- 2 Ocak 2015
- 3.482
- En iyi cevaplar
- 1
- 4.796
- 133
- Konu Sahibi Tasbebek09
-
Sanki 1-2 kişi çalışanı olan yermiş gibi koca şirketlere neden hak veriyorsunuz?şirketlere de hak vermiyor değilim. ben yabancı büyük bir firmada çalışıyorum bizde asla öyle sorular söz konusu olmaz, ama dikkat ediyorum her giren hamile kalıyo koşa koşa. özel sağlık sigortası ve hamile çalışanlara tanığı haklar konusunda çok gönlü bol bir şirket zaten
işveren çalışanının sırtından geçinen tıynette insansa orada tek sorun kadının gebe kalması olmuyorben de hiç anlamadım
gelişmiş ülke olmayan göt kadar bir avrupa ülkesine gitti arkadaşım
devlet x ay kadar çalıştıktan sonra ücretli ve ücretsiz izin hakkı tanıyormuş doğumda diye o hakkını tamamladı 1-2 ay sonra da hamile kaldı...
çalıştığı yer de kurumsal falan değil 10 15 kişinin çalıştığı özel bir şirket.
Hani Londra da apple da çalışmıyor, zibil eleman olsun eksikliği hissedilmesin.
Bizim patronlar çok uyanık
aman bir eleman almasınlar idareten, aman canları sıkılmasın, sonra yatırımlık 10 arsa yerine 9 arsa falan alırlar bütçeleri sarsılır... Arada düşünsene 2 3 saat izin alırlar abovvv
ben doğumdan sonra arada işe 2 saat falan geç geldiğim günler oldu, şirket iflasını açıklayacaktı, projeler yarım kalacaktı, beyannameler verilemeyecekti, ihracatlar durdu da son anda toparladık çünkü...
biz avrupa değiliz. işsizimiz çok. nüfusumuz yüksek. doğumu teşvik etmek gibi bir derdimiz de yok. milyon milyon boş beleş mültecimiz de var. iş piyasamız doğum teşvik etmeye ihtiyaç duymuyor. neden duysun? biri bana anlatsın...patronunuzun sizin bebeğinizi düşünmek gibi bir derdi neden olsun?
bunu işveren olarak patron düşünmek durumunda filan değil. lütfen gerçekçi olalım (insandır, düşünür o ayrı, benim uzun süre çalıştığım patronlarımın hepsi düşüncelidir mesela, bırakın bebeği, yetişmiş çocukları bile hep düşündüler, hepsini de severim, ama kimse mecbur değil...)
Adamlar işçi değil köle arıyorlar çünkü ve burada bir kısım da haklı cart curt diye savunuyor. Bunun normal görülmesi bile ataerkillikten işte. Daha çok yolumuz var bizim gerçekten. Özek sektörde verdikleri bir 6 ay izin, onda da herkes böyle dünyayı kurtarıyormuş gibi konuşursa işimiz var cidden.ben de hiç anlamadım
gelişmiş ülke olmayan göt kadar bir avrupa ülkesine gitti arkadaşım
devlet x ay kadar çalıştıktan sonra ücretli ve ücretsiz izin hakkı tanıyormuş doğumda diye o hakkını tamamladı 1-2 ay sonra da hamile kaldı...
çalıştığı yer de kurumsal falan değil 10 15 kişinin çalıştığı özel bir şirket.
Hani Londra da apple da çalışmıyor, zibil eleman olsun eksikliği hissedilmesin.
Bizim patronlar çok uyanık
aman bir eleman almasınlar idareten, aman canları sıkılmasın, sonra yatırımlık 10 arsa yerine 9 arsa falan alırlar bütçeleri sarsılır... Arada düşünsene 2 3 saat izin alırlar abovvv
ben doğumdan sonra arada işe 2 saat falan geç geldiğim günler oldu, şirket iflasını açıklayacaktı, projeler yarım kalacaktı, beyannameler verilemeyecekti, ihracatlar durdu da son anda toparladık çünkü...
yasa bebeğin her ateşlendiğinde sen izin al, aman sakın zinhar kocan almasın demiyor ama, değil mi?nasıl zorunda değil yahu?
kanunla belirlenmiş bir "yasa", bir hak nasıl zorunlu olmaz?
Nasıl mecbur değiller?
Siz yasal haklarınızın farkındasınız değil mi?
Bu konuda çok tecrübem olduğu için yazıyorum ve hep yazacağım da.
2 hamile idare etmiş, kendi hamileliğimde de idare edilmiş biri olarak söyleyebilirim ki idare edilemeyecek bir durum asla değil. Atla deve değil yani. Her ay 1 kere kontrolü olsun varsın tüm gün gelmesin inanın dünya durmuyor.
4 ay da bir şekilde idare ediliyor, süt izinleri de.
neyi savunduğunuzu da gerçekten anlamadım tam savunduğunuz şey çocuk doğuracak olan çalışmasın mı? yoksa haklarını mı istemesinler?
O yönden de haklı olabilir ama sadece bunun içinde kadın uremesin mi ya yada ya çocuk yapıcak ya da kariyer mi yapıcak bu sefer yine kadına haksızlık oluyor iş veren bir şekilde kendini kurtarır ama çalışmak bir kadına cok iyi gelen bir durum neden mahrum kalsın ki yine ne yazık ki eşitsizlik oluyor. Nerden baksak elle tutulur yanı yok her iki taraf içinde zorerkekler aksine evli olunca aile babası olur, zıp zıp zıplamaz, gece hayatı olmaz, sorumluluk sahibi olur diye daha fazla tercih ediliyor evliyse...
ancak işveren şu konuda haksız değil ki:
hamile olunca neredeyse her ay 1 gün muayenede kadınlar, bir sorun varsa o 1 gün oluyor 2-3.
fiziksel işlerde kapasitesi düşüyor
doğum zamanı en az 4 ay yok ki bu 1 sene de olabilir. ama devletimiz ücretli iznin parasını vermek hariç kadın çalışanın bu zamanlarını telafi edecek hiç bir program sunmuyor işverene...işveren de hayır kurumu değil ki.
dahası bebek küçükken hasta olsa kadın izin alır, bakıcı gelemese kadın izin alır, ateşi olsa kadın uykusuz kalır. bebek yükü ilk günden itibaren hep kadında yani. hangi erkek çalışan bebeğim gece uyumadı diye işe uykusuz geliyor? hangi erkek evlenip işten çıkıyor? hangi erkek bakıcı bulamadım diye işten çıkıyor?
bizim toplumumuzda erkekler çocuk bakmadığı kadınlar da süper kahraman gibi herşeye yetişmeye çalıştığı sürece bu kısır döngünün kırılması çok zor.
bazı kadınlar hamileliği çok zor geçiriyor. ya da premsesliği tutuyor hamilelikte herkes onu pohpohlasın bekliyor.
tüm bu riskleri işveren alamaz zaten ülkede iş yapmak bu kadar zorken...
işveren hele hele minik şirketse bu riskler için marjı yok.
büyük çok uluslu şirket olması lazım...ya da işverenin çok büyük kadın hassasiyeti olması anca o zaman
zaten olması gereken bu.Yazılanlara çok üzüldüm,
4 senedir aynı iş yerinde yönetici yardımcısı proje sorumlusu olarak çalışıyorum ve işe girdim 2 ay sonra nişanlandım, nişan tarihinden 1 sene sonra evlendim, ve evlendikten 8 ay sonra hamile kaldım ve zam zamanı öğrendim paylaştım patronumla tebrik etti ve genel giderlerim artacağı için çok iyi bir zam yapmıştı sağ olsun . şuan oğlum 8 aylık ve işe devam hiç sıkıntı yaşamadım yaşanılanlara çok üzüldüm
çok haklısınız önemli olan karşılıklı olarak birbirini anlamaktan geçiyor ben hamile olduğumu öğrendiğim gün söyledim millet 3 ay bekliyo söylemek için nedendir onu da bilmem hamile olduğumu söylerken işe devam edeceğimi çocuğuma kayınvalidemin bakacağını herşeyi sanki patronum değilde bir arkadaşımmış gibi paylaşmıştım ve dediğim gibi oldu işe devam ettim doğum iznimden sonra karşılıklı güven çok ama çok önemlizaten olması gereken bu.
sizin gibi örnekler çoğaldıkça sizinle aynı plazada, ofiste, fabrikada çalışanlar "kadın evlense de doğursa da işine aynen devam ediyor" algısı geliştiriyor. umarım/dilerim sizin gibi örnekler çoğalır.
o zaman sizin işveren ya da sizi görmüş olan çalışanlarda bir önyargı gelişmez "kadınla çalışılmaz" gibisinden...
bakın bu algı 100% haklıdır da demiyorum ama kadınların zaten çalışma hayatında kendini kabul ettirme sorunu var bu ülkede. erkek yapsa kusur olmayacak şeyler kadın yapınca göze batıyor, çünkü zaten bahane aranıyor. üstüne kadınların epey bir kısmı da hamilelik-bebek sürecini biraz suistimal ediyor. neticede ortaya çıkan sonuçtan tüm kadınlar etkileniyor. Bir suçu olmayanlar, suistimal etmeyecek olanlar da buna dahil...çünkü nasıl bileceksin kim ne yapacak? ya da neden uğraşsın?
üstelik ben sizin tersinize dünya kadar örnek gördüm.
bizzat kendi kardeşim var 3 senedir çocuğu var, neredeyse çalışmıyor gibi bir şey :) hadi o devlet memuru, bir de taşrada, taşrada devlette zaten neredeyse çalışan yok, herkes elinin ucuyla iş yapıyor, 3 aylık işi 1 senede bitirmiyorlar, normali o. ama özelde olsa o patron onu nasıl idare edecekti? ben böyle tonla devlet memuru gördüm mesela süt izni 1 yaşına kadar normalde ama neredeyse 2 sene kadınlar 9dan önce gelmez 3 ten sonra dairede bulunmaz. kreşe bile başlayınca çocuklar fiks 3-4 ay hasta, anne nerede? yok. çocuğun başında. bunları erkekler görmüyor mu sanıyorsunuz? tüm bunları görüyorlar ve özelde kadınla çalışmak istemiyorlar. ama karısı devlet memuru olsun bol bol izin yapsın:) ideal eş/gelin adayı....
özelde olup ücretsiz izni bittikten sonra işten çıkarılan da gördüm. işten çıkarılmıştı çünkü bebekle çalışamıyordu gerçekten. ne oldu tazminat alırım diye gitti işe iade davası açtı. patronu "ha öyle mi bebekle çalışacaksın yani, iyi peki gel çalış" dedi...ne oldu.. tabi ki gidip çalışamadı.... şimdi o patron bir daha genç kadın işe alır mı? adam aylarca dava mava uğraştı bununla. farklı farklı ama bebekli kadının 100% çalışamamasından veya bebek ya da aile büyüğü vs. bakım işlerinin hep kadına kalmasından kaynaklı sorun yaşanan pek çok olay gördüm ben. 20 senedir iş hayatındayım. çok erken çalışmaya başladım...
işverenlerin art niyetli ve kasıtlı olanı yoktur demiyorum, illa ki vardır ve fakat genel anlamda kadınlar başka kadınların yaşattığı kötü tecrübelerin bedelini ödüyorlar. işverene devlet zaten bir çözüm sunmuyor bir de kadınlar suistimal edince, işveren diyor "sizinle mi uğraşcam".
İki aylık olanlar çocuk yapmıyor mu?
Haklısın anne olmuş ama çocuğunu egitememis çok kişi var. Evet bez mama servet olmuş ama bez mama servet diye çocuk yapmayacak miyiz? Ayrıca kimin niye çocuk yaptığı sizi niye bu kadar ilgilendiriyor
EHadi bezi boşver de mama ( gıda) alamaz hale gelirsek çocuk ne olur acaba diye düşününce de çocuk yapmak mantıklı geliyor mu? Ya da çocuk yapmamayı tercih etmek için ne olması gerekiyor? Eğitim sağlık güvenlik spor sanat bilim gelecek...vs. falan çoktan vazgeçtik tabii de açlık veya gıda eksikliği ihtimali bile bir kadının doğurmasina engel olmuyorsa ne engel olur? gidasiz eğitimsiz mutsuz geleceksiz sağlıksız...vs olacağını bile bile ve baştan kabul ederek çocuk doğuranlar gerçek anne sayılır mi? Ben bunu gercekten merak ediyorum
Siz mama fiyatları servet değerinde oldu diye çocuk da mı yapmayalim diyince merak ettim sadece zira bu ülkede doğan her aç ve eğitimsiz çocuk hepimizi ilgilendiriyor maalesef çünkü malum geleceğimizi çocuklar inşa ediyor. Siz öylesiniz diye demiyorum ama aman nolacak Allah rızkını verir, kuru ekmekle büyür bana da eğlence olur diye bilinçsizce dogurulan her hayat hepimizin hayatından çalıyor aslında. En başta da doğana yazık oluyor....Herkesin kendi düşüncesi kendi tercihi. Ben kimseye gelecek kaygısı yaşadığım veya yaşamadığım için cocuk yap veya yapma diyemem.
E
[IMG alt="Shusui"]https://www.kadinlarkulubu.com/data/avatars/s/230/230416.jpg?1472645023[/IMG] Shusui eşimin arkadaşı İzzet çapa'nın yeni açtığı eğlence mekanında garson. Açılışı Kenan Doğulu'yla yaptılar. 1000 kişi gelmiş. 250 bin TL bahşiş toplanmış. Arkadaşı o gün tek gecede 8.5 bin TL kazanmış.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?