- Konu Sahibi streshanim
Bir de Mune hanımcığım, o yaşlarda sanıyor musunuz ki sizin takip etmenizi, müdahale etmenizi kabul etsinler. Etmezler yani, şahsen ben etmezdim o yaşta. Canımın istediğini yapmak istiyordum, en küçük uyarı bile deli ediyordu, zıddına gidiyordum. Ki çok da uç şeyler yaşamadım, kendi çapımda ergendim.Bugün en kötü üniversite ve bölüm de olsa, en iyi üniversite ve kabul gören bir bölümde olsa okumak işi maalesef para işine döndü, bu yadsınamaz bir gerçek.
Tvden takip ediyorum, öğrenci şehri diye bilinen şehirlerde dahi kiralar acayip artmış, yurt deseniz sorun haline gelmiş, bir de ne olursa olsun işin bir de şu boyutu var, yurtta 4-5 kişiyle aynı odada kalma ihtimaliniz yüksek, yurt yemeklerini de sevmeyebiliyorsunuz, yeğenlerim şehirdışında okudu onlardan az çok biliyorum işte, ne oluyor eve çıkmak istiyorsunuz ya da halihazırda o şehirde bir akrabanız varsa onda kalmak daha işinize geliyor, kuzene bu akşam şunu yapsana yiyelim diyebilirsiniz ama yurt yemekhanesine menü sunma imkanınız olmaz.
Ne oluyor zamanla arada kalmalar sürekliye dönebiliyor, ben şahsen ergenlik çağındaki birinin sorumluluğunu alamam, saldım çayıra diyemem peşine düşme ihtiyacı duyarım, peşine düşsen annesi sana ne dese bir dert, kendi haline bıraksan başına bir şey gelse bin dert.
Söylemesi kolay ama yapması zor şeyler bunlar, hal böyleyken çocuklar okumasın mı? Okusun ama madem anne var sadece, ben olsam kızım İstanbul'da okumak istiyorsa toplar pılımı pırtımı İstanbul'a gelirim, bak o zaman akrabalara derim işte ben oraya geleceğim bana iş bakalım, kalacak bir göz odada da olsa yer bakalım bana bir yardımcı olun diye, bir iş ayarlarım, ana-kız çalışırım, hem kızım bir yandan okur hem ben başında olurum, ben şahsen ergenlikteki kız veya erkek çocuğunun sorumluluğunu ne kimseye yüklerim ne de bana yüklemelerini isterim.
Şimdi canım bugün geç geldin, acaba nereye gittin, bir haber mi verseydin desen sana hı hı çeker. İçinden sana ne be, annem sanıyor kendini der. Kız zaten annesinin yanında belli bir kontrol içinde yaşıyor. İstanbul'a gelince rahatlamak isteyecek haliyle. E burada da bir kontrol eden olursa tamam deyip oturacak mı? Hiç sanmıyorum. Bu sefer saman altından su yürütme çalışmaları başlar. Hiç müdahale etmesen o da sıkıntı şimdi. Bu sefer sana bayılır ama, x ablam arkadaşım gibi demeye başlar kesin. Ama her iki durumda da başına bir iş gelse, bununla yüzleşecek olan siz olursunuz.
Peki benim olmayan bir çocuğun ergenlik problemleri ile uğraşmak ister miyim? Hayır. İyilik olsun diye bile yapmam bunu. Çok büyük bir sorumluluk bu. Çocuk yapmak gibi bir şey ya. Öyle ne olsun canım gelir kalır bir süre demekle olmaz.
Herkes doğurduğu çocuğun peşine düşsün arkadaş. İşte boşuna bdvde insanlar bakamayacaksınız yapmayın demiyor.
Bakmaktan kasıt ağzına iki lokma tıkmak demek değil. Okulunu bitirip eli ekmek tutana değin sponsor oluyorsun anne baba olunca işte. Kimse de kusura bakmasın, her anne baba bunu yapmaya MECBUR. Okumak en doğal hakkı çocuğun. Tamam marka kıyafetler alamayabilirsin, son model telefonlar, pcler vs. de alamayabilirsin. Ama okutmak zorundasın.
Liseyi bitirmiş bir çocuk nerede kalacağım diye düşünmemeli. Bir öğrencinin işi ders çalışmaktır. Sen dersini çalış, istediğin bölümü kazan, gerisi bizde çocuğum diyebilmek gerek Mune hanımcığım.