Sümüklüböceğin hikayesi

Ozgurlukten, ozgurlesmekten, sorumluluktan, baskidan ne anladigimiza bagli.
Ulkemizdeki egitim sistemini su karikatur guzel ozetlemis.

Dikkat edilirse ogretmen de sistemin kurbani.
Ayrica ben tv veya tablete karsi degilim.
Caziibe merkezi olmalarina karsiyim.
Odul veya mahrumiyet araci yapilip, cazibe merkezi olmasinin pekistirilmesine karsiyim.
Teknoloji cagin gerekliligi.
Ayni zamanda da hastaligi.

Anneyle oyun, sokakta oyun, dogada oyun tekrar cazip hale getirilmeli.
Ki cocuklar sadece teknolojiden mahrum birakildiklarinda, el mecbur dogal olana donmesinler yuzlerini.
Kendi ozgur iradeleriyle "gercek oyunu" tercih etsinler.
Hatta elektrikten bile vazgecip, duvarda golge oyununu tercih etsinler.

Mesele şu ki, telefon ve yahut diğer teknoloji vasıtasını eline alan çocuk dış dünyaya karşı daha duyarsız oluyor. Ben televizyon, telefon gibi şeylerden uzak tutuyorum. Bir kere bir şeye bakınca artık oyun oynamak istemiyorlar. Hep ekran arzuluyorlar. O yüzden çareyi hiç gösyermenekte buldum. Az hallerde bir şeylere bakmaya izin veriyorum. Teknoloji çocuklar için çok cazip maalesef.

Nasılsın Deniz annem. Her gün bir kaç kez girip bakıyorum belki bir şeyler yazarsın diye. Bilmeden aylarca habersiz dura bilsem de, öyrendikten sonra senden bir haber bilmeyi çok istiyorum.

Şimdiye kadar hiç yazmadım ama ilk sayfadan itibaren okuyorum
İyi geliyorsun bana
Ufkumu genişletiyorsun
İnsanın etrafında yeni birşeyler öğreneceği insanlar olmalı
Başta deniz olmak üzere yanında olanların şanslı olduğunu düşünüyorum
Deniz gibi bereketli
Sevgi dolu bir kalbin var
Bunu hiç görmediğin insanlara sadece yazarak aktarabilme becerini burası ile sınırlandırmamalısın

çokkk teşekkür ederim...böyle bir yoruma ihtiyacım varmış.iyi geldiniz...tekrar teşekkür ederim...

akşam sofradayız...bir süredir her şey tam sadece peçete getirmeyi unutuyorum..lazım olduğunda denizden getirmesini istiyorum...sızlana sızlana hep...mümkün olduğunca bana yaptırmaya çalışarak..akşam:

denizeçete
ben:ay yine unutmuşum annem kalk getir...
deniz: uff bi senedir ben getiriyorum(bir haftadır )
b :_ne olmuş biz bir takımız her şeyi birlikte yapıyoruz.ben de yemeği yapıyorum sofrayı kuruyorum yiyoruz topluyorum kaldırıyorum...sen de bir peçete getiriver..hem ben seve seve yapıyorum..
yine sızlanma...bir sene nakaratı...

b:ben de 2 senedir senin çantanı taşıyorum okula giderken(aslında 3 ama ağzımdan öyle çıktı)
istersen şöyle yapalım...şu peçete işini bir görev haline getirelim.sen peçeteyi getir ben de çantanı taşımaya devam edeyim....ya da peçete getirme işini de ben üstleneyim..ama çantanı artık sen taşı..
işine gelmedi..
peki şöyle de yapabiliriz...bir akşam peçeteyi kim getirirse sofraya ertesi gün diğerimiz çantayı taşısın...

bu söylediklerim yaşanırken elleri büyük bir su bardağı dolusu kompostonun içinde tanelerini alıp elleri kompostolu kompostolu üzerine akıta akıta ağzına götürmekte..
bu hareketin doğru olmadığını görgü kurallarına uymadığını daha önceden defalarca söylemiştim...yakın zamana kadar boş veriyordum hoş görüyordum evde yapsın yesin de içsin de diye....ama dışarıda yoktu...sonra sonra artık büyüdüğünü bir ortam içinde bulunduğumuzda böyle bir hareketin hiç hoş olmayacağını artık bir büyük gibi yiyebileceğini söyledim..yanında kaşığı da çatalı da var..komposto tanelerini bunlarla alıp yiyebilir.

bu arada tv kumandasını bir kaç zamandır ona kaptırdığımın farkındayım.yalnız izlediği şeylerden haberdarım...ben de izliyorum genelde onunla.derslerini aksatmadığı ve gözlerini fazlaca yormadığı sürece izin veriyorum.

mutfak toplanıp banyo suyu hazır olana kadar dağıttıklatrını toplamasını ve banyoya hazır olmasını istedim.(ki biliyordu banyo olacağını her pazar akşamı okul öncesi banyo akşamıdır.hafta içi terlediyse o başka ,yazın hemen her gün...bazen günde birden fazla)

banyo yapmıycam diye şiddetli bağırdı...dağıttıklarını da toplamıyacağını da....pek tabii bu konuşmalar yüksek sesle oluyor ikimiz tarafından..

bu gibi durumlarda babanın yokluğu...........bana ya da denize bizi sakinleştirecek bir ses.......
bir keresinde babanın resmine kızgınca peçete rulosunu fırlatmıştım...trajikomik mi?

böyle durumlarda üzerimi giyinir balkona çıkarım...göğe bakar derin derin nefesler alırım...kendimi sakinleştirmeye çalışırım..denize de lütfen bir yarım saat kadar benimle konuşma,sessiz kal.sakinleşmeliyim derim.
onu değil kendimi dinlemem lazım böyle anlarda....

zilli;beni giyinirken hayrola yolculuk mu var? demesin mi?

ben sessiz...balkona çıktım...bir süre sonra...y.odasına çekildim.yanıma gelmemesini birazdan içeri geleceğimi söyledim..denizden de başı havluya sarılı beklemisini istemiştim..
ne arada yıkadım onu şimdi yazarken tam net hatırlayamadım..saçlarını kurutmaya girecektim içeri...bir gece öncesi sabah 5 te uyanmış bir daha uyumamıştım..uyumuş kalmışım....

bir uyandım.hiii! oldum.hemen saç kurutmayı alıp içeri girdim sersem..deniz odayı toplamış.dağınık hiçbirşey bırakmamış...hiç bir zaman üzerinde masa örtüsü olmayan masamıza örtü bile sermiş.havlu serili yastıkta uyumuş..saçları da kurumuş...üzeri örtülü değildi ama....yatırdım birlikte yattığımız büyük yatağa.......
.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

sabah:
ben her akşamdan sabah giyeceklerini hazırlarım..pantolonunu o hengamede koymamışım,aklımdaydı ama....
inceden kot bir pantolon koymuş giyeceklerinin yanına.ince..

(unutmadan söyliyiim...çöp kutusunu da boşaltmış.yerine başka bir poşet geçirmiş...giderken atılsın diye hazırlamış.)

ona o pantolonun ince olduğunu üşüyebileceğini benim ona gösterdiğim kadife pantolonu giyerse üşümeyeceğini söyledim.sen seç...kendi seçtiğini giyersen üşüyeceksin.bunu giyersen üşümezsin.sana bırakıyorum.

dikkat etmemişim...okuldan eve geldiğimde gördüm mi inceyi giymemiş...

sabah ta...ki geç gördüm...duvara bir kağıt yapıştırmış.şunlar yazılıydı.

durun bakayım da yazayım:
büyük harflerle yazmış:

anneciğim çok özür dilerimbak etrafı topladım ve uyudum.yatağa giderken beni kaldır...
bi de süslemiş...

kızım, dedim.
bak ne güzel olmuş...bütün bunlar birbirimize bağırmadan olsa daha güzel olmaz mı?akşam ki şeyleri yaşamadan...olur dedi...
e o halde...sarıldık birbirimize..

evden çıkarken kurşun kalemi istedi benden..akşam hatırlatmıştı ya...çantasını almamış odasındaydı.kalem kutuna koyuyorum dedim.bana ısrarla kalem kutumu aldığın tarfa bırak.oraya geri koy dedi..ısrarla...onu sırası var dedi.yaa neymiş sırası...

hayat bilgisiiii,resim defteriiii.işte şuuuu işte buuuu.saydı..onun için önemliydi.

yaa annecim...benimde evde sırası olan şeylerim var.sıra = düzen dedim...anlıyor musun beni...

anladığını söyledi...

tanıyorsam ,,,anlamıştır...ama o çocuk.......biraz ondan biraz benden....geçinip gideceğiz.......

böy le..

okuldan geldiğinden beri çok iyi...maşallah diyeyim..en çok annenin nazarı değermiş...iki park yaptık yine...eve gelince üzerinden attıları ters bir şekilde her zaman yerlerde olurdu..biri bir tarafta...diğerini ar ki bulasın..kaldırmasını hatırlattığımda koydu koltuk üzerine...dersini beraber yaptık..biraz sohbet ederek biraz birbirimize açıklamaya çalışarak...hatta hatta sohbet kısmı daha fazlaydı..konuştukça konuştu benimle...

ve peçete.........
yine yoktu.ve ilk demem de sevinçle koşarak gitti ve getirdi hemen...yemek sonrası toplamaya yardım etti.hatta her şeyi be mutfaktayken bana taşıdı ben yerleştirdim...ben bulaşık yıkarken o da bana fıkra okudu :)

şimdi tv de çizgi film izliyor.........

iyi iyi...şükür.

okuldan yazıcı almak için para istenmiş...sabah kalemkutusuna koyuyordum...bana yine aldığın yere koydun diii mi,dedi.benim düzenim var,dedi.

:) :)

hımmm..benim de ,bizim devimizin düzeni var sen de bunu biliyorsun diii mi dedim....bitti...şimdilik ortalık sütliman.....

oluyor mu Janita

günaydın böcekseverler........bu gün denizin göz randevusu var,okula gitmeyeceğiz..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…