- 16 Mart 2013
- 767
- 1.807
- 313
- Konu Sahibi Kedi_sever_insan
-
Ne kadar güzel bir yazı.Bir eğitimci ve iki kiz annesi olarak mutlulukla okudum.Kullanacagimiz dil tam da bu.Genel anlamda düşüncem şudur..."Oruç tut.."Demek yerine bak evladım oruç tutmak bizim sıhhatimiz için güzel birşey...Şuan bile gündemimizde "aralıklı oruç" tutularak birçok rahatsızlığında giderildiğine dair makaleler var...Demek ki bu bize zulüm değil..Allah bizi bizden daha çok düşünüyor...Düşün ki farz olması bile hani kendin kendini düşünmesen, Rabbim istiyor deyip tutman hem sevabını alman hemde vücuduna sağladığın yarara sebep oluyor...Ama bunu sırf annem diyor diye düşünüp,sahura kalkıp gündüzleri de yiyip içeceksen yani seni yalana sevk edecekse lütfen benim zorumla yapma...Sadece bunu kendinde araştır hem dini yönünü hem de sağladığı yararları ve kendin kararını ver...Ben senin annenim ve doğru bildiklerimi seninle paylaşmak zorundayım..Çünkü seni hem bu dünya da hem de ahirette koruyacak ne varsa canım pahasına öğretirim...Bu sana karşı olan büyük derin sevgimdendir..Kararını sen ver...
Tabi bu konuşma 20'li yaşlarda değil daha erken zamanda yapılması gerekiyordu...Peki bana böyle bir açıklama yapıldı mı? HAYIR..!!
Küçük yaşlarda kendi isteğimle başladım..Beni kaldırmıyorlardı sabah seslerini duyuyordum ve benimde yapabileceğimi görmelerini istiyordum...
Sonraları bazı okul olayları,dershane falan derken zorlanmalar yaşadığım vakitlerde de "oruç tutacaksın" denildi..Açıklama yok..Kendi kendime karar mekanizmamı kullanabilirdim...İstemediğim zaman kimse anlamazdı tutmadığımı ayrıca..Sabah çıkıp,akşam geldiğim bir öğrenim hayatım da olmuştu...Ben kendim özgür,hür irademle tuttum...
Evet dört dörtlük değiliz belki ama elimizden geldiğince mensubu olduğumuz dinimizin gerekliliklerini yerine getirmenin verdiği mutluluğu yaşamak benim için huzur verici oldu...
Arkadaşlarımdan yani bulunduğum yakın çevremden tutanda yoktu üstelik...Hatta bana bazen ara ver bari ya diyenlerde oldu..Çünkü rutin yemek yeme,kahve içme bir yerlerde oturma gibi aktivitelerimiz olurdu...Beni ben yapanda bu oldu...Şimdi eskilerden bahsederken sen oruç tutardın yaa hatırlıyorum falan derler hatta...
Diyeceğim şu ki; annenizde birçok anne gibi aslında üslupla alakalı problem yaşıyor...
Eskilerin birde şu laflarına hala kızarım..Aman şunu yapma çarpılırsın..Aman bak cehenneme gidersin..
Kuranı Kerim'de Allah bağışlayandırla alakalı o kadar çok ayet var ki...Yani diceğim o ki ne kadar hatalarda yapsak ya da kötü şeyler yaşamış olsak tövbemizi kabul eden bağışlayan sonsuz merhamet sahibi bir yaratıcımız varken,güzellikle anlatıp sevdirmek varken yanlış bir dille anlatıp soğutanları anlamıyorum..
Size de tavsiyem; annemin dahi bana dinle alakalı öğrettiği şeyleri kuranda ayeti var mı? Ayetin tefsiri nedir? diyerek okuyarak anlayarak dinimi öğreniyorum..
Onun dışında zorlayarak yapılan hiçbirşeyin fayda sağladığını görmedim..
Genel anlamda düşüncem şudur..."Oruç tut.."Demek yerine bak evladım oruç tutmak bizim sıhhatimiz için güzel birşey...Şuan bile gündemimizde "aralıklı oruç" tutularak birçok rahatsızlığında giderildiğine dair makaleler var...Demek ki bu bize zulüm değil..Allah bizi bizden daha çok düşünüyor...Düşün ki farz olması bile hani kendin kendini düşünmesen, Rabbim istiyor deyip tutman hem sevabını alman hemde vücuduna sağladığın yarara sebep oluyor...Ama bunu sırf annem diyor diye düşünüp,sahura kalkıp gündüzleri de yiyip içeceksen yani seni yalana sevk edecekse lütfen benim zorumla yapma...Sadece bunu kendinde araştır hem dini yönünü hem de sağladığı yararları ve kendin kararını ver...Ben senin annenim ve doğru bildiklerimi seninle paylaşmak zorundayım..Çünkü seni hem bu dünya da hem de ahirette koruyacak ne varsa canım pahasına öğretirim...Bu sana karşı olan büyük derin sevgimdendir..Kararını sen ver...
Tabi bu konuşma 20'li yaşlarda değil daha erken zamanda yapılması gerekiyordu...Peki bana böyle bir açıklama yapıldı mı? HAYIR..!!
Küçük yaşlarda kendi isteğimle başladım..Beni kaldırmıyorlardı sabah seslerini duyuyordum ve benimde yapabileceğimi görmelerini istiyordum...
Sonraları bazı okul olayları,dershane falan derken zorlanmalar yaşadığım vakitlerde de "oruç tutacaksın" denildi..Açıklama yok..Kendi kendime karar mekanizmamı kullanabilirdim...İstemediğim zaman kimse anlamazdı tutmadığımı ayrıca..Sabah çıkıp,akşam geldiğim bir öğrenim hayatım da olmuştu...Ben kendim özgür,hür irademle tuttum...
Evet dört dörtlük değiliz belki ama elimizden geldiğince mensubu olduğumuz dinimizin gerekliliklerini yerine getirmenin verdiği mutluluğu yaşamak benim için huzur verici oldu...
Arkadaşlarımdan yani bulunduğum yakın çevremden tutanda yoktu üstelik...Hatta bana bazen ara ver bari ya diyenlerde oldu..Çünkü rutin yemek yeme,kahve içme bir yerlerde oturma gibi aktivitelerimiz olurdu...Beni ben yapanda bu oldu...Şimdi eskilerden bahsederken sen oruç tutardın yaa hatırlıyorum falan derler hatta...
Diyeceğim şu ki; annenizde birçok anne gibi aslında üslupla alakalı problem yaşıyor...
Eskilerin birde şu laflarına hala kızarım..Aman şunu yapma çarpılırsın..Aman bak cehenneme gidersin..
Kuranı Kerim'de Allah bağışlayandırla alakalı o kadar çok ayet var ki...Yani diceğim o ki ne kadar hatalarda yapsak ya da kötü şeyler yaşamış olsak tövbemizi kabul eden bağışlayan sonsuz merhamet sahibi bir yaratıcımız varken,güzellikle anlatıp sevdirmek varken yanlış bir dille anlatıp soğutanları anlamıyorum..
Size de tavsiyem; annemin dahi bana dinle alakalı öğrettiği şeyleri kuranda ayeti var mı? Ayetin tefsiri nedir? diyerek okuyarak anlayarak dinimi öğreniyorum..
Onun dışında zorlayarak yapılan hiçbirşeyin fayda sağladığını görmedim..
Çocuğuna gerçekten annelik yapan kadın da kutsal değildir, sadece iyi bir annedir. Dünyaya getirdiğin canlıya hakkıyla bakmak kutsallık değildir.Bende tamda bunu diyorum size. Anne olan herkes kutsal değildir. Kutsal olan gerçekten anneliği yapabilen kadınlardır. Ama sizin kurduğunuz cümle şimdi ki kurduğunuz cümle ile zıt bir cümle. Her anne kutsal değil diyebilirsiniz ama sadece üreme organı çalıştığı için annelere kutsal denilmez demek farklı. Konu sahibinin annesinin tavrı bana göre de doğru değil ama demekki ya güzel örnek olamamis yada anne olamamis.
Sizin görüşünüz o. Benim inandığım ne varsa bana Yaratıcıdan sonra O'nun mucizesi ile bir canlı yaratan! Varlığı kutsal sayar.Çocuğuna gerçekten annelik yapan kadın da kutsal değildir, sadece iyi bir annedir. Dünyaya getirdiğin canlıya hakkıyla bakmak kutsallık değildir.
İyi bakan anne kutsaldırdan yaratıcılığa, mucizeye döndünüz. Kendinizle çelişiyorsunuz şu durumda.Sizin görüşünüz o. Benim inandığım ne varsa bana Yaratıcıdan sonra O'nun mucizesi ile bir canlı yaratan! Varlığı kutsal sayar.
Belki de dini eğitim verdi fakat konu sahibi hayatını o şekilde idame ettirmek istemiyor da olabilirAnneniz dini eğitim için baya geç kalmış, bu saatten sonra zorla yaptırması gereksiz...
Sizin fikriniz sorulmadı ki ?Belki oruç tutuyorsunuz belki tutmuyorsunuz bilemiyorum ama bence tuttun bu mübarek günler de , tutmayanlara da saygım sonsuz ama yanlış bence tutulması çok faziletli ve farz tabiki sizi yadirgamiyorum yanlış anlamayın bir davet olarak kabul gör :)
Bir çocuğu en çok istismara uğratan ailesidir. İstismarı sadece fiziksel müdahale, taciz gibi algılamak ise en büyük yanlıştır. Aslında çocuğun doğasına aykırı, fikirlerini yok sayan her türlü tutum da istismardır. Ve hatta ileride her türlü istismara maruz kalmış bütün çocukların ailesinin de bu istismarda payı vardır.Eskiden bu tip konulara ben de ekonomik özgürlüğünü kazanınca istediğin gibi yaşarsın falan yazıyodum. Ama artık düşünüyorum da bir çocuk kendi anne babasına kendini kanıtlayıp kendi olarak kabul görebilen biri.olmak için neden bu tür bir konuma gelmek zorunda olsun? Anne babanın çpcuğunu kendi malı ya da kendini temsil eden sanat eseri gibi görmeyi bırakması olması gereken şey ama bizim oralara gelmemize daha çooook var.
Tutmayanın aklı yok da şimdi söz söyleyince mi tutsam diyecek. Ne gereksiz şeyler bunlar ya. Herkes biliyor orucun ne olduğunu farzını tutmak da tutmamak da kişinin kendisi bilinçle verdiği bir karar.Belki oruç tutuyorsunuz belki tutmuyorsunuz bilemiyorum ama bence tuttun bu mübarek günler de , tutmayanlara da saygım sonsuz ama yanlış bence tutulması çok faziletli ve farz tabiki sizi yadirgamiyorum yanlış anlamayın bir davet olarak kabul gör :)
Ben dini baskıdan uzak büyüdüm şanslıyım. Ama bu şekilde dini baskıyla yaşayan çoğu arkadaşım şehirdışında okumayı tercih etti. Evet aileleri daha anlayışlı olmuyor. Ama ailelelerinin yaptıkları her şeyden haberdar olması durumu kalktığı için daha mutlu oluyorlar. İnsan şehir dışındaki kızının oruç tutup tutmadığını bilemez sonuçtaBen anne degilim tabi bilemem hshdjdjd. Ama baya iticisiniz. Ben konuşun dedigim için alay eder gibi cvp veriyorsunuz. Öncekş sayfa da çalış maddi özgürlüğün olsun karışamaz ya da okul için ayrı eve çık diyenlere çıtınız çıkmıyor?
Oruç tutmuyor diye baskı yapan yobaz olan başının etini yiyen aile anne baba. Kızları çalışınca ya da üni kazanınca birebirden en anlayışlı aile olacak ve karışmayacak öyle mi? Hı hı evet. Haklısınız kusura bakmayın bir dahi aydınlanma için ilk sizi bulucam.
Ayrıca kimse sizi linçlemiyor merak etmeyin. Anne duyarı kastıgım falan da yok. Nasıl digerleri fikrini yazmışsa bende yazdım.
Belki oruç tutuyorsunuz belki tutmuyorsunuz bilemiyorum ama bence tuttun bu mübarek günler de , tutmayanlara da saygım sonsuz ama yanlış bence tutulması çok faziletli ve farz tabiki sizi yadirgamiyorum yanlış anlamayın bir davet olarak kabul gör :)
Konu sahibini tenzih ediyorum. Şehir dışında okudum. Ve küçük bir şehirdi. Tanıdığım ne kadar marjinal insan varsa muhafazakar ailelere sahipti. Mesela tanıdığım bir kızı ailesi giriş-çıkış saatleri belli olan bir yurda vermişlerdi. Kız bizim apartta bir arkadaşında sık sık kalırdı yurttan izin alıp. Ben hayatımda görmediğim arabaları o kız sayesinde gördüm.:) Her hafta başka bir araç gelirdi almaya.Din dayatan aile sayısı çok fazla, ne yapılır bilmiyorumdindar biriysen çocuğuna da din öğretmen normal ama 20 yaşındaki kocaman insana baskı yapmak saçmalık. Herkesle aynı öğüdü vereyim şehir dışında okul kazan kaçççç
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?