- Konu Sahibi Ufka Yolculuk
-
- #47.001
komşular geldi çatkapı,müsaitmisin sana geldik diye..ee gelmişsiniz zaten.tam bebişi yatırdım yemek yicektim hadi buyur..neyse..onu gectim bebiş uyurken azcık bende uyurdum yaa..püf..beni bu düşüncelere sevk ediyorlar sonra vicdan azabı duyuyorum,komşuyu severim ama şuan çok uykusuzum.birde abuk subuk havadan sudan konuşmalr sıkıldım yahu.
merhaba kızlarr
oğlumla ilgilenmekten ve hayırlı olsunlara zaman ayırmaktan vakit bulup yazamıyorum ve takiğp edemiyorum
berkerdem (bedriye ) ne yaptı?
haberiniz var mı? hayırlısı ile doğurmuş olsa
doğurdu cnm bugun
çok sevindim vallahaa. keşke bir an önce gelse de duygularını alsak
ne çok mutludurlar canım benim...
kızlar bebeğinize uyku arkadaşım alan oldumu ocak annelerinde okudum da güzel olduğunu yazmışlar bende almayı düşünyorum da hangi model alacam ona karar veremedim
canım benim geçmiş olsun acile gitmişssin. benden de parça geldi 1 hafta önce bir sefer ama.banyo yapıyordum ufak bir ağrı ile pat düşüverdi parça. sonra ağrım falan olmadı. parça geldikten sonra kanamam artmadı ama benim. çok korktum ama açıkcası nedir ne değildir hiç bir bilgim yok...
yasminkaa canım bende feci duygusalım ota çöpe ağlıyorum
ve çok korkuyorum bazen ben naptım böyle diyorum
yaşım 31 iki çocuğum var ve kendimi çok güçsüz hissediyorum
ve sanki artık genç bir kadın değilde sadece anne gibi hissediyorum kendimi
sanki hayatım bir daha eskisi gibi olmayacak
hatta ara ara işe gitmeyi özlüyorum keşke işe gidebilsem diyorum
hamilelik çok güzel toz pembe bulutların üzerinde olduğum bir ruh haliydi
ve birdenbire ani iniş yapıp yere çakıldım gibi hissediyorum
noldu bana anlamıyorum ama sanırım bunlar depresyon belirtisi
ah cnmm vallaa güçlü olmaya çalışıyorum aslında güçlü fln değilim ama sonra kndime bakınca şaşırıyorm..hala psikolojim çok kötü aslında snn dediğin gibi bebeğime bakıyorum ağlıyorum..ona buna ağlıyorum acaip ağlak oldm..annem hala kanser tedavisi görüyo..herkes çok iyi çok gzl gidiyo diye biliyoken babam acı gerçei söyledi bna kanser yayılmış ve bn bunu öğrendiimde sanki birden içim çürümüş gibi hissettm böyle kapkara bişi içimi kapladı..doğuma gittm ne annem vardı yanımda ne babam eşimle kayınvalide vardı..eve geldm kayınvalide ilgilendi..geçen gün bi yakını hastanede refakatçi olark kalırmısın diye rica etmiş kayınvalideye telefonda oda "bn bu kızı nası bırakiim kimsesi yok" dedi bnm içim varya böyle paramparça oldu bişiler şangır şungur kırıldı sanki içimde o kdr kötü oldmki..o dayanılmaz sancıları çekerken doğumhanede bi yandan inleyip bi yandan ağlayarak anneme dua ediyodum hani sancı anında edilen dualar kabul olurmuş ya..öyle yani bu olumsuzluklara rağmen dik durmaya çalışıyorum annem geldi geçen gün ilk defa gördü torununu 2 haftalıkken..zor yürüyodu zor nefes alıyodu ama bn sırf ona moral olsun diye kahkahalar patlatıyodum bak hiçbişi yok çok mutluyuz gibi ama o gidince ağlamaktan gözlerim şişti..şimdide çok korkuyorm sütüm kesilcek diye çok azaldını hissediyorm çnkü..o yüzden hiçbişeye moralini bozma bu zmnlar gelip geçici kndine bak sağlıklımısın..tamam sorun yok şükret..annen baban sağmı uzaktada olsalar iyi olduklarını bilmek güzel..şartlar çok acımasız ve Allah herkesi bi şekilde sınıyo snde bebeğine bak istediğin kdr ağla aslında buna çare yok ama içinden üzülme çünkü sütüne zarar..
kızlar bi şey sorucam bebekleriniz gaz çıkardığında ya da kaka yaptığında kokuyor mu? yeni doğan bebeğin kokmaz gibi geliyo ama bizimki kokuya baya. acaba bi problem mi var ki? zaten gazlı bi bebek sabah 7 den beri de uyumadı gece de cok iyi değildi. bu kolik mahvetti bizi. düzen falan kalmadı
hepiniz acilen bu yazıyı okuyun ,
Bebeklerde “büyüme atakları” | Blogcu Anne
Deniz bebekken Deniz’in Babası akşam işten eve geldiğinde “Bugün büyümüş bu çocuk” derdi. “Bütün gün görmediği için ona öyle geliyor” diye düşünürdüm, ama bazen ciddi ciddi o gün oğlunun gerçekten büyüdüğüne, bir önceki günden daha farklı olduğuna inanırdı.
Deniz genelde uslu, sakin bir bebekti. Uyku problemi, meme problemi hiç olmadı. İki aylıkken geceleri 7-8 saat aralıksız uyumaya başladı. Sorunsuz bir şekilde 13 ay boyunca emdi. 13 ayın sonunda da yine sorunsuz bir şekilde memeyi bıraktı.
Ancak zaman zaman Deniz’de adını koyamadığımız, sebebini bulamadığımız değişiklikler, huysuzluklar, tatminsizlikler gözlemlerdik. Geceleri gayet düzgün uyuyan, sabaha karşı bir kez meme emmek için uyanan bebek yeri gelir üst üste birkaç gece defalarca uyanırdı. Normalde oldukça belirli bir emme düzeni olsa da böyle zamanlarda doymamacasına meme isterdi. Bu kriz halleri birkaç gün, en çok bir hafta içinde geçer giderdi.
İşte bu aniden gelen, ortalığı darmadağın eden, geldiği gibi de giden hallerin adı Büyüme Atakları. İngilizcesiyle “growth spurts”.
Bunun böyle olduğunu anladıktan ve ismini koyduktan sonra hakikaten belirli zamanlarda (ki genel kanı bu zamanların bebek 10 günlük, 3 haftalık, 6 haftalık, 3 aylık ve 6 aylıkken gerçekleştiği yönünde) Deniz’de bu bahsettiğim türden uyku düzeninin bozulması, normalden fazla meme emme isteği, huzursuzluk gibi davranış değişiklikleri gözlemledik. Böyle zamanlarda zorlanmaya başlayınca da Deniz’in Babası’yla birbirimize hatırlattık: “Yine growth spurt oldu bu!”
Neymiş bu “growth spurt”, ya da büyüme atakları? Parents dergisinin (orijinal Amerikan versiyonundaki) bu makale bebeklerdeki büyüme ataklarını çok güzel ele almış. Makalenin Türkçe çevirisini özet halinde aşağıda yayınlıyorum:
Büyü Bebek, Büyü
Araştırmacılar hala bu büyüme dönemlerinin tam olarak ne zaman gerçekleştiğini belirlemeye çalışıyor. Bazı uzmanlara göre yaklaşık iki ila yedi gün süren bu “büyüme atakları” bebekler 10 gün, 3 hafta, 6 hafta, 3 ay ve 6 aylıkken gerçekleşiyor. Diğer bir görüşe göre ise bu dönemlerin belirli bir düzeni yok ve bebekten bebeğe değişiyor.
Uzmanlar annelerin bu büyüme ataklarını tespit etmekte başarılı
"Endişelenecek bir şey yok. Sadece bir büyüme atağı geçiriyor."
olduğu yönünde birleşiyorlar. Çocuklarının bir gecede büyüdüğünü, bebek bezinin ya da çorapların birdenbire sıkı gelmeye başladığını söyleyen anneler var. (Araştırmayı yapan Emory üniversitesi öğretim üyesi Michelle Lampl, bebeklerin 24 saat içinde 30 ila 90 gram arası kilo alabildiğini, sonrasında günler hatta haftalarca bu yönde bir gelişim göstermediğini gözlemlemiş.)
Peki, bebeğinizin büyüme atağı döneminde olduğunu nasıl anlarsınız? Şunlara dikkat edin:
Bebeğiniz sürekli aç
Sharon Kelley 4 aylık kızının büyüme atağı gerçekleştirdiği zamanları çok iyi bildiğini söylüyor: “Ansızın durmadan meme emmek istiyor. Geceleri iki üç saatte bir meme için uyanıyor. Gün boyunca da birkaç saatte bir meme istiyor.” Uzmanlar iştahta böylesine ani bir artışın büyüme atağının en belirgin göstergesi olduğu konusunda birleşiyorlar: Oldukça düzenli aralıklarla beslenen bir bebek aniden bütün günü memede geçirmek istemeye başlıyor. Mama ile beslenen bebekler ise biberon bittiğinde tatminsiz görünüyor, ve gerek gündüz gerekse gece ardı ardına birkaç kez daha beslenmek istiyorlar.
Bu beslenme çılgınlığının iki sebebi var. “Büyüyen bebek aç bebektir. İhtiyacı olan bütün kalorileri almalıdır” diyor Dr. Lampl. Ve ekliyor: “Ayrıca, eğer emziriyorsanız bu sık emzirme seansları giderek büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılamak üzere süt miktarınızı arttırmaktadır. Bu dönemlerde bebeğinizin günde 15 ya da 16 kere meme emmek istemesi sizi şaşırtmasın.” Bir başka uzman da aynı görüşte: “Kısa ve sık emzirme seansları annenin süt miktarını arttırmada uzun ve seyrek seanslardan daha etkilidir.”
Bebeğiniz her zamankinden daha huysuz
Denise Swanson ise 10 aylık bebeğinin ne zaman böyle bir büyüme döneminden geçse huyunun değiştiğini ve hassaslaştığını söylüyor. Oldukça huysuz ve huzursuz olan bebeğini rahatlatmak için denediği yöntemlerin ise işe yaramadığından bahsediyor. Uzmanlar bu huysuzluğu bebeğin az uyku uyumasına bağlıyorlar. Gece boyunca emmek için uyanan bebeklerin ihtiyaç duydukları uzun süreli uykuyu ve dolayısıyla gerekli dinlenmeyi alamadıklarını söylüyorlar.
Bebeğiniz birden kış uykusu moduna giriyor
Birkaç gün süren durmaksızın yeme seanslarından sonra bebeğiniz normalden daha derin ve daha uzun uyumaya başlıyor. Uzmanlar asıl büyümenin işte bu sırada gerçekleştiğini düşünüyorlar. Araştırmalar büyüme hormonlarının yüzde 80’inin uyku sırasında salgılandığını gösteriyor. İşte bebeklerin büyümek için uyumaları gerekmesi de bu yüzden. Bebekleri uyanık kalmaya zorlamak ya da uyku saatlerini değiştirmek sadece daha fazla huzursuzluğa sebep olan yanlış davranışlardır. Çünkü bebeklerin büyümeye devam edebilmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır.
Peki başka bir şeyse?
Bebeğin davranışlarındaki her ani değişikliği bu büyüme ataklarına atfetmek doğru olmaz. Son zamanlarda bakıcısını değiştirdiniz mi? Günlük rutinlerinde değişiklikler oldu mu? Çocuğunuz da aynı yetişkinler gibi daha fazla yiyerek ve dinlenerek rahatlamak istiyor olabilir. Ayrıca hastalanıyor da olabilir: Anne sütü bebeğin herhangi bir enfeksiyonla savaşması için gerekli antikorları sağlarken uyku da yine bu savaş için gerekli enerjiyi biriktirmesine yardımcı olur. Bebekler diş dönemlerinde de huysuzlaşır, yemek ve uyku programlarını değiştirebilirler. Son olarak bebeğinizin bütün bu açıklanamayan davranış değişikliklerinin altında yatan temel sebebi unutmayın: O bir bebek. Sizi sürekli şaşkına çevirmek onun görevi! Sadece içgüdülerinize güvenin ve bebeğinizin isteklerine karşılık verin.
ben de temmuzda doğurcam inşallah.benım de babam kanser.hastanede yatıyor.annem de onun yanında.senı cok ıyı anlıyorum.ben de kara kara dusunuyorum.doğumumda annemolamıcak muhtemelen.dogum sonrasında da olamıcak.babama allah gecınden versın bır sey olsa sutum azalır uzuntuden.yanı anlayacağın kafamda bin turlu soru.yalnız değilsin canım.napalım bizim de payımıza bu düşmüş.bebeklerimizi düşünmek zorundayız.onların bızden baska kımsesı yok.
canım yaa nasıl yüreğimde hissettim acını
malesef gözyaşlarımı tutamadım Rabbim inşallah annene şifa gönderir
sen maşalah çok güçlü bir kadınsın inşallah çok güzel sağlıkla büyütücen yavrunu
umarım hepimiz şu lohusalık dönemini huzurla
ruh sağlığımız bozulmadan atlatırız
bu yazı çok iyimiş ya. Gercektende bi kaç gundur boyle seyler yasıyorum ne oluyor dıyordum. Ben gecen sana bır blog ac dıyecektım çok güzel yazıların var çünkü. İçime doğmuş :) artık blogdan takip ederiz seni
cnm bizimki hafif kokuyo gazıda bazen kokuyo dr sordum sorun yok bişey olmaz dedi yani kokulu olması önemli değilmiş....
bizde bugün oğlumla artık başbaşa kaldık annanemiz gitti dün mevlütümüzüde yaptık Allah kabul ederse fakat bugün inanılmaz bir şaşkınlık yaşarken GAMZENİN paylaştığı yazıyı okudum ve gerçekten teşekkür ederim bu paylaşım için sanırım aden bugün büyüme sendromu yaşıyo bugün tam 6 haftalık olduk ve saat 13:00 dan bu saate kadar hiç uyumadı şaka gibi dün mevlütte gözünü açmayan cocuk bugün gözünü daha yeni kapattı gamzenin paylaştığı yazıyı okumadan önce nedense cok öfkeliydim neden böyle yapıyo diye karnı tok altı temiz gazı yok banyo yaptı rahatca mama yiyip uyuması lazım derken yazıyı okudum ve ona gülerek bakmaya başladım benim sakinleşmemle birlikte onunda aşırı uykusunun gelmesiyle birlikte Adencik uyudu.büyüklerin dediği 40 dan sonra huyu değişir dedikleri bu olsa gerek umarım düzenlerini kurar yavrularımız .....
uykuda son nokta...mutfak aspiratörünün önü..deneyim gerçekten işe yarıyo..bende oturdum mutfak masasına..takılıyoruz oğlumla..
berra doğmadan önce hep aklımdaydı, doğduktan sonra ise her gün hadi bugün aç diye diye bugüne geldik, birkaç zamandır hazırlıkda yapıyordum konular sorular için umarım oldukça aktif kullanabilirim, oradan sürprizlerimde olacak, ortama alışayım da :)
birşeyin sebebini bilmek nasıl değiştiriyor dimi duyguları hareketleri, büyükler tecrübeyle birşeyler biliyor ama "40 kı çıkan bebek huysuzlaşır" gibi çok genel ve düşününce anlamsız bilgileri var, bu yüzdende hiç rahatlattıcı olmuyor, akine ben sinirleniyorum, bir sorun olmasa böyle olmaz diyerek gidiyorum üstüne, böyle şeyler öğrenerek rahatlıyorum, süreci tamaamlamayı bekliyorum, diğer türlü belirsizlik, bundan sonra böyle gidecek umutsuzluğu çok sinirli yapıyor...
Günaydın kızlarrrrr gelen gıden gıremedımm cocuk bakmak zormus:)))) Doguramayan kaldımı? uzak kaldım merak edıorum tum mart anaları aldımı bebıslerını kucagına:)) Gecmıse hıc bakamadım emzırdm mınk böcegımı yatırdım yarın kontrolumz var sanırım ufaktan sarılık oldu(
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?