- 12 Ağustos 2014
- 1.214
- 1.110
- 133
- 37
- Konu Sahibi adelebeyin
Bu arada bir kaç ekleme daha; yeni mezunların maaşları girdikleri firmalara göre değişiyor. Yabancı bir firmada 0 deneyimle işe başlıyorsanız 1.500 TL - çok çok iyi bir üniversiteden (hatta yabancı üniversite) mezun ve gelecek vaad eden bir bölümde yönetici adayı olarak yetiştirilmek üzere işe alınıyorsanız 2.500-3.000 TL civarında işe başlayabilirsiniz. Ama örneğin reklam ajansında çalışacaksanız 5 senelik deneyimli müşteri temsilcisi olsanız dahi ortalamada 2.500-3.000 TL alırsınız.
Açıkçası çevremdeki yeni mezunlardan çok ilginç maaşlar duyuyorum ve bir çoğuna da inanmıyorum. Yeni mezun sıradan bir pozisyondaki sıradan bir elemana 2.500 TL verebilen bir firma 10 yıllık bir çalışanına ne kadar veriyor olabilir ki? İnsanımız abartmayı seviyor malum. Mühendislerle ilgili ise hiçbir bilgim yok.
Bir arkadaşım da asgari ücretle işe başlamıştı; aradan geçen 10 yılda maaşını 10 katına çıkartı. Sonuçta nasıl başladığınız değil, yarışa nerede/nasıl devam ettiğiniz önemli.
Ek para kazanmakla ilgili... Bu konuda çok bir deneyimim açıkçası. Belki el işi yapmak vs. para getiriyordur (öğrenciyken ve sonrasında işsiz kaldığım dönemde özel ders vermiştim)
Geçen sene mezun oldum ve 2.000 ile işe başladım.Abartmakla maalesef alakası yok.Aslında doktorluk mühendislik avuklık ve o tarz işler dışında bence üniversite mezunu olmaya da gerek olmadığını düşünüyorum.Çünkü bu tarz meslekler harici bölümünüzle alakalı çok fazla şeyler yapmıyorsunuz.Hadı kendi adıma konusuyim.Yapmıyorum.Fakat aktif ingilizce çok önemli.Yani anliyorum ama konuşamıyorum değil.Anlamak ve konuşmak gerek.