Yksye hazırladım 100 150 k arasi tutuyor ama?

Ben 250k civarında yerlestim okuduğum bölüme. Büyükşehirde ailemin yaninda okuyorum. Kpss ile atama yok ona göre hazırladım kendimi. İki tane dil öğreniyorum. Bi yandan sertifika alıyorum staj yapıyorum. Okul kulübünde aktif olarak görev alıyorum. Kısaca şunu demek isterim ki sevdiğin bölümü oku. Hiçbir bölümün garantisi yok.

Haklisiniz oyle yapacağım

ytüde gıda çevre kimya inşaat türevleri var.
itüde de petrol, cevher maden jeoloji ve jeofizik var
şehir ve bölge planlama, iç mimarlık peyzaj mimarlığı da var
İyi muhendislikler derken (hepsi iyidir mesleki olarak tabii de) Türkiye koşullarında iş yapabilecek muhendislikleri kastediyoruz. Bunların hiçbiri o kapsamda değil ne yazık ki. Petrol, cevher maden jeoloji jeofizik falan 10-15 sene önce bile bitik durumdaydı, çevre kimya inşaat keza.
Muhalefet olmak için yazmayın gerçekten.

okusun bunları demiyorum ama şhir dışında eee ceng okumaktansa ytü gıda veya istatistik fena durmuyor.
siz ama cidden eğitimden anlamıyorsunuz ya

itü ytu bu tarz okullar 100 civarında iyi mühendislikler alıyor. hatta odtunun bile bölümü var o aralıkta.
sen herhalde eğitimden hiç anlamıyorsun.
Aynen hiç anlamiyorum anlayanlar düşünsün banane bu siralamayada iyi denmez kimse kusura bakmasin , orta halli bi siralamadir bu ama neyse anlamiyorum zaten dhzhzh

ytüde gıda çevre kimya inşaat türevleri var.
itüde de petrol, cevher maden jeoloji ve jeofizik var
şehir ve bölge planlama, iç mimarlık peyzaj mimarlığı da var
İnşaatta en iyi okul mezunları bile iş bulamıyor, diğerleri hakkında fikrim yok.

Hem üniversiteye tercih yapın KPSS ye de girin. Kendinizi denemiş olursunuz. Kötü gelse ne olacak dünyanın sonu mu? Genceciksiniz yeniden hazırlanırsınız. Mekatronik mühendisliğine muhtemelen yeter diye düşünüyorum sıralamanız. Çok gelecek vaad eden bir meslek. Araştırabilirsiniz. Önemli olan okuduğun bölümde ne kadar kendini geliştirdiğin, dilinin çok iyi olması. Mümkünse 2. yabancı dil. Kendinizi bu süreçte ne kadar donanımlı yaparsanız, o kadar kolay iş bulursunuz. Mühim olan kendini geliştirmen. Bence yaparsınız. Ama yinede puanınızı okul rehber öğretmeninizle bir değerlendirin. Üniversite okumak, arkadaşlıklar hepsi güzel bir sosyal yaşantı. Bir genç olarak yaşamanızı isterim. Tabiki KPSS yi deneyin. Hazır bilgiler de taze. En önemlisi kendine güven, başaracağına inan .

Maalesef 100-150k sıralama iyi değil. Yüzdelik dilim lise sınavında belirleyici oluyor ama iyi bir üniversite için en az 50k sıralama olmalı o da en az yani.

Maalesef 100-150k sıralama iyi değil. Yüzdelik dilim lise sınavında belirleyici oluyor ama iyi bir üniversite için en az 50k sıralama olmalı o da en az yani.
60kya itü kimya alıyor
kapatalım o zaman o bölümü ne de olsa ilk 50kya girememiş başarısızlar oluşturuyor

İkinci öğretim çok yorucu olabilir ama denenebilir.

60kya itü kimya alıyor
kapatalım o zaman o bölümü ne de olsa ilk 50kya girememiş başarısızlar oluşturuyor
Belli bir standartın üstünü hedefliyorsan min hedefin 50k olcak güzel kardeşim bunu ben belirlemiyorum okullar belirliyor. Ayrıca bahsettiğin İTÜ kimya, maden, gemi-makine gibi bölümleri ÇOĞU insan bölümü istedikleri için değil okuldan dolayı seçiyorlar. Bu da pek vizyoner bir yaklaşım değil bence ama sen bilirsin

Cok teşekkürler hayatta başarılar

Neye göre kime göre 50k? Parmakla sayılır 2-3 meslek için mi?
Yüzdelik dilimin LGS de geçerli olduğunu bende biliyorum. Sadece 3 milyon kişinin girdiği bir sınavda 100-150 bin arası yapan birinin, o kadar kişi arasında ilk %5 te bir başarı gösterdiğini, bu yüzden de hevesinin kırılmasına gönlüm elvermediği için bu hesaplamayı yaptım.
Bu açıklamayı bir kaç kez yaptım forum içinde, hatta anlatamadığım için üniversite görmemiş biri olmakla suçlanıp tabiri caizse dalgaya alındım. Çünkü o kadar sabit ve at gözlüğü takmış insan var ki hayatın içinde. Dert değil hiçbirimiz eğitimlerimizi yarıştırmıyoruz burada, güldüm geçtim içimden.
20 yıllık meslek hayatımda güzel firmalarda çalıştım, personel görüşmeleri ve alımları yaptım. Şu anda da kendi işimize sahibim. Bir insan hangi üniyi bitirirse bitirsin öncelik donanımlarına, yapacağı işteki yeterliliğine, işine katacağı yeniliklere bakıyoruz öncelikle. Ezbere ders çalışıp ODTÜ de okuyan birini, Anadoluda bir ünide okuyan kişi iş pratiği anlamında alt edebilir bana göre.

Ben gençlerin sanki başka meslek ve kariyer imkanı yokmuş gibi bir kaç üniversite ve bölüm dışında başarısız sayılmalarını kabul edemiyorum. Kızım İngilizce iç mimarlık öğrencisi, kendisi bu yolu çizmek istedi. Çünkü resim ve tasarımla ilgilenen bir çocuktu. Bir senelik hazırlık bölümünü yarı dönemde verdi, hemde hiç İngilizce kursuna gitmedi şu yaşına kadar.
Maddi olarak bizi zorlayacağını görünce, giderken harcayacağımız parayı borç olarak istedi. (Yurtdışına gitmesi için borç olayı da, bir şeyleri altın tepside sunmak istemememdendi. Zor olsun ki kıymetli olsun, başarmanın hazzını yaşasın diye düşünüyorum).
Bir öğrenci programına kayıt oldu, Amerikalı patronuyla net üzerinden iş görüşmesi yaptı. Dili yeterli gelince 3 ayrı yere kabul edildi. Şu an yaz dönemi için vasıfsız bir personel olarak çalışıyor, evini de kiraladı 5 Türk arkadaşı ile birlikte kalıyor. Hatta seneye yeniden yurt dışına gidebilmek için ikinci işini arıyor birikim yapmak istiyor. He vasıfsız çalışması bir miktar kanına dokunuyor şu anda ama orada kazandığı hayat tecrübesi ve başarma hissinin kamçısını tüm yaz yan gelip yatarak hissedemezdi. Dil ve genel kültür anlamında kazanımları da bonusları olacak.
Stajını İtalya'da yapabilmek için şimdiden yol yöntem araştırmaya başladı. İtalyanca öğrenip işe kabul edilebilmek için dil çalışmalarına başladı. Üniversite eğitimi dışında iş imkanlarını artırması için kendisine katacağı donanımlar, sertifikalar ile ilgili araştırmalar yapıyor.
Ben onun hayatı için verdiği mücadeleyi görüp o kadar gururlanıyorum ki, sadece derse girip çıkıp vizyonu olmayan bir mühendislik/tıp öğrencisi olsa geleceği için bu kadar ikna olmazdım sanırım.

Neden mi bu kadar detay yazdım. Kişinin okuduğu bölüm, üniversite ne olursa olsun yapacağı iş için ünide derse girip çıkmak dışında çaba göstermiyorsa kariyer yapamaz. Çünkü diğerlerinden farklı olmaz.
Hayatın içinde yüzlerce meslek yapan insana ihtiyaç duyuyoruz. En ufağından kullandığın beyaz eşyanın, telefonun bile perde arkasında çalışan kaç tane beyaz yakalı var. 3-5 üniversite ismi ve bölüm ezberlemişiz bunlar dışında yaptığın her şey çöpmüş gibi muamele ediyoruz gençlere. Genel geçer kurallarla ezberlenmiş, vizyon barındırmayan akılları veriyor o gençlerden şikayet ediyoruz. Sonra da onlardan biri hangi mesleği hayal ettiğini ve başarılı olacağını değil, toplumda kabul edilmiş hangi işi yaparsa boşa okumamış olacağını forum sitelerinde soruyor. Çünkü o endişeyi biz salıyoruz onların içine.
Eğitim sistemini suçlarken aslında bizde o sistemin içindeki anne- baba- öğretmen olduğumuzu hiç görmeden.
Gram eleştiri yapmadanv kendimize...
Google yks başarı sıralaması, taban puanları yazılsa bir dolu meslek çıkacak önlerine. Bunu yapmak yerine buradan heves kırıyorlar, itiraz edeni de linç ediyorlar.

Ben kac tane universite mezunu işsiz gördüm eger uniye verecegim paraya acimasam okumazdım cunku ailede 2 unili olunca boyle düşündüm neyseki matematok ogretmenligi okumayo düşünüyorum
Matematik öğretmenliği okuyacaksan fark atmak adına ingilizce matematik tercih etmeye çalış.
Hatta yanına en çok kullanılan dillerden birini de kat derim. Fransızca mesela.
Klasik bir matematik öğretmeni olmak yerine, yabancı dille eğitim veren iyi bir okulda öğretmenlik yapma şansın olur.
Hem kazandığın ücret, hem kariyer anlamında bir çok artı katar sana.

Haklısınız ablacım benim üniversite sıralamam da 138k idi ben mükemmel üstün bir başarı gösterdiğim için söylemiyorum 50k diye. Neye göre kime göre demişsiniz ama Türkiye'deki kalburüstü devlet okullarında önü açık bölümlerin sıralaması 50k bulmuyor bile çok daha yüksek sıralamalar istiyorlar. Ben de bayılmıyorum bu düzene ama olan bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…