canım bu parayı kısısel mı harcıyosun yoksa okul masraflarımı
kendine günlük bi sınır koy ve o miktardan fazlasını yanında taşıma.. yapabiliyosan cüüzdanın bi köşesine 50 tl sıkıştır ama onu unut acil<durum parası
bende senin gibiydim ne gorsem ne istesem direk kartla pat cekiyodum ve ayin sonu olmadan bi bakiyodumeksilerdeyim
canim bence butun parani kartdan cek ve haftalik ayir. yani atiyorum param 500 demissin sende her hafta 100 yt kullan (bilmiyorum bi hafta icin 100 ytle cokmu azmi --yurt disinda kaliyorum yt birimini fazla bilmiyorum)
iste haftada ihtiyacin olacagi kadar ayir. cuzdaninda da sadece okadar para koy sakin fazla koyma.
cuzdanda az para oldugu zaman ve kartdada cekemecegin zaman mecburen kisitli harcarsin
parayı idare etmenin yolu lüksten kaçınmaktır.
öğrencilikte parayı her istediğine harcamamalısın, her istediğini almamalısın.
bir tane montun varsa ikinciyi almak lükse girer
ayakkabının rengini beğenmiyorum başka bir renk alıym dersen lükse girersin
ana yemek zamanları haricinde abur cuburlarla boğazını zevklendirirsen lükse girersin.
ben üniversite okuyan öğrencileri çok eleştiriyorum, sözüm sana değil.
ailesi buluyor buluşturuyor para yolluyor evladına, evlat o parayla piercing taktırıyo, dövme yaptırıyo, sokak hayvanlarını besliyo.
yaff sen daha öğrencisin önce kendi karnını doyur
hayvanlarıda kendi işini eline aldığın zaman doyurursun.
ana babanıza yazık ya, ne hallerle kazanıpta yolluyorlar o paraları öğrencilik ihtiyaçlarını gider diye.
ne demek istediğimi anlatabiliyor muyum acaba?
lüksten yani gereksiz harcamadan uzak durursan, elindeki parayla idare edebilirsin.
Sokak hayvanlarını besleyen bir öğrenci olarak, aldığım parayla hem kendi kedimi, hem de sokaktaki kedilerimi besleyebiliyorum. Bu kişiye kalmış bir durum. Gidip de premium mamalardan alırsak tabi ki besleyemeyiz sokaktaki hayvancıklarımızı. Orta karar bir mamayla geçinip gidiyoruz
Bekarken ve evliliğimin ilk yıllarında bende böyleydim.. Maaşımı alırdım hepsini koyardım cüzdanıma sonra her gün yemek yer alış verişe gider derken ay yarılamadan biterdi param sonrada parasız gezerdim:)) çokda pişman olurdum.. Şimdi 10 yıllık evliyim, Maşaım yatar yatmaz hesap yapıyorum, borçlerımı ödüyorum kendime 100-200 ayırıyorum kalanına altın alıyorum.. O ayırdığım 200 tl lik harçlığımın hepsini yanımda taşımıyorum 20-50 arası alıyorum yanıma çok gerekmedikçe harcamamyı çalışıyorum ha şu olur öğle arası arkadaşlar toplanır bugün dışarda yiyelim derler onlardan ayrı kalmmamk için çıkarım, yerim yemeğimi ama bu ayda 2 den fazla olmaz
benimde oglum okuyor ama inanki senin yazını okuyunca oglumiçin bir kat dah üzüldüm oglum beş arkadaşı ile beraber aynı evde kalıyor burs falanda almıyor biz kendi maddi imkanlarıızla okutuyoruz aybaşında 100 tl diger üç hafta boyunca 50 tl gönderiyorum ayda en fazla 300 tl gönderebiliyorum yetmedigini bliyorum ama elimizden fazlası gelmiyor bir anne olarak içim yanıyor oglumun okudugu yer küçük bir ilçe ama harcamak istedikten sonra harcanacak çok yer var bbu gönderdigim paranın içinden 100 tl den 80tl sini kira parası olarak veriyor geçenlerde telefonla konuşuyorum yemek yiyorlarmış ne yiyorsunuz dedim bulgur pilavı yiyorlarmış yani üzüldüm işte böyle istesen aldıgın parayı idare edersin bu tamamen seninle alakalı
parayı idare etmenin yolu lüksten kaçınmaktır.
öğrencilikte parayı her istediğine harcamamalısın, her istediğini almamalısın.
bir tane montun varsa ikinciyi almak lükse girer
ayakkabının rengini beğenmiyorum başka bir renk alıym dersen lükse girersin
ana yemek zamanları haricinde abur cuburlarla boğazını zevklendirirsen lükse girersin.
ben üniversite okuyan öğrencileri çok eleştiriyorum, sözüm sana değil.
ailesi buluyor buluşturuyor para yolluyor evladına, evlat o parayla piercing taktırıyo, dövme yaptırıyo, sokak hayvanlarını besliyo.
yaff sen daha öğrencisin önce kendi karnını doyur
hayvanlarıda kendi işini eline aldığın zaman doyurursun.
ana babanıza yazık ya, ne hallerle kazanıpta yolluyorlar o paraları öğrencilik ihtiyaçlarını gider diye.
ne demek istediğimi anlatabiliyor muyum acaba?
lüksten yani gereksiz harcamadan uzak durursan, elindeki parayla idare edebilirsin.
kusura bakma ama 500 tl yi 1 ayda harcaman..... bi öğrenci için fazla. Bence bi limit koy kendine 500 tl alıyormuşsun gibi değilde 400 gibi düşün. her ay 100 tl kenara koy diger ay 50 koyarsın gibi.... 20 koysan bile kardır ya ama 500 tl birden harcamak fazla..
Parayi neye harcaman gerekiyor? Yani sadece yeme icme mi yoksa kira falan da buna dahil mi?
Diger yorumcular da söyledi galiba, kendine sinirlar koymalisin....
Mesela haftalik bi miktar belirle ondan fazla harcama...
Bu miktari her hafta bankadan cek ve bi hafta yetmesi gerektigini unutma, ona göre harca. Ve kartini
evden cikinca yaninda götürme, sadece nakit paran olsun.
Ayrica harcadiklarinin bi analizini yapabilirsin... mesela bi ay boyunca tüm harcadiklarini, yani ne aldigini ve fiyatini bi kagida
yaz, ona göre neylere (haddinden) fazla para harcadigini bulabilirsin. Mesela biri yemegi cok disarda yediginden fazla harciyorsa,
digeri belki hep evde yiyordur ama cok pahali ürünler aliyordur ... yada daha baska birisi yemege vermeyip tüm parasini kiyafetlere yatiriyordur?
ben 4 senedır calısan bır bayanım bulundugum sehır küçük.alırdım maasımı oraya buraya verırdım 3 tane kredı kartım vardı renk renk badıler aldıgım urunu ucuz bulmusum 2 3 tane daha almsıım etıketı daha kopartılmamıs pantolonlar dusun yanı durum vahım.kendıme bir sınırlama getırdım varken neden alıyordumkı ya ucuz bulmusum yada aman bır dahamı gelcez dunyaya pahalı ucuz al gıtsın.dusun hatırlıyorumda 2 hafta boyunca alırdım kardeslerımı buyuk bır restaurantta yemek yerdım ve sadece o ıkı haftada 300 tl ye yakın sadece yemege para verdım.şimdi nemı yapıyorum
kredı kartlarımı kırdım hala borc oduyorum bıtmedı
kendıme excelde bır lıste yaptım gunluk nereye verıyorsam yazıyorum kurus kurus yazıyorum.
aylık 200 tl ayırıyorum kendıme bunun 50 tlsı kıyafet oda cok cok begenırsem
insan zamanla alısıyor kredı kartım olmadan cıkamazdım dısarıya sımdı aklıma bıle gelmıyor.öğlen ılla ıskender beytı yemıyorum alıyorum simit krem peynır ve cay cokta guzel doyuyorum cnım ıstersende gıdıyorum ıstedıgımı yıyorum.
ınsan bu sekılde gereksız ne kadar cok harcama yapmısım dıyor.şimdi dusun okulun bıtmıs aılenın yanındasın hemen ıs bulamayabılırsın ve aılenden para ıstemekde zoruna gıdek.aylık en az 50 tl ayırsam bıle bu yılda 600 tl olacak bu 4 yılda 2400 gıbı bır rakam olacak ve sadece 50 tl ayırrarak bu paraya ulastık.bende gereksız harcamalarını bır dusun.paranı alınca yol param su dıye ayır bu yemek param bununlada arkadaslarla bır yerlere gıdersek bırde kıyafet ozel ıhtıyacların ıcın ayır bak o zaman paran nasılda guzel bırırkıyor.
ne kadar girerse cebine o kadar harcarsın. bu hep böyledir.
sana aylık300 göndermiş olsalardı da aynı derdin olacaktı 700 göndermiş olsalardı da.
ben lisede para biriktirirdim ki harçlığım aylık 150 falandı. okul dersane yemek parası olurdu.
ama güvendiğm arkadaşıma hep para verirdim oda benim için biriktirirdi. istedğim zamanda eğer gereksiz bi şey için istiyorsam vermezdi. öyle böyle derken hiç sıkışık olmadan bitirdim liseyi. iraden yoksa sende böyle bi şey yapabilirsin.
ben senin yerinde olsam her ay küçük bir altın alır atarım onuda unuturum hem para biriktirirsin hemde olan paran yeter
500 tl yattığı gün gidip bir altın al gerisini gönlünce harca :) ben öyle yapardım annemin düşüncesiydi sene sonunda 9 tane altınım vardı benım :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?