- Konu Sahibi Sylvia Plath
-
Pes etmeyin, uyarmaya ve kötü bir şey olduğunu anlatmaya devam edin. Doğru yoldasınız bence.Bebeğimin hepsi dikkatini çekiyor. Biraz TV ye dönse, hemen oyuncaklarını atıyor. Dalıp gidiyor, hipnoz oluyor sanki.
Sakın sakın uyarıyorum zaten ama yoruluyorum artık.
Püf noktası sabah 7'de güne başlatmak.Uyku düzeni ve 20.00’de uyuyan çocuk işte bunu başarabilene cidden saygı duyarım.
Valla püf noktası falan varsa diyin, uyku eğitimleri vs hepsini denedim gece 12’den önce uyumaz sabah da kalkmaz bi kızım var.
Tv yuzunden otizm olmaz ama en ufak dikkat eksikligi hiperaktivite varsa tetikler.bu yuzden gerileyen bebekler biliyorum.
O kadar korumanıza gerek yok dedim tablet tv bilgisayarın bebekler ve çocuklar için ciddi zarar olduğunu biliyor ve velilerime sürekli söylüyorum ama konu sahibi cidden aşırıya kaçıyor diye söyledimTv yuzunden otizm olmaz ama en ufak dikkat eksikligi hiperaktivite varsa tetikler.bu yuzden gerileyen bebekler biliyorum.
Ayrıca zaten televizyon diye bir şeyi bilmemeli çocuk. Açık olduğu halde izletmemek değil çözüm, televizyonun varlığını algılamasına engel olmalısınız. Biz de izlerdik salak mı olduk diyenler olmuş. Bizim zamanımızda televizyon zaten geceleri bi iki saat açılırdı, bana okula başlayana kadar izletmediler. Okula giderken de gece ödev yapardım vaktim olmazdı. Sıkılırdım da hem. Kitap okumayı daha çok severdim çünkü ailem bana kitapları aşılardı, televizyonu sevmezdim. Ancak ortaokulda başladım farkına vararak, isteyerek adam gibi oturup izlemeye. Şimdi de kendim internetten hoşuma giden daha kaliteli şeyleri açıyorum. Tv’nin yayın akışı korkunç çünkü. Onlardan keyif alamıyorum ailemin bilinçliliği sayesinde. Şimdiye gelirsek teknoloji öylesine yaygın ki artık biri de bini de bir. Yani öyle bi saat izle kapat olayı olmuyor sürekli farklı programlar ardı ardına başladığı için. Ve ayrıca biz çocukken sabahları bi iki saat çizgi film çıkardı, bir de okuldan gelince. Onlar ilgimizi çekerdi o kadar. Şimdi sabahtan akşama kadar çizgi film var çocuklar hipnotize olmuş gibi başında hep. On dakikada bitmiyorlar da. Zeka geliştirici hiçbir unsurları da yok içinde. Sırf çocuğu uzun süre oyalamak için üretilmiş şeyler ve işe yarıyor da. Çocuk izlemek istediği için uyumuyor. Uyku saatleri bile 12’ye 1’e çıktı. Benzer şekilde iki yaşındaki çocuğun telefondan uygulama açabilmesini zeka sanıp gülenler var ama o kadar tehlikeli ki korkunç bir şey aslında. Bizim çocukluğumuzla kıyaslayanlara bakmayın. Doğru yoldasınız. Eşiniz sesi açtığında da çocuğu odaya götürüp radyodan klasik müzik açın. Çocuk ona aşina büyüsün oyun oynarken. Hem uykuya da rahat dalar.Arkadaşlar merhaba; hemen konuya girmek istiyorum. Beş buçuk aylık bir bebeğim var. Burada bir ay önce, televizyonun zararları hakkında bir konu acmistim ve herkes bebek için çok zararlı olduğunu söyledi. Ben de ogün bugündür eşim akşam gelene kadar hiç TV açmadım. Arada şarkılar açıp oynadık vb. Eşim akşam gelince, iş yeri çok sesli olduğu için, TV nin sesini biraz fazla açıyor. Uyariyorum, duymuyorum diyor. Zaten o geldiğinde TV açılır açılmaz, bebeğimin önünü kapatıyorum görmesin diye ama sese çare bulamadim. Kıs sesini diyorum, bir bakıyorum yine açmış. Onlarca kez uyarıyorum taa ki bebeğimi alip, odama gidene kadar. Zaten bu TV yüzünden eşimin yanında bir iki saat zor duruyorum.
Eşim yıllık izninde şuan ve bir hafta tatili var. Bugün de yine sesli bir şekilde açmış TV yi. Uyar uyar bıktım. Bunca çocuk, otistik olmamış, bizim ki mi olacakmış. Ben delirmisim, normal değilmişim, tatilini zehir etmişim vb. Çıktı gitti evden, ama biliyorum geldiğinde yine ses olayı yüzünden uyaracagim uyaracagim bitap düşeceğim.
Siz nasıl hallettiniz bu durumu? Eşleriniz böyle mi yaptı? Bebeğin önünü kapatıyorum diye acıyor çocuğa, sikiliyormus çocuk, her yeri kapalıymis, TV ye baksın biraz oyalansinmis. Sanki keyfimden yapıyorum. Bu yüzden hergun tartışıyoruz. Bana destek verecegi yerde, bana deli muamelesi yapıyor.
Çocuğu kazanayim derken beni kaybediyorsun, haberin olsun diyor. Ne yapacağımı şaşırdım!
5 yaşımdan beri aktif izleyiciyim. Çok sağlıklıyım derslerim hep çok iyiydi. Her gün tv saatimiz olurdu evde ve o saatlerde izlerdim ödevden sonra. Ama hiç yasak konmadı bana. Bence tamamen kişisel tercihAyrıca zaten televizyon diye bir şeyi bilmemeli çocuk. Açık olduğu halde izletmemek değil çözüm, televizyonun varlığını algılamasına engel olmalısınız. Biz de izlerdik salak mı olduk diyenler olmuş. Bizim zamanımızda televizyon zaten geceleri bi iki saat açılırdı, bana okula başlayana kadar izletmediler. Okula giderken de gece ödev yapardım vaktim olmazdı. Sıkılırdım da hem. Kitap okumayı daha çok severdim çünkü ailem bana kitapları aşılardı, televizyonu sevmezdim. Ancak ortaokulda başladım farkına vararak, isteyerek adam gibi oturup izlemeye. Şimdi de kendim internetten hoşuma giden daha kaliteli şeyleri açıyorum. Tv’nin yayın akışı korkunç çünkü. Onlardan keyif alamıyorum ailemin bilinçliliği sayesinde. Şimdiye gelirsek teknoloji öylesine yaygın ki artık biri de bini de bir. Yani öyle bi saat izle kapat olayı olmuyor sürekli farklı programlar ardı ardına başladığı için. Ve ayrıca biz çocukken sabahları bi iki saat çizgi film çıkardı, bir de okuldan gelince. Onlar ilgimizi çekerdi o kadar. Şimdi sabahtan akşama kadar çizgi film var çocuklar hipnotize olmuş gibi başında hep. On dakikada bitmiyorlar da. Zeka geliştirici hiçbir unsurları da yok içinde. Sırf çocuğu uzun süre oyalamak için üretilmiş şeyler ve işe yarıyor da. Çocuk izlemek istediği için uyumuyor. Uyku saatleri bile 12’ye 1’e çıktı. Benzer şekilde iki yaşındaki çocuğun telefondan uygulama açabilmesini zeka sanıp gülenler var ama o kadar tehlikeli ki korkunç bir şey aslında. Bizim çocukluğumuzla kıyaslayanlara bakmayın. Doğru yoldasınız. Eşiniz sesi açtığında da çocuğu odaya götürüp radyodan klasik müzik açın. Çocuk ona aşina büyüsün oyun oynarken. Hem uykuya da rahat dalar.
bazilari biz de tv izlettik bise olmadi falan diyor oyle dusunuyorsunuz sandim k bakmayin.O kadar korumanıza gerek yok dedim tablet tv bilgisayarın bebekler ve çocuklar için ciddi zarar olduğunu biliyor ve velilerime sürekli söylüyorum ama konu sahibi cidden aşırıya kaçıyor diye söyledim
Televizyon otizm sebebi değildir .Her cocuk farkli otizm formunu okumanizi tavsiye ederim ordaki anneler tv izlettirdikleri icin ne kadar pisman bu kadar uzmanlar tv yasak ekranlardan uzak tutun diye bosuna soylemiyorlar
Ben tv ile büyüdüm, ve aptallaştırdığını hiç olmadı bir şeyleri körelttiğini düşünüyorum.
Oğlum 1 yaşına kadar ekran hiç görmedi.
Sonra sınırlandırıp izlettim çünkü kolayıma geldi.
2.5 yaşındaydı Doğum yaptığımda.
İlk 1 ay ister istemez tv izlediği vakit 4-5 saatlere kadar çıktı.
Ve çocuk o ay hiç bir şey öğrenmedi desem yalan değil...
sayıları tanıyan, puzzle yapan, şarkılar ezberleyen, geometrik şekilleri çizmeye/boyamaya çalışan, tanıyan çocuk, tökezlemeye başladı.
Kendi kendine oyun kurabiliyordu, omunda bıraktı.
Ve de tv yi kapattıktan sonraki ilk 2 saatin öfke nöbetlerini söylemiyorum bile.
İzlediği kanalda TRT çocuk bu arada.
Ben iki seçenek üzerinde duruyorum,
Ya her çocuk bu kadar etkilenmiyor,
Yada her anne çocuğunu iyi gözlemlemiyor.
Ama çıkıpta otizm yaptığına dair bilimsel kanıt olmadığını söyleyenlerin
Amaannnn biz izledik bir şey olmadı bilimsel kanıtlı savunması garip geliyor :)
Ölçü her şeyde önemli.
5 aylık bebek tv ye ve Yüksek sese maruz kalmamalı.
Ama adamı da sık Boğaz etmeninin anlamı yok. Başka odada tutmak çözümdür..
Otizm forumundaki annelerin cocuklarinda kesin teshis yok zaten kimi uyaran eksikligi kimi hiperaktivite bazisi otizmin kesin icinde ama hepsinin dedigi tek sey keske tv izletmeseydik yani cocuk da en ufak dikkat daginikligi varsa tetikliyor.bunu bizzat alt komsum yasamis.torununu bakici bakmis cok tvye maruz kalmis cocuk bi anda gerilemis.ve hemen anannesi alip cok ilgilenmis cocuk duzelmeye baslamisTelevizyon otizm sebebi değildir .
Uzmanlar yakın izlemeye ve 7 /24 tv başında olan çocuklar için uzak durun diyor .. çizgi film izlemenin bebeklere zararlı olacağını düşünmüyorum . Bebekler zaten renklerdeki cümbüşler ve de şarkılara odaklanıyorlar .bir şey anladıkları yok.
Tvnin sesini duymasından bir zarar gelmez reklamları izlemesi iyi degıl normalde okadar da abartmayın benceArkadaşlar merhaba; hemen konuya girmek istiyorum. Beş buçuk aylık bir bebeğim var. Burada bir ay önce, televizyonun zararları hakkında bir konu acmistim ve herkes bebek için çok zararlı olduğunu söyledi. Ben de ogün bugündür eşim akşam gelene kadar hiç TV açmadım. Arada şarkılar açıp oynadık vb. Eşim akşam gelince, iş yeri çok sesli olduğu için, TV nin sesini biraz fazla açıyor. Uyariyorum, duymuyorum diyor. Zaten o geldiğinde TV açılır açılmaz, bebeğimin önünü kapatıyorum görmesin diye ama sese çare bulamadim. Kıs sesini diyorum, bir bakıyorum yine açmış. Onlarca kez uyarıyorum taa ki bebeğimi alip, odama gidene kadar. Zaten bu TV yüzünden eşimin yanında bir iki saat zor duruyorum.
Eşim yıllık izninde şuan ve bir hafta tatili var. Bugün de yine sesli bir şekilde açmış TV yi. Uyar uyar bıktım. Bunca çocuk, otistik olmamış, bizim ki mi olacakmış. Ben delirmisim, normal değilmişim, tatilini zehir etmişim vb. Çıktı gitti evden, ama biliyorum geldiğinde yine ses olayı yüzünden uyaracagim uyaracagim bitap düşeceğim.
Siz nasıl hallettiniz bu durumu? Eşleriniz böyle mi yaptı? Bebeğin önünü kapatıyorum diye acıyor çocuğa, sikiliyormus çocuk, her yeri kapalıymis, TV ye baksın biraz oyalansinmis. Sanki keyfimden yapıyorum. Bu yüzden hergun tartışıyoruz. Bana destek verecegi yerde, bana deli muamelesi yapıyor.
Çocuğu kazanayim derken beni kaybediyorsun, haberin olsun diyor. Ne yapacağımı şaşırdım!
Brn de benzerini yeğenimde gözlemledim.
Resme yeteneği var, ailesi de ne gerekiyorsa sağlıyorlar, boya kalem falan, çok da güzel çiziyor.
Bakıcı bakıyordu, sonra bir dönem zorunluluktan benim ailem baktı, onlarda da sürekli tv açıktır. Çocuğun çizimleri gözler görülür şekilde kötüleşti.
Yani illa otizm veya zeka geriliği olarak bakmamak lazım. Neden daha iyisi olabilecekken engelleyelim ki çocuklarımızı.
100% katiliyorum. Herşeyin dozu önemli. 5 aylik bir bebek tv önüne bence konulmaz... 3 yaşındaki bir cocuk günde 20 dakika sevdiği bir cizgi filmi veya bir belgeseli izleyebilir...
Tabiki her tv ile büyüyen autist olmuyor ama dediğiniz gibi bazi olumlu yanlari gelişmiyebilir. Mesela kendine oyun kurmak, kitap okumak vs.
Dışardan gelen İnput genelde gelişimde fazla yardımcı olmaz... olmuş olsaydi hepimiz sırf öğretmeni dinlemekle einstein olurduk. İnsanin kendi zihninle hışır neşir olması cok önemli. Televizyon maalesef bunu sunmuyor
Zaten kaçarcasına odaya götürüyorum yavrumu. Sesler minicik beynine dolmasın diye. Ben de bu kadar zararlı olduğunu bilmiyordum ama burada TV yi evden atanları okuyunca, konunun ciddiyetini anladım. Bir de otistik olan bebeklerin hepsi TV ye maruz kalmış. Bu da beni çok korkuttu.
Yavrum için ben seve seve fedakarlık yapıyorum ama babası ses konusunda bile bunalıma giriyor. Kisiyor açıyor kisiyor açıyor bıktım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?