğer besinler ve yemekler verilirken annenin de aynı besinlerden ve yemeklerden yemesi gerekir. Çünkü annenin vücudu bu yemekleri sindirmek için gerekli enzimleri oluşturur. Bu enzimler anne sütüyle beraber bebeğe geçer. Bebek bu besinlere daha kolay alışır ve besinlere gösterebileceği alerji riski azalır.

Emzirmenin Doğal Bitiş Süreci
Bebek 2-2.5 yaşına geldikten sonra anne sütü gene değişikliğe uğrar ve yaklaşık olarak doğumdan hemen sonraki haline (Sarı Süt) döner. Bebek daha az emer ama bu süt bebeğin hem bağışıklık sisteminin gelişimi için çok gerekli hem de vücudun diğer sistemleri içinde çok faydalıdır. Ayrıca annenin göğsünde de değişiklikler olmaya başlar ve göğüs neredeyse doğumdan önceki haline döner, bütün bu süreç sonunda göğüs kanseri riski %30 azalır.

Çocuk 3 yaşına geldiğinde emme refleksi azalır ve çocuk yavaş yavaş emmeyi bırakır. Bu durumdan anne fiziksel olarak hiç bir rahatsızlık duymaz, göğüsler şişmez, süt kesilsin diye ilaç içmesi gerekmez ve annenin hormonlarında bir dengesizlik oluşmaz.
Bebek 3-4 yaşındayken doğal emzirme dönemi biter ve hem anne hem çocuk bundan bir rahatsızlık hissetmezler.

Sütün Miktarı
Doğumdan 3-5 gün sonra süt gelmeye başlar ve bu zamanda göğüsler şişebilir. Ama bu göğüslerin her zaman şişeceği anlamına gelmez. Çünkü vücut süt miktarını her zaman bebeğin ihtiyacına göre düzenler.
İlk 1 ay içinde vücut bu düzenlemeyi yapmaya çalıştığından göğüsler şişebilir ama en çok 3 ay sonra bu düzenleme tamamlanır ve daha fazla şişme olmaz.
Bu süreç sırasında karşılaşılan başlıca problemler şunlardır:
Anneler göğüs şişmeyince göğüste süt olmadığını düşünüp göğüs şişene kadar bekler ve ondan sonra bebeği emzirirler. Bu durumda vücut fazla süt yaptığı için göğüs şiştiğini ve aslında daha az süt yapması gerektiğini düşünüp, kendini buna göre organize eder ve aslında yanlış bir sinyal alır. Bu durumda yapılması gereken göğüsün şişip şişmediğine bakmazsızın bebek her istediğinde onu emzirmektir. Bu şekilde vücut normal ritmine daha hızlı kavuşur.
Bebeğin emme ritmi onun uyku ritmiyle doğrudan alakalıdır. Bebekler her zaman uyumadan önce emerler (emerken genelde uyumaya başlarlar), uyandıktan hemen sonra ve uyandıktan sonraki 1 saat içinde 2-3 kez bile emdikleri olabilir. Sabahları bebekler daha sık ve daha çok uyurlar, akşamları ise daha uzun bir sure uyanık kalabilirler (6 aya kadar en çok 2 saat) ve bu arada daha çok emerler. Bu arada göğüslerinizi daha boş hissedebilirsiniz ama bu göğüslerinizde süt olmadığı anlamına gelmez.
Yeteri kadar süt olup olmadığını göğüslerinizin şiş olup olmaması göstermez, bebeğin 1 gün içinde kaç defa altını ıslattığı gösterir.
Geceleyin bebeğin emmesi çok önemlidir çünkü vücudumuz bu emme miktarına bağlı olarak gündüz üretilecek süt miktarını belirleyen hormonu üretir. Geceleri bebek az süt emerse zaman içinde gündüz üretilen süt miktarı da azalır.
Bu yüzden süt miktarının belirlendiği zaman aralığı sabah 5 ile 8 arasıdır. Bu saat de bebek ne kadar çok emerse gündüz o kadar çok süt olur.

Gece emzirme ritmi:
Bütün bebekler hemen-hemen aynı ritimde geceleri emerler. Bizde aşağıda özetlediğimiz bu ritimde bebeğinizi emzirmenizi öneriyoruz.
Genelde bebek saat 21.00 de yatar, yatmadan önce emer.
Sonra 40 dk-1,5 saat sonra uyanır, emer ve geri uyur.
Sonra 23.00-24.00 arasında bir daha emer.
Sonra gecenin en uzun uykusunu uyur (6-9 aya kadar) ve saat 3-4 arası uyanır, emer ve geri uyur. Hatta bebeğiniz uyusa bile onu hafifçe uyandırıp emzirirseniz süt miktarında hiç bir zaman problem yaşamazsınız
Sonra genelde saat 5 de tekrar emer ve ondan sonra sabaha kadar her saat başı emer
Genelde saat 8 de kalkar.
Aslında mama yiyen bebekler bile bu saat de genetik olarak uyanır ve emmek isterler.

Bebeğinizi rahat emzirmek için onun yatağını (3 kenarı kapalı ve 1 kenarı açık olup sizin yatağınıza yapışık) kendi yatağınızın yanına koyabilir veya bebeği kendi yatağınızda yatırabilirsiniz.
Bebeğinizi geceleyin yatay pozisyonda emzirmeye alışırsanız 1-2 ay sonra o kadar rahat uyumaya başlayacaksınız ki onun geceleyin kaç defa uyandığını bile fark etmeyeceksiniz.

Gündüzleri bebeğiniz her istediği ve ağzını açtığı zaman bebeğinizi emzirmenizi öneriyoruz.
 
Son düzenleme:
Gaz, çocuğun sütü emerken yuttuğu havadır. Gazın az olması için memenin siyah kısmının olduğu gibi bebeğin ağzına girmesi gerekir. Biz yetişkinler de yemek yerken hava yutarız, ama biz hareket ettiğimiz için gazımızı rahat çıkarırız. Bebekler gazlarını hareket edemedikleri için çıkaramazlar.
Gaz çocuğun doğduğu gün değil, yaklaşık 20'inci günde başlar ve dördüncü, beşinci ayına kadar yani dönme hareketleri başladığı zaman da biter.
Eğer çocuğu çok kucağa alırsanız, hareket ettirirseniz çocukta gaz olmayacaktır. Ameliyat sonrası hastayı yataktan kaldırıp yürütmelerinin nedeni de işte budur. Hasta vücut hareket kazanınca gazı çıkar. Çünkü kişi kalıp gibi yatarsa gaz olacaktır.
Aynı şey çocukta da yaşanır. Gaz hadisesi kalıp gibi yatmaktan oluşur. Eski insanlar bunu salıncak ve beşikle çözümlemişler. Yani çocuğa hereket kazandırmışlar. Çocuğu kucağa alacaksınız, yürüyeceksiniz veya masaj yapacaksınız ki gazı çıksın.
Gazı çıkmayan çocuk annesine üç tane haberci gönderir. Çok hıçkırık tutar, emerken karnından gurul gurul sesler gelir ve aşağıdan çok gaz çıkarır. Rahatsız olan bebek, ağlayarak annesinden intikamını alır.
Gazı önleyen ilaçlar var mı?
Midede bağırsakta oluşmuş havayı yok edecek bir ilaç yeryüzünde henüz bulunmamıştır. Bu iş için rezene ve benzeri pek çok otlar kullanılır. Bunların en büyük özelliği potasyum elementinden zengin olmalarıdır. Potasyum da bağırsak hareketlerini artırır. Bağırsak hareketleri artınca da çocuğun gazını alttan çıkarması kolay olur. Ama oraya gelene kadar gaz yine ağrısını ve sancısını çocuğa yapmış olur.
Nasıl gaz çıkarılır?
Çocuğun gazını çıkarmak için poposunun hemen üzerine belinin altına elle masaj yapmak ve rutin hareketlerle vurmak gerekir. Çocuğun canının acımaması için elin iç kısmının kullanılmaması, ele yay şekli verilerek içeride hava biriktirip yastık görevi yapılması önemlidir.
 
uyudu en sonunda yehhuuuuuuu
bende uyuyacagım mm bugunlerde bana en cazıp gelen kelıme uyku uyku uykuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
hamıleler uyuyunn hatta hıc uyanmayın cunku o gunlerı cok ararsınız uyudu yehhhhhhhhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuu
bu kadın kafayı oynattııııı
 

haaha ama cok talı oğlun var hakkı onunannesı ay bende öle duşunup nasıl keyıf yapıyorum bellı degıl tatlım ya
 
Ya kafayi yiyecegim cocuk aksam 8 gb uyuyor 7 saat uyanmiyor ve ne kadar uyandirmaya calissam da emmiyor. Az once ugrasirkende ustume baya bi kustu. Midesindekini de cikardi sayemde. Eee yine emmiyor. Acikmis olmasi lazim gozleri aciyor uyaniyor ama emmiyoooooor! Biberona alisti desem gunduz guzel emiyor memeyi. Anlamadim ben bu isi? Ne yapacagimi da anlamadim?????
 

walla kızlar bu ilaçların hepsini bana doktorum verdi. O olmadı o o olmadı o. deneyeceksin hepsini dedi. Onun da 7 aylık oğlu var o da aynısını yapmış. Yani ben doktorumun yalancısıyım :) Diğer yöntemleri de annemler falan söyledi işte...zaten onu dene bunu dene 4 5 ay geçiyor gazlar da bitmiş oluyor :)
 

Canım bende senin gibi düşünüyordum göğüslerim dolmadan nasıl süt verebilirim diyordum. 3 gundur Dolumu bosmu hic onemsemedim her aglayisinda emzirdim sagmayida bıraktım bezlerini takip ediyorum uyuma saatleri vs her şey mama verdigim düzende gidiyor ve en önemlisi bebeğimle aramdaki bağ güçlendi her kucağıma alışımda susuyor ite kaka göğsüme götürmüyorum kendi kendine yakalıyor. cuma gunu kilosunu tartıracagim sonra duruma gore beslenme düzenini ayarlarım.bence sende dene canım en fazla bir hafta kilo almaz zaten bebeklerin kilosu iyi çok kaybımız olmaz.
 

cnm benım kızımda gecelerı bazen 6 saat uyanmıyor sonra kalkıp guzel emıyor bence sorun yapma acıkan cocuk aglar ıcıne sinmiyorsa biberonla uyurken vermeyı dene bence
 
Benimde sütüm ilk günler iyiyken, şimdi yetmiyor, oğlumda hep memede kalmak istiyor, mama verdim ilk kez
Ne yapacağımı şaşırdım, göğüslerim önceden taş gibi olurdu sütten şimdi yumuşacık
 

Benim sütüm nerdeyse bi buçuk aydır hiç doğru düzgün gelmedi, göğüslerimde şişlik falan hiç hissedemedim. Çok yazdım topige sutum yok sutum yok diye. Neler denedik, hosaflar, helvalar, mayalar ... Ben doğumdan sonra milupanin still tea sini içtim iki paket kadar. O da kar etmedi. şu sin bi haftadır degistirdigim tek şey milupaninkini bulamayınca humananin still teasini aldım. ben bile inanamıyorum, artık gogsumde şişlik hissediyorum az da olsa, mememi sıkınca süt bile geliyo artık, inşallah daha da artar. bilmiyorum humana kullandın mi ama bi dene bence. Bebekler sağolsun denemedik şey bırakmadılar
 
Selam kızlar bir kaç gündür çok yogun hatta acaba bu çocuk kolik mi dedirtecek türden gaz sancılarımız oldu.Mama olarak SMA kullanıyorduk.Biberon da bebedor.Şimdi aptamil aldım.Ve biberon olarak da Dr.Browns ince uçlu...Bakalım eğer sonuç iyi olursa biberonu önereceğim size.Ayrıca çevresinde kipa market olan varsa,kipaların içinde F&F diye bir marka çok kaliteli ve uygun fiyatlı,tavsiye ederim.Sevgiler hepinize.
 
cnm benım kızımda gecelerı bazen 6 saat uyanmıyor sonra kalkıp guzel emıyor bence sorun yapma acıkan cocuk aglar ıcıne sinmiyorsa biberonla uyurken vermeyı dene bence


bebekler 3 saatten fazla aç kaldıklarında kan şekerleri düşüyormuş ve daha çok ve daha derin uyuyorlarmış.Sanırım en iyisi üç saati geçirmeden zorla uyandırmaya çalışmak.Bacaklarının iç tarafına ıslak pamukla uyarı yapılabilir.Burnunu sıkın da derler ama yazık acır .
 
benimki de 2 gündür başladı. uykudan bağıra bağıra uyanıyor içim gidiyor.. gazını çıkarınca tekrar uyuyor yavrucak. ben aptamil kullanıyorum biberonum da avent. acaba ondan mı oluyor yoksa benim sütümden mi. çözmek çok zor çünkü 1 aydır sorun yoktu


yok canım o yeni doğan bebekler içinmiş,ya da sarılık geçirmekte olan veya çok zayıf olanlar için. bize doktor bebek sağlıklıysa uyandırmayın dedi. zaten benimki gündüz 2-3 saate bir uyanıyor ama gece büyük insan gibi 5-6 saat uyuyor valla maşallah nazar değmesin diye söylemiyorum kimseye
 

Çok şükür yavaştan artıyor ama yine eskisi gibi değil, bol sıvı tüketiyorum, çayda çoğaltıyor dediler. Ama aklımda bulunsun kullanırım. Saol canım...
 
Uykusuz bir geceeeee. Doymak bilmeyen oglumun karnini birturlu doyurupta uykuya geciremedik. Su an bir biberon sut daha iciyor insallah uyur simdi
 



durummmmm
ne muazzam şey seni sevmek! Sen benim aşkım, sen benim kızım, sen benim yoldaşım, sen benim küçük annemsin. Canım, bir tanem, seni sevmeden önce dünyayı sevmesini bile bilmiyormuşum. Bu şehir güzelse senin yüzünden, bu elma tatlıysa senin yüzünden, bu insan akıllıysa senin yüzünden...”
 
kızlar bebeğim 23günlük ve kakası ıshal köpüklü ve su akıyor nedenini bilen ????

gazlı bebeğin işareti diyebiliyorum :100:

bana hemşire doğumdan sonra 3 ay kullan demişti bende hergün almayı unutuyorum arada atıyorum
dr bana da 6 ay boyunca hergün kullan dedi.
doğum yapalı 40 gün oldu, bi tane bile içmedim
[/B]



anne olmak başka bi şey.. bambaşka..
ne üniversite kazanmaya benziyor, ne aşık olmaya, ne evlenmeye
hepsinden öte, hepsinden ziyade
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…