- 30 Nisan 2018
- 547
- 130
- 103
- 37
- Konu Sahibi mercandedee
-
Iste . Evde tek başına cocuklarla oturuken. Hadi ananeye Hadi teyzeye gidelm diyememek. Telefonda konusurken herkesin bi arada ama sen burda yalniz olmak. Bakiyosun kardesler beraber kahvalti ediyo sen yalniz. Sonra diyosun ki degermiydi deger mi yarina garantimiz yokkenBiz burada ekonomik sıkıntılarla, kadın cinayetleriyle, yolsuzlukla, kötü yönetimle ... boğuşurken; birilerinin Kanada gibi refah seviyesi yüksek bir yerde yaşayıp ağlamasına bir empati kuramıyorum. Dert gibi de görmüyorum. Beğenmeyen beğenmeyebilir yorumumu.
Günümün yarısı başka bir ülkede hayat kurabilmenin hayalini kurarak geçiyor. Ortadoğu'da gençliğim çürüdü, çürüttüler...
Siz hangi ulkedesiniz. Ben avrupayi cok daha mantıklı bukuyorum. Cunku cok fazla turk var. Turkiyeye ait cafeler restoranlar Hani turkiyeyo ozledgnde kendini atip ferahlican yerler cok avrupada. Orda yasasaydm eminimki daha mutlu olurdum. En onemliside turkiyeye yakin.aslinda kendi tezinizi curutmussunuz. mesele iste irkci bir ulkede yasiyor olmak, milletimizin de bazi fiilleriyle bu irkciligi beslemis olmasi vakti zamaninda. nitelikli insanlarin ugradigi ayrimciligin genel olarak o ulkedeki "gocmen"e olan bakis acisi oldugunu savundum aslinda cevap verdiginiz mesajimda. ornegin almanlar genel olarak turklerden yaka silkiyor diyelim, istisnalar olmakla beraber, turklere karsi onyargi oluyor nitelikli is yapiyor olsan da.
online ders sonrasi hocayla birebir gorusmek icin kalmistim. basbasaydik. insanlar icinde ovmek icin degil benim hakkimdaki dusuncelerini soyledi. cok karsilastigim bir sey degil. herkese karsi adiller.
bu sebepten kraliz demedim ben. yasarken hayatin icindeki kaliteli kisimla muhatap oluyorsun. ornegin; burada tek tip sigorta sistemi yok. cok cesitli sigorta meselesi. hangi hastaneye gitsek her giderimiz karsilaniyor sigorta tarafindan. tr deki gibi cok az odeme cikabiliyor. ama arkadaslarim oyle degil. veya vasifsiz is yapan insanin sigortasi oyle degil. disi agrisa, bir yeri agrisa doktora gidemiyor insanlar cok fazla ek odeme cikiyor. veya oturum hakkimiz esimin isinden dolayi daha farkli. kolayca aldik. sadece henuz oy kullanamiyoruz. onun disinda vatandasiyla esit haklarimiz var. bir ehliyet alirken bile ben ilk basvuruda aldim sinavi da gecince arkadaslarim iki, iki bucuk yili buldu alabilmesi. oturuma basvurup da yillarca bekleyen var.. cunku devlet dusunuyor bu adama ihtiyacim var mi yok mu.. nitelikli islerde is yeri araya girip sana referans mektubu yazip neden seni istedigini devlete bildiriyor. bir diger konu suanda esimin is yeri bize asi hakki veriyor. bulundugumuz bolgede cook yuksek virusten ölüm. ciddi panik var. esimin arkadasi 3,5 saat mesafedeki sehre gidecekmis asi olmaya. ama bana sordu esim istersen bize asi varmis yarin olabiliriz diye. ev almak icin teklif veriyoruz. ayni teklifi bu ulkenin vatandasi da versin ayni ev icin. ama nitelikli isi olmasin, yani krediyi odeyebilir mi guven vermiyor devlete.. evi bize satarlar. bunun gibi benzer konularda kapilar aciliyor nitelikli is gucune.
aidiyet hissetmemek de sizin kendi ic dunyanizla alakali.. ben yasadigim yerde mutluyum. yuksek lisans okurken calisabildim. markette calistim. insan gibi sartlarda.. param okuluma da yetti bana da.. kotu hissettigim zaman cikiyorum dedim, ciktim. ne patrondan izin istedim ne af diledim, ne azar isittim.. cocugum oldugunda insani sartlarda egitim alacak. at yarisinda gibi bir maraton icinde olmayacak.
gocmen olmak tabiki rahat degil. ama iki seye bagli hangi ulkedesin ve sen o ulkeye uyum saglamaya, o ulke vatandasiyla beraber uretip topluma katki saglamaya gonullu musun? konu sahibi gibi evde oturup hayata karismayip, turklerin cok oldugu yerde yasayanlara ozeniyorsan yasadigin devlet seni tuketici bir kambur gibi goruyor sirtinda.
iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim. Allah da sizin gonlunuze gore versin her seyi.
Kimse açlıktan ölmedi mi? Siz ulkeden uzak olduğunuz için gundemden de uzaksiniz sanirim. Herkes intihar ediyor herkes. Parasizliktan caresizlikten. Hem Türkiye diye aglayip, oranin guzellikleri burada yok deyip hem de vatandaşlik almak için çabalamak... aileyi ozlemenizi anlarim. Ama orada ekmek var kimse ac degil orasi her yerden guzel demek sonra da vatandaslik icin buradayim demek... bilmiyorum biz burada bu sıkıntıları çekerken bana hiç dert gibi gelmedi.Iste . Evde tek başına cocuklarla oturuken. Hadi ananeye Hadi teyzeye gidelm diyememek. Telefonda konusurken herkesin bi arada ama sen burda yalniz olmak. Bakiyosun kardesler beraber kahvalti ediyo sen yalniz. Sonra diyosun ki degermiydi deger mi yarina garantimiz yokkenbunlari sorguluyor insan. Kizim turkce konusun insanlar gorunce mutlu oluyor. Gibi gibi gibi. Ekmek turkiyede de vardi. Is ordada vardi. Kimse acliktan olmemisti. Ama burda turkiyenin sahilleri tarihi dogasi yok..inanin ki. Keske gelip bikac yıl kalsaniz. Ben iste bi 4 yıl daha bekleyip o zMana ins vatandas olmam gerekiyor ins daha kisa surer ama 4 yıl diye hesapliyorum sonfa kismet olursa donecegim.
Şirket ödemişti gidelerimi o yüzden ben o kadar ayrıntılı bilemiyorum malesefOrdami iste bikac gun kalmakla surekli kalmak baska bisey. Toronto hele. 2 odali evler 2 bin dolardan basliyor
bir de vatandaslik o ulkede kalmak ve hayata orada devam etmek ugruna cabalanacak bir sey. cikis yapacaksan neden katlaniyorsun? vatandaslik alip baska ulkeye gecmeye calissa her seyi sil bastan yapacak. kanada vatandasligini kaybetmemek icin habire gir cik yapmak zorunda kalacak maaile. tr ye gitmek kadar kanadaya gitmek de dert olacak maddi manevi. gitmese yaksa emeklere yazik kazanilmis hak diyecek.. iki ucu.. degnek..Kimse açlıktan ölmedi mi? Siz ulkeden uzak olduğunuz için gundemden de uzaksiniz sanirim. Herkes intihar ediyor herkes. Parasizliktan caresizlikten. Hem Türkiye diye aglayip, oranin guzellikleri burada yok deyip hem de vatandaşlik almak için çabalamak... aileyi ozlemenizi anlarim. Ama orada ekmek var kimse ac degil orasi her yerden guzel demek sonra da vatandaslik icin buradayim demek... bilmiyorum biz burada bu sıkıntıları çekerken bana hiç dert gibi gelmedi.
Cidden pahalı ama bende Kanada'da yaşayan biri olarak,özelikle Toronto'da yaşayan biri olarak,evde tek eşim çalışıyor oda son 3 haftadır. Taş çatlasa 1 ayda 4.500 kazanır bunun 1300 zaten kira,evim kutu kadar 1+1, 2 odalı evler 2000 den başlıyor onun için suan için imkansız taşınmam ki 20 aylık bir oğlumda var. Araba sigortası zorunlu ve onada 350 ödüyoruz,internet 95,telefonlarımız 140,elektrikler 50-90 arasi değişiyor. Domatesin kilosu çoğu kez 4-6 arasi oluyor,sebze ve meyve yarım kilo olarak fiyatları konuluyor ve en ucuz meyve muzdur burda yarım kilosu 56 cents. Diğer tüm meyvelerin yarım kilo fiyatı 1.99 den başlar 1 kilo üzüm 7-8 dolar,2 litre süt 5 dolar,bıraksan daha da sayarım ama ayıp olmasin. 10 yıldır Türkiye'ye dönmedim. Bu yaz belki döneriz dedik biletler 3 kişi için 4500 diyorEkmek 3,5 dolar diye şikayet etmişsiniz ama aylık geliriniz ne kadar.
yurt dışında yaşayan bir arkadaşım 3 bin lira kira ödüyoruz burası çok pahalı diye yakınırken aylık gelirinin de Türk lirasıyla 25 bin civarı olduğunu ağzından kaçırmıştı.
Türkiyedeki kadar gelir adaletsizliği hiçbir yerde yok. Hiç pahalılıktan dem vurmayın.
Bu aşağı da yazdıklarım şikayet mi? Asla ben halimden çok memnunum. Oğlum en azından güzel bir eğitim görecek,insanlara değer verilen bir yerde büyüyecek,birileri kaçırıp istismar eder öldürür korkusu olmadan büyüyecek.Ekmek 3,5 dolar diye şikayet etmişsiniz ama aylık geliriniz ne kadar.
yurt dışında yaşayan bir arkadaşım 3 bin lira kira ödüyoruz burası çok pahalı diye yakınırken aylık gelirinin de Türk lirasıyla 25 bin civarı olduğunu ağzından kaçırmıştı.
Türkiyedeki kadar gelir adaletsizliği hiçbir yerde yok. Hiç pahalılıktan dem vurmayın.
Yukarda söylediklerinize de hak veriyorum, ben bilmiyorum zaten hangi ülkenin ekonomisi ne durumdadır. Ben o dönem ev kredisi çekmiştim borçlandık vs deyince o da ohoo sizinkinde ne var senin kredinin iki katı kira ödüyorum ben boştan yere dedi. Ama atladığı şey şu ben kredimin iki katını kazanamazken o kirasının nerdeyse on katını kazanıyormuş, bunu da kendi söyledi.Bu aşağı da yazdıklarım şikayet mi? Asla ben halimden çok memnunum. Oğlum en azından güzel bir eğitim görecek,insanlara değer verilen bir yerde büyüyecek,birileri kaçırıp istismar eder öldürür korkusu olmadan büyüyecek.
Avrupa hayatı çok başka,neden bilmiyorum ama benim de Avrupa'daki arkadaşlarım lüks içinde yaşıyorlar,kendi evlerini yaptılar,tatiller,gezmeler,marka kiyafet,ayakkabı,çanta. Bende burda 2 odalı bir daireye geçmek için can atıyorumYukarda söylediklerinize de hak veriyorum, ben bilmiyorum zaten hangi ülkenin ekonomisi ne durumdadır. Ben o dönem ev kredisi çekmiştim borçlandık vs deyince o da ohoo sizinkinde ne var senin kredinin iki katı kira ödüyorum ben boştan yere dedi. Ama atladığı şey şu ben kredimin iki katını kazanamazken o kirasının nerdeyse on katını kazanıyormuş, bunu da kendi söyledi.
Sizinki gibi durumlarda olanlar da vardır ama istisnasınızdır eminim. Yakın akrabam bir Avrupa ülkesinde, gitti gideli sadece bir kreşin servis şöförlüğünü yapıyor. Maşallah çok da lüks hayatı var, benzeri işi ülkemizde yapanların durumu ortada.
Tesekkurlerkanadaya dil okuluyla gidip oraya yerlesen arkadasim var ilk baslarda cok zorlandi bilmedigi yer vs diye ama suan cok yogun calisiyor cok alisti. Bende bu senenin sonunda kanadaya gidicem ailem orda bi hayat kurmamdan yana.Elinize gelen bu firsati bence iyi degerlendirmelisiniz evet uzak bi yerdesiniz ama artisi cok fazla olan bi ülkedesiniz
Evet avrupa da hayat daha luks neden bilemiyorum. Daha az calisip daha rahat yasiyolarAvrupa hayatı çok başka,neden bilmiyorum ama benim de Avrupa'daki arkadaşlarım lüks içinde yaşıyorlar,kendi evlerini yaptılar,tatiller,gezmeler,marka kiyafet,ayakkabı,çanta. Bende burda 2 odalı bir daireye geçmek için can atıyorumezik miyim lan ben diyesim geldi Yalan Dünya'daki Tülay gibi
Evet avrupa da hayat daha luks neden bilemiyorum. Daha az calisipAvrupa hayatı çok başka,neden bilmiyorum ama benim de Avrupa'daki arkadaşlarım lüks içinde yaşıyorlar,kendi evlerini yaptılar,tatiller,gezmeler,marka kiyafet,ayakkabı,çanta. Bende burda 2 odalı bir daireye geçmek için can atıyorumezik miyim lan ben diyesim geldi Yalan Dünya'daki Tülay gibi
Burda cok yogun calismak zorundasinkanadaya dil okuluyla gidip oraya yerlesen arkadasim var ilk baslarda cok zorlandi bilmedigi yer vs diye ama suan cok yogun calisiyor cok alisti. Bende bu senenin sonunda kanadaya gidicem ailem orda bi hayat kurmamdan yana.Elinize gelen bu firsati bence iyi degerlendirmelisiniz evet uzak bi yerdesiniz ama artisi cok fazla olan bi ülkedesiniz
Valla değer bilmiyorlar bence.gittigin ulkede turkiye'de gibi yasayacaksan neden gidersin ki? ekmekse turkiyede kazan ekmegini. gittigin ulkenin dilini ogreneceksin, kulturunu yasayacaksin, madde manevi imkanlarindan yararlanmaya calisacaksin. ozendiginiz hic de guzel bir sey degil. ben yasadigim ulkede bir kac turkle gorusuyorum. cogundan uzak duruyorum. ne dil ogrenirsin ne uyum saglarsin ne de dönebilirsin ulkene.. boyle arafta kalmis mutsuz, uyumsuz bir insan olur cikarsin. turkiyede cocuklariniz icin gelecek yok. bunu kabullenirseniz kanada nimet gibi gozukur gozunuze.
20 yıl mı :) 2 yıl bile vermemValla değer bilmiyorlar bence.
Şimdi kendi mutsuz olduğu için dönmek istiyor ama döndükten bi 20 yıl sonra çocukları iş bulamadığında, asgari ücretle geçinmeye çalıştığında anlar Kanada'nın değerini. Bana bencillik gibi geliyor,o bir anne, sadece kendini değil çocuklarını ve onların geleceğini de düşünmek zorunda.
1 euro 1 dolar tr de bu kadar degerli oldukca o algi degismez. yurtdisinda yasayan euro dolar bozdurup harcadigi icin haliyle bol harciyor. avrupa amerikada yasayan zenginlik icinde degilse bile insani sartlarda yasiyor o ayri..Bızım ınsanımızda bu Avrupa amerıka sevdası hep vardır sanıyolar kı orda yaaayanlar super hayatlar yaşıyor paraya para demıyor vs.
Kizlar yurtdsmdym. Kanada. Ancak avrupaya gitmek istiyorum ilerde. Cunku turkiyeye cok uzak burasi ve avrupayi da gordum bulundm. Ordaki turk nufusu turkiyeye ait her dukkanin heryerde bulunmasi cok hosuma gitti. Yargilayamyin sadece anlayin. Guzel ulke kotu dhl ama uzaklifi beni bitiriyor. Avrupada killer yilda bikac kez turkiyeye gidebiliyor. O yakin lik hissi bile cok rahatlaticidir. Lutdn deneyimi olan bunu nasil asti? Buraya nasil alisabilirim. Amerikadan yada kanadasan yada au Dan avrupaya yada turkiyeye giden oldu mu ? Bazen icim patlicakgibi oluyor.
Avrupa hayatı çok başka,neden bilmiyorum ama benim de Avrupa'daki arkadaşlarım lüks içinde yaşıyorlar,kendi evlerini yaptılar,tatiller,gezmeler,marka kiyafet,ayakkabı,çanta. Bende burda 2 odalı bir daireye geçmek için can atıyorumezik miyim lan ben diyesim geldi Yalan Dünya'daki Tülay
Cocuklarida düşünüyorum. Cocuklar akraba büyüklerden uzak buyuyolar. Cevremiz kisitli. Sosyal hayat çok az. Bunların değerini burda anliyorsun. Yurtdisinda turkiyedeki o sahilleri o tarihi yerleri denizleri dogayi bulmak çok zor. Yapaylik var. Turkiyede çalışan kendini geliştiren çok kişi biliyorum guzel yasiyolar. Bilemiyorum. Issizlik diyorsunuz kim ne okudu ne iş bulamadiValla değer bilmiyorlar bence.
Şimdi kendi mutsuz olduğu için dönmek istiyor ama döndükten bi 20 yıl sonra çocukları iş bulamadığında, asgari ücretle geçinmeye çalıştığında anlar Kanada'nın değerini. Bana bencillik gibi geliyor,o bir anne, sadece kendini değil çocuklarını ve onların geleceğini de düşünmek zorunda.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?