- 3 Temmuz 2009
- 8.583
- 3.546
- 723
- Konu Sahibi DenizGeldi
-
- #3.121
Bence cok sahane yaklasim tarziniz. Illede benim dedigim olacak tur cocuklardan degil. Siddetede egilimi yok. Kendini toparlayabiliyor ve sorumlulugunuda yerine getiriyor ayni zamanda :)bu akşam kriz vardı evde,denizle...
okul çıkişı mutlaka çocuk parkına uğrarız..yolumuz üstü..eve gelince de kapı ünündeki parka..(güneşli havalarda)......ilk parkta bir saate yakın kaldık.oynadııı oynadıı,oynadı.sıra ev önündeki parka geldi.bir saate yakın da burada oynadı...beklediğimiz yok diye esnek davranıyorum....neyse.
eve girdik...kendi dersine oturdu...(of böyle tek tek yazmak istemiyorum ama anlaşılsın istiyorum)
dersi;bir metin okunacak,içinde denizin bilmediği kelimeler bulunacak sözlükten anlamı yazılıp cümle içinde kullanılacak...7 tane bulmuş,yapmış..güzel.
ben de bu arada yemeğimizi yapıyorum.
kontrol ettim...metni ben okudum bilemeyeceğini tahmin ettiğim 4 kelimeyi sordum...kem küm,hık mık..
bu dördünü de ilave et.bunları da yap...öğretmenin bu metinle ilgili içinden bir şey sorarsa cevap veremezsen üzülürsün...hem bunları da yapmazsan eksik yapmış olursun,dedim.
banane banane krizleri....bağırmalar...ben yaptım...o zaman çok oluyorrrrrr...
kuralımız her zaman şöylekuldan gelir meyvesini yer keyfini yapar.dersini bitirir ondan sonra tv izleyebilir.önce sorumluluk...
bunları da yapmaz isen bu akşam tv yok...kriz daha da büyüdü..ağlamalar.yatak odasını birbirine katmalar ben gidiyorumlar.....
ben;
dersini yapmak zorundasın bu senin sorumluluğun...
onun davranışlarına karşı ben daha çok sinirlendim..dersini yapsa da yapmasa da tv olmadığını söyledim...o dersin benim olmadığını onun olduğunu.....
bulaşık yıkıyorum bunlar olurken...dağıttığı odaya girdim şimdi bunları eski yerlerine koy..işim bitmek üzere...masanın üzeri dolu ise boşalt birazdan yemek yiyeceğiz dedim...
o da bu arada o yapmam dediği kelimeleri yapmaya başladı...başlamış yani.arada yardım aldı benden...sözlükte yokmuş ...ağlaya ağlaya yapıyor ama...
ben daha sakinim şimdi...
bitirdi dersini...bir bez verdim masayı silmesini istedim..dersini yaptıysa da bu akşam için tv olmayacağını söyledim..ne yapacağını sordu pekiii.........düşün...elbet yapılacak bir şeyler vardır...
mutfağa geçtim toplamaya yemek sonrası...yanımda fıkra okuyabilirsin bana dedim,hem güleriz biraz...gitti aldı fıkra kitabını...güleee güleee krizi atlattık..
bana;hem fırsatım da olmuş oldu dedi...top oynayalım dedi...oynadık..voleybol,kafaya vurmaca,kolumuzu daire yapıp içinden geçirmece,yakantop !iki kişilik!
sonra bi royun öğrenmiş birinden onu oynadık..iyisine geldi bu akşam..tv siz akşam..yatmasına yarım saat kala tablette oyun oynamasına izin verdim...tv yok dedim tablet değil dedim......
böy le...........
bunlar olurken iç sesimle de kavga ediyordum...biraz fazla ağladığı zaman sanki hasta mı oluyor...ki pek ağlayan çocuk değildir..ağlatma çocuğu hasta olacak deyip durdubana o ses...
diğer sesim kapadı o iç sesin çenesini...tv her şeyi olmamalı...hem söz dinlemeli...yaptığı olumsuz davranışta bunun bir yaptırımı olduğunu anlamalı....ona göre davranışlarını yönlendirmeli.....kararlarını yaptırımlara göre verecek...sonucuna katlanmayı bilecek.
biraz gaddarca mı?sert doğru mu?
okuyandan yorum isterim...doğru çok...
not:tv izlerken sürekli parmağını emer...
Bence cok sahane yaklasim tarziniz. Illede benim dedigim olacak tur cocuklardan degil. Siddetede egilimi yok. Kendini toparlayabiliyor ve sorumlulugunuda yerine getiriyor ayni zamanda :)
8 yasinda kucuk bir kiz iken sadece yol gosterilmesini isterdim.
Yol gosterilecek ama ozgur oldugum hissettirilecek.
Sorumluluk bana ait.
Kararlarda ozgur birakilmak, beraberinde sorumluluk da getirir.
Sorumluluk da yerli yerinde, gerektigi zaman, gerektigi kadar insiyatif alabilmeyi.....
Burda sizin uygun gordugunuzu yapmasi icin bir baski var.
O odev yapilmis ama aglaya aglaya.
Cocuk size boyun egmis.
Zafer sizin olmus.
Denizin yerinde olsam, savas boyalarini surer, uygun zamanda mutlaka rovansini alirdim.
Uzgunum ama yonteminizi dogru bulmadim.
Deniz annem, çok üzüldüm, çook. Elhamdülillah, inne lillehi ve inne ileyhi raciun. Rabbim size uzun ve sağlıklı ömür versin. Kelimeıer yetersiz... Şimdi gördüm.
Bunca zaman sana azcık da destek olmadığım için aff et. Çok üzüldüm. Rabbim cennetde kovuştursun sizi. Rabbim kızına ve sana uzun ömür, güzel birliktelikler nasip etsin. Onun için birlikte kurduğunuz hayallerinizi gerçekleştirmenizi dilerim.
özgür?
denizin konumu?
bir kaç defa oldu ben gidiyorumlar...nereye?bilinmeyene?önünü nasıl alırım?şimdi içinde bulunduğumuz zamanda .....güven yok bir kere...sapığı ,tinercisi,organ mafyaları vs vs vs......dışarıdaki tehlikelere karşı tek uyarıcısı tek yol göstericisi BENİM!
kararlarında özgür bırakılmak için sizce yaşı henüz erken değil mi?Deniz gibi bir çocuğun.......
neden insanlar planlar yapıyorlar çocuklarının geleceği için...yarınlarını düşünerek neden?
baskı mı?
çocuğun dersini yapması için ısrar etmek baskı mı?o zaman öğretmenler=Baskı
denizin ilköğreticisi yol göstericisi benim...
baskı ney?baskı kişisel seçimlerini engellemek baskı...8 yaşında bir çocuğun dersini yapması gerektiğini ısrarla söylemem değil bence baskı..
ödevini yaparken ha laa ağlıyordu...çünkü sözlükte bulamamış aradığı kelimeyi...ben de bana sor annem dedim...sonrasında ona o kelimenin anlamını söyleyince yapmaya devam etti...çocukların timsah gözyaşları vardır,,bir de bebekken farklı bir ağlayışları.ileride siz de anlayacaksınız ayırdına varacaksınız hangi ağlamanın ne anlama geldiğini...
zafer mi?
inanamıyorum...hangi zaferden bahsediyorsunuz?seçmek istediğibranşı mı engelledim...ya da ille benim istediğim meslekte ilerleyeceksin mi dedim?
inanın kendimi hiç savaş kazanmış gibi hissetmedim...sorumluluğunu yerine getirmiş olmasıydı benim için önemli olan...ve bunu küçük bir mahrumiyet karşılığında yapmasını sağladım...
tablet konusu:
küçük çapta bir araştırma yapın yakın çevrenizde...küçük çocukları olan ailelerle...deniz 8 yaşında...fizikiii ve ruhsal yönden yaşından bir kaç tık önde bir çocuk..deniz 8 yaşında..ilk tableti...İLK!
onu da bu sene BİL-SEM sınavlarına gireceği için aldım...bu sınavlar tabletle yapılıyor.öğrenmesi gerekiyordu kullanmasını...sorun bir ...ilk tabletleri ne zaman alınmış küçücük çocuklara...ya da cep telefonu ....denizin kendine ait teknolojik radyasyon yayan bir aleti yok..ve bu tablet alınalı iki ay oluyor..
tv;
tv konusu...tv den de mümkün olduğunca uzak tuttum onu..şurada bir kaç aya kadar 36 ekran minik bir tv vardı...bozulmadan almamanın mücadelesini veriyordum babaya...anteni kırık bir tv.berbat gösteren bir tv..denizin sıkılıp ta başka şeylere yönelmesini isteyeceğim bir şeydi benim için.hasbel kader bir şekilde evime bu tv girdi. inç lerini bilmiyorum...boyuna benim karışımla 3 karış enine iki karış üç parmak ebatlarda...daha güzel gösteren,canlı,parlak renkleri olan bir ekran...
sorumluluklarını yerine getiren bir çocuğun belli bir süre izlemesi ya da tabletinde oyun oynaması bir ödül benim gözümde...gereklilik değil.
lütfen bana ve denize daha yapıcı ,daha yı yazdığımı unutun...lütfen bana beni aydınlatıcı şeyler yazınız...her kim yazmak ister ise...
küçük bir not:
devletimiz yaşları 18 e geldiğinde bir sürü özgür çocuk bırakıyor bu aleme.......
Bu konunun uzmani değilim , Çocugum da yok simdilik, ama deniz yaşlarda yigenlerim var, evlenene kadar anaokul derslerini ilkokul derslerini beraber yapardık, cocuklar güzel bir yonlendirme ile ders oyun hayat vs.. ile ilgili aileden yonlendirme ve destek bekliyor, her ne kadar ağlasada vizildansada ben yapmak istemiyorum dese de arkalarinda bir destek hissetmek onlara guven veriyor.Ben burdayim yanindayim sozle olmasa bile destek ve motivasyonla o guven enerjisini hissediyor ve aliyorlar. Benim gozlemledigim bunlar. Ve guvenle buyuyen cocugun kendi ozguveni olusuyor gelisiyor ve ilerde hayattan korkmayan ozguvenli cesaretli bir birey oluyor. Attığı adim yanlis bile olsa dersini alip hedefine hayatına doğru devam ediyor.bu akşam kriz vardı evde,denizle...
okul çıkişı mutlaka çocuk parkına uğrarız..yolumuz üstü..eve gelince de kapı ünündeki parka..(güneşli havalarda)......ilk parkta bir saate yakın kaldık.oynadııı oynadıı,oynadı.sıra ev önündeki parka geldi.bir saate yakın da burada oynadı...beklediğimiz yok diye esnek davranıyorum....neyse.
eve girdik...kendi dersine oturdu...(of böyle tek tek yazmak istemiyorum ama anlaşılsın istiyorum)
dersi;bir metin okunacak,içinde denizin bilmediği kelimeler bulunacak sözlükten anlamı yazılıp cümle içinde kullanılacak...7 tane bulmuş,yapmış..güzel.
kontrol ettim...metni ben okudum bilemeyeceğini tahmin ettiğim 4 kelimeyi sordum...kem küm,hık mık..
bu dördünü de ilave et.bunları da yap...öğretmenin bu metinle ilgili içinden bir şey sorarsa cevap veremezsen üzülürsün...hem bunları da yapmazsan eksik yapmış olursun,dedim.
kuralımız her zaman şöylekuldan gelir meyvesini yer keyfini yapar.dersini bitirir ondan sonra tv izleyebilir.önce sorumluluk...
bunları da yapmaz isen bu akşam tv yok...kriz daha da büyüdü..ağlamalar.yatak odasını birbirine katmalar ben gidiyorumlar.....
ben;
onun davranışlarına karşı ben daha çok sinirlendim..dersini yapsa da yapmasa da tv olmadığını söyledim...o dersin benim olmadığını onun olduğunu.....
bulaşık yıkıyorum bunlar olurken...dağıttığı odaya girdim şimdi bunları eski yerlerine koy..işim bitmek üzere...masanın üzeri dolu ise boşalt birazdan yemek yiyeceğiz dedim...
o da bu arada o yapmam dediği kelimeleri yapmaya başladı...başlamış yani.arada yardım aldı benden...sözlükte yokmuş ...ağlaya ağlaya yapıyor ama...
bitirdi dersini...bir bez verdim masayı silmesini istedim..dersini yaptıysa da bu akşam için tv olmayacağını söyledim..ne yapacağını sordu pekiii.........düşün...elbet yapılacak bir şeyler vardır...
mutfağa geçtim toplamaya yemek sonrası...yanımda fıkra okuyabilirsin bana dedim,hem güleriz biraz...gitti aldı fıkra kitabını...güleee güleee krizi atlattık..
bana;hem fırsatım da olmuş oldu dedi...top oynayalım dedi...oynadık..voleybol,kafaya vurmaca,kolumuzu daire yapıp içinden geçirmece,yakantop !iki kişilik!
sonra bi royun öğrenmiş birinden onu oynadık..iyisine geldi bu akşam..tv siz akşam..yatmasına yarım saat kala tablette oyun oynamasına izin verdim...tv yok dedim tablet değil dedim......
böy le...........
bunlar olurken iç sesimle de kavga ediyordum...biraz fazla ağladığı zaman sanki hasta mı oluyor...ki pek ağlayan çocuk değildir..ağlatma çocuğu hasta olacak deyip durdubana o ses...
diğer sesim kapadı o iç sesin çenesini...tv her şeyi olmamalı...hem söz dinlemeli...yaptığı olumsuz davranışta bunun bir yaptırımı olduğunu anlamalı....ona göre davranışlarını yönlendirmeli.....kararlarını yaptırımlara göre verecek...sonucuna katlanmayı bilecek.
:)bu akşam kriz vardı evde,denizle...
ben;
böy le...........
Rabbim sabrını artırsın. Söyleyecek şok şey var ve aslında hiç bir şey de yok. Her şey anlamsız kalıyor. Eşinin senin yol arkadaşın, can yoldaşın olduğunu iyi biliyorum. Üstüne bir de iyi bir baba olmuşdu. Gerçek bir baba. Rabbim böyle uygun görmüş. Hepimizin gideceyi yere bir az daha erken gitmiş. Rabbim bu dünyanızı ve ahiretinizi hayırlı etsin. Her iki mekanda size afiyet versin. Söylenecek çok şey yok.. Acını çeken bilir. İçinin nasıl yandığını tahmin edemiyorum. Kazandığın yeni korkularınısa tahmin ermek zor değil. Zaman, sadece zaman senin acının ilacı. Tabii bir de Deniz. Rabbim yüzüne her baktığında içini ferahlatsın.sabır dile sümeyye sabır...güç iste benim için güç...lütfen..
lütfen en son yazdığım mesajla ilgili yorumunu düşüncelerini yazar mısın?sen eğitimcisin...insanoğlu şaşar beşer....
Iyide okulda etkinlik yaptirilirken ogretmende ayni sekilde baskici bi yaklasim sergiliyor. Sizin dediginiz gibi ozgurluk verilse belkide hep oyun oynamak isteyecek. Bence bu yasta sorumlulugu ogrenmek adina guzel yaklasim tarzi. Tvden mahrum ancak anneyle oyun vs. Oynamislar8 yasinda kucuk bir kiz iken sadece yol gosterilmesini isterdim.
Yol gosterilecek ama ozgur oldugum hissettirilecek.
Sorumluluk bana ait.
Kararlarda ozgur birakilmak, beraberinde sorumluluk da getirir.
Sorumluluk da yerli yerinde, gerektigi zaman, gerektigi kadar insiyatif alabilmeyi.....
Burda sizin uygun gordugunuzu yapmasi icin bir baski var.
O odev yapilmis ama aglaya aglaya.
Cocuk size boyun egmis.
Zafer sizin olmus.
Denizin yerinde olsam, savas boyalarini surer, uygun zamanda mutlaka rovansini alirdim.
Uzgunum ama yonteminizi dogru bulmadim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?