yaşlılarla nasıl baş ediyorsunuz?

Allah yardımcınız olsun çok zor , bu durumu biliyorum.Babaannem de böyleydi ve bizle 2 yıl yaşadı.Üstelik o alzaymırdı.Bakıcısı vardı evimizin üst katını onlara ayırmıştık , dubleks evdi.Ona rağmen zorlanıyorduk.Sizin söylediğiniz kadar değildi , iş yapmazdı falan ama başka türlü şeyler yapardı.Sürekli acıktığını söylerdi hatırlamadığı için alzaymırdan dolayı.Yemek yerdi on dakika sonra acıktığını söylerdi.Geceleri hiç uyumazdı.Evde dolaşırdı ve bişey olucak diye korkumuzdan biz de uyumazdık.Bazen annem bazen babam başını beklerdi.Babama hep annemi şikayet ederdi , beni evde tek bıraktı gezmeye gitti diye ki annem evden çıkmamış mesela.Çok zor , hatırlayınca bile üzülüyorum.Bir de insan hem yaşlıya hem de etrafındakilere üzülüyor.Hayatı sorguluyorsun falan.Allah yardımcınız olsun.

Ne kadar yaşlanırsa o kdar çocuklaşır. Tahammül sınırınızı aştığı için herşeyi göze batıyor olabilir. Bence güzel şeylere yönelin. Benim anneannemde çocuk gibidir, yaptığı birşeye yapmadım der kızacağımızı bilir çünkü.. onlarda evde kendilerine göre bir yer edinmişler. Sohbet/ şakalaşma gibi şeyler olursa aranızda ki iletişim belki yumuşar.

Bu soylediklerin oyle normal ve oyle basit ki.yaşlı deyip geciceksin.çünkü oyleler.soylersin anlamazlar.duyup görürsün inkar ederler.karıştırıp kurcalarlar.ama herseye tahammülümüz yok tabi bizimde.sabr sabır bir yere kadar.ama bagirirsanda kuserler.yanlışlarını kabul etmezler.uğraşma

Bende anneannemle yasiyorum ayni yaslarda vve benzer seyleri yasiyorum hatta benimki her gece 2de hafi ide idc kaldin gigiyin giy diye kaldiriyor ama bunlar beni rahatsiz etmiyor aksine guluyoruz yani yasli onlar bebek gibiler Siz cocukken hepsini yaptiniz onalar bakbakti buyuttu nasilki tiksinmedi sindi bbana garip gelior neden tiksineyim yada neden etrafi kirletti die takilayim
cani sagolsun bas kosemde dursun.

Ev onunmuş çıkın ayrı eve diyecektim de onun cevabını vermişsiniz. O zaman görmezden geleceksiniz maalesef. çok yapacak bir şey yok gibi gorunuyor.

Hiç kolay bir sey degil yaşlılarla yaşamak. 19 yaşına kadar buyukanneannemle yaşadım. Rahmetlinin cok degisik huyları vardi anlatmakla bitmez. Ama bir günü diğerine uymazdi. Bir gün kavgaliysak ertesi gün cok iyiydik. Kasıtlı degil di çoğu davranisi. Sonra evlenene kadar da anneannemle yaşadık. O da son birkaç yil da tuhaf huylar edindi. Ama yapacak bir şey yok bu saatten sonra huyları değişmeyeceğine gore çoğunu görmezden gelmek en iyisi.

Kısa bir hikaye anlatayım ben de. Annem 50 yasında kansere yakalandı. 53 yasında vefat ettı. Takıntılı kadındı bıraz. Temız oldugunu sanırdı ama cok yıkanmazdı bazen kokardı. 5-6 gunde bır yıkanmak onun ıcın normaldı. Sızın soyledıklerınız gıbı bazen kendıne ıs cıkarırdı bazen bır seyı elledık mı kızardı ya da yerını degıstırdık mı. Kanser olup vefat edince ona kızdığım zamanlar çok üzülüyorum. Çok iyi cok vefakat bir kadındı çünkü. O yuzden ne yaparsanız yapın kırmayın, hislerini incitmeyin.

Ananem 85 yaşında sizinki gibi pis diye tabir edebileceğimiz hiçbir huyu yok.
Lakin evdeki sobayı döver kaldırımtaşıyla :)
Çünkü sobası bozulunca onu götürmeden soba alıp getirdik istemiyomuş
Sinirlenince dediğini o anda yapmazsan üstünübaşını yırtar gençkende öyleymiş sonrada oturur diker
Her gittiğimde evde bişeyler eksik koltuk yatak dolap buzdolabı halı perde atar çöpe
Nasıl attığı hakkında bi fikrimiz yok oturduğu yerde herkesle kavgalı kimseye gel yardım et diyemez
Birde şimdi nankörlük huyu başladı maddi anlamda annem bakar ona 35 senedir ama ben aç oturdum der yalancılık başladı
Yılda 4kez boya yapar eskiden 2 kez yapardı doktora götürünce doktora bağırır pissin sen diye :)
Sakinleştirici verdi psikiyatr onu içirmeye başarırsak pamuk gibi oluyo ama içire ezsek tüm çocuk ve torunlarını aşağılar
45 yaşında oğluna kafan kırlamış karın seni bırakıp genç koca bulucak der
Bi kızına çok şişmişsin geberirsin böyle der
Öteki kızı saçını koyu renk yaptı diye sıpa gibi oldun der derde der
Konuyu değiştiriyoruz neyapıca o yaşta kadına takılmayın

Yapacak hicbirsey yok gibi.
Odanizi kilitleyin.
Yemeklerin bir kismini da saklayin dicem ama yemek de buzdolabinda durmasi lazim ...kendi kasigini falan daldirmasi malesef mide bulandirici.

Allah mukafatinizi verir
Boyle dusunun

Ahh ananem ahh rahmetli nur içinde yatsın alzaimer dı çok zor du annemlèr bakıyodu dedemle ona dedem inatçı keçi annanem hastalığı sayesinde hırçın inatçı bi keçi tabi bende evlenene kadar onlarlaydım kızardım ama ananem çıplak gezerdi hatta unutmam wcden çıkıp salçalık dometes bidonuna eline daldırıp mıncıkladı ve koca bidon domates çöp oldu hatta giydirmeye çalışırken burnuma bi vurdu şekli kaydı 3 ay mor gezdim neyse dedem aksi beğenmez herşeye burun kıvırır annaneem hiç doymaz sürekli yiyo hasta olcak kavgaları ayrı insan zor dayanıyo yedi geldi tartıştık ama çok pişmanım şuan nur içinde yatsınlar annem babam çok iyi baktılar kavga etseler de ihmal etmediler özür dilemeyi bildiler
Bazen sabretmek zor oluyo dua et sabır dile yada bi haftasonu biyere git gez dolaş kafanı dağıt pişman olacağın bişey yapma söyleme kaç yıllık ömrü var ki kalan diye düşün kendini onun yerine koy

Şunu da ekleyeyim annem yemek düzenini ayırdı yani saatini onlara ikisine bir ayrı tabamlarda verdi biz sonra ayrı yedik ama annemlerin yanyana ayrı evleri vardı aynı odada ayrı ayrı yenmeyebilir

sabır sabır sabır size Allahtan sabır diliyorum. yaşlıya bakmak çok zor , onları idare etmek geçinmek zor
inanın benzer sorunları hepimiz yaşıyoruz.kalp kımadan bir şekilde yaşamaya çalışıyoruz
Allah yardımcınız olsun
unutmayın bir gün bizde yaşlanacağız

Cok tanidik geldi yazdiklarin.
Babamgil 3 erkek, her sene bi oglunda kaliyor babaannem. Ocak ayindan itibaren bizde kalacak.
Alzheimer var, cabasi omru boyunca inatti.
Helede o kasikla daldirmasi felan, cok igrenirim.
Bizim dis fircalarimizi kullaniyordu bizden gizli. Bizim tuvalet ve banyo beraber, tuvalete giriyorum diye baska ne gibi bakim urunlerimizi aldi bilmiyoruz. Tum dis fircalarini cope bastik ogrendigimizde.
Ve asla kabul etmezler.
Bizde caresini bilmiyoruz canim, tek umidimiz " 1 sene disimizi sıkalım Allah rizasi icin' yonunde.
Simdi burda bi cogu kisi " cocuk gibi gorun, ammada gozunuze buyumus yasli savunmasiz kadin" diyecekler.
Ama cekmeyen bilmez.
Eger evlerinde klozet suyuyla elbiselerini yikayan birisi yoksa, corabina ( afedersiniz) .iskisini bulastirip hali kapli merdivenleri cikmadiysa kimse anlamaz.

Kv geldi aklima. Kadin 60 yaşinda. Turp gibi maşALLAH. En az 10-15 kere Kaşigi agzina sokup yemeye sokar. Tiksinirim. Salonda Peçete kopartir disini temizler, gozumun önunde yere atar. Neden yere atiyorsun dediyimde ben atmadim der. Gozumle gorduyumu hic bir sekilde kabul etmez. Aşiri yalancidir ve duydugumu da inkar eder hep. Her seye karisir, nefes aldirtmaz. Bi sey de dedin mi ben yaşliyim, yaslilar cocuktur, istediyimi yaparim diyor. Yasli filan da degil, yaş 60 ama 40 gibi duruyor, benden saglamdir.
Babaannem ise 85 yasinda bir kadin. Gozunun bir tanesi yok. Aşiri zayif, hasta. O haliyle bile yuk olmamak icin kendine cay koyar, yemeyini temiz yer, kimsenin isine karismaz, sakin sessiz kadin
Bence nenizin huyu öyle, degistiremezsiniz.

Biz baş edemiyoruz.Ananemin olmadık istekleri vs oluyor sizinkine benzer şeyler de oluyor.Aşırı inat dediğim dedik.Haksızsa dinlemez insanı susar

İdare etmeye çalışıp gönlü olsun vefat ettiğinde bu halini de ararız diyoruz.Allah gecinden versin diyoruz

Benim anneannem cok konusuyor.
Yani varada yokada konusuyor.
Anlatiyor anlatiyor hic is guc yapmican oturca dinlicen.
Hastanede yatti 1 hafta annem kaldi 2gun(sirayla kaldilar yani) annem uycam demis konusmamak icin gidip uyuyan diger hastalarin basina gidip konusuyormus.
onlarin rafkatcilariyla konusuyormus.
yine geldi diyorlarmis artik onlarda bezmisler.
basimin gozumin selameti icin he he diyip geciyorum.
Ama bir arada yasamiyoruz yakinda degiliz.
Sen zittini soyleyincede inatlasiyor.
o ne derse haklisin diceksin..

Benim anneannemde öyle. Gelmiş geçmiş herşeyi anlatır da anlatır. Ben dinlerim. Çünkü eskileri dinlemek hoşuma gider. Fakat annem teyzem dayım yengemler bıkmışlar. Çünkü onların da yaşı ilerledi. Genç değiller. Çok zor gerçekten.

Babannem gelince ise banyo wc evde iptal. Çünkü büyük küçük tualetini yapar. Eve kokudan girilmez. Çamaşır suyu da karışınca ev zehir. Bez mümkün değil bağlamaz. Allah annemin yardımcısı olsun. Bir hafta on gün bana gelir. Gelsede yemek yemez. Beğenmez.

Anneannem ve babannem geçinemez.

Yaşlılık işte. Gerçekten ben yeni nesli gördükçe, bir de yaşlılığı gördükçe korkmaya başladım. Çünkü babannem hep " Hiç böyle olacağım aklıma gelmezdi ".der.

İnsan olmak zor da bizde sanırım en zor dönemine kaldık. Merhametin az olduğu dönem. Allah merhametsiz olmaktan ve merhametsizlerle karşılaşmaktan muhafaza etsin.

Amin yaslilar tamam anliyoruz yani sahsim adina evet haklisin diyorum.
Ama akli melekeleri gayet yerinde.
Bazen insanlari uzecek seyler soyluyor.
misal 1 oglum var 12 yasinda.
2. istedik Allah nasip etmedi bebegim karnimdayken öldu.
Anneannem bana dediki ogluna iyi bak zaten baskada cocugun olmuyor dedi.
yani uzuldum.
Veren Allah alan Allah.
Söylence laf mı.
Aklida gayet yerinde.

Evet bizimki ile aynılarmış. Gerçekten zor. Ama yapacak bir çözüm yok sanki sabırdan başka.

Rabbim mükafatlandırsın inşaAllah sizi evladınızdan inşaAllah. Biriniz çok olsun. Size hayrı hep olsun. Hiç sizi üzmesin evladınız.Takmamak üzülmemek mümkün değil. Çok zor çookk.

Hijyen konusunda birşey diyemem. Yerden göğe kadar haklısınız. Evde kalan tum yemekleri dökün. İsraf ama yapacak birşey yok. Hobi edindiğim. Babam netflix, kayınpeder müzik bağimlisi. Ben bunlarla avutuyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…