2012 Mayıs anneleri Paylaşım Alanı

kızlar yaklaşık 50 sayfa kadar geride kaldım.eminim fazlasıyla kaynattınız.şu buluşma günü ne zaman olacak?bende ümraniye-ist.'deyim.uygun olursa gelebilirim.

aslında bende tam bilmiyorum daha önce bu şekilde konuşulmuştu ama ben çalıştığım için forumuda düzenli takip edemiyorum yani kaçırmış olabilirim konuşulanları

Kızlar biz belki bilirsiniz görüşme yeri olarak MALTEPE CARREFOUR olarak kararlaştırdık ama gun belirlemedik daha , hele su okullar bir açılsın bir kalabalık ve curcunalık gitsin o zaman buluşuruz dedik...Evt simdi ben derim ki havalar iyice bozulmadan onumuzdeki hafta içi bir gun belirleyelim ve goruselım ne dersiniz ..Bekliyorum cevaplarınızı...

Amma kaynatmışınız kızlar yaaa...Oku oku bitiremedim..
Herkese tek tek cvp yazmak isterdim ama şu an hiç zamanım yok.Akşam katılırım muhabbetinize..

Beykozcum hiç korkma tatlım bizimde kustuğunun içerisinde demir damlasından kalıntılar oluyordu.Hemde her seferinde aynısı oluyordu.Kafana takıp kendini üzme emi :34:

ne komik olmuş, daha meleğim yazmadan planner cevap vermiş gibii :1:
artık birbirimizn zihnini okuyoruz yavv :27:

bana h.içi uyar aslında, ama herkes sölesin müsait günlerini ona göre kararlaştıralım

Anne Sütünde Keşfedilen Yeni Hikmetler
Dr.Selim Aydın
Anne sütünün ve çocuğun anne sütünü emmesinin değişik boyuttaki faydaları ve hikmetleri gün yüzüne çıkmaktadır. Anne sütünün bir çocuğun gelişimi için gerekli olan bütün mineralleri ve besleyici elementleri ihtiva ettiği uzun zamandan beri bilinmekteydi. Ancak bunun nasıl sağlandığı ve çocuğun ihtiyaçlarına uygun şekilde bileşiminin nasıl ayarlandığı hâlâ tam olarak anlaşılmış değil. Anne sütündeki mineral ve iz element konsantrasyonları çocuğun ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda ayarlanmaktadır. Annenin göğüslerindeki süt salgılayan hücrelerde mineral konsantrasyonunu çocuğun gelişimine göre ayarlayan özel sistemlerin bulunduğu tahmin edilmektedir. Çünkü annenin beslenme tarzı farklılaşsa bile, sütteki minerallerin konsantrasyonu değişmemektedir. Anne çok zayıf olsa ve kötü beslenmiş olsa bile sütün besin muhtevası ve kalitesi bundan etkilenmemektedir. Bazı durumlarda sadece sütün miktarında azalma olmaktadır.
Düz pozitivist bir mantık yürütüldüğünde, annenin yediği ve içtiği şeylerin sütün muhtevasına tesir etmesi beklenir. Son yıllara kadar annenin yeme ve içme alışkanlıklarının sütün terkibini kontrol ettiği tahmin ediliyordu. Dolayısıyla annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesinin, sütün kalitesini artıracağı kabul ediliyordu. Ancak dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan araştırmalar, bunun önemli mineraller ve iz elementler için doğru olmadığını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmalarda, anne sütünün terkibinin, annenin serumundaki ve vücut depolarındaki mineral ve iz element konsantrasyonlarından bağımsız olarak ayarlanmakta olduğu ortaya çıkarıldı. Zaten böyle olmasaydı, fakir ve zengin annelerin çocukları arasında ayırım yapılmış gibi olurdu. Halbuki Merhameti Sonsuz Yaratıcı, mâsum ve âciz yavrulara böyle bir haksızlık yapmamalıydı. Ve nitekim ilmî araştırmalar da bunu doğrular nitelikte.

Kalsiyum ve Magnezyum Konsantrasyonu

Önceleri, anne serumundaki kalsiyum ve magnezyum seviyeleri ile anne sütündeki kalsiyum ve magnezyum seviyelerinin birbirine bağımlı olduğu tahmin ediliyordu. Yani annenin serumunda kalsiyum seviyeleri yeterli ise, sütte de yeterli nisbette kalsiyum bulunduğu düşünülüyordu. Ancak yapılan çalışmalar, annenin ek kalsiyum veya magnezyum alması ile sütteki kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonunun değişmediğini ortaya çıkardı. Meselâ, Pakistanlı ve Nepallı fakir ve zayıf annelerin serum kalsiyum konsantrasyonları düşük olduğu ve diyetle de kalsiyum almadıkları hâlde; anne sütündeki kalsiyum konsantrasyonları, sağlıklı ve dengeli beslenen annelerinki ile aynı seviyede bulunmuştur.2 Anne sütündeki magnezyum da, annenin beslenme şartlarından bağımsız olarak homeostatik mekanizmalarla ayarlanmaktadır. Serumdaki kalsiyum ve magnezyum, homeostatik mekanizmalarla sıkı şekilde kontrol edilmektedir. Bu da anne sütündeki kalsiyum konsantrasyonunun hormonal yolla kontrol edildiğini düşündürtmektedir.

Demir ve Bakır Konsantrasyonu

Anne sütündeki demir ve bakır konsantrasyonları, annenin kötü beslenme şartlarından, vücut depolarındaki seviyelerinden, emzirme süresinden, enfeksiyonlardan, emzirme döneminde ve öncesinde hamilelik önleyici hormonal ilâçların uzun süreli kullanımı, sigara tüketimi gibi annenin demir ve bakır konsantrasyonlarına tesir eden faktörlerden bağımsız olarak çocuğun ihtiyacı nispetinde sabit tutulmaktadır. Vücuttaki demir ve bakır konsantrasyonlarının aşırı düzeylerde yüksek veya düşük olduğu durumlarda, enfeksiyonlarda ve hattâ metal şelasyon tedavilerinde bile kan serumundan anne sütüne metal transferinde bir etkilenme olmamıştır. İlk altı ay boyunca anne sütüyle beslenen çocukların, annelerinin durumları ne olursa olsun, sütün dışında ilâve bakır ve demir alımına ihtiyaç duyduğuna dair hiçbir bilimsel çalışma veya klinik veri şimdiye kadar yayınlanmamıştır.

Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi dünyada çok yaygındır. Anemik annelere demir tabletleri verilmiş ama sütteki demir konsantrasyonunda bir değişim olmamıştır. Emziren annelerin demir tayinleri hemoglobin, serum ferritin (kandaki demir bileşiği) ve transferrin (demir taşıyıcı bileşik) ölçümleriyle yapılmış ve anne sütündeki demir konsantrasyonları ile hiçbir bağlantı kurulamamıştır. Bir başka deyişle sütteki demir miktarı, annenin beslenme şartlarından ve serumundaki demir miktarından bağımsız olarak çocuğun ihtiyacı olan miktara göre bilmediğimiz mekanizmalarla ayarlanmaktadır. Meselâ Nijeryalı, Malezyalı kadınlar vücutlarındaki demir miktarlarına göre üç gruba ayrılmış, ama bu kadınların sütlerindeki demir miktarları arasında hiçbir fark olmadığı tespit edilmiştir.2

Anemili (kansızlık hastası) annelerin sütlerindeki demir konsantrasyonları ile sağlıklı annelerinki karşılaştırıldığında aralarında hiçbir fark bulunmamıştır. Hattâ emziren anneler enfeksiyona yakalandığında serum demir konsantrasyonlarında belirgin azalmalar görülmesine rağmen, sütteki demir konsantrasyonu olması gereken miktarda kalmaya devam etmektedir. Sütteki demir konsantrasyonun da, annenin demir seviyelerinden etkilenmediği ve çocuğun ihtiyaçlarına göre uygun dozda sütte bulunduğu tespit edilmiştir. Bir başka deyişle annenin göğüs hücrelerinde var olan, ama şimdilik bilinmeyen mekanizmalarla şefkat ve rahmetin yavrulara bir tecellisi olarak sütteki demir konsantrasyonları ayarlanmaktadır.

Serumda bakır; seruloplasmin isimli proteine bağlanarak taşınır ama serum bakır seviyelerindeki yüksek miktardaki artış veya azalış, süt yapan meme hücrelerine bakır alımını etkilememektedir. Bazı emziren annelere damardan bakır yüklenilmesine rağmen sütündeki bakır miktarı çocuğun ihtiyacı olan konsantrasyonda kalmaya devam etmiştir. Kısacası, meme hücrelerine yerleştirilmiş düzenleyici mekanizma, serumdaki metal konsantrasyonlarından etkilenmemektedir. Halbuki normal şartlarda sisteme giren madde miktarı, üretilen madde miktarını da belirleyici bir rol üstlenir, ama bu model anne sütü salgılayan hücreler için geçerli değildir. Ülkeler ve kültürler karşılaştırıldığında da benzer sonuçla karşılaşılmıştır. Aynı kültürdeki farklı yeme alışkanlıklarına sahip kadınlar arasında veya aynı ülkenin farklı etnik menşe'li insanları arasında da anne sütündeki demir ve bakır konsantrasyonlarında bir farklılık gözlenmemiştir. Nepalli kadınlarla, Amerikalı kadınların serumlarındaki bakır ve demir seviyeleri belirgin derecede farklı olmasına rağmen, sütlerindeki demir ve bakır konsantrasyonları aynı bulunmuştur. Brezilyadaki ve Amerika'daki hamilelere ve emziren annelere ilâve demir hapları uzun süre verilmesine rağmen anne sütündeki demir miktarında bir değişim gözlenmemiştir. Gambia ve Amerika'da uzun süre kalsiyum (demir emilimini engelleyici) tableti alan kadınların sütlerinde demir miktarında bir farklılık tesbit edilmemiştir.1

Kandan, anne sütüne demir ve bakırın taşınmasında iş gören mekanizmalar henüz anlaşılamamıştır. Bilinen şey, annenin demir ve bakır alımının veya metal stoklarının, anne sütündeki demir ve bakır miktarlarına hiç tesir etmediğidir. Meselâ Beta Talassemi Major ve Wilson hastalığına yakalanmış emziren annelerin bu durumu, sütteki demir ve bakır konsantrasyonlarına hiç tesir etmemektedir. Ayrıca çocuğun ihtiyacına göre, normalde demir miktarı düşük olan anne sütüyle beslenen çocuk için de bir risk oluşmamaktadır. Çünkü anne karnındaki bebek, hamileliğin son üç ayında karaciğerinde depoladığı demir ve bakır stoklarını doğduktan sonra kullanarak bu eksikliği telafi eder.

Sütte demir ve bakırın özellikle düşük miktarda bulunması, insan sütünün bakteriyostatik özellikleri için önemlidir. Zira anne sütünün bakteriyostatik (bakteri üremesini engelleyici) özelliği anne sütündeki demir miktarından kaynaklanmaktadır. İn vitro (lâboratuarda) ve invivo (anne vücudunda) çalışmalar anne sütünün bebeği pediatrik patojen (çocuk hastalıklarına ait) mikroplara karşı koruduğunu göstermektedir.1

Çinko, bakır, manganez ve krom içinde aynı durum söz konusudur. Hergün düzenli olarak çinko, bakır manganez ve krom tableti alan emziren kadınların, sütlerindeki çinko, bakır, manganez ve krom konsantarsyonlarının, kontrol grubununki ile aynı olduğu ölçülmüştür.2

Merhameti Sonsuz Rabbimizin mâsum ve âciz yavrulara karşı bir mucizesi olan anne sütünün birçok enteresan ve harika yönünü ortaya çıkaran araştırmalar arttıkça, inananların imanı da artmaktadır. Bu son araştırma yapılmadan önce bazı insanlar "iyi beslenemeyen fakir annelerin yavrularına haksızlık yapılıyor, daha dünyaya gelirken eksik besleniyorlar" diye düşünebilirlerdi. Ancak hem çevremizde gördüğümüz birçok fakir ve beslenemeyen annenin yavrularının sağlıklı ve normal beslenmiş olarak dünyaya gelmeleri, hem de bu tip araştırmalar, Mutlak Adâlet Sahibi ve Şefkâti Sonsuz Yaratıcımızın merhametinin enginliğini göstermektedir.

Kaynaklar
1- Dorea GJ. (2000). Iron and copper in Human milk. Nutrition 16. pp: 209-220
2- Lönnerdal B. (2000). Regulation of Mineral and Trace Elements in Human Milk: Exogenous and Endogenous Factors. Nutrition Reviews. Vol.58 No.8 August pp: 223-229

fazladan kan damlası verip zorlamasak daha mı iyi :26:

kan ilacıyla ilgili canım digerine cvp verdiler saolsunlar dün oglusum kustu içinden koyu kahve kan gibi bişey cıktı ve ben sok oldum acaba nedir falan diye kalbim küt küt atarken aklıma saatler önce verdigim kan ilacı geldi ben onu ya 1 kere yada 2 kere verdim 2gündür unuttum vermedim dün verdim 5saat gecti yogurt verdim azcık oynarken midesine baskı yapınca kustu ve arada koyu kahve sey cıktı korktum aklıma sonra geldi kan ilacı olmasın cıkan sey aynı renk cnkü pazartesi gitcem doktora o arada kusmuk takibi yapcam hayatım saol bitanem :27:

Geçmiş olsun cnm sıkma canını buyuk ihtimal verdiğin ilaçtandır ama ben anlamıyorum bu dr leri neden kan ılaçı durup durmadan veriyorlar ki hem nerden biliyorsunuz kan ılaçına bu bebeklerin ihtiyaçı olup olmadıklarını..herhangi bir test yapıyorlar ve sonrasında mı veriyorlar yoksa hasbel kader verelim herkese deyip de mi veriyorlar ..ben yinede karışmıyım malum burda yasamıyorum ama yinede çoçukları bu kadar etkileyen ve kusturan bir ilaç neden ısrarla veriliyor anlamış değilim

selam kızlar..
burada elektrikler kesildi, girene kadar çatladım :27:
neyseki geldi sonunda.. :27:yine kaynatılmış, hiç bırakmaya gelmiyosunuz :9:

ben artık evde uzun kollu rahat pijama takımları giydiriyorum..
1 yaş civarı :)) hafif bol rahat oluyor terletmiyor da..
ankarayı bilmem ama bugün ist. çok soğudu, ben bile eşofmanlarla üşüyor gibiyim.. kızım uyuyor ama uyanınca penye yeleğini bile giydirebilirm

okul açılsın denmişti, çocuklar okula gitsin diye :27:

Ben bugun itibari ile oğluma ince vari hırka gydirmeye başladım hadi hayırlı ugurlu olsun kış meysimi vatana millete :(
Biz hergun bugunku gibi bir hava yaşıyoruz geldiğimiz yerde alışığız gayri ama keşke biraz daha devam etse idi gunluk guneşlik hava

cnm buluşmak için gun kararlaştıralım artık bence ıyıce kıs bastırmadan yapak su goruşme işini dimi .)

benim kızım gündüzleri 2 saatte bir 120-130 cc anne sütü içiyor ve 2 saat olunca mutlaka süt için huysuzlanıyormuş annem sütü zor ısıtıp yetiştiryorum bağırıyor resmen dıyor:) akşamları işten geldiğimde ise uyuyana kadar ki en geç saat 10 da mutlaka uyumus oluyor her saat başı emiyor canım, beni özlediği için bukadar sık ve uzun süreli emiyor olabilir çünkü eğlenceye dönüştürüp hep memede ve kucağımda olmak istiyor akşamları yada depoluyor galiba:) çünkü uyuduktan sonra sabah 7 e kadar hiç uyanmıyor ve emmiyor, aslında gündüzleri iyi süt alıyor sayılır ama geceleri emmediği için çok kılo alamadı muhtemelen, zaten yakında sadece anne sütü alamayacak sanırım kızım çok içmeye başladı ama sütüm artmıyor sonuçta dahada azalmasın dıye uğraşıyorum sürekli, sen neden taktın canım seninki kaç saatte bir emiyor 3-4 saatte bir emmesi çok normalmiş

Canım, benim kız üç ay dolana kadar ayda yaklaşık 1 kilo alıyordu. Dün sağlık ocağının tartısında üç aydan bu yana 200 gr almış görünüyor. İşin garibi 10 gün önce aynı tartıda 6.250 gelen kızım 10 gün sonra 6 kg geldi, boya vermiştir diyo ebe. Boya verse bile kilo mu kaybeder. Neyse ben de sadece anne sütü veriyorum ve sütüm çok şükür yeterli sadece kafam karıştı. Tartı mı yanlış, kızım kilo mu verdi, sütüm besleyici değil mi, ben az mı emziriyorum diye. Yarın doktor kontrolümüz var ama sabredemiyorum işte

benim kızım gündüzleri 2 saatte bir 120-130 cc anne sütü içiyor ve 2 saat olunca mutlaka süt için huysuzlanıyormuş annem sütü zor ısıtıp yetiştiryorum bağırıyor resmen dıyor:) akşamları işten geldiğimde ise uyuyana kadar ki en geç saat 10 da mutlaka uyumus oluyor her saat başı emiyor canım, beni özlediği için bukadar sık ve uzun süreli emiyor olabilir çünkü eğlenceye dönüştürüp hep memede ve kucağımda olmak istiyor akşamları yada depoluyor galiba:) çünkü uyuduktan sonra sabah 7 e kadar hiç uyanmıyor ve emmiyor, aslında gündüzleri iyi süt alıyor sayılır ama geceleri emmediği için çok kılo alamadı muhtemelen, zaten yakında sadece anne sütü alamayacak sanırım kızım çok içmeye başladı ama sütüm artmıyor sonuçta dahada azalmasın dıye uğraşıyorum sürekli, sen neden taktın canım seninki kaç saatte bir emiyor 3-4 saatte bir emmesi çok normalmiş

Canım, benim kız üç ay dolana kadar ayda yaklaşık 1 kilo alıyordu. Dün sağlık ocağının tartısında üç aydan bu yana 200 gr almış görünüyor. İşin garibi 10 gün önce aynı tartıda 6.250 gelen kızım 10 gün sonra 6 kg geldi, boya vermiştir diyo ebe. Boya verse bile kilo mu kaybeder. Neyse ben de sadece anne sütü veriyorum ve sütüm çok şükür yeterli sadece kafam karıştı. Tartı mı yanlış, kızım kilo mu verdi, sütüm besleyici değil mi, ben az mı emziriyorum diye. Yarın doktor kontrolümüz var ama sabredemiyorum işte

Geçmiş olsun cnm sıkma canını buyuk ihtimal verdiğin ilaçtandır ama ben anlamıyorum bu dr leri neden kan ılaçı durup durmadan veriyorlar ki hem nerden biliyorsunuz kan ılaçına bu bebeklerin ihtiyaçı olup olmadıklarını..herhangi bir test yapıyorlar ve sonrasında mı veriyorlar yoksa hasbel kader verelim herkese deyip de mi veriyorlar ..ben yinede karışmıyım malum burda yasamıyorum ama yinede çoçukları bu kadar etkileyen ve kusturan bir ilaç neden ısrarla veriliyor anlamış değilim

Ben bugun itibari ile oğluma ince vari hırka gydirmeye başladım hadi hayırlı ugurlu olsun kış meysimi vatana millete :(
Biz hergun bugunku gibi bir hava yaşıyoruz geldiğimiz yerde alışığız gayri ama keşke biraz daha devam etse idi gunluk guneşlik hava

cnm buluşmak için gun kararlaştıralım artık bence ıyıce kıs bastırmadan yapak su goruşme işini dimi .)

sorma canım yaa, belki ihtiyacı yok kan ilacına, bizim evde 3 kutu var, 2 s.ocağındaki hemşire verdi, 1 de dr.
bilmiyorlar mı anneler zaten çocuklarını daha iyi besleme konusunda takıntılı :1:
hem mide bulandırıyor hemde her çeşit katkı maddesi paraben vs. var :((

Bulaşma gunu için cuma ya ne dersiniz hem o gune kadar herkese anons etme şansımız çok olur hemde burda bir annemiz vardı gonca78 idi galiba onunda cuma gunu boştu böylece belki oda katılabilir aramıza ne dersiniz birde saat olarak oglen gibi 1 olsun ok mi

Hadi kızlar yapak bir guzellik artık ve bulaşımmmm:16:

Bulaşma gunu için cuma ya ne dersiniz hem o gune kadar herkese anons etme şansımız çok olur hemde burda bir annemiz vardı gonca78 idi galiba onunda cuma gunu boştu böylece belki oda katılabilir aramıza ne dersiniz birde saat olarak oglen gibi 1 olsun ok mi

Hadi kızlar yapak bir guzellik artık ve bulaşımmmm:16:

tam cuma saati..
çocuk yok adam yok avm bizim olur :32:

canım o tartı yanlıştır ya kılo vermesı gıbı bır durum sözkonusu değildir boya gitmiş ne demek boya gidincede kılo alır sonucta zaten sen anlarsın yavrun zayıflamış gibimi yanı sanmıyorumm, bizim doktorumuz sağlık ocağı dahil hiç bir şekilde başka tartı ağırlığı ile kıyaslama demişti bize ve hep doktorumuzdaki tartıya göre hareket ediyoruz

sorma canım yaa, belki ihtiyacı yok kan ilacına, bizim evde 3 kutu var, 2 s.ocağındaki hemşire verdi, 1 de dr.
bilmiyorlar mı anneler zaten çocuklarını daha iyi besleme konusunda takıntılı :1:
hem mide bulandırıyor hemde her çeşit katkı maddesi paraben vs. var :((

lillac bende aynen böyle düşünüyorum demir eksikliğimi varmı acaba demir ilacı kulanıyoruz valla bizim doktorumuz önce kan sayımı yapalım sonra bakarız dedi bu bile daha akıllıca bir yaklaşım sanki

Amma kaynatmışınız kızlar yaaa...Oku oku bitiremedim..
Herkese tek tek cvp yazmak isterdim ama şu an hiç zamanım yok.Akşam katılırım muhabbetinize..

Beykozcum hiç korkma tatlım bizimde kustuğunun içerisinde demir damlasından kalıntılar oluyordu.Hemde her seferinde aynısı oluyordu.Kafana takıp kendini üzme emi :34:

turuncum cok saol nasıl telaşlandım iyiki varsınızda ögreniyoruz bişeyler yoksa adım bası hstanedeydikkk:27:

lillac canım buarada süt ile ilgili yazı için sagol valla gözlerim doldu okurken nasıl bir mucizeyi yaşıyoruz çok şükür

canım bakmadan veriyorlar benim ablama doktoruda saglık ocagıda vermemiş bu cocugun kanı iyi demiş demek test yaptı bize kafadan verdi benimkini ilac kusturmadı sadece ben emdikten sonra kaldırdım oynatırken elim midesine baskı yaptı ve kustu 5saat gecmesine ragmen ilac hala midedeymişki geri geldi hepsi bu ilac nekadar sürede yayılıyor midede hazmedilmemiş olması tuhaf degilmi saatler önce verildi yani ne bilim işte doktorlar cahilligimizden tecrübesizligimden ve en önemlisi anne olmanın verdigi cılgın hormonlardan dolayı bize dayıyolar ilacı bizde deneme yanılma yapıyoruz bebişlerimizde ben vermicem pazartesi doktora söylicem bakalım ne dicek :34:

lillac canım buarada süt ile ilgili yazı için sagol valla gözlerim doldu okurken nasıl bir mucizeyi yaşıyoruz çok şükür

evet canım ya, nasıl düz mantıksa ben kansızım bebeğim de kansızdır diye düşünüyordum.. oysaki anne sütündeki demir miktarı sabitmiş, kansız olsak da, kan ilacını fazlasıyla alsak da eksilip artmıyormuş.. emzirirken verilen süt bizim depolarımızı da etkilemiyormuş.. nasıl bir hikmet, rabbime sonsuz şükür, annelere nasıl bir mucize bahşetmiş :16:

arkadaslar aranızda tarhanayı sıfırdan yapamyı bilen varmı benim kv sorduda bilen varmı diye bende hava attım onlar herseyi bilir aramızda degişik seyler yapanlarda var falan diye sorcam dedim dün sordunmu dedi bugun ögrensinmi der bilen varmı :27:

rica ederim canım ne demek :29:

şanslı sayılırsın, biyolog olsa hesap numarası verirdi şimdi :9:
ayyy buna çok güldüm cnmmm yaaaa:)

arkadaslar aranızda tarhanayı sıfırdan yapamyı bilen varmı benim kv sorduda bilen varmı diye bende hava attım onlar herseyi bilir aramızda degişik seyler yapanlarda var falan diye sorcam dedim dün sordunmu dedi bugun ögrensinmi der bilen varmı :27:

walla bana tarif edin onuda yaparımmm şekerimmmmm:)

Back
X