Açıkçası beni en çok üzen de israf ediyor olmam. İhtiyacın fazlası gerçekten israf. Bir şekilde zor zamanlar için de köşede para bulundurmak gerek. Elimden geldiğince ayırıyorum ancak harcamalarım sürekli artıyor sonrasında düşününce kızıyorum kendime.Aaa okuyunca kendimi gördüm.Ben cüzdanımda para dursa rahatsız olup harcıyordum ama son 7 8 aydır kendime bir limit belirledim mesela 300 lira.bu ay sadece bu kadar harcayacağım diye kendime limit koydum geri kalanı da sanki borcum varmış gibi hep eşime verdim.bi hesap açtık o da oraya yatırıyor.yoksa bu durum hastalığa doğru giderdi.Şu an sosyal medya tvdeki reklamlar bizi alışverişe yönlendiriyor.instağram açıyorum hep butik kıyafet kozmetik.bilinçaltımızda hep bunlar var.Bi de aklınıza devamlı israf etmenin günah olduğu yokluk çeken insanların olduğu gelsin.
Onu da yapıyorum. Bu defa alamadıklarım çeliyor aklımı.Dala kaliteli seyler alsaniz mesela? 3 bluze 150 lira degil de 1 bluze 250-300 lira verseniz? Makyaj malzemelerinizi falan en kalitelilerinden secseniz?
Ciddiyim ben bu sekilde yaparak gereksiz alisveris yapma huyumdan kurtuldum. Az ve öz aliyorum artik. Aldigim urunler beni tatmin ediyor cunku.
Boşluk hissi tamamen. Benim artık çekidüzen vermem gerek kendime. Gelecek aydan itibaren bir yolunu bulup düzelmeliyim. Aşırı da kilo aldım. Yemek yapma veya yeme haricinde önerilerinizi uygulamaya çalışacağım.Isterseniz, bir Alis veris protokolü yapin. Mesela, 21.6. 20 Saat 12 de bulüz aldin ve ne kadar zamanini aldi bu bulüsü bulup almasi, hangi hisleri yasadin alirken ve aldiktan sonra. Mesela diyelim icinde bir bosluk veya mutsuzluk hissettim ve onun icin bulüzü aldin, aldiktan sonra kendini 1 saatlik cok mutlu hissettin. Bu protokolü 1-2 hafta yap ve sonunda bak hangi hisler seni alisverise zorluyor. Ozaman onu anlayinca, yeniden ayni Mesela diyelim bosluk hissinde, alisverise gidecegine, gir mutfaga, Kendine bir pasta yap, veya g<zel bir yemek yap, veya komsunun köpegi ile geziye cik, veya arkadasinla. Ozaman alisveris zincirini kirmis oluyorsun. Ama önce anlaman lazim, hangi hisler seni alisverise zorluyor.
Ozaman o bosluk hissini baska güzel birseylerle doldurun. Ama, siz zaten problem anlamissiniz ve o problem cözmek icin en önemlisi ve ilk dogru adimdir dogru yöne. Kalten Basarilar diliyorum.Boşluk hissi tamamen. Benim artık çekidüzen vermem gerek kendime. Gelecek aydan itibaren bir yolunu bulup düzelmeliyim. Aşırı da kilo aldım. Yemek yapma veya yeme haricinde önerilerinizi uygulamaya çalışacağım.Yorum yapan herkese teşekkür ediyorum ayrıca ☺☺
Çok teşekkür ediyorum önerileriniz ve iyi dilekleriniz için.Ozaman o bosluk hissini baska güzel birseylerle doldurun. Ama, siz zaten problem anlamissiniz ve o problem cözmek icin en önemlisi ve ilk dogru adimdir dogru yöne. Kalten Basarilar diliyorum.
Ya demeyin öyle ben abartıyorum.Boşver al ya ben indirimdeyken aldığım şeyleri şu an iyi ki almısım diyorum. Bi daha mı gelcez dünyaya
Bir kiyafeti dahi olmayan insanları düşünün belki bu şekilde durursunuz diye diyorm gerçek ten öyle muhtaç insanlar var ki. Mesela bu aralar bir çocuk kıyafeti alın dilenen bir coxuga verin çorap alın yada çocuk corabi ... Ben balkonda çöp toplayan çocuk gördm ve ona hediye attm aşağıya okdr güzel bir duygu kiLimitimi düşürdüm bankayı arayarak. Ancak maaştan sonra ben kendimi yine tutamıyorum. Normalde ihtiyacım olmayan o kadar çok şey almışım ki çok kızıyorum kendime. Yaklaşık 6-7 ay önce aldığım bir gömlek var dolabımda hiç giymedim. Biliyorum denesem dar gelecek. Bir ayakkabı da hiç giyilmemiş şekilde duruyor. Nasıl engel olamıyorum kendime bilmiyorum. Dün gece 150 liraya yakın bir harcama yaptım üç parça kıyafet aldım. Yaklaşık bir saat önce yine internette dolaşırken gördüğüm, hoşuma giden gömleğe bakarken 3 parça daha kıyafet aldım. 160 küsür de o tuttu. Normalde haf vurup harman savurmamaya çalışırım ama son zamanlarda kendime engel olamıyorum resmen. Aldıkça alasım geliyor. Mutlu hissettiriyor bu bir sendrom ya da hastalık da olabilir bilmiyorum. Engellemem lazım.
Vallaha üzülüyorum bende sürekli böyle yaşanır mıOoo siz beni fazlasıyla geçmişsiniz, aman dikkatDüşününce, dolabımı düzenledikleri üzülüyorum yazık hiç kullanmıyorum neden aldım diye.
Bugün bir iki küçük adım attım konuyu açtıktan sonra. Önce limitimi 2 bin kadar düşürdüm. Daha sonra sanal kart kullanıyordum ezbere biliyorum artık numarasını filan onu iptal ettim. Uygulamalardaki favorilerimi kaldırdım (stokta olmayan vazgeçemediğim iki ürün haricindeVallaha üzülüyorum bende sürekli böyle yaşanır mı☹☹☹☹gerçekten yalan degil
Bunu da düşünüyorum. Kendimi frenlemenin yollarını bulmaya çalışacağım. Güzel öneriniz için teşekkür ediyorum :)Bir kiyafeti dahi olmayan insanları düşünün belki bu şekilde durursunuz diye diyorm gerçek ten öyle muhtaç insanlar var ki. Mesela bu aralar bir çocuk kıyafeti alın dilenen bir coxuga verin çorap alın yada çocuk corabi ... Ben balkonda çöp toplayan çocuk gördm ve ona hediye attm aşağıya okdr güzel bir duygu ki
Fazlası vicdan azabı yaşatıyor insanaOzendigim dertler arasındadır kendileri,en büyük derdiniz bu olsun. Sefaniz olsun.
Bence psikolojik yardım alSon zamanlarda engel olamıyorum kendime. İnternet üzerinden sürekli gerekli gereksiz alışveriş yapıyorum. Tamam bundan sonra artık bir ihtiyacım kalmadı diyorum daha almayacağım diyorum bakıyorum hoşuma giden bir bluz, gömlek görüyorum kendimi kredi kartı numarasını girerken buluyorum. Abarttım artık durmalıyım dediğim zaman birkaç gün içinde yine aynı döngüye giriyorum. Aldığım birkaç kıyafet hiç istediğim gibi olmadı hatta. Karantina döneminde fazlasıyla kilo aldığım için. Bilmiyorum psikolojik bir durum sanırım, mutlu oluyorum yeni bir şeyler aldığımda. Nasıl atlatırım bilmiyorum. Şunu da deneyeyim bunu da deneyeyim diye diye dolduruyorum dolabı, yalnız belki sürekli kullandığım bir iki tanesidir. Dönem dönem oluyor gibi. Bu aralar durduramıyorum kendimi. Kredi kartı limitimi azaltmayı düşünüyorum. Ama ola ki acil bir ihtiyaç olursa diye ona da cesaret edemiyorum. Bu durumu yaşayan var mı aranızda dönem dönem ? Nasıl çözüm buldunuz?
Bakalım kendim başa çıkamazsam onu da denerim. Teşekkürler.Bence psikolojik yardım al
İnanın takip etmiyorum hiçbir fenomeni. İş çıkışı eve geldiğimde, elime telefonu her aldığımda alışveriş uygulamalarına bakmaktan kendimi geri alamıyorum. Bir de genelde aldıklarıma dönüp yorumlarına filan da bakıyorum fiyatı ne kadar olmuş, yorumları nedir filan diyeşu instagram fenomenlerini takip etmeyin bence..
Umarım başarırsın kuzum bu bir hastalıkBugün bir iki küçük adım attım konuyu açtıktan sonra. Önce limitimi 2 bin kadar düşürdüm. Daha sonra sanal kart kullanıyordum ezbere biliyorum artık numarasını filan onu iptal ettim. Uygulamalardaki favorilerimi kaldırdım (stokta olmayan vazgeçemediğim iki ürün haricinde). Siparişlerim geldikten sonra iki uygulama silebileceğim. Maaştan sonra limitimi 1000 lira kadar daha düşürmeyi planlıyorum belki bir ihtimal 2000 de olabilir duruma göre. Bakalım nakit harcamaya da yönelmeden bu süreci yönetebilirim umarım ☺
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?