Yurt çıksa bile zorlanır evet, Mune hanım. Hayat şartları çok zorlaştı artık dediğiniz gibi. Bir de bazı bölümlerin kitapları vs. çok pahalı oluyor. Benimki mesela bayağı pahalıydı, bir sözlük aldık mesela, o zamanın parasıyla 250 tl falandı. Devamlı kitap alırdık, proje çıkardı vs. Yani okul burslu deyip geçmemek lazım. Durumları yoksa, hem barınma hem okul masrafı hem de diğer giderleri nasıl karşılayacaklar?
E bir de çocuğun emaneti olmaz der annem hep. Kardeşimi bir gün yengeme emanet etmişti annem. Ki yengem çocukları çok severdi yani istememezlik gibi bir durum da yoktu, o gün nasıl olduysa düşmüş kolunu kırmış. Kadının suçu ne şimdi? Bizimki kudurmuş. Şimdi buradaki kız için de aynısı geçerli. Bir şey olsa, x bakamadı da ondan oldu diyecekler. Kazık kadar kızın neyine bakacağım da da denmez. İhale ona kalır işte.
Belli ki kızda da var bir İstanbul hevesi. Gelip de müze gezecek hali yok yani. Bunca imkansızlığa rağmen diretmesi sadece ilim irfan aşkından olmasa gerek. Ortam görmek istiyor, eğlenmek istiyor, normaldir. Ama ortaya çıkabilecek üzücü durumların sorumluluğunu annesi babası hariç kimse üstlenmek zorunda değil. Aklınız varsa üstlenmezsiniz zaten.
29 yaşındayım, 19 yaşındaki halimi hatırlıyorum. Ben olsam o halimin sorumluluğunu almazdım. Hepiniz düşünün o yaşları, yediğimiz saçma sapan haltları. Ancak annesiysem arkasında dururum yani. Başka türlü hiçbir ergenin sorumluluğunu almam. Patlamaya hazır bir bomba çünkü. Benim elimde patlamasın da nerede patlarsa patlasın.