- Konu Sahibi aycaeceberen
-
- #43.701
cnm sen daha ii bilirsin ama ben tek sayılı yaşlarda sünnet ettirmek daha ii diye duymuştum beş yaş gibi... bi araştır istersen vardır bir hikmeti.
ohhh songülümya bizde hafta sonu itibariyle girdik zannediyorum 2 yaş senduromuna bilmiorum ne olacakyaa.
ama kundakta yemek ilginç..
Amann seni mi kircam 5 te kestiriveririz
Huhu kizlar merhaba nasilsuniz
ne guzel babalarimiz anneler gununu hatirlamis kutlamis
Ben benum oglana teshis koydum kizlar tipik bit iki yas sendromuna girdi pasam
En buyim belirtu yemek reddetmeymia
arada iskankarligi tutuyor
Hatta dun aynaya bakip aglama ifadelerini denedigini gordum surati aglamakli yapip kendiji izliyor
dun mezara gutmisken esimin t
dayisina igradik kalkmaz zorunda kalktik cok mutluken kendini yerlwre atmaya basladi ay rezillikk...
Ben gerejen arastirmalari yapuyorum insalla bol sabirla bi donemi atlaticaz
agliyor agliyor susuyor kuzum
fenalardayiz
ben artik iki yas sendromu yasayan bir pasanin annesiyim....
canım sanırım bizde de var 2 yaş sendromuHuhu kizlar merhaba nasilsuniz
Hatta dun aynaya bakip aglama ifadelerini denedigini gordum surati aglamakli yapip kendiji izliyor
dayisina igradik kalkmaz zorunda kalktik cok mutluken kendini yerlwre atmaya basladi ay rezillikk...
fenalardayiz
güle güle kullan hediyeni cnmSukue yemehe care bildik teyzesi koca bebek kundakta nasil yiyor bello drgil.
kizim bir sarki ezberlemis
olulda kagit hazirlamislar
burde mektup
babasida onlarin adina makyaj seti almis
songülüm herşeyi kendi yapacakmış
kendi yiyecek kendi içecek kendigiyinecek yürüyecek
yani hep ben diyo ben kendime bişey yapıyorum ben
kıyafetimizi kendimiz seçioruz
pepeyi sevmesinre rağmen onun balanunu almadı mesela
balarein kız daha neler neler.
ah songülüm ahhh:
canım sanırım bizde de var 2 yaş sendromu
ama ben sendrom yaşamasını istemiyorummmm
güle güle kullan hediyeni cnm
cnm focali misinizkızlar herkese günaydın
umarım herkes iyidir
aklımda kaldığınca başlayım
emeki hoşgeldin
beni nidanın yaramazlıkları rananın macerelarını aratmıyor maşallah
özcanan rana bakıcısını seviyormuş ne güzel.bak allahtan iyi insanlar çıktılar.allah göstermesin ya çocuğuna eziyet,kötülük etseydi ne yapardın?
songül canım kv ne allah rahmet eylesin tekrar
betülüm erdem paşaya maşallah çiçek de getirirmiş annesine.bu arada kahvaltı sofrasına bayıldım becerikli arkadaşım benim. erdemin kaka durumu nasıl?
sibel cnm yaşadıklarını kafana takma.bir düzen oturtuncaya kadar sabır diyeceksin arkadaşım.kv belki iştahsızdır.o da evinden uzakta belki evini özlüyordur,belki kendini yük olduğunu düşünüyordur.yaptıklarına alınma canım arkadaşım.bir de benden sana tavsiye.sakın kv ni kıskandığını kv ne hissettirme.bak en azından benim kv mi göz önüne al.bana neler neler yapıyor.seninki benim kv nin yaptıklarını yapıyor mu?bunları düşün.bak sinirlenerek kendine yaparsın.eşinle tartışma,eş,ni kendinden soğutursun.
merhaba kızlar.haftasonu nasıl geçti anlamadım.cuma akşam defneyi alıp eve geçtik.biraz oynaştık,karnını doyurdum uyuttum.sonra marketten aldıklarım arabadaydı.gittim poşetleri arabadan eve çıkardım.onları yerleştirdim.çarşafımı değiştirdim.onları makinaya attım.12 gibi bende yattım.
cumartesi günü kızımla başbaşaydık . sabah kahvaltı,ardından evi toparladım.yemek yaptım.defneyi uyuttum.eşim aradı."annemler foçaya gitmiş" dedi.biliyorum dedim.söylediler mi dedi.bende"dün akşam annen yarın biz foçaya kahvaltıya gideceğiz dedi" dedim.sen niye gitmedin,yalnız kaldın dedi.ben de davet etmedi ki dedim.eşimde e sen bende geleceğim deseydin dedi.yok dedim,böyle daha iyi kızımla başbaşa vakit geçirdik dedim.
neyse defne uyandı,çorbasını yedi.üzerini değiştirdim.önce eczaneye gittik defneye şampuan,krem,sabun vs aldık.ordan da sahile gittik.defne biraz koşturdu.martıların arkasından karga diye koşturmasını görmeliydiniz.1 saat kadar durduktan sonra hava serinleyince bindik arabamıza eve geldik.defneyi banyo yaptırdım.ardından akşam yemeği,defneyle oyun derken defnenin yatma vakti geldi.onu uyuttum.biraz tv seyredip yattım.pazar sabah defne uyandı beni uyandırdı.biraz yatak sefasından sonra kahvaltı hazırlamak için kalktık.kahvaltı hazırlarken önce annemi arayıp anneler gününü kutladık.sonra kv yi aradım.öğleden sonra sana geleceğiz evdeysen dedim.bir de benimle dalga geçti."yok gezmeye gideceğim.nerde olacağım tabi evdeyim.gelin" diye.neyse kahvaltı yaptık.evi toparladık.eve bi süpürge tuttum.sonra defneyi uyuttum.öğleden sonra defne kalktı.çorbasını içti.güzelce giydirdim. giderken bir buket çiçek aldık.kv ye gittik."anneler günün kutlu olsun.çiçek defnenin,diğer hediye de eşimle benim hediyem" dedim. çiçeği suya koydu.gel öpüyüm dedim.altın kutusunu açtı baktı.iyiymiş dedi sadece.bu arada bir küçük altın götürdüm hediye olarak.ya insan bi teşekkür eder,bi sarılır öper ya.bu kadar görgüsüzlük olmaz.o kadar sinir oldum ki.içimden haram olsun sana dedim.gözüne dizine dursun dedim.yani bana sonunda bunu söyletti.küçük oğlu sadece çiçek almış,ablasının oğlu da gelirken ağaçtan zakkum koparıp getirmiş.zaten defne oraya gidince 40 dakika kadar onların kucağına gitmedi.ağladı.
neyse otururken kuzenimin kızını sordu.biraz daha iyi 2 hafta sonra tekrar test yapacaklarmış dedim.bişeyler yiyormu diye sordu.ben de sıvı şeyler yiyor dedim.bunun üzerine ne dese beğenirsiniz?"teyzen herşeyi çok biliyor ya o kızı o adama nasıl vermiş" dedi.ya sabır dedim.kader işte dedim.sonra durdu bana tanımadığım birini anlatıyor.daha doğrusu kadının dedikodusunu yapıyor.kocasını zengin bir adamla aldatmış,bu duyulmuş,adam boşanmış.şimdi adam 40 yaşında genç bir dr la evlenmiş.kadın da başka biriyle evlenmiş.adamın kızlarından kaynımla yaşıt olan da bi subayla evlenmiş.aslında subay başkasıyla evliymiş.kız adamın yuvasını bozmuş.vs vs. ben de dedim ki.zengin fakir farketmez aldatmak kötü bişeydir dedim kısaca.yani anlayacağınız sinir etti beni yine.yemek yeyin dedi.ben yemedim.defneye biraz yedirdim.sonra da defnenin uykusu geldiği için 7,5 ta çıktık oradan.
eve gelince defnenin karnını doyurup yatırdım.benim de başım çok ağrıyordu erken yattım
öyle işte.bu kadın ne zaman akıllanacak çok merak ediyorum.ya sen hacı olmuş kadınsın elalemin dedikodusunu yapıyorsun bir de beni buna alet ediyorsun.ayrıca seni adam yerine koymuş anneler gününü kutlamaya gelmişim.insan bi teşekkür eder ya.allah bildiği gibi yapsın seni
kızlar merak ettiğim bi konu. kuzulara kitap okuo musunuz... okuosanız ne kadar zamandır... dinliolar mı. ben okumadım hiç bu ara gazete filan okuyorum dinlio gibi hoşuna gidio sanki. eee ilerde kitap okuması için örnek olmamız lazım di mi. ama erken mi geç mi bilemedim
Canil yaren her aksam bir hikaye kitabi okudigi icin aras bu duruma alisik hatta ablasinin taklidini yapiyir elinden kitabi alarak
dinliyor hemde taklit yapiyor
ben de sürekli okuyorumAnaaa sozlestimi bu bebeler
gulden aras cok sevdigi emzigini bile firlatiyor cunku onu emerse susacak
funda Allahin emri sanirim
bil sabirla atlaticaz ben surekli okuyorun
yok cnm foçalı değilizcnm focali misiniz
hayır cnm okumuyorumkızlar merak ettiğim bi konu. kuzulara kitap okuo musunuz... okuosanız ne kadar zamandır... dinliolar mı. ben okumadım hiç bu ara gazete filan okuyorum dinlio gibi hoşuna gidio sanki. eee ilerde kitap okuması için örnek olmamız lazım di mi. ama erken mi geç mi bilemedim
kızlar size bi yazı kopyalıyorum..
18 aylıkken başlayıp, iki yaş civarı hafifleyip, sonra tekrar iki buçuk yaş civarında iyice artar ve üç yaşa doğru yine hafiflemeye başlar. Özellikle bu
hassas dönemde ebeveynler, dünyaya çocuklarının gözlerinden bakabilmeliler. Ebeveynler, çocuğun dünyasına girip onun neyi, neden yaptığını daha iyi anladığı
zaman, hem sabırları ve anlayışları artar, hem de kendi yaratıcılıklarını ve iç güdülerini kullanarak sorunlara çok daha kolay çözüm üretebilirler. İşte
size bu dönemde çocuğunuzunla daha uyumlu ve keyifli bir ilişkiniz olmasını sağlayacak 10 ipucu:
1.Bağımsızlığını Destekleyin
Bağımsızlığını, mümkün olduğunca çok kendi başına birşeyler yapmasını destekleyin ve temel becerilerini geliştirmesine yardımcı olun. Daha küçüksün, yapamazsın
demek yerine yapabileceği bir şeyler bulun. Biliyoruz ki, onun çorabını kendi kendine giymesi 15 dakika alırken, belki siz 10 saniyede giydirebilirsiniz.
Ne kadar yoğunsunuz ve birçok sorumluluğunuz var onu da biliyoruz. Ama bunu bir yatırım olarak görün ve günlük programınızı buna zaman ayırabilecek şekilde
planlamaya çalışın. Ona bol bol zaman verin. Aslında onu ne kadar acele ettirirseniz, iş o kadar uzun sürecektir. Eger sabırsızlığını ve onu hızlandırmaya
çalıştığınızı hissederse, daha da ağırdan almaya başlayacaktır.
Çocuğa kendi becerilerini geliştirme zamanını ve pratik şansını vermek aslında hem onun kendini daha özgüvenli hissederek daha uyumlu olmasına, hem de
büyüdükçe birçok şeyi tamamiyle kendi yaparak hayatınızın kolaylaşmasına neden olur. Özellikle kendi kendine yemek yemeyi öğrenmesi bu dönemin en önemli
becerilerinden biri. Siz de ona bu şansı verin, sonunda siz kazançlı çıkacaksınız.
2.Rutin ve Düzenli Bir Hayat
Rutin ve düzenli bir hayat, her yaşta çocuk için önemli ama özellikle bu dönemde daha da kritiktir, çünkü bu yaş dönemindeki çocuk tekrarı, her şeyin aynı
zamanda ve aynı yerde olmasını çok sever. Bu ona güven verir ve birçok potansiyel öfke nöbetini engeller. Mümkün olduğunca her gün aynı yemek, oyun ve
uyku saatleri ve örneğin uyku öncesi rutininde aynı sırada aynı şeylerin yapılması, sabah uyanınca yuvaya hazırlanırken yine aynı sıranın takip edilmesi,
onun daha fazla işbirliği yapmasını, sizin de işinizin kolaylaşmasını sağlar. Ayrıca düzenli bir hayatı olan çocuğun uykusuzluk, yorgunluk ve açlık gibi
fiziksel nedenlerle öfke krizleri yaşama ihtimali daha düşüktür.
3.Duygularını İfade Etmeyi Öğretin
Bu yaş dönemi hala kendisini ifade etmekte zorlandığı bir dönemdir, bu da öfke krizlerinin en temel nedenlerinden biridir. Bunu engellemek için ona yapabileceğiniz
en büyük iyilik, duygularını ifade etmeyi öğretmek ve duygularını görmezden gelmek yerine onaylamak olacaktır. Ama bunun için önce sizin çocuğunuzu sadece
pozitif değil bütün duygularıyla kabul ediyor olmanız gerekir. Yani Bunda üzülecek, kızacak ne var! Bebek gibi davranıyorsun! Erkek adam ağlamaz! gibi
yaklaşımlardan mümkün olduğunca kaçının. Bunun yerine Kızgın görünüyorsun, şu an parka gidemediğimiz için kızdın değil mi? veya En sevdiğin elbisen
leke olduğu için şu an onu giyemiyorsun, üzgün olduğunu biliyorum. gibi yönlendirmelerle, zaman içinde o da duygularını ve kendini daha iyi ifade edebilecek
duruma gelecektir. Bu da duygularını daha rahat kontrol etmesini ve size güvenmesini sağlayacak.
4.Az Televizyon, Bol Bol Oyun ve Hareket
Televizyon, ipad ve bilgisayar oyunları özellikle üç yaşından küçük çocukların sadece beyin gelişim potansiyelini engellemekle kalmayıp, davranışları üzerinde
de olumsuz etki yaratıyor. Ekran önünde uzun zaman geçirildiğinde çocuğun mantık ve düşünme becerilerini kontrol eden korteks tembelleşirken, reaksiyonel
alt beyin hiperaktif hale geliyor. Ayrıca çocuk ekran önünde uzun süre hareket etmeden durduğu zaman, sonrasında bir enerji patlaması yaşıyor, hareket
etme ihtiyacı duyuyor, ama aile dur, yapma, otur gibi komutlarla hareketini engellediği zaman enerjisini atamamış olan çocuk hassas ve tepkisel hale
geliyor.
Çocuğun ekran önünde geçirdiği uzun zamanlar, oyun zamanını, dil gelişimini, dolayısıyla kendini ifade becerisini ve yaratıcılığının gelişmesini engelliyor.
Bu dönemde çocuğa ne kadar çok hareket etme, oyun oynama, keşfetme, deneme, konuşma, üç boyutlu dünya ve doğa ile iç içe olma fırsatı yaratırsanız, davranışlarında
o kadar fazla uyum gösterir.
5.Sık Sık Bağlantı Kurun
Çocukların günlük hayattaki sorumlukları bazen aranızdaki bağın zayıflamasına, eğlendiğiniz ve birbirinizin keyfini çıkardığınız zamanların azalmasına
sebep olur. İlişkiniz siz fark etmeden çoğunlukla şunu yap, bunu yapma şeklinde komut ve isteklerden ibaret hale gelir. İşte çocukların en olumsuz davranışları
da bu kopukluklarla beraber tetiklenir. Tüm günlük sorumluluklarınızla beraber, bu özel sevgi bağını da güçlü tutmak için onlarla özel ve kaliteli zaman
geçirmek çok önemlidir. Kaliteli zaman illa da çok uzun saatler geçirmek anlamına gelmiyor, o beraber geçirdiğiniz süre içinde ilginizi tamamen ona vermek
anlamına geliyor. Ya da bazen bir saniyelik sevgi dolu bir bakış, bir dakika sıkı sıkı sarılmak, 10 dakika beraber kitap okumak veya sevdiğiniz bir şarkıda
beraber dans etmek kadar kısa ve basit eğlenceler bile çocuğunuzla olan bağınızın güçlü kalmasını sağlar ve onun da sizden bu özel ilgiyi almak için farklı
tepkisel davranışlara girmesine gerek kalmaz. Size bir ipucu daha! Ondan bir şey yapmasını istemeden önce onunla bağlantı kurarsanız, yani göz hizasına
inmek, gözlerine bakmak, belki bir öpücük veya sevgi sözcüğü ile ilgisini çekerseniz, ardından talebinize uyum sağlama ihtimali daha yüksek olur.
6.Seçim Hakkı Verin
Seçim hakkı olan çocuk kendini güçlü hisseder. Ama bu yaş döneminde kararsızlık hat safhada olduğu için en fazla iki seçenek verin. Ayrıca seçenek vererek,
o farkında bile olmadan, ona daha fazla istediğiniz şeyleri yaptırmanız mümkün. Mavi pantolonu mu istiyorsun, kırmızıyı mı?, Önce çorabını mı giymek
istiyorsun, pantolonunu mu?, Brokoli mi istiyorsun, havuç mu? Genelde en son söylendiği için, ikinci seçeneği seçme şansları daha fazla olur, o yüzden
tercih ettiğinizi ikinci seçenek olarak sorabilirsiniz.
7.Sınır Çizin
Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesi için belli sınırlar içinde büyümeye ve yeri geldiğinde hayır kelimesini duymaya ihtiyacı var. Ama sınır çizmenin
de bazı taktikleri var. Sınır koymadan önce, isteğini anladığınızı ifade edin ve duygularını onaylayın.Biliyorum şu anda o çikolatayı yemeyi çok istiyorsun,
ama şu an yemek zamanı, yemekten sonra yiyebilirsin. Veya kırılabilecek bir eşyaya dokunmak istiyor hayır dokunma demek yerine oynayacağı başka bir
şey bulup Bu oynamak için değil, ama şununla oynayabilirsin diye yerine başka bir alternatif vermek daha az tepki vermesini sağlayabilir. En önemlisi,
bunların da işe yaramadığı, ağlama ve öfke krizine girdiği durumlarda (ki bol bol olacak), sakinliğinizi koruyup, ona sarılın, ya da başını okşayın, yanında
olun, sevgi gösterin, duygularını ona geri yansıtın. Şu an çikolatayı yiyemediğin için çok kızdın biliyorum, gerçekten yemek istiyorsun, hayal kırıklığına
uğradın. Sakinleşene kadar buna devam edin. Ama kesinlikle istediğine boyun eğmeyin. Çocuğunuzun bundan alacağı mesaj, ailenizde belli kurallar ve sınırlar
olduğu, bunlardan ödün vermeyeceğiniz, ama çocuğunuz bu yüzden hayal kırıklığı yaşarken de, bu zor anında onun yanında olacağınızdır. Bu davranışları görmezden
gelmek ve ilgi göstermemek eski ekol ebeveynliktir.
Duygusal zekası yüksek bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız çocuğunuzun hiç bir duygusunu görmemezlikten gelmeyin. Öfke nöbeti, ağlama ve kriz anında ondan
mantık beklemek, ona mantıklı açıklamalar yapmak, disiplin vermek ve bir ders öğretmeye çalışmak ancak durumu daha kötü yapar. Yanında olarak sabırla ağlamasının
bitmesini ve sakinleşmesini bekleyin.
8 Takdir Edin
Ebeveynler olarak çocuklarınıza en çok ilgiyi olumsuz davranışlarda bulunduklarında veriyorsunuz aslında. Çocukların aksi davranışlarının en büyük nedeni
de bu. Mesela sessiz sakin oturmuş oynayan bir çocuğu Aferin sana, ne güzel tek başına oynuyorsun, benim de bu arada yemeği pişirmeye zamanım oldu, teşekkür
ederim kızım demek pek aklımıza gelmez. Sonra çocuk bakar ki, pozitif davranış ona pek ilgi alaka getirmiyor, başlar bir bahane ile sorun çıkarmaya ve
işte o zaman negatif de olsa bir çeşit ilgi görmüş olur. Uzmanlar, çocuğun bir şeyi yapamadığı, beceremediği zamanlarda hemen olumsuz eleştiride bulunup
olumsuz tepki vermek yerine, onun yapabildiği her davranışı ve her çabasını desteklemek gerektiğini söylüyor.
9 Takım Olun
Bu dönemde çocuk, anne babayı birbirine düşürerek hedefine ulaşmak için onları manipule eder. O anda kim müsait değilse, ondan ilgi ister. Mesela baba
yardım ederken, anne yapsın diyebilir, bu da babanın duygularının incinmesine neden olabilir (veya tersi). Ama bunu kişisel almayın, çünkü o anda kim müsait
değilse özellikle ondan yardım ister. Herkes müsaitse de, kendisi yapmak ister. Ama en zorlu zamanlarında genelde yine de anneyi tercih eder. Anne ve baba
olarak, çocuğun hangi davranışlarına karşı nasıl yaklaşacağınız konusunda önceden konuşup ortak bir noktaya varırsanız ve ortak hareket ederseniz, çocuk
sizi bir takım olarak görecek, hem size olan güveni artacak, hem de manipulasyon çabaları zamanla azalacaktır.
10 Örnek Olun
Çocukta görmek istediğiniz davranışları kendiniz sergiledikçe, bu davranışları onda daha çok göreceksiniz. Öfke nöbetlerinde sakin kalmayı başardığınız
zaman sakinliğinizi, bağırdığınız zaman bunu örnek alacaktır. Sakin ve sabırlı ebeveyn olmanın temelinde de, hem bireysel hem de çift olarak kendi ihtiyaçlarınızı
karşılamak için kendinize zaman ayırmak yatıyor. Arada sırada da olsa çocuğunuzdan ayrı zaman geçirmek, kendi ihtiyaçlarınıza odaklanmak ve deşarj olmak,
zor anlarda çocuğunuzuna karşı sabrınızı yüksek tutmanıza yardımcı olur.
fenalardayiz
tamda yazıda dediğn gibi güldenim bizimki son bir haftadır sadece kendi yemek yemek istio işin kötü tarafı benim tek ir lokma vermeme fırsat vermio. döke saça yio onda sorun yok ne gitse kar diyorumda bi süre sonra kaşığı filan birakıp eliyle devam etmeye çalışıo şimdi şirin gözüküo da sonra alışkanlık haline getirirse diye korkmuo da değilim hani:)
Hehe sabah bende okumustum
hos okumadigin yqzi kalmadi o ayri:)
tamda yazıda dediğn gibi güldenim bizimki son bir haftadır sadece kendi yemek yemek istio işin kötü tarafı benim tek ir lokma vermeme fırsat vermio. döke saça yio onda sorun yok ne gitse kar diyorumda bi süre sonra kaşığı filan birakıp eliyle devam etmeye çalışıo şimdi şirin gözüküo da sonra alışkanlık haline getirirse diye korkmuo da değilim hani:)
Aksam bir bulgur pilavi yefi aman Allahim neydeki arasin kasigindan prk dokulmiyor
ama sabirsiz kaseyi dikiyor eli ile agzina atoyor
ole boykr bur tabak yedi sukur
Aksam bir bulgur pilavi yefi aman Allahim neydeki arasin kasigindan prk dokulmiyor
ama sabirsiz kaseyi dikiyor eli ile agzina atoyor
ole boykr bur tabak yedi sukur
aynen yoğurdu yedi bi de kaseyi teeye dikti kimden görüo bilmem ki:)
fenalardayiz
biz buradaki biçok sorunu yaşıyoruzkızlar size bi yazı kopyalıyorum..
18 aylıkken başlayıp, iki yaş civarı hafifleyip, sonra tekrar iki buçuk yaş civarında iyice artar ve üç yaşa doğru yine hafiflemeye başlar. Özellikle bu
hassas dönemde ebeveynler, dünyaya çocuklarının gözlerinden bakabilmeliler. Ebeveynler, çocuğun dünyasına girip onun neyi, neden yaptığını daha iyi anladığı
zaman, hem sabırları ve anlayışları artar, hem de kendi yaratıcılıklarını ve iç güdülerini kullanarak sorunlara çok daha kolay çözüm üretebilirler. İşte
size bu dönemde çocuğunuzunla daha uyumlu ve keyifli bir ilişkiniz olmasını sağlayacak 10 ipucu:
1.Bağımsızlığını Destekleyin
Bağımsızlığını, mümkün olduğunca çok kendi başına birşeyler yapmasını destekleyin ve temel becerilerini geliştirmesine yardımcı olun. “Daha küçüksün, yapamazsın”
demek yerine yapabileceği bir şeyler bulun. Biliyoruz ki, onun çorabını kendi kendine giymesi 15 dakika alırken, belki siz 10 saniyede giydirebilirsiniz.
Ne kadar yoğunsunuz ve birçok sorumluluğunuz var onu da biliyoruz. Ama bunu bir yatırım olarak görün ve günlük programınızı buna zaman ayırabilecek şekilde
planlamaya çalışın. Ona bol bol zaman verin. Aslında onu ne kadar acele ettirirseniz, iş o kadar uzun sürecektir. Eger sabırsızlığını ve onu hızlandırmaya
çalıştığınızı hissederse, daha da ağırdan almaya başlayacaktır.
Çocuğa kendi becerilerini geliştirme zamanını ve pratik şansını vermek aslında hem onun kendini daha özgüvenli hissederek daha uyumlu olmasına, hem de
büyüdükçe birçok şeyi tamamiyle kendi yaparak hayatınızın kolaylaşmasına neden olur. Özellikle kendi kendine yemek yemeyi öğrenmesi bu dönemin en önemli
becerilerinden biri. Siz de ona bu şansı verin, sonunda siz kazançlı çıkacaksınız.
2.Rutin ve Düzenli Bir Hayat
Rutin ve düzenli bir hayat, her yaşta çocuk için önemli ama özellikle bu dönemde daha da kritiktir, çünkü bu yaş dönemindeki çocuk tekrarı, her şeyin aynı
zamanda ve aynı yerde olmasını çok sever. Bu ona güven verir ve birçok potansiyel öfke nöbetini engeller. Mümkün olduğunca her gün aynı yemek, oyun ve
uyku saatleri ve örneğin uyku öncesi rutininde aynı sırada aynı şeylerin yapılması, sabah uyanınca yuvaya hazırlanırken yine aynı sıranın takip edilmesi,
onun daha fazla işbirliği yapmasını, sizin de işinizin kolaylaşmasını sağlar. Ayrıca düzenli bir hayatı olan çocuğun uykusuzluk, yorgunluk ve açlık gibi
fiziksel nedenlerle öfke krizleri yaşama ihtimali daha düşüktür.
3.Duygularını İfade Etmeyi Öğretin
Bu yaş dönemi hala kendisini ifade etmekte zorlandığı bir dönemdir, bu da öfke krizlerinin en temel nedenlerinden biridir. Bunu engellemek için ona yapabileceğiniz
en büyük iyilik, duygularını ifade etmeyi öğretmek ve duygularını görmezden gelmek yerine onaylamak olacaktır. Ama bunun için önce sizin çocuğunuzu sadece
pozitif değil bütün duygularıyla kabul ediyor olmanız gerekir. Yani “Bunda üzülecek, kızacak ne var! Bebek gibi davranıyorsun! Erkek adam ağlamaz!” gibi
yaklaşımlardan mümkün olduğunca kaçının. Bunun yerine “Kızgın görünüyorsun, şu an parka gidemediğimiz için kızdın değil mi?” veya “En sevdiğin elbisen
leke olduğu için şu an onu giyemiyorsun, üzgün olduğunu biliyorum.” gibi yönlendirmelerle, zaman içinde o da duygularını ve kendini daha iyi ifade edebilecek
duruma gelecektir. Bu da duygularını daha rahat kontrol etmesini ve size güvenmesini sağlayacak.
4.Az Televizyon, Bol Bol Oyun ve Hareket
Televizyon, ipad ve bilgisayar oyunları özellikle üç yaşından küçük çocukların sadece beyin gelişim potansiyelini engellemekle kalmayıp, davranışları üzerinde
de olumsuz etki yaratıyor. Ekran önünde uzun zaman geçirildiğinde çocuğun mantık ve düşünme becerilerini kontrol eden korteks tembelleşirken, reaksiyonel
alt beyin hiperaktif hale geliyor. Ayrıca çocuk ekran önünde uzun süre hareket etmeden durduğu zaman, sonrasında bir enerji patlaması yaşıyor, hareket
etme ihtiyacı duyuyor, ama aile “dur, yapma, otur” gibi komutlarla hareketini engellediği zaman enerjisini atamamış olan çocuk hassas ve tepkisel hale
geliyor.
Çocuğun ekran önünde geçirdiği uzun zamanlar, oyun zamanını, dil gelişimini, dolayısıyla kendini ifade becerisini ve yaratıcılığının gelişmesini engelliyor.
Bu dönemde çocuğa ne kadar çok hareket etme, oyun oynama, keşfetme, deneme, konuşma, üç boyutlu dünya ve doğa ile iç içe olma fırsatı yaratırsanız, davranışlarında
o kadar fazla uyum gösterir.
5.Sık Sık Bağlantı Kurun
Çocukların günlük hayattaki sorumlukları bazen aranızdaki bağın zayıflamasına, eğlendiğiniz ve birbirinizin keyfini çıkardığınız zamanların azalmasına
sebep olur. İlişkiniz siz fark etmeden çoğunlukla “şunu yap, bunu yapma” şeklinde komut ve isteklerden ibaret hale gelir. İşte çocukların en olumsuz davranışları
da bu kopukluklarla beraber tetiklenir. Tüm günlük sorumluluklarınızla beraber, bu özel sevgi bağını da güçlü tutmak için onlarla özel ve kaliteli zaman
geçirmek çok önemlidir. Kaliteli zaman illa da çok uzun saatler geçirmek anlamına gelmiyor, o beraber geçirdiğiniz süre içinde ilginizi tamamen ona vermek
anlamına geliyor. Ya da bazen bir saniyelik sevgi dolu bir bakış, bir dakika sıkı sıkı sarılmak, 10 dakika beraber kitap okumak veya sevdiğiniz bir şarkıda
beraber dans etmek kadar kısa ve basit eğlenceler bile çocuğunuzla olan bağınızın güçlü kalmasını sağlar ve onun da sizden bu özel ilgiyi almak için farklı
tepkisel davranışlara girmesine gerek kalmaz. Size bir ipucu daha! Ondan bir şey yapmasını istemeden önce onunla bağlantı kurarsanız, yani göz hizasına
inmek, gözlerine bakmak, belki bir öpücük veya sevgi sözcüğü ile ilgisini çekerseniz, ardından talebinize uyum sağlama ihtimali daha yüksek olur.
6.Seçim Hakkı Verin
Seçim hakkı olan çocuk kendini güçlü hisseder. Ama bu yaş döneminde kararsızlık hat safhada olduğu için en fazla iki seçenek verin. Ayrıca seçenek vererek,
o farkında bile olmadan, ona daha fazla istediğiniz şeyleri yaptırmanız mümkün. “Mavi pantolonu mu istiyorsun, kırmızıyı mı?”, “Önce çorabını mı giymek
istiyorsun, pantolonunu mu?”, “Brokoli mi istiyorsun, havuç mu?” Genelde en son söylendiği için, ikinci seçeneği seçme şansları daha fazla olur, o yüzden
tercih ettiğinizi ikinci seçenek olarak sorabilirsiniz.
7.Sınır Çizin
Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesi için belli sınırlar içinde büyümeye ve yeri geldiğinde “hayır” kelimesini duymaya ihtiyacı var. Ama sınır çizmenin
de bazı taktikleri var. Sınır koymadan önce, isteğini anladığınızı ifade edin ve duygularını onaylayın.“Biliyorum şu anda o çikolatayı yemeyi çok istiyorsun,
ama şu an yemek zamanı, yemekten sonra yiyebilirsin.” Veya kırılabilecek bir eşyaya dokunmak istiyor “hayır dokunma” demek yerine oynayacağı başka bir
şey bulup “Bu oynamak için değil, ama şununla oynayabilirsin” diye yerine başka bir alternatif vermek daha az tepki vermesini sağlayabilir. En önemlisi,
bunların da işe yaramadığı, ağlama ve öfke krizine girdiği durumlarda (ki bol bol olacak), sakinliğinizi koruyup, ona sarılın, ya da başını okşayın, yanında
olun, sevgi gösterin, duygularını ona geri yansıtın. “Şu an çikolatayı yiyemediğin için çok kızdın biliyorum, gerçekten yemek istiyorsun, hayal kırıklığına
uğradın”. Sakinleşene kadar buna devam edin. Ama kesinlikle istediğine boyun eğmeyin. Çocuğunuzun bundan alacağı mesaj, ailenizde belli kurallar ve sınırlar
olduğu, bunlardan ödün vermeyeceğiniz, ama çocuğunuz bu yüzden hayal kırıklığı yaşarken de, bu zor anında onun yanında olacağınızdır. Bu davranışları görmezden
gelmek ve ilgi göstermemek eski ekol ebeveynliktir.
Duygusal zekası yüksek bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız çocuğunuzun hiç bir duygusunu görmemezlikten gelmeyin. Öfke nöbeti, ağlama ve kriz anında ondan
mantık beklemek, ona mantıklı açıklamalar yapmak, disiplin vermek ve bir ders öğretmeye çalışmak ancak durumu daha kötü yapar. Yanında olarak sabırla ağlamasının
bitmesini ve sakinleşmesini bekleyin.
8 Takdir Edin
Ebeveynler olarak çocuklarınıza en çok ilgiyi olumsuz davranışlarda bulunduklarında veriyorsunuz aslında. Çocukların aksi davranışlarının en büyük nedeni
de bu. Mesela sessiz sakin oturmuş oynayan bir çocuğu “Aferin sana, ne güzel tek başına oynuyorsun, benim de bu arada yemeği pişirmeye zamanım oldu, teşekkür
ederim kızım” demek pek aklımıza gelmez. Sonra çocuk bakar ki, pozitif davranış ona pek ilgi alaka getirmiyor, başlar bir bahane ile sorun çıkarmaya ve
işte o zaman negatif de olsa bir çeşit ilgi görmüş olur. Uzmanlar, çocuğun bir şeyi yapamadığı, beceremediği zamanlarda hemen olumsuz eleştiride bulunup
olumsuz tepki vermek yerine, onun yapabildiği her davranışı ve her çabasını desteklemek gerektiğini söylüyor.
9 Takım Olun
Bu dönemde çocuk, anne babayı birbirine düşürerek hedefine ulaşmak için onları manipule eder. O anda kim müsait değilse, ondan ilgi ister. Mesela baba
yardım ederken, anne yapsın diyebilir, bu da babanın duygularının incinmesine neden olabilir (veya tersi). Ama bunu kişisel almayın, çünkü o anda kim müsait
değilse özellikle ondan yardım ister. Herkes müsaitse de, kendisi yapmak ister. Ama en zorlu zamanlarında genelde yine de anneyi tercih eder. Anne ve baba
olarak, çocuğun hangi davranışlarına karşı nasıl yaklaşacağınız konusunda önceden konuşup ortak bir noktaya varırsanız ve ortak hareket ederseniz, çocuk
sizi bir takım olarak görecek, hem size olan güveni artacak, hem de manipulasyon çabaları zamanla azalacaktır.
10 Örnek Olun
Çocukta görmek istediğiniz davranışları kendiniz sergiledikçe, bu davranışları onda daha çok göreceksiniz. Öfke nöbetlerinde sakin kalmayı başardığınız
zaman sakinliğinizi, bağırdığınız zaman bunu örnek alacaktır. Sakin ve sabırlı ebeveyn olmanın temelinde de, hem bireysel hem de çift olarak kendi ihtiyaçlarınızı
karşılamak için kendinize zaman ayırmak yatıyor. Arada sırada da olsa çocuğunuzdan ayrı zaman geçirmek, kendi ihtiyaçlarınıza odaklanmak ve deşarj olmak,
zor anlarda çocuğunuzuna karşı sabrınızı yüksek tutmanıza yardımcı olur.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?