- 25 Aralık 2020
- 6.494
- 23.384
- 298
- 41
- Konu Sahibi mercandedee
-
bir de ekmek karşılaştırması çok saçmaarkadasiniz bu muhabbeti tl cinsinden miyapti yoksa siz birada yazarken bu sekilde mi soylediniz? ben dunyanin en pahali sehirlerinden birinde yasiyorum. burada odedigim kirayi tl ye cevirerek soylesem ese dosta istanbulda yalida otururum rahat derim.. yurtdisiyla tr yi kiyaslamak para acisindan cok sacma. dediginiz dogru gelir adaletsizligi milletin belini buken. kanada da ekmek 3.5 dolar da elektrik faturasi ne kadar, gaz ne kadar? arama motoruna yazdim ortalama bir ailenin dogalgaz masrafi ne kadar kanada da diye $145 cevabi cikti. uc asagi bes yukari degisebilir. olsun olsun $150 olsun en fazla $200 olsun.. tr de annemler en son 450 lira gibi bir rakamdan bahsetmisti. kucucuk daireye.
Amerikan futbolundan anlamıyorum da o sebeptenneden tarih spor vs. konuşamayalım ki
yani ben konuşuyorum da gayet çatır çatır 72 milletten insanla, anlamadım
sebep?
bu hanımefendi de o kadar genç değil sanıyorum, ben de 37 yaşındayım 20 yaşında da değilim, eşim yabancı vs. de değil.
en azından NBA konuşabilirsiniz ama en azından grev mrev olmadığında maçlar varken.Amerikan futbolundan anlamıyorum da o sebepten
Ne güzelBen 33 yasindym. Konusuyorum tarih vs. Iki dil biliyorum
Evet güncel olaylardan haberdarız , basket maçlarına da pandemi evveli giderdiken azından NBA konuşabilirsiniz ama en azından grev mrev olmadığında maçlar varken.
bence mutlaka çocuklarınız filan alıp maça da gitmelisiniz.
hangi şehirde yaşıyorsam o şehrin en popüler spor takımının, bu sporun ne olduğu önemli değil, maçlarına mutlaka giderim, gitmeye çalışırım en azından.
he.Evet güncel olaylardan haberdarız , basket maçlarına da pandemi evveli giderdik
Kastım esasında bu değildi
Yani hepimiz Türküz fakat hangimiz kendi tarihine çok iyi hakim ? Gelip burada Amerika’nın sondan beşinci başkanı hakkında konuşulunca haliyle katılamıyorsunuz
Kusura bakmayin ama butun sayfalari okuduktan sonra bu kadar sikayetci ve istemiyosaniz orada donun turkiyeye sonucta is bulup burdada calisabilirsinizOrtalama 4 bin dolar giriyor. Kira 700 market en az bin dolar. Telefon 100 elektrk 100 . Araba odemeleri var
Ne guzel donmeniz. Orda cok turk var . Ayrimclk hala mi var . Nasil meselaAlmanya'da doktora yapıyorum. 3,5 yıldır buradayım. Uzaktan bakan için çok özenilesi olabilir ama bir yere turist olarak gitmekle orada yaşamak/çalışmak aynı şey değil. Burada sadece ben değil, bir çok göçmen psikolojik destek alıyor. Bu sorunları yaşayan sadece siz değilsiniz. Turistken görmediğiniz ayrımcılığı, göçmen olunca çalıştığınız yerde, gittiğiniz markette, bindiğiniz metroda görüyorsunuz. Kanada'da durum ayrımcılık açısından bu kadar kötü değildir diye düşünüyorum. Avrupa'da Türk çok ama ayrımcılık da çok. Ayrımcılık sorun olmasa da 'ait olmama' hissi çok kuvvetli bir his. Ait olma ihtiyacı insanın en büyük ihtiyaçlarından biri. Zaten bu his insanları psikologlara koşturuyor.
Şimdi bana özenen insanlar, burada neler yaşadığımı görse ne kendileri ne de çocukları için böyle bir hayatı istemezler.
Birkaç ay içinde doktoramı tamamlayıp güzel ülkeme geri döneceğim. Burada sığıntı gibi yaşamak istemiyorum. Hadi ben bir yetişkin olarak bu ayrımcılıkla mücadele ederim ama burada çocuğum olursa o masum yavruyu bu kötülükten koruyamam.
Buradaki ayrımcılığa karşı vereceğim mücadeleyi ülkemde şikayet ettiğim şeyleri düzeltmek için vermeyi tercih ediyorum. Elin memleketine kaçmaktansa köklendiğim toprağı güzelleştirmek için çalışacağım.
Size önerim, alabiliyorsanız psikolojik destek alın. Dönme şansınız varsa, ve bu durumla hala başa çıkamıyorsanız, dönün.
Nacizane yasadigim ulkeden ornek vereyim. Dunyanin en pahali sehirlerinden biri. Buraya gelen cogu gocmen cok iyi egitimi oldugu icin, zeki veya burs buldugu icin gelen, ulkeye beyin gocu yapan insanlar. Isci gelen de var ama azinlikta cunku tutunmasi zor bir sehir. Diger grup dil bilerek geliyor, esleri sonradan geliyorsa dil ogreniyor, uni mezunu olarak geliyor daha ustunu yapiyor. Bildiginiz gocmenler beyin takimini olusturuyor burada. Ulkeye uyumsuzluklari yok, dille dertleri yok, ulkenin isleyisine saygi duyuyorlar, “vergi” oduyorlar, katakulli yapip da issizlik parasi, cocuk parasi alan, kazandigini tr de yatirim yapip ulkeden vergi kaciran yok. Haliyle girdigimiz ortamda kral gibiyiz. Dun online derste dilim henuz akademik acidan akici olmadigi icin kendimi elestirdim. Hoca sinifta kendi dili olmayan bir dilde yuksek egitim alan tek insan sensin. Onlarin yapamadigini yapan sensin deyip ovdu.Almanya'da doktora yapıyorum. 3,5 yıldır buradayım. Uzaktan bakan için çok özenilesi olabilir ama bir yere turist olarak gitmekle orada yaşamak/çalışmak aynı şey değil. Burada sadece ben değil, bir çok göçmen psikolojik destek alıyor. Bu sorunları yaşayan sadece siz değilsiniz. Turistken görmediğiniz ayrımcılığı, göçmen olunca çalıştığınız yerde, gittiğiniz markette, bindiğiniz metroda görüyorsunuz. Kanada'da durum ayrımcılık açısından bu kadar kötü değildir diye düşünüyorum. Avrupa'da Türk çok ama ayrımcılık da çok. Ayrımcılık sorun olmasa da 'ait olmama' hissi çok kuvvetli bir his. Ait olma ihtiyacı insanın en büyük ihtiyaçlarından biri. Zaten bu his insanları psikologlara koşturuyor.
Şimdi bana özenen insanlar, burada neler yaşadığımı görse ne kendileri ne de çocukları için böyle bir hayatı istemezler.
Birkaç ay içinde doktoramı tamamlayıp güzel ülkeme geri döneceğim. Burada sığıntı gibi yaşamak istemiyorum. Hadi ben bir yetişkin olarak bu ayrımcılıkla mücadele ederim ama burada çocuğum olursa o masum yavruyu bu kötülükten koruyamam.
Buradaki ayrımcılığa karşı vereceğim mücadeleyi ülkemde şikayet ettiğim şeyleri düzeltmek için vermeyi tercih ediyorum. Elin memleketine kaçmaktansa köklendiğim toprağı güzelleştirmek için çalışacağım.
Size önerim, alabiliyorsanız psikolojik destek alın. Dönme şansınız varsa, ve bu durumla hala başa çıkamıyorsanız, dönün.
Quiselda artik hangi ulkeye gittiginizden cok hangi universiteye ve hangi bolume gittiginiz onemli. Onu acik olan mesleklere gore secim yapmak lazim cok idealis olup da zevkine okudugunuz bolum yoksa. Abd diyorsaniz teknoloji, bilisim, muhendislik benzeri bolumler okudugunuzda dunyanin her yerinde kiymetli. Sosyal bilim okumak istiyorsaniz avrupaya gitmelisiz asla abd degil.
Olmaz olur mu? Mesela çok yakın zamandan bir örnek. Burada doktora yapan bir Türk mezun oluyor, 2 ay boyunca iş bulamıyor. Bu arada Alman erkek arkadaşıyla evleniyor ve soyadının değişmesiyle 1 hafta içinde iş buluyor. Bunun gibi yapılan deneyler de var. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek yani.Ne guzel donmeniz. Orda cok turk var . Ayrimclk hala mi var . Nasil mesela
Olmaz olur mu? Mesela çok yakın zamandan bir örnek. Burada doktora yapan bir Türk mezun oluyor, 2 ay boyunca iş bulamıyor. Bu arada Alman erkek arkadaşıyla evleniyor ve soyadının değişmesiyle 1 hafta içinde iş buluyor. Bunun gibi yapılan deneyler de var. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek yani.Ne guzel donmeniz. Orda cok turk var . Ayrimclk hala mi var . Nasil mesela
Ben de Avrupa'nın en pahalı ikinci kentinde yaşıyorum (anlaşılmıştır sanırımNacizane yasadigim ulkeden ornek vereyim. Dunyanin en pahali sehirlerinden biri. Buraya gelen cogu gocmen cok iyi egitimi oldugu icin, zeki veya burs buldugu icin gelen, ulkeye beyin gocu yapan insanlar. Isci gelen de var ama azinlikta cunku tutunmasi zor bir sehir. Diger grup dil bilerek geliyor, esleri sonradan geliyorsa dil ogreniyor, uni mezunu olarak geliyor daha ustunu yapiyor. Bildiginiz gocmenler beyin takimini olusturuyor burada. Ulkeye uyumsuzluklari yok, dille dertleri yok, ulkenin isleyisine saygi duyuyorlar, “vergi” oduyorlar, katakulli yapip da issizlik parasi, cocuk parasi alan, kazandigini tr de yatirim yapip ulkeden vergi kaciran yok. Haliyle girdigimiz ortamda kral gibiyiz. Dun online derste dilim henuz akademik acidan akici olmadigi icin kendimi elestirdim. Hoca sinifta kendi dili olmayan bir dilde yuksek egitim alan tek insan sensin. Onlarin yapamadigini yapan sensin deyip ovdu.
bahsettiginiz ayrimciliga ugrayan insanlar yasadiklari ulkeyi nasil somuruyor? Aslimizi koruyacagiz diye dil ogrenmiyor. Okumayan egitime onem vermeyen nesiller yetistiriyor. (Istisnalar var) bir dugun yapiyorlar Almanya’da turkluk showuna ceviriyorlar. Saygisizca trafigi bloke edip, gurultu yaparak.. vs vs.. uyumsuzluk icin her seyi yapiyorlar. Hep yeterince para kazaninca donecegiz kafasinda ucuncu nesildeler.
Frandaki akrabalarim 35 yildir hala doktora cevirmenle gittiklerini soylediler esimin agzi acik kaldi. Ve adam normalde 6 ay alinan issizlik maasini sahtekar bir avukatla oyun yapip 20 yildir kesintisiz aldigini ovunerek anlatir. Fransa’da yasayanlar anlar beni ne kadar absurd bir seyden bahsediyorum.
Sizin sanssizliginiz gocmenlerin saygiyi “hak etmedigi” bir ulkeye gitmis olmaniz. Sizin konumunuzdaki biri yasadigim ulkeye gelse kalburustu bir hayati olurdu. Donmemesi icin cok nedeni olurdu. Yaptigi urettigi bilimin, ilimin kiymeti bilinirdi.
bahsettiginiz duzenlemeleri yapabilmenize memlekette izin verilecekse ne ala hic durmayin. Gurur duyariz sizinle.
aslinda kendi tezinizi curutmussunuz. mesele iste irkci bir ulkede yasiyor olmak, milletimizin de bazi fiilleriyle bu irkciligi beslemis olmasi vakti zamaninda. nitelikli insanlarin ugradigi ayrimciligin genel olarak o ulkedeki "gocmen"e olan bakis acisi oldugunu savundum aslinda cevap verdiginiz mesajimda. ornegin almanlar genel olarak turklerden yaka silkiyor diyelim, istisnalar olmakla beraber, turklere karsi onyargi oluyor nitelikli is yapiyor olsan da.Ben de Avrupa'nın en pahalı ikinci kentinde yaşıyorum (anlaşılmıştır sanırım) Burada çok göçmen yok. Nitelikli göçmenlerin olduğu bir network ümüz var ve onlardan da çok kişi uğradığı mobing ve ayrımcılık nedeniyle destek alıyor. Hepsi de eğitimli, medeni, vergisini veren insanlar. Ama ben hiçbirimizin kral gibi olduğunu düşünmüyorum. Okulda -bir Türk geleneği olarak- kendini eleştirdiğinde hocan buna izin vermez, çünkü onların eğitim sistemi bizimki gibi değil. Hatta çoğu 'bizim Türkçemizden iyidir' gibi yüreklendirici şeyler söyler. Sırf bu sebepten seni kral gibi gördüklerini düşünme, bu eğitimcilerin genel tavrı. Ben de çok takdir ediyorum bunu ve bizim de eğitimcilerimizin bu yüreklendirici pozisyonda olmasını diliyorum. Ama bunu sosyal hayatta görmek çok zor. Umarım sen benden daha şanslı olursun da daha iyi insanlarla karşılaşırsın.
Ayrıca o güçlü ekonomileri de küçük gördükleri göçmenler üzerinden dönüyor. Yine bilimsel bir araştırmaya göre, Almanya işçi göçmenler olmadan 2 ay emekli maaşlarını ödeyemeyecek durumda. Sizce niye artık size ihtiyaç kalmadı deyip geri göndermiyorlar?
Bence şanssızlığım tarihin gördüğü en ırkçı ülkede yaşamak. Ne yaparlarsa yapsınlar silinmiyor.
O kalburüstü hayatı, hep ikinci sınıf insan muamelesi görerek, aidiyet hissetmeden, ailemden ayrı, yapayalnız yaşamak istemiyorum. Çocuğumun kendi koruyacak yaşa gelmeden bu muameleye maruz kalmasını da asla istemem. Herkesin hayattan beklentisi, yaşam tarzı farklı. Ben kimseye doğrusu budur diyemem, kendimi mutlu edecek yol neyse onu seçerim. Demeye çalıştığım, göçmen olmak sanıldığı kadar rahat değil. Onun da kendine göre zorlukları var. Kalmak da zor gitmek de, hangi zorluğu seçeceğine karar vermek mesele.
Ben kanadadaym. Amerika sinirinda bi sehirde yasiyorum. Bekarsin mutlaka gel oku gez tecrube et yapamadib donersin. Arkadasm var bekar 11 yildir abd de bikac yila donus yapicakmis. Bende okurken unide Erasmus yaptim fransada. Sonra abdye gidecektim wat ile sonfa vazgcetm baska ulkeye dil kursuna gittim. Sonra bikac yil ing ve fr ogrermenlgi yaptim Sonra cocuk oldu 4 yildir calismiyorm. Ztn ulke degistik fln.Eğer aile olayı hep aklınızda kalacaksa dönmeniz daha hayırlı. Ama burda ekonomi cidden berbat. Markete giriyorsunuz azıcık bişey bile alsanız o kadar pahalı tutuyor ki. Hele çocukları olan ve asgari ücretli geçinen insanları ben burda tebrik etmek istiyorum. Hadi bu market olayını da geçtim, kendi ülkemizde tatile bile çıkamıyoruz. Yani ülkenin daha kendi vatandaşları zar zor tatile gidiyor, ülkeyi bile gezemiyoruz, 1 haftalık tatil için borca giriliyor( tabi karı koca yaşayan ve masrafı çok olmayanları saymıyorum, ama bir aileniz varsa cidden fiyatlar uçuk). Hele 4 kişilik bir aile ise cidden vah hallerine. Ben ve ailem 3 yıl tatil yapamadık, Allah razı olsun annemin kuzeni sayesinde geçen yıl 1 haftalık bir tatil imkanımız oldu, bunların aslında lüks olmaması gerekiyor fakat artık lüks haline geldi, oysa dayımlardan bildiğim üzere onlar istedikleri gibi geziyor parayı takmıyorlar( Almanyada yaşıyorlar) her hafta etini de alıyor, gezisini de yapıyor hayatını yaşıyor cidden. Ama diyorsunuz aile hayatı ekonomik özgürlükten daha önemli o zaman geri dönmelisiniz yalnız unutmayın ekonomik özgürlük sayesinde her şey yapılabiliyor..Bu arada Hanımlar ablalarım tecrübesi olan varsa bir fikir verebilir mi? Amerikaya okumaya gideceğim hayırlısı ile korona azalınca. Orda eğer iş bulamayıp tutunamazsam yurtdışı diploması burda ne kadar geçerli olabilir?. Diye de eklemiş bulunayim.
Bebde iste vatandazlgi bekliyorum. Bi 4 yıl daha beklemem gerekiyor. Vatandaz olup sonra belki turkiye belki avruoa olur diyorum ama esim hiv istemiyorEğer aile olayı hep aklınızda kalacaksa dönmeniz daha hayırlı. Ama burda ekonomi cidden berbat. Markete giriyorsunuz azıcık bişey bile alsanız o kadar pahalı tutuyor ki. Hele çocukları olan ve asgari ücretli geçinen insanları ben burda tebrik etmek istiyorum. Hadi bu market olayını da geçtim, kendi ülkemizde tatile bile çıkamıyoruz. Yani ülkenin daha kendi vatandaşları zar zor tatile gidiyor, ülkeyi bile gezemiyoruz, 1 haftalık tatil için borca giriliyor( tabi karı koca yaşayan ve masrafı çok olmayanları saymıyorum, ama bir aileniz varsa cidden fiyatlar uçuk). Hele 4 kişilik bir aile ise cidden vah hallerine. Ben ve ailem 3 yıl tatil yapamadık, Allah razı olsun annemin kuzeni sayesinde geçen yıl 1 haftalık bir tatil imkanımız oldu, bunların aslında lüks olmaması gerekiyor fakat artık lüks haline geldi, oysa dayımlardan bildiğim üzere onlar istedikleri gibi geziyor parayı takmıyorlar( Almanyada yaşıyorlar) her hafta etini de alıyor, gezisini de yapıyor hayatını yaşıyor cidden. Ama diyorsunuz aile hayatı ekonomik özgürlükten daha önemli o zaman geri dönmelisiniz yalnız unutmayın ekonomik özgürlük sayesinde her şey yapılabiliyor..Bu arada Hanımlar ablalarım tecrübesi olan varsa bir fikir verebilir mi? Amerikaya okumaya gideceğim hayırlısı ile korona azalınca. Orda eğer iş bulamayıp tutunamazsam yurtdışı diploması burda ne kadar geçerli olabilir?. Diye de eklemiş bulunayim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?