Üniversite, maddi durumlar, hastalıklar, çaresizlik.

littlecoffeedoc

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
27 Nisan 2016
2.290
6.348
158
Kardeşim bu sene üniversite sınavına girdi sonucu kötü değil ama hedefi yüksek. Tıp istiyor ama devlet üniversitesi olmuyor özel üniversitelerde de %25 gibi bir burs belki kazanabilir. Bunun ücreti de yaklaşık 45 bin tl senelik. 9 taksit yapıyorlar ayda 5 bin tl oluyor. Baya pahalı anlayacağınız.. Tutturdu tıp da tıp. Bi kez daha girmek de istemiyor sınava. Ailem onu özel okula gönderse kılı kılına ödeyeceğiz belki de ödeyemeyeceğiz sıkıntı olucak. Evimiz kira. Annemin sebebi bilinmeyen teşhis konulamamış bir kas hastalığı var kolları kalçası bacakları beli sürekli ağrıyor hareketleri de biraz kısıtlı. Babam çalışıyor ama o da yakın zamanda bi rahatsızlık atlattı hani onun da sağlık durumu çok iyi değil belki bir iki seneye emekli olur daha fazla çalışmaz. Ben keza okuyorum daha. Küçük bi kardeşim var o da okuyor. Ama kardeşim ille ben okumak istiyorum çok istiyorum doktor olmayı dedikçe annem kıyamıyor iş arayacağım çalışacağım falan diyor. Birkaç okulla görüşmüşler bir miktar daha indirim yapılabilir demişler ama yine de çok pahalı.
Ben ne yapmalıyım anneme kıyamıyorum bu halde nerede çalışacak ne ağrılar çekecek olmaz gönlüm asla razı gelmiyor.. Birikmiş paramız da yok ki olsa ne olacak neye yetecek senelik 45 bin tl den 6 seneye en az 270 bin tl yapar ki bu fiyatlar sabit de kalmıyor her sene okulun ücretleri artıyor.. Ben bi iş mi bulsam ne yapsam nerede çalışabilirim bir öğrenci olarak bilmiyorum ki çalışsam bile o okulun ücretini ödeyebilecek kadar maaş alamam zaten hiçbir yerden. Ama en azından bir miktar katkı yaparım annemin çalışmasına gerek kalmaz bi şekilde hallederiz. Ya da kardeşimi nasıl ikna etmem lazım otursun bi sene daha hazırlansın. Bi fikir verin lütfen.

kardeşinle hayatın gerçekleri üzerine bi konuşma yap. tıp okuyacaksa bedava okuyacak şekilde baştan hazırlansın. ayrıca ayda 5000 verince bitiyr mu? bunun kitabı bilmemnesi. %25 burs komik bi rakam ayrıca yarısı bile değil. tembellik etmesin.

Olmayan parayı yaratamayacağınıza göre yeniden hazırlansın. Ya da puanına göre bi devlet üniversitesinde bölüm yazsın.
İnsanları geçim derdine sokarak hem de ciddi bi geçim derdi ile okul okunmaz. O henüz mantıklı düşünemiyor. %25 burs çok iyi değil. %50 %75 olsa kaçırmayın bulun buluşturun denilebilirdi.

Ne bencil kardeşin varmış.. Canını mı alacak insanların. Bu nasıl bi düşüncesizlik. Çok istiyor madem tıp okumak, bi sene daha hazırlansın adam akıllı, devlet ünv. kazansın. Ne güzel bi dünya ya. Ben istiyorum, nasıl ödersiniz ödeyin.. Ne yaparsanız yapın... İnsanları zora sokmakta üstüne yok bazılarının.

şimdiki çocuklarda bayağı çok gördüğüm bişey bu
kıçlarını kırıp çalışmıyolar sonra ailem beni özele göndersin
ooooooldu. hem de 3 kardeşsiniz, bencilliğin daniskası
hele de annenizin rahatsızlığı varmış, sakın sakın kardeşinize güvenip özel falan yazdırtmayın
notlar kötü olunca o burs da gidiyor çünkü
tıp zaten kolay değil
ayrıca tıbba girip ilk senede bırakanların sayısı da hiç az değil
ne malum kardeşinize de zor gelmeyeceği?
sakın o çocuk için ailenizi borca sokmayın
çok isteyen seneye de kazanır ama parasız kalırsanız annenizi tedavi ettiremezseniz onun geri dönüşü yok
belki kadıncağızda hasar kalır Allah muhafaza

Aynen öyle masraf bu kadarla da kalmayacak yani. Ki evde okuyan iki kişi daha var ben ve diğer kardeşim. Biz özelde okumuyoruz ama sonuçta bizim de masrafımız oluyor. Ayrıca kira ödüyoruz. Ne gerek var bu sıkıntıya girmeye...

Bir iki okulla görüşmüşler biraz daha indirim yapılabilirmiş %35 falan oluyor hadi %40 olsun. Okulun ücreti zaten 65 bin tl falan %40 burs bile 40 bin tl ediyor

Annem de onu öyle okumaya hevesli görünce okusun yeter ki ben çalışayım diyor. Annemin çalışması ne kadar mantıksız yahu kadın ev işlerini zor yapıyor tek başına. Nerede nasıl çalışacak..

bir sene daha hazırlanması bile büyük nimet ya
babam bana lise sondayken "ya bu sene istanbulda bi devlet üniye girersin, yoksa seneye evlendiririm" demişti

270bin sadece okul ücreti. yemesi içmesi gelmesi gitmesi de para.. üstelik tıp okumak kolay değil. kaldıgı dersin yaz okulu özelde çok pahalı, devlette akts başına 50 tl ise özelde 500 tl. bizim okulda 600 küsürdü mesela. 5 akts ise o ders, 500 tlden 500*5..
kardeşinizle oturup konuşun. hayallerinin peşinden gitsin ama aileyi bu denli zorlayarak değil. bir sene daha hazırlansın destek olun siz de.

ne güzel ya parası olan istediği bölüme girip okuyor, olmayan yıllarca çabalasın, neyse
madem o kadar çok istiyor, bir yandan da çalışıp okul parasını çıkarsın ama yapamaz dimi tıp ağır bölüm, oysa ben çağdaş yaşamdayken, gece çalışıp gündüz istanbul tıp fakültesinde okuyan okulunu da 6 yılda bitiren çocuklar vardı...

Tamam çok istiyor inşallah istediğini yapar hedefi olması güzel ama bir sene daha hazırlanmalı kesinlikle bu şartlar altında, neye gücünüz yetiyorsa o. Çok düşüncesiz.

Benim aklım almıyor özellere yılda 45 bin nasıl yatırılır?
O parayla kendine bi ev alır kira gelirinden mis gibi faydalanır. Bu ne saçmalık?
Onun keyfi için havası için ailesi nasıl zorluk çekecek?
Otursun bi sene daha hazırlansın. Ailen de mantıklı olsun, çocuk oyuncağı değil bu.
Ay sinir oldum.

Lys nin her ne kadar zeka olcen bir sinav olmadigini savunsam da gercekten normalde tipi kazanacak puan alamayanin o yogun temponun altindan kalkacagini da dusunmuyorum tip cok calisma ozveri istiyor bu konuda bile bir sene daha calismak yerine ailesine bu kadar yuk olmak isteyen bencil birinin bu isi eline yuzune bulastiracagini dusunuyorum

bence de lys zeka ölçmüyor ama azim ve dirayet ölçüyor. çalışkanlık ölçüyor
e bu özellikler olmadan da sırf zekayla zaten tıpçı olamaz kimse

illa ki tip olacak diyorsa ona yetecek puanı alması gerekiyor. Ben tercih yaparken özel okullar seçenek bile değildi. Ailem karsilayabilse bile mantıklı değil. Çoğu devlet üniversitesi eğitim açısından daha iyi özel üniversitelerden. İmkanları daha iyi olabilir belki. Arkadaş çevresi hep zengin olacak. Uyum problemi yaşayacak. Okul parasını zor verirken ona bol bol harçlık gonderemeyeceksiniz. Bunları anlatın. Gerçekten istiyorsa bir yıl daha hazırlanması mantıklı. Kiradayiz annem hasta diyorsunuz kesinlikle kabul etmeyin bunun yaz okulu hastane masrafı olursa ne yapacaksınız.

Annemi defalarca hastaneye götürdük ne olduğu bi türlü tespit edilemedi jel falan verildi sırf ağrıyı kessin diye tek yapılan bu tekrar bi ara götüreyim romatolojiye madem inşallah tedavi olur da.. Bi de bu halde çalışmaya kalkışması bana aşırı saçma geliyor. Kardeşimi nasıl ikna etsem ki..

Valla ben de tıp istiyordum zamanında ama ne puanım yetti ne param.
Çok istiyorsa gitsin aylık 5binlik iş bulsun. Kolay mı?
Bi ailenin toplam masrafı 5bin olmayabiliyor.
Çok şımartılmış.
Yani.. Ki zaten ayda 5 bin verecek bi durumumuz yok açıkçası. Verirsek şu şekilde olur annem çalışacak, ve paralar birleşecek kardeşimin okuluna kiraya faturalara gidecek geri kalan(?) parayla da biz kıt kanaat geçineceğiz ne kadar mantıklı..

Annem için üzülüyorum en çok zaten hani paramız olsa kılı kılına yetse sıkıntı çekecek olsak okusun tamam gözüm parada değil.. Ama kardeşimin okuması için annemin çalışmasına gerek olması bana doğru gelmiyor. Bi sene daha hazırlansam bundan daha kötü yaparsam nolucak diyo kardeşim, bunun bi garantisi yokmuş ya bi aksilik çıkarsaymış... Ee çıkarsa sen okurken de çıkar güzelim, Allah korusun anneme babama bi şey olsa çalışamayacak duruma gelseler ya da Allah gecinden versin vefat etseler kim ödeyecek o okulun parasını? Buna güvenerek okuyamaz ki miras faln da yok yani üstümüzde. Ki annemle babam da çok sağlıklı değiller bunları da düşünmek zorundayız.
Annem de bu kadar hevesli olduğu için hakkıyla okuyacağını düşünüyor kıyamıyor işte..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…