yazıya genelde katıldım ama şuraya biraz bir şeyler yazasım geldi.
1. en güzel giysi takvadır denilmiş zaten yüzyıllar önce, ötesi yok.
2. öte tarafta "sen güzel giyiniyodun sen daha üstünsün" diyeceklerini sanmıyorum :) dini üstünlüğün tek bir ölçüsü vardır takva, o da bizim gözümüzle görünen bir şey değil. siz açık olduğunuz için onlar da sizi tesettüre özendirdiği için bir sempati duyuyorsunuz anladığım kadarıyla. ama kalkıp da "bunlar hepsinden müslüman" demek, bilmiyorum :) karşımdakini tesettüre özendireceğim diye "şık" olma detayına girersem bu işler biraz sapıyor çünkü. tesettürün belli kuralları vardır. şimdi ben bol pardesülü büyük başörtülü kızların yanında diğer saydıklarınızın esamesini okumam şahsen. -kendim de öyle olmamama rağmen-
Biraz yanlış anlaşılmışım, düzelteyim. konuyu uzattığımızı düşünen arkadaşlardan özür, ama yanlış anlaşılmak da istemiyorum ve kendimi açıklamak hakkımdır.
ben aslında o sevdiğim gruba "bunlar hepsinden müslüman" demedim, haşa. imanın ve paranın kimde olduğu belli olmaz.
ben sadece benim gönlüme daha hoş geliyorlar dedim. aslında yaptığım şey tam olarak, sizin en üstün gördüğünüz grubun bir yönden -erkeklere en az çekici gelmek- yönünden en üstün olduğunu, ama başka yönden -şık görünmek ve İslam'ı temsil etmek- benim en sevdiğim grubun üstün olabileceğini belirtmekti, yani birine tam üstünlüğü vermek yerine durumu eşitlemek.
şimdi yine yanlış anlaşılmayım, kesinlikle büyük başörtülü pardesülü ablalar güzel görünmüyor, şık durmuyor demiyorum. sadece, açık kesimin arasında yaşayan biri olarak onların neyi daha iyi gördüklerini biliyorum, onların gözünden söylüyorum.
ayrıca, eklemek istediğim bir şey var nacizane. malesef müslümanlar olarak, hikmetleri amaç haline getirdik. mesela, tesettürden bahsederken sanki tesettüre girmenin amacı, erkeklere çekici görünmemekmiş gibi anlatılıyor. hayır, tesettüre girmenin amacı, Allah'ın emrini uygulamaktır. nokta, bu kadar. erkeklerle araya mesafe koyması, insanın utanç duygusunu pekiştirmesi, zinaya karşı kalkan olması hep hikmetleridir. Allah ne büyük ve yüce ki, bize emrettiği şeyleri içimize sindirmemize yardımcı olacak, yaparken "bak şuna da yarıyor" diyeceğimiz şeyler emretmiş. ama, örtünmenin ya da başka bir şeyin hiçbir yararı olmayacak olsaydı bile biz onu yine yapacaktık değil mi?
unutmayalım ki arkadaşlar, takvanın ne olduğuna biraz da o emrin hikmetlerinden hangisini önemsiyorsak öyle karar veriyoruz müslümanlar olarak. yani mesela bir toplumda, erkekler çok zayıf nefslilerse, çok kapalı bir toplumsa, o toplumda en takvalı davranış erkeklere en az çekici görünmek oluyor, çünkü o toplumun en çok ihtiyaç duyduğu hikmet o.
ama her zaman her toplumda aynı hikmet en çok ihtiyaç duyulan değildir. nitekim ben bizim toplumumuzun bugünkü şartlarında, örtünme emrinin en faydalı hikmetinin, erkeklerden sakınmak olmayabileceğini düşünüyorum. artık, açıklık öyle bir hallere geldi ki, artık kısa kollu giyseniz dahi erkekler sizi çekici bulmayabilir, başınızı örtmeseniz bile. (bu kesinlikle tesettür emrine karşı çıkmak değil, zaten önceden dediğim gibi örtünmemizin amacı hikmet değil,emir olmasıdır, hikmet ortadan kalksa bile emir kalkmaz..)
bu durumda da, en takvalı davranışın erkeklere en az çekici görünmek olmayabileceğini, yeri geldiği zaman, o toplumda en ihtiyaç duyulan hikmet, güzel giyinilmesi sonucunda yapılan iyi temsil ise, bu ne kadar yapılırsa o kadar takvalı olunabileceğini söylemek istiyorum. tabii emrin sınırlarının içinde kalmak şartıyla.
ya aslında bu konu o kadar geniş ki, yüz güzel değilse çok makyaj caiz yani ,
takılar ucuz alınmışsa ama güzelse peki
yav, öyle demek istemedim, söylediklerimden o anlam çıkmaz ki yaf. burada mümkün olan her kombinasyonu yazıp neyin ne olacağını söyleyemem ki, öyle yazdım işte.
Minenes arkadaşımızın tasvir ettiği şalı çarpaz yapıp arkadan bağlamayan, kocaman gözlükler takan tesettürlü hanımlardan biriyim bende, kendimce tesettüre uygun ve şık giyiniyorum
Kimsenin birbirini eleştirmeye hakkı yok, evet, fakat müslüman hanımlar olarak birbirimizi uyarmakta fayda görüyorum :)
arkadaşım umarım yanlış anlamamışsındır, ben sizin giyiminizdeki kızların çok güzel olduğunu ve emre uygun olduğunuzu düşünüyorum.her böyle giyinen kızın da açıklarla yarışan, havalı kızlar olduğunu kesinlikle iddia etmiyorum, sadece öylelerini de görüyorum ve bence örtünenler olarak açık bayanlarla güzellik yarışına giremeyiz, onu söylemek istiyorum. zaten öyle bir şey yapmıyorsanız alınmanıza hiç gerek yok.
amacım kimseyi eleştirmek değil, sadece mevcut giyim tarzlarını konuşup hem tesettüre uyup hem de hoşumuza giden şeyleri nasıl giyinebiliriz, bunun üzerine tartışmak istedim. bir de önceki postumda, tesettürden taviz vererek açık ve dar giyinen kızlarla, biraz renkli ve modaya çok uygun giyinen ama tesettürden taviz vermeyen kızların aynı kefeye konulabildiğini gördüm, o ayrımın yapılmasına uğraştım...