Yeni mezun maaşları ne kadar olur ?

Bu arada bir kaç ekleme daha; yeni mezunların maaşları girdikleri firmalara göre değişiyor. Yabancı bir firmada 0 deneyimle işe başlıyorsanız 1.500 TL - çok çok iyi bir üniversiteden (hatta yabancı üniversite) mezun ve gelecek vaad eden bir bölümde yönetici adayı olarak yetiştirilmek üzere işe alınıyorsanız 2.500-3.000 TL civarında işe başlayabilirsiniz. Ama örneğin reklam ajansında çalışacaksanız 5 senelik deneyimli müşteri temsilcisi olsanız dahi ortalamada 2.500-3.000 TL alırsınız.

Açıkçası çevremdeki yeni mezunlardan çok ilginç maaşlar duyuyorum ve bir çoğuna da inanmıyorum. Yeni mezun sıradan bir pozisyondaki sıradan bir elemana 2.500 TL verebilen bir firma 10 yıllık bir çalışanına ne kadar veriyor olabilir ki? İnsanımız abartmayı seviyor malum. Mühendislerle ilgili ise hiçbir bilgim yok.

Bir arkadaşım da asgari ücretle işe başlamıştı; aradan geçen 10 yılda maaşını 10 katına çıkartı. Sonuçta nasıl başladığınız değil, yarışa nerede/nasıl devam ettiğiniz önemli.

Ek para kazanmakla ilgili... Bu konuda çok bir deneyimim açıkçası. Belki el işi yapmak vs. para getiriyordur (öğrenciyken ve sonrasında işsiz kaldığım dönemde özel ders vermiştim)

Geçen sene mezun oldum ve 2.000 ile işe başladım.Abartmakla maalesef alakası yok.Aslında doktorluk mühendislik avuklık ve o tarz işler dışında bence üniversite mezunu olmaya da gerek olmadığını düşünüyorum.Çünkü bu tarz meslekler harici bölümünüzle alakalı çok fazla şeyler yapmıyorsunuz.Hadı kendi adıma konusuyim.Yapmıyorum.Fakat aktif ingilizce çok önemli.Yani anliyorum ama konuşamıyorum değil.Anlamak ve konuşmak gerek.

Geçen sene mezun oldum ve 2.000 ile işe başladım.Abartmakla maalesef alakası yok.Aslında doktorluk mühendislik avuklık ve o tarz işler dışında bence üniversite mezunu olmaya da gerek olmadığını düşünüyorum.Çünkü bu tarz meslekler harici bölümünüzle alakalı çok fazla şeyler yapmıyorsunuz.Hadı kendi adıma konusuyim.Yapmıyorum.Fakat aktif ingilizce çok önemli.Yani anliyorum ama konuşamıyorum değil.Anlamak ve konuşmak gerek.
siz ne mezunusunuz acaba

İdari Hakim ve Savcılık Sınavı'na hazırlanmanı tavsiye ederim. Çok alım yapacaklar bu sene diye duydum.
Maaşlar hakkında bilgim yok ne yazık ki.

Arkadaşlar merhaba..
İktisat mezunuyum.Ben mezun olalı 7 ayı geçti bir türlü iş bulamadım istediğim gibi.. Acayip bunaldım evde hergün sinir küpüyüm.
Tam aradığım gibi bir iş buldum derken maaş olarak verecekleri asgari ücret (950 tl) + agi olduğunu söylediler.
Daha kabul ettikleride belli değil hala cevap bekliyorum firmadan ama ailem o kadar sene okudun asgari ücrete mi çalışacaksın diyor. Haklılarda ama çoğu yer böyle diye düşünüyorum. Firmanın olanakları çıkış saatleri sosyal olanakları olsun iyi olduğu için düşünüyorum zaten yoksa bende istemem asgari ücretle çalışmayı ama napalım yeni mezunken işe girmek çok zormuş hemde çok zor..
Çok bunaldım yardımcı olun bana siz olsanız napardınız? Firmalar hep az ücret mi veriyor yeni mezunlara yoksa bana öyleleri mi denk geldi?
Ayrıca sormak istediğim bir diğer konuda. Ben bir yandan da birikim yapmak istiyorum. Bu maaş bana yetmez. Ek iş ne yapabilirim (evde) ? Şimdiden teşekkürler..

Yeni mezunlar genelde bu şartlarda çalışır. Eğer iyi bir yerden mezun değilsen ve bir sürü artın yoksa.

Devlete girme gibi bir düşüncen varsa bence şimdi denemelisin. İleriki zamanlarda gittikçe zorlaşacak bu.

Bizim burada da işletme mezunu var, içerideki birkaç yıllık işçi ondan çok alıyor. Maalesef durum bu.

Ben Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okudum.Okurken yabancı öğrencilerin Erasmus koordinatörlüğünü yaptım.Yurtdışı tecrübem var.Ayrıca daha önceden de Bilkent Ticaret Yönetimi okudum.Fakat şu an S...... firmasında Marmaray ve Hızlı Tren'in hakediş departmanında çalışıyorum.İşi torpille bulmadım ayrıca o firmalarda tanıdığımda yok.Gayet internet sitesinden buldum.İşimi severek yapıyorum.Birşeyler öğrenmek için kendimi yırtıyorum.Yeri geldi 9 da çıktım yeri geldi bütün haftasonu çalıştım asla ama asla şikayet etmedim.Evim ile işim arası 1 buçuk saat sürüyor.Yeri geldi işten çıkıp hiç evde oturmadan uyumaya gittim. Hiç işim olmadığında ise mühendisler çalışırken onların yanına gidip yardım ettim.Demem o ki okurken yada çalışma esnasında eğitiminizin üzerine ne koyarsanız kendinize kar.

Yeni mezun olduğunuz yazdıklarınızdan belli : ) Kızmayın lütfen.

Açıkçası senelerdir mühendislikten işletmeye kadar bir çok farklı bölümden ve daha da önemlisi bir çok farklı üniversiteden mezun insanlarla çalıştım. Bölümünüzle ilgili bir meslek yapmayabilirsiniz ama üniversite mezunu olmaya gerek yok çok iddialı bir söylem. Hele ki Boğaziçi'nin en dandik bölümünden bile mezun olsanız çok iyi yerlerde iş bulabileceğinizi düşünürsek...

Yabancı dil konusuna gelirsek, bu da yine nerede çalıştığınızla ilgili bir durum. Bir çok şirket çok iyi derecede İngilizce bilen kişi arıyor ama ileri (!) seviyede yabancı dil kullanmanızı gerektiren kaç bölüm var ki?

Yine dediğim gibi ne kadar bir maaşla işe başladığınız değil, yarışa nasıl devam ettiğiniz daha önemli. Eğer şu an işinizden ayrılmak isteseniz size en az 2.500 / 3.000 TL verebilen bir yer bulabilecek misiniz mesela?

Yeni mezun olduğunuz yazdıklarınızdan belli : ) Kızmayın lütfen.

Açıkçası senelerdir mühendislikten işletmeye kadar bir çok farklı bölümden ve daha da önemlisi bir çok farklı üniversiteden mezun insanlarla çalıştım. Bölümünüzle ilgili bir meslek yapmayabilirsiniz ama üniversite mezunu olmaya gerek yok çok iddialı bir söylem. Hele ki Boğaziçi'nin en dandik bölümünden bile mezun olsanız çok iyi yerlerde iş bulabileceğinizi düşünürsek...

Yabancı dil konusuna gelirsek, bu da yine nerede çalıştığınızla ilgili bir durum. Bir çok şirket çok iyi derecede İngilizce bilen kişi arıyor ama ileri (!) seviyede yabancı dil kullanmanızı gerektiren kaç bölüm var ki?

Yine dediğim gibi ne kadar bir maaşla işe başladığınız değil, yarışa nasıl devam ettiğiniz daha önemli. Eğer şu an işinizden ayrılmak isteseniz size en az 2.500 / 3.000 TL verebilen bir yer bulabilecek misiniz mesela?

Hanımefendi,açıkçası neyi nereden anladığınızı çok merak ettim.Yeni mezun olmak 0 deneyim anlamına gelmiyor maalesef.Siz hiç deneyimsiz başlarsanız çalıştığınız kuruma göre ücret alırsınız.Eğer çalıştığınız yer kurumsal bir şirket ise size belli meblanın altında vermiyor Yerel bir işletme ise maaşları ona göre oluyor.

Üniversite mezunu kısmına gelirsek,bir cerrahın bir mühendisin üniversşte okumadan yüksek eğitim almadan işini icra edebilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.Benim bahsettiğim Görsel iletişim,İletişim tasarım,İnsan kaynakları tarzı bölümlerdir.Bazı işleri sokaktan geçen insanlara da öğretseniz yapabilirler.Bu benim şahsi fikrim katılmayabilirsiniz.

Yabancı dil konusuna gelirsek,eğer çalışmak istediğiniz veya çalıştığınız yer İngilizce kullanımı gerektiriyorsa aktif olarak bilmeniz gerekiyor.Dikkat ederseniz ben kendi çalıştığım yerden örnek verdim.Yabancı ortaklı bir firmada çalışmak ileri derecede İngilizce bilmenizi ve kullanmanızı gerektirir.Eğer İngilizce kullanmamayı tercih ederseniz bu da yine bulduğunuz iş ve maaş ile doğru orantılıdır.

Yine dediğiniz gibi ne kadar bir maaşla işe başladığınız önemli değildir fakat bundan sonraki tercihlerinizle deneyimiz ile orantılıdır.Açıkçası işimden ayrılırsam en az aldığım maaştan daha fazla yani 2.500 / 3.000 TL veren bir yer bulabiliceğim konusunda bir iddam ve düşüncem yok.

bende iibf mezunuyum, 2008 3. üni sınavına girdiğimde kazandım.köy gibi memleketimize taşındık iş yok.çeşitli tesislerde sezonluk eleman arayan fabrikalarda çalıştım.yıl 2015 30 yaşıma girdim ancak adam iş sahibi oldum buna da şükür diyorum.

valla bu ülkede okumak boşuna :) ilkokul mezunuda asgari ücret oluyor üni de :) şimdiki aklım olsa meslek edinirdim yani küçük yaşta terzilik vs o zamandan bu zamana dünya kadar param birikirdi sigortamda yatardı eski sisteme de denk geldiği için emekliliğim erken olurdu şimdi 65 i bekleyeceğiz iş bulursak :)

Hanımefendi,açıkçası neyi nereden anladığınızı çok merak ettim.Yeni mezun olmak 0 deneyim anlamına gelmiyor maalesef.Siz hiç deneyimsiz başlarsanız çalıştığınız kuruma göre ücret alırsınız.Eğer çalıştığınız yer kurumsal bir şirket ise size belli meblanın altında vermiyor Yerel bir işletme ise maaşları ona göre oluyor.

Üniversite mezunu kısmına gelirsek,bir cerrahın bir mühendisin üniversşte okumadan yüksek eğitim almadan işini icra edebilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.Benim bahsettiğim Görsel iletişim,İletişim tasarım,İnsan kaynakları tarzı bölümlerdir.Bazı işleri sokaktan geçen insanlara da öğretseniz yapabilirler.Bu benim şahsi fikrim katılmayabilirsiniz.

Yabancı dil konusuna gelirsek,eğer çalışmak istediğiniz veya çalıştığınız yer İngilizce kullanımı gerektiriyorsa aktif olarak bilmeniz gerekiyor.Dikkat ederseniz ben kendi çalıştığım yerden örnek verdim.Yabancı ortaklı bir firmada çalışmak ileri derecede İngilizce bilmenizi ve kullanmanızı gerektirir.Eğer İngilizce kullanmamayı tercih ederseniz bu da yine bulduğunuz iş ve maaş ile doğru orantılıdır.

Yine dediğiniz gibi ne kadar bir maaşla işe başladığınız önemli değildir fakat bundan sonraki tercihlerinizle deneyimiz ile orantılıdır.Açıkçası işimden ayrılırsam en az aldığım maaştan daha fazla yani 2.500 / 3.000 TL veren bir yer bulabiliceğim konusunda bir iddam ve düşüncem yok.

Görüşleriniz elbette sizi bağlar ama neyi nereden anladığınızı çok merak ettim gibi laflar kesinlikle hoş değil.

Görüşleriniz elbette sizi bağlar ama neyi nereden anladığınızı çok merak ettim gibi laflar kesinlikle hoş değil.
Sizi rencide edici ya da kalbinizi kırıcak birşey soylemediğimi düşünüyorum.Kastım yeni mezun olma durumunu nerden anladığınızdı

Sizi rencide edici ya da kalbinizi kırıcak birşey soylemediğimi düşünüyorum.Kastım yeni mezun olma durumunu nerden anladığınızdı
Öncelikle geçen sene mezun olduğunuzu siz ifade etmişsiniz. Ek olarak çevremde profesyonel iş hayatına yeni atılan çok sayıda insan var; iş hayatına bakış açıları inanılmaz benzer.

Asgari ücretle başlarsin ama işini iyi yapiyorsan her sene yılbaşından sonra zam yapılıyor ve bu zamlar kişinin o sene içerisindeki çalışma potansiyeline göre arttırıyor. Iyi çalışır verimli olursan 950den 1100e çıkarsın 1 sene sonra. 2.Sene 1250ye... böyle devam eder. Yani dert edicegin bir durum yok inşallah girersin söylediğin ise Hayirlisi olsun

ah ah haline şükret :)
Senelerdir çalışıp asgari ücret alan var.
Sen daha yeni mezun olmuşsun tecrübe bilgi sıfır, asgari ücreti beğenmiyorsun.
Çok çalışman lazım çok.

Back
X