2012 Mart Anneleri Paylaşım Alanı

Gamzeeeeeeeeee :)) kızı yıkadım yedirdim uyuttum sanırım bi 10-15 dakikam var :))) bi dahaki viyaklamaya kadar burdayımmmm bu arada 1 nisan oldu bizden doğurmayan kaldı mı? liste güncel mi hemen bakıyım

yok canım iki listede güncel değil, güncellemedim oradan biliyorum (((

ne var ne yok miray nasıl, ne yapıyor ki seni bu kadar baskı altına aldı, yenidoğan değil mi bu velet uyandıramama sorunu ile cebelleşmen lazım senin bu aralar, yoksa içerde bekleye bekleye atlatmışmı o evreyi :))))

hepiniz acilen bu yazıyı okuyun ,

Bebeklerde “büyüme atakları” | Blogcu Anne

Deniz bebekken Deniz’in Babası akşam işten eve geldiğinde “Bugün büyümüş bu çocuk” derdi. “Bütün gün görmediği için ona öyle geliyor” diye düşünürdüm, ama bazen ciddi ciddi o gün oğlunun gerçekten büyüdüğüne, bir önceki günden daha farklı olduğuna inanırdı.

Deniz genelde uslu, sakin bir bebekti. Uyku problemi, meme problemi hiç olmadı. İki aylıkken geceleri 7-8 saat aralıksız uyumaya başladı. Sorunsuz bir şekilde 13 ay boyunca emdi. 13 ayın sonunda da yine sorunsuz bir şekilde memeyi bıraktı.

Ancak zaman zaman Deniz’de adını koyamadığımız, sebebini bulamadığımız değişiklikler, huysuzluklar, tatminsizlikler gözlemlerdik. Geceleri gayet düzgün uyuyan, sabaha karşı bir kez meme emmek için uyanan bebek yeri gelir üst üste birkaç gece defalarca uyanırdı. Normalde oldukça belirli bir emme düzeni olsa da böyle zamanlarda doymamacasına meme isterdi. Bu kriz halleri birkaç gün, en çok bir hafta içinde geçer giderdi.

İşte bu aniden gelen, ortalığı darmadağın eden, geldiği gibi de giden hallerin adı Büyüme Atakları. İngilizcesiyle “growth spurts”.

Bunun böyle olduğunu anladıktan ve ismini koyduktan sonra hakikaten belirli zamanlarda (ki genel kanı bu zamanların bebek 10 günlük, 3 haftalık, 6 haftalık, 3 aylık ve 6 aylıkken gerçekleştiği yönünde) Deniz’de bu bahsettiğim türden uyku düzeninin bozulması, normalden fazla meme emme isteği, huzursuzluk gibi davranış değişiklikleri gözlemledik. Böyle zamanlarda zorlanmaya başlayınca da Deniz’in Babası’yla birbirimize hatırlattık: “Yine growth spurt oldu bu!”

Neymiş bu “growth spurt”, ya da büyüme atakları? Parents dergisinin (orijinal Amerikan versiyonundaki) bu makale bebeklerdeki büyüme ataklarını çok güzel ele almış. Makalenin Türkçe çevirisini özet halinde aşağıda yayınlıyorum:

Büyü Bebek, Büyü
Araştırmacılar hala bu büyüme dönemlerinin tam olarak ne zaman gerçekleştiğini belirlemeye çalışıyor. Bazı uzmanlara göre yaklaşık iki ila yedi gün süren bu “büyüme atakları” bebekler 10 gün, 3 hafta, 6 hafta, 3 ay ve 6 aylıkken gerçekleşiyor. Diğer bir görüşe göre ise bu dönemlerin belirli bir düzeni yok ve bebekten bebeğe değişiyor.

Uzmanlar annelerin bu büyüme ataklarını tespit etmekte başarılı

"Endişelenecek bir şey yok. Sadece bir büyüme atağı geçiriyor."
olduğu yönünde birleşiyorlar. Çocuklarının bir gecede büyüdüğünü, bebek bezinin ya da çorapların birdenbire sıkı gelmeye başladığını söyleyen anneler var. (Araştırmayı yapan Emory üniversitesi öğretim üyesi Michelle Lampl, bebeklerin 24 saat içinde 30 ila 90 gram arası kilo alabildiğini, sonrasında günler hatta haftalarca bu yönde bir gelişim göstermediğini gözlemlemiş.)

Peki, bebeğinizin büyüme atağı döneminde olduğunu nasıl anlarsınız? Şunlara dikkat edin:

Bebeğiniz sürekli aç

Sharon Kelley 4 aylık kızının büyüme atağı gerçekleştirdiği zamanları çok iyi bildiğini söylüyor: “Ansızın durmadan meme emmek istiyor. Geceleri iki üç saatte bir meme için uyanıyor. Gün boyunca da birkaç saatte bir meme istiyor.” Uzmanlar iştahta böylesine ani bir artışın büyüme atağının en belirgin göstergesi olduğu konusunda birleşiyorlar: Oldukça düzenli aralıklarla beslenen bir bebek aniden bütün günü memede geçirmek istemeye başlıyor. Mama ile beslenen bebekler ise biberon bittiğinde tatminsiz görünüyor, ve gerek gündüz gerekse gece ardı ardına birkaç kez daha beslenmek istiyorlar.

Bu beslenme çılgınlığının iki sebebi var. “Büyüyen bebek aç bebektir. İhtiyacı olan bütün kalorileri almalıdır” diyor Dr. Lampl. Ve ekliyor: “Ayrıca, eğer emziriyorsanız bu sık emzirme seansları giderek büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılamak üzere süt miktarınızı arttırmaktadır. Bu dönemlerde bebeğinizin günde 15 ya da 16 kere meme emmek istemesi sizi şaşırtmasın.” Bir başka uzman da aynı görüşte: “Kısa ve sık emzirme seansları annenin süt miktarını arttırmada uzun ve seyrek seanslardan daha etkilidir.”

Bebeğiniz her zamankinden daha huysuz

Denise Swanson ise 10 aylık bebeğinin ne zaman böyle bir büyüme döneminden geçse huyunun değiştiğini ve hassaslaştığını söylüyor. Oldukça huysuz ve huzursuz olan bebeğini rahatlatmak için denediği yöntemlerin ise işe yaramadığından bahsediyor. Uzmanlar bu huysuzluğu bebeğin az uyku uyumasına bağlıyorlar. Gece boyunca emmek için uyanan bebeklerin ihtiyaç duydukları uzun süreli uykuyu ve dolayısıyla gerekli dinlenmeyi alamadıklarını söylüyorlar.

Bebeğiniz birden kış uykusu moduna giriyor

Birkaç gün süren durmaksızın yeme seanslarından sonra bebeğiniz normalden daha derin ve daha uzun uyumaya başlıyor. Uzmanlar asıl büyümenin işte bu sırada gerçekleştiğini düşünüyorlar. Araştırmalar büyüme hormonlarının yüzde 80’inin uyku sırasında salgılandığını gösteriyor. İşte bebeklerin büyümek için uyumaları gerekmesi de bu yüzden. Bebekleri uyanık kalmaya zorlamak ya da uyku saatlerini değiştirmek sadece daha fazla huzursuzluğa sebep olan yanlış davranışlardır. Çünkü bebeklerin büyümeye devam edebilmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır.

Peki başka bir şeyse?

Bebeğin davranışlarındaki her ani değişikliği bu büyüme ataklarına atfetmek doğru olmaz. Son zamanlarda bakıcısını değiştirdiniz mi? Günlük rutinlerinde değişiklikler oldu mu? Çocuğunuz da aynı yetişkinler gibi daha fazla yiyerek ve dinlenerek rahatlamak istiyor olabilir. Ayrıca hastalanıyor da olabilir: Anne sütü bebeğin herhangi bir enfeksiyonla savaşması için gerekli antikorları sağlarken uyku da yine bu savaş için gerekli enerjiyi biriktirmesine yardımcı olur. Bebekler diş dönemlerinde de huysuzlaşır, yemek ve uyku programlarını değiştirebilirler. Son olarak bebeğinizin bütün bu açıklanamayan davranış değişikliklerinin altında yatan temel sebebi unutmayın: O bir bebek. Sizi sürekli şaşkına çevirmek onun görevi! Sadece içgüdülerinize güvenin ve bebeğinizin isteklerine karşılık verin.

aynen öle atlatmış bence içerde :)))) doğdu direk 40 günlükten başladı gibi benimki.. sağlığı iyi çok şükür.. hala mama süt devam ediyoruz karnı doymak bilmiyo :) gün içinde sabah 10-11 gibi uyanıyo karnını doyuruyorum gaz çıkar altını değiştir yatır süt sağ derken tekrar uyanıyo akşama doğru iyice huysuzlanıyo ağlamalar kesilmiyo.. akşam da 11-12 gibi yatıyoruz beraber gece 3te kalkıyo bende emzikten çıkardığı sese uyanıyorum anlıyorum acıktığını :) yine bi karın doyur alt değiştir faslı.. saat 6 da tekrar... Allahtan geceleri rahat da bende uyuyorum onla beraber. ama gündüz çok az uyuyo. uyuduğu aralıkta ben ancak yemek yiyorum yada süt sağıyorum o derece yani :)

siz nasılsınız? çok istiyorum bende artık şu kırkımız çıksında gezelim diye kızımla az kaldı bakalım.. haftaya cmtsi 1. ay olcak kalça ultrasonu çektircez. ayçaya da sordum benim doktor 1. ay dedi, eve yakın bi hastaneyi aradık o da 2.aydan önce çekilmez dedi kafam karışmıştı ama kendi doktoruna çektircem 1. ay beklemeyelim daha fazla dimi?

kızlar dualarınıza ihtiyacım var.2 gecedir sancı çekiyorum.dün hastaneye gittik fakat nstde sancım çok şiddetli çıkmıyodu,dr.muayenesinde ise 1cm açıklık olduğunu ve doğumun çook başında olduğunu söyledi.öğleden sonra yine kontrol etti,durum hala aynı oluınca istersem eve gidebileceğimi söyledi,uzun sürebileceği için hastanede daha da bunalabilirsin dedi.seve seve onayladım tabi..ama dün gece yine sancılardan dolayı uykusuz bir gece geçirdik,7 ila 9 dk.da bir sancı girdi,sabah da nişanım geldi.gün içinde dolaştıkça biraz daha hafifledi ama artık daha seyrek aralıklarla ve şiddetli giriyor,15 dk.da falan..birazdan duşumu alıp hastaneye gidicez.inşallah bu kadar sancıya karşılık açılmam artmıştır kızlar noolur dua edin,yoksa bir gece daha aynı sanccıları çekmeye ve uykusuzluğa tahammülüm kalmadı.zaten daha da uzrsa normal doğum yapacak gücüm kalmayacak...inşallah fazla uzun sürmez de alırım kızımı kucağıma artık....

kalça 1. ay itibariyle yapılıyor ben tam 30. günde çektirmiştim, bizde kalp ve batına da bakıldı.

kızım seninkide laptop süt sağarken alsana kucağına benim nasıl burada bu kadar online olabildiğimi sanıyorsun :) süt sağarken hep kucağımda, zaten günün yarısı ediyor süt sağma :)

kaç gündür bangır bangır reklamını yapıyorum denk geldin mi bilmem, tracy hogg dvd li kitap seti, hemen şimdi ver siparişini almadıysan internette fiyatlar daha uygun , göğüs kalkanı tavsiyem gibi düşün bunuda :)

söylemeyi unuttum , bugün kızım için çok yorucu bir gün oldu , profesyonel fotoğraf çekimi vardı, sabah 10 da geldi esra teyzemiz, saat 3 e kadar toplam 500 poz çekilmiş fotomodel kızım :)

çok merak ediyorum fotoları, birkaç güne kadar bize ulaşacak fotolar paylaşırım sizlerle :)

esra hanım ankarada yaşıyor ve bu çekim için sadece 50 tl alıyor ankaradan düşünen arkadaşlar bilgilerini iletebilirim, mutlaka düşünün derim inanılmaz keyifli muhteşem bir anı oldu hepimiz için...

ewet cnm. küvezden de cıktık hastaneden de çıktık ama antibiyotik kullanıyoruz sabah akşam iğneye gidiyoruz hastaneye. yarın muayenemiz var bakılacak umarım düzelmiştir ve iğneleri biter.
hastanede yattıgı sürece sağdım sütümü götürdüm ama ne yazık ki biberonla vermişler ve alışmış biberona şimdi evde bir türlü emziremiyorum nasıl alıştıracagım. sagıp sagıp biberonla veriyorum alıştırmaya da çalısıyorum ama olmuyor.. nasıl alıştırabilirim ki? fikri olan var mı?

lagrima canım sen de doğum yapmışsın..gözün aydın canım..inşallah küvezden de bir an önce çıkar kuzun,kmbilir çıkmıştır bile şimdi
.

Canım dualarımız seninle... hayırlı ve kolay bi doğum olsun inşallah... iyi haberlerini bekliyoruz..

Hemen arıyorum netten alıyım bari :))

aslında sağarken nete bakabilirim ama ben böle göğsü sıkmadıkça çok gelmiyo gibi geliyo bana iyice uzuyo sağma işi diye direk oraya konsantre oluyorum :)) haklısın bari sağarken giriyim de uzun da sürse en azından burda vakit geçirmiş olurum..

bende 1. ayda çektircem yaa bi an önce çıksın aradan.. bakalım başka bişeye bakcak mı doktor. ultrason dedi ama başka bişey demedi.

bu arada 40tan sonra daha rahat oluyo mu ben çok hevesliyim kırkı çıkınca daha sakin olcak gibi geliyo

Canım öncelikle gözün aydın.. Allah analı babalı büyütsün yavrunu.. Şükür hastaneden de çıkmışsınız..
Memeye alışır bence, ben şuan biraz emzirip sonra biberonla veriyorum çünkü çok ememiyo, hemen bir iki çekip uykuya dalıyo uayndırıyorum zorla ama yine çok az çekiyo böle yarım saat uğraşıp biberonu veriyorum.. sen de zorlamaya devam et sabırla mutlaka alacaktır.

sseninki uyuyormuş bizimki kıyamet kopartıyor. 2 3 cekiyor bakıyor biberondaki gibi gelmiyor aglıyor.

ayça yı bir arada sor bakalım 40 çıkınca nasıl oluyor :):)

41. gün itibariyle 1-1,5 hafta zor geçiyor az önce paylaştığım büyüme atağı evresi sebebiyle,sonra sakinleşiyorlar 2,5 aya kadar , berra 2 gündür çıldırmış durumda sabırla sürecin bitmesini bekliyoruz.

ben sağarken bi yazıyorum bi sıkıyorum memeyi,makineyi tuttuğum elimde ağız kısmını tutuyor ve memeyi alttan ve yukardan sıkıştırıyor,yapa yapa öğrencen kuzum :) 2,5 ay kolay değil, takla atarken bile sağarım artık :)))

ayça yı bir arada sor bakalım 40 çıkınca nasıl oluyor :):)

41. gün itibariyle 1-1,5 hafta zor geçiyor az önce paylaştığım büyüme atağı evresi sebebiyle,sonra sakinleşiyorlar 2,5 aya kadar , berra 2 gündür çıldırmış durumda sabırla sürecin bitmesini bekliyoruz.

ben sağarken bi yazıyorum bi sıkıyorum memeyi,makineyi tuttuğum elimde ağız kısmını tutuyor ve memeyi alttan ve yukardan sıkıştırıyor,yapa yapa öğrencen kuzum :) 2,5 ay kolay değil, takla atarken bile sağarım artık :)))

Merhaba ilk basta cok gecmis olsun sukur cikmissiniz..benimde benzer bir durumum oldu memeyi birturlu almiyordu dr amerikan futbol topu pozisyonunda emİrmemi soyledi ve memeyi aldi bir nevi kandirdik bebegi bilmiyorum seninde isine yararmi ama denemekte fayda var

Son düzenleme:
elektrikler gitmişti neyseki çok uzun sürmedi :) ev soğumaya başlamıştı yoksa ve biz nerelere gitsek diye düşünüyorduk

Geçmiş olsun inşallah yarınki muayene sonucun güzel olur.
Emzirme sorunu için silikon göğüs ucunu deneyebilirsin biberon zannedip emebilir onu bir iki çekişten sonra içinde süt biriki bol akmaya başlıyor sanırım. Benimki de kendi göğsümü ememedi onunla alıştı. Sağı emebiliyor ama hala sol için silikon uç kullanıyoruz. Göğüs uçlarım küçük olduğu için biz bu yönteme başvurduk belki sende de işe yarar biberona benzetebilir.

selam kızlar...yarın 42. haftaya giriyorum...nisan annesi olucam...eşimle bugün gezdik, sinemaya gittik...bu bebe doğmadıkça ben vizyondaki bütün filmleri izlicem :)

elektrikler gitmişti neyseki çok uzun sürmedi :) ev soğumaya başlamıştı yoksa ve biz nerelere gitsek diye düşünüyorduk

geçen hafta çok yoğun bi şekilde 3.hafta büyüme atağını yaşadık.. 10.günü pek hatırlamıyorum:))
Didemin çok emme isteğiyle benim sütümün azalması aynı zamana denk gelince işler iyice karışmıştı.yavrum sinirden çıldırıyordu.. mecburen mama takviyesi yaptık. şimdi daha iyiyiz çok şükür.

paylaşımlar için çok sağol canım.. ben 2 çocukla pc başına çok az oturabiliyorum artık ama geçmişi de okumaya çalışıyorum.

Elektriklerin çabuk gelmesine sevindim.. bende çok tedirgin oluyorum böyle durumlarda.

arkadaşlar, 9 ay boyunca hep beraber ilk sayfadaki listeden takip ettik gelişmeleri ve artık bi kaç arkadaşa hariç hepimiz kucaklarımıza aldık bebişlerimizi...

LİSTEYİ GÜNCELLEMEK BENİM İÇİN İMKANSIZ OLDU ARTIK.

İZNİNİZLE TABLOYU KALDIRMAK İSTİYORUM.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…