2011 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

ya ben erken doğumdan korkuyorum yaaa belirtilerimi benzetiyorum ama benim kuruntum da olabilir
su turnusol kagıdı nasıl kullanılıy birileir yazmıştı dün

canım bu kadar kafaya takma ya..boşver bişey olmaz,bence ağrı kasılma falan olmadığı sürece tedirgin olma derim.ama eğer varsa tabiki dr a gidilip önlem alınmalı.

Birçoğumuzun sıkıntısı ...paylaşmak istedim...

Hamilelikte ödem neden gelişir?
Hamilelikle birlikte vücut sıvılarının dağılımı değişir. Artan kan hacmine bağlı olarak, kan sulanması ve sıvıyı kanda tutan proteinlerin nispi olarak azalması, beslenmede fazla tuz tüketilmesi, damar yatağından dokulara sıvı sızmasına ve buna bağlı kabaca dokularda sıvı birikmesi anlamına gelen ödem oluşur.

Genel anlamda ödem nedir?
Genel olarak ödem, damar yatağındaki suyun hücreler arasına sızması ve burada birikmesidir. Bu el ve ayaklarda hafif şişlik olarak görülebildiği gibi, karın boşluğunu, kalp ve akciğer zarları arasını kaplayacak kadar yaygın da olabilir.

Ödem oluşmasının nedenleri nelerdir?
Ödemin nedenleri oldukça yaygındır. Hamilelikte görülen masum el ayak şişmelerinden ya da damar geçirgenlikleri fazla olan, gün içinde yoğun ve oturarak çalışan insanlardaki fizyolojik şişliklerin dışında, kalp yetersizliği, böbrek hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, sistemik hastalıklar, bir takım tümörler, beyin travması, kan kayıpları, kansızlık gibi pek çok ciddi hastalık da ödem yapabilir.

Aslında ödem bir bulgudur ve bu bulgunun kaynağını bulmak ise hekimin görevidir. Kalp hastalıklarında ödemin sebebi, kalbin kanı pompalayamaması ve kalbin alt kısmında, karında yaygın şişliklerle seyreden sıvı toplanmasıdır. Böbrek hastalıklarında daha çok kanın ana proteini albümin kaçağından dolayı damardan sıvının tutulamayıp dokulara kaçması, alerjik reaksiyonlarsda ise damar geçişinin artması ve damarın bir süzgeç gibi suyu dokulara kaçırmasıdır. Hamilelikte ise asıl sebep, kanın sulanarak nispi protein eksikliği ve beslenmede az protein ve bol tuzlu beslenmedir.

Hamilelikte ödem ne kadar ciddidir?“
Aslında ödem hemen hemen tüm hamileliklerde görülebilir, özellikle üçüncü aydan sonra hamilelik haftası ilerledikçe artar. Genellikle el ve ayaklarda şişlikler, ayakkabıların ayağı sıkması, yüzüklerin dar gelmesi, çorap ve dar giysilerin vücutta izler bırakması ile kendini gösterir.

Tansiyon yüksek olmadıkça ve gebenin sistemik hastalıkları olmadığı sürece masumdur ve bol protein tüketmek, tuz da kısıtlama ve egzersiz yaparak rahatlanabilir.

Ancak el ve ayaklardaki ödemle birlikte yüz göz kapaklarında da şişlikler oluyorsa, beraberinde kulak çınlamaları, gözde sinek uçuşmaları ve ense ağrıları oluyorsa bu ödeme tansiyon eşlik ediyor demektir. Böyle durumlarda tansiyon süratle ölçülmeli ve yüksek seyrediyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bu durum hamileliğe bağlı hipertansiyonla seyreden, bebeğin ve annenin hayatını tehlikeye atabilecek kadar ağırlaşabilen Preeklampsi hastalığının bulgusu olabilir. Preeklampsi çok erken haftalarda nadiren görülse de özellikle 24. haftadan sonra, sıklıkla 28. haftadan sonra görülebilir. Tüm hamilelerde 24-28. haftadan sonra el ayak şişmelerine, göz yüz şişmeleri ekleniyor ve kulak çınlaması, gözde sinek uçuşmaları, ense ağrıları oluyorsa mutlaka hekim desteği almalıdırlar.

Tedavi ve rahatlatma yolları nelerdir?
Hamileliğe bağlı masum ödem, özellikle doku geçirgenliği fazla, varis gibi dolaşım bozuklukları olan az proteinli ve bol tuzlu beslenen ve hareketsiz hamilelerde sıkıntı yaşatabilir. Bu nedenle tüm hamileler özellikle gebeliğin 3. ayından itibaren bol proteinli az tuzlu beslenmeli, mümkün olduğunca hamilelik egzersizleri yapmalı, hiç değilse her gün bölünmüş zamanlarda 30-60 dakika yürüyüş yapmalıdır. Varis gibi dolaşım bozukluğu olanlar mutlaka varis çorabı kullanmalıdır. Dar ve sıkı kıyafetlerden kaçınmalıdırlar.

Ancak sistemik, özellikle kalp ve böbrek hastası olanlar ve hamileliğe bağlı hipertansiyonu çıkanlar çok yakın hekim kontrolünde gebeliklerini sürdürmeli ve asla kontrollerini aksatmamalıdırlar. Kesinlikle ödem sökücü bitkisel yaklaşımlar ve ilaçlardan sakınmalıdırlar. Çünkü bu gibi durumlarda çok daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler.

Ödemin bebeğe bir zararı olur mu?
Ödemin aslında bebeğe bir sakıncası yoktur. Ancak ödemi oluşturan sağlıksız koşulların bebeğe sakıncası vardır. Bu nedenle ödemin bebeğe etkisini gidermenin yolu annede ödeme sebep olan etmenlerle mücadele etmektir.

Ödem başka rahatsızlıkları tetikler mi?
Elbette ödem artışı hamilelerde hareket kısıtlaması, akciğer ve kalbe yüklenerek hareket ve dolaşım kısıtlılıkları yaparak başka rahatsızlıkları da tetikleyebilir. Bu nedenle ödemden çok ödemi ortaya çıkaran etmenlerle mücadele etmek ve onların etkilerinden hamileyi korumak gerekir.

Ödem doğum sonrası da devam eder mi?

Aslında hamilelik doğumla sonlanmaz. Hamilelik ve ona bağlı etkiler emzirme döneminin sonuna kadar sürebilir. Hamilelik sonrası bu devam eden etkilerin en yoğunu ilk 40 gündür. Hemen hemen tüm hastalar doğum sonrası el ve ayaklarda şişliklerden şikayet eder ve bu durumdan endişelenirler.

Bunun iki sebebi vardır: Birincisi hamilelik sonlanması ile karın ve uterus geriler ve anneler daha çok kendilerini gözlemleyebilir, şiştiklerini zannederler. Bir de doğumda yaklaşık 500 cc kan kaybedilir ve ilk birkaç gün kan sıvı konsantrasyonu değişip bir miktar masum bir ödem artışı olur. Ama aslında hamileliğe bağlı ödemin hem patolojik olanı hem de masum fizyolojik olanı doğum sonrası ilk ay içerisinde süratle geriler.

Yaz aylarında gebelerde ödem daha mı çok görülür?
Yaz aylarında artan ısı artışı damar geçirgenliğini arttırarak daha çok ödem oluşumuna sebep olabilir. Bu nedenle artan ısı ile pek çok hamilelik bulgusu gibi ödemde de artış olabilir. Özellikle yaz aylarında artan seyahat isteği ve buna bağlı hem kara, hem havayolunda uzun süre hareketsiz kalınması ödem miktarını arttırır. Bu nedenle seyahat edecek hamileler molalarda sık sık yürüyüş yapmalıdırlar. Hafif ve az tuzlu beslenmelidirler. Uygun olan araç içleri ve uçaklarda yürüyüş yapabilmeli ya da en azından oturdukları koltuklarda ayaklarını büküp uzatarak kan dolaşımını arttırıp ödem ve tromboz gibi dolaşım bozukluklarından korunmalıdırlar.

alıntıdır...

kızlar bugün dr a gittik oğlumla.bebişim 1000 gr. olmuşşşş maşallah maşallah nazar değmesin oğluma.çok şekrdi bugün resmen aşık oldum ona
dr a parmaklarımın çok a ğrıdığını söyledim.kalsiyumu almayı unutma dedi bide bana eleviti tekrar verdi.62 olmuşum 8 kilo aldım yani.ama şu 15 günde 2 kilo birden aldım 2 2 gidersem ayvayı yedim yani :)) bu arda 1 ay sonra gel d edi.çok geç değilmi yaa..nasıl daynacam ben.

amanda aman 1 kg hee ne kadar güzel maşallah onaa
bende tam 26 haftanın bitiminde gidicem senin gibi ama benim bebiş o kadar olmaz tahminimce keşke olsa....
1 ay mıı ya ben 15te bir gidiyorum yinede dayaanmıyorum...
kilo konusuna gelince hiç karıştırma

Çok geçmiş olsun canım...

maşallah bebişine sen doktora bakma bana hep 1 ay sonra diyo ben 2 hafta zor dayanıyorum bişileri bahane edip gidiyorum sende öyle yap

valla, rüyan baya komikmiş:) hele koca çocuk doğurmaya başardın ya, helal olsun sana ama bak rüyanda bile nefes tekniklerini unutmamışsın bende geçenlerde kaplumbağaların akvaryumunu yıkıyordum, özel yaptırdığımız için baya büyük, yıkayana kadar ölmüştüm. bunun etkisiyle rüyamda bebeğimin akvaryumun içinde kaplumbağalarla oynadığını görüyorum. kızım akvaryumu oyun parkı yaptı kendine:)

kızlar bu kipa indirimi neyde anlayamadım ben kaçırdım ya :26:
canım, bebek kıyafetlerinde %50 indirim var. ben işte 2 gün önce gittiğimde gördüm

canım, bizim Rusyada da bebeği çeviriyorlar. benim kuzen 2 yıl önce doğum yapmıştı, onun bebeğide ters görünüyordu. hemşire kas gevşeti ilaç yaparak karnının üstüne değişik şekillerde basarak bebeği döndürmüştü. ancak bu döndürme işlemi açılma tam olmadan yapılıyormuş. eğer tam açılma olduysa ve bebek çıkmaya başlıyorsa ya poposından doğuruyorlar yada istek üzeri sezeryana başlıyorlar. bide doktor değil ebe yaparmıs. ama, ne yazık ki, Türkiyede nedense bunu yapmıyorlar, doktorlar direk sezeryana alıyorlar. sezeryan doktorların işine geliyor. hem fazladan para alınıyormuş, hem hiç uğraşmadan gündüz saatinde yarım saatte tüm doğumu halledip çıkıyorlar.

canım, çok geçmiş olsun. dikkat et kendine. bide astım olanlara hep sabahları deniz kenarına çıkmaya tavsiye ediyorlar. ciğerlere iyi geliyormuş. olmazsa sende hafta sonu sabahtan bir yürüyüş yap. hem bebeğede yararlı olacak.
bide benimkide baya kıpır kıpır bu aralar. geçenlerde klasik müzik dinlemeye çalıştım fakat hiç bir tık çıkmadı. sonra şebnem ferahın bir şarkısını koydum bizimki bir dönmeler bir hareketler. bende kameraya direk çektim. bayada belli oluyor. sonra eşim gelincede onada gösteririm:)

olur cnm olur sen hiç merak e tme.büyüyverir o birden.bulgur yiyosun dimi,kısır şeklindede olabilir.ben bulguru hiç sevmezdim ksır dışında.sonra malatyaya tayinim çıktı insanlar o kadar çok bulgur yiyorki çok şaırdım.okulda çocuklar bulgur çıkmassa üzülüyorlardı o kadar yani.sonra dr dediki bulgur çok önemli saf bir madde pirinç gibi değil yani.içinde çocukları büyüten çok önemli besinle r var demişti.şimdi hep yapıyorum eşimd e çok s eviyor.bulgur yanınada yoğurtlu semizotlu salata harika oluyor valla.bide hep sola yat ki bol miktarda oksijen ve kan akımı olsun bebişe.seninki kaç gramdı en son ve haftalıktı bi yazsana bana.bi d e kız bebekmiydi s enin.kızsa hani miyon çıtıpıtı olacaktır kızlar öyle olur genelde.bizim babamız accık iri :)maşallah bunlarda öenmli cnm.bence kiloya hiç takılma.doğsun o nasıl tontiş oluyor bi kaç yada görürsün :))

maşallah bebişine sen doktora bakma bana hep 1 ay sonra diyo ben 2 hafta zor dayanıyorum bişileri bahane edip gidiyorum sende öyle yap

sağol cnm :)) ayy bi sıkıntım olmasıbnda bir ayda gideyim valla.ya da luzumsuz bahane bulayım :)) ben bu testler ve pimpirikler yüüznden o kadar çok gittimki ev ultrason resimleriyle doldu..umarım hiç zararı olmamıştır kuzuma..

selam kızlarrrr..geçmişi okudum yine muhabbet çok keyifli..hoş topik değiştirmekten bi haşırneşir olamadım kimseciklerle..ama artık burdayım inş..

ben deniz kenarına gidince çok tıkanıyorum ama hiç nefes alamıyorum deniz kenarında olduğum zaman mutlaka fısfıs kullanıyorumki nefes alabileyim :26:

zararı yok diyolar ultrasonun sıkıntı etme mutlaka bişi takılır aklımıza yine gideriz biz bebişleri görmeye

canım, ne güzel. maşalllah, şimdiden koca erkek olmuş. inş. dünyaya mutlu şekilde gelirkende görürüz. bende işte dayanımıyorum daha nisanın sonunda görmüştüm, doktorda hazir başında gelirsen diyince çok üzüldüm. baya uzun süre göremiyecem kızımı. ama ben yinede mayısın sonlara doğru eşimle gitcem. suçu eşime atarım, şu ana kadar hiç göremedi falan diye. bana ne bana ne daha erken zamana koysaydı randevuyu

evet cnm sen bulgur pilavı ye dedikten sonra yaptım yiyorum inş bende senin gibi faydasını görürüm...dediğin menü öğlen yemeğimdi bulgur pilavı ve yoğurtlu semizotu...
sola yatmayada özen gözsteriyorum inş herşey yolundadır hafat içi gidicem bende kontrole
evet benimki kız...
ben en son 3 mayısa gitmiştim dr a o zaman 23+5teydim ve dr um bebişimin göbüşünün 1 hafta geride olduğunu söyledi fakat bi sorun olmadığını söyledi o zaman gr mı 565 ti cnm...yani 1 hafta gerideydi anlıyacağın...10 günde güzel beslendim inş çoğalmıştı bebişimin kilosu...
bulgura ve sola yatmaya devam

ya kızlar ben sola yatınca benim kızım hiç rahat etmiyo sürekli tekmeliyo döndükten sonra ancak duruyo yani öyle böyle tekme değil canımı acıtana kadar tekmeliyo e napmam gerek o zaman benim:44:

ya normal bence senin kii..24 de 565 çok normal.bence hiç takılma buna.üstelik o minik bir prenses , napıcan obez kızı :)) narin olsun şöyle..

ya kızlar ben sola yatınca benim kızım hiç rahat etmiyo sürekli tekmeliyo döndükten sonra ancak duruyo yani öyle böyle tekme değil canımı acıtana kadar tekmeliyo e napmam gerek o zaman benim:44:

sen bence içgüdüsel davran.en iyi sen bilirsin onun iyilik halini.nasıl rahat ediyorsa öyle yap bence..
bu arada geçmiş olsun sana.bende denizin nemden dolayı astımlıları rahatsız ettiğini biliyordum ama bilkeshanında bir bildiği var heralde.bi araştırmak lazım..:82:

ayy cnm yatınca olan tekmeleri hiç karıştırma
sola dönünca sol karnımın yatakla birleştiği yerlere bi tekmeler bi tekmeler anlatamam
sağa döndüğnde yine aynısı sırt üstü yatıyorum yine sonra yoruluyo heraldede duruluyo sonra bende ya sola yada sırt üstü ortaya karışık yatıyorum..

bakalım hafta içi durumu ne olacak..bide şekeri atlattımmı tamamdır bu iş
tamam teyzesi sen öyle diyosan narin olsun madem..

kızlar yaa benim bebiş için yatak odasında kullanıcağım beşik lazım.şöyle hasır gibi süslü falan oluyor ya öyle bişey.ama burda bulamadım.bi yerde gördüm o da çok pahalı geldi bana 400 tl.

bana şöyle netten falan 200tlye kadar bu tarz bi beşik bulsak :)) yani gören bilen varsa tavsiye etsede alsam ne iyi olur..

sağol canım benim valla ben 5 dk sola yatıp sonra dönüyorum yine napim hanımefendi rahatına pek düşkün

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…