Resmi tatiller ve bakıcı

Nekadar maaş veriyorsunuz benimde bakıcım var daha önce 650$ alıyordu malum dolar tavan yaptı 3000 tlye sabitledik bu arada aylık 350 tl çalışma izni sigortası var onu anlaşmamız yarı yarıya ödüyoruz birde yıllık yapılışı var onuda yarıya ödüyoruz oda 3000 tl tutuyor 1500 ünü ben veriyorum benimki bu şartlarda değil resmi dini Bayram'larda da bizimle sadece 1 hafta 24 saat 1 hafta 12 saat izni var yıllık 10 gün okadar bu nekadar aldığına bağlı bir durum genellikle yabancılar bu rakamlara bu işleri yapıyorlar Türk'le hiç çalışmadım bu arada evin tüm işi temizlik ütü yemek vs herşey yapıyorlar tabi çocuk anaokulundayken size maaşı şurdan sordum eğer yakın bir rakkamsa düşünebilirsiniz

Tabiki hak.adı üstünde resmi tatil. Mesela bayram tatili 4 gün. Kamuya 9 güne çıkarıyorlar tatili o resmi olmuyor.

tabii ki yatırıyoruz.
Merhaba merak ettigim icin soruyorum. Nasıl yatiriyorsunuz? Memur olduğunuz için üzerinize şirket yoktur. Bakıcılar için özel bir yöntem mi var.

Bir de hasta olduğu zaman rapor aldığı zaman nasıl yapıyorsunuz? Siz de izin mi alıyorsunuz

Bir arkadaş bakıcısı bağlı olduğu iş kanunu farklı demiş. O yüzden resmi tatiller onlara tatil değil demiş ama bana pek mantıklı gelmedi. En guzel 170 den ogtenebilirsiniz. Kesinleştiğinde bize de yazarsanız sevinirim.

Siz bakiciyi calistiginiz icin tutmadiniz mi. Siz evdeyseniz neden gelsin. Sayet ben gelme derdim evdeyim ben. Ben resmi tatillerin bazilarinda calisiyorum o zamanlr gelirdi bakicim. Calismadigim resmi tatillerde gelmezdi. Ven evdeysem evladimin ona ihtiyaci yok ki.

Sevgili konu sahibesi ,

Öyle bir yazmışsın ki hergün sanki resmi tatil gibi. Senede kaç tane resmi tatil var ? Altı üstü yılda 4-5 gün.
Dini bayramlarda elbette ki herkes ailesi ile birlikte olmak ister. Kimse çalışmaz. Eğer çalıştıracaksan da o günün mesaisini ödemen gerekir.
Buraya böyle bir konu açmak, Çalışanın 1 Gününe göz dikmek hiç etik değil. Hepi topu 1 günün Hesabını yapıyorsunuz ayıp ya sizde işe gidin o zaman o gun. Herkesin dinleneceği ailesi ile zaman geçirmek isteyeceği resmi tatil. İşinize gelmiyorsa o günün mesaisini 2 kat ödeyip çalıştırın ya da verin tazminatını daha iyisini bulun.

Böyle bir yasal düzenleme var.

Sadece kurban bayramı, ramazan bayramı ve yılbaşında çalışmıyordu. Şimdi tüm resmi tatillerin dahil edilmesini istiyor. 29 ekim, 23 nisan, 1 mayıs, 19 mayıs gibi
Bilemedim, bu tarihlerde çalışan çok insan tanıyorum. Tamam bayramlarda herkes ama bayramda ama sonradan izin kullanıyor ama her işyeri öyle 9 gün tatil vermiyor ki.
Markette çalışan arkadaşım,herkes 9 gün tatil yaparken 3 gün ,oda bayram yoğunluğu bittikten sonra tatil yapardı,diğer resmi tatillerde zaten telafisiz çalışıyorlardı. Resmi tatillerde açık olan yerlerin bu şekilde uygulama yaptığını biliyorum.
Bu sebeple çok makul bulamadım isteğini,öte yandan baştan konuşulup kabul edilmeliydi bu durum ,sonradan neden değişmiş fikri anlamadım.
Yine de memnunsanız ve sizde izinli oluyorsanız idare edebilirsiniz bakıcınızı

Özel sektör resmi yasal izinlerini verir eğer çalıştırır sa %100mesai öder iş kanunuyla belirtilmiştir ödenezse çıkışta söke söke alır haktır
Sizin çalışıyor dediğiniz kişiler bayramda resmi tatilde iyi para alır 13 yıldır özel sektördeki resmi tatillerde çalışmadım
Özel sektör çalışanları köle değil memurlar bir siz insan değilsiniz
Kanun kural var özel sektördekiler mal değil

Sizin bu konuyu sordum bakıcılar da "iş kanununa" tabiiymiş yani her şeyi yasal yapıyorsanız sigortadan bahsediyorum market çalışanı ile bir farkı yokmuş bakıcınızın belli bir süre izin hakları var yıllık 12 ya da 16 iş günü gibi birseydi. O izni de sizle koordineli kullanmak zorunda iş verensiniz yani siz uygun gördüğünüz de ancak redmi tatillerde fazla ucret talep edilebiliyormuş günlük paranın hele bilmem kac katına kadar ama zaten yeterince kullanıyordur siz izinliyken gelmiyorsa.

5510 sayılı kanunun ek 9. Maddesi yanlış bilmiyorsam. Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı ile ilgili. İkametgaınızın bulunduğu sosyal güvenlik merkezine gidip ek 9 belgesini dolduruyorsunuz. Hem çalışan hem işveren imzalıyor o belgeyi. Rapor olduğu Zaman ek 9 da nasıl oluyor onu bende bilmiyorum.
Bakıcıların kanunu farklı diyen arkadaşın işine öyle gelmiş bence :)) öyle şey olmaz. Herkes aynı kanuna tabidir.

O gunlerde siz calismiyorsaniz zaten cocugunuzla ilgilenmeniz gerekir bu durumda bakiciya gerek kalmaz eger calisiyorsaniz gelmek zorunda

Peki sgk si gelir vergisi falan yine bildiğimiz çalışanlar gibi mi yatıyor yoksa orada bir indirim var mı? Neden soruyorum hemen söyleyeyim. 2000 lira net maaş alan birinin gelir vergisi, işçi işveren sgk ve işsizlik sigortaları vs ile şirkete maliyeti 4000 lirayı buluyor. Bu kadar yüksek fiyat ödemek pek mümkün gözükmüyor

Neymiş o kanun?

“Ev hizmetlerinde çalışanlar 4857 sayılı Kanun kapsamında olmadıklarından dolayı 6098 sayılı Borçlar Kanunu hükümleri çerçevesinde çalışmaktadırlar” diye bir şey buldum ama buna göre izinli sayılıyorlarmış.

Bakıcılar ise bu kanun kapsamında değilmiş

Konu sahibininki bakıcı mı ev hizmetlisi mi karıştı valla.

Aslında en güzeli sözleşme yapmak en başta.

Evde calisanlarin sgksi cok dusuk
240 liraydi sanirim

Evde calisanlarin sgksi cok dusuk
240 liraydi sanirim
Vergi kısmını bilmiyorum ama Sgk duruma göre değişiyor. Yani yararlandığı teşvike göre. Normalde asgariden çalışan birinin 700 lira civarı iken sigorta primi 6111 sayılı teşvikten faydalanma durumu olursa 350 e düşer. Birde 6661 sayılı asgari destek tutarı olur oda 99,99 lira. Yani 250 civarı bir sigorta primi ödenir. Ama dediğim gibi teşvikten teşvike değişir bu durum.

Hayir yok zaten 2 gun tatilmis hafta sonu neyin kafasini yasiyor hangi okuldan mezun?bizler master yapıp tam mesai cumartesi bile ise gidiyoruz..

Hayir yok zaten 2 gun tatilmis hafta sonu neyin kafasini yasiyor hangi okuldan mezun?bizler master yapıp tam mesai cumartesi bile ise gidiyoruz..
Siz haftada 45 saati doldurmak için cumartesi gidiyorsunuzdur. Eğer haftada 45 saatten fazla çalışıyorsanız zaten fazla mesai ücreti almanız gerekir.
Bakicinin çalışma saati de maksimum 45 saat çünkü hepimiz aynı iş kanununa tabiiyiz. Eğer ayrı bir sozlesme varsa arada 45 saatten az calisilabilir fakat özel sirketlerce genelde bu maksimum çalışma saati doldurtuluyor.

Çocuklarınızın bakıcısı ev işleri de yapıyor, yani evimizin hizmetlisi deseydiniz keşke, gerçi ozaman da bakıcılık yapmak zorunda değil.. hmm..
İnsanların etinden suyundan kemiğinden yararlanıyorsunuz, ama 4 gün çalışmayınca suç. Pes doğrusu..
Bakıcı çocuklarla (SİZİN çocuklarınızla) "baş etmiyor" mu hergün? Sizde bir (1) gün yapabilirsiniz. Böylelikle değerini de anlarsınız belki.

Edit: paylaşımlarınıza göre bakıcı değil, ev hizmetlisi çalışan kişi. Siz her şeyi ucuza kapatıp insanlara daha fazla iş yaptırma peşindesiniz. O insanın yasal haklarını düşündünüzmü de, senede 4 günün yasal hakkını düşünüyor sunuz?

Son düzenleme:
Siz bakiciya sigorta yaptirdiniz mi.resmi okarak calismiyirsa aranizda sozlu bir anlasma varsa bu haklardan bahsetmeye gerek yok.boyle durumlarda aranizda onceden anlasarak belirlenir sartlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…