ben gebelikten 3 ay önce başlamıştım zaten hala da devam ediyorum ama her doktorun düşüncesi farklı tabi,eğer sen güveniyorsan sorun yok bence.yok hayır,bugün özellikle tekrar sordum, kullanmana gerek yok dedi.
canım sana tamamen katılıyrum çok güzel bir yazı olmuş.ellerine sağlıkArkadaşlar, folik asit konusunda hekimlerin büyük çoğunluğu bildiğiniz gibi kullanma yanlısı. Folik asite hamileyken ve özellikle de bebeğin omurgasının vs. oluştuğu ilk haftalarda çok ihtiyaç var. Planlı hamilelik yaşayanlar bilir, aylar önceden önlem olarak kullanmaya başlanır (misal ben 9 ay kullandım). Azınlıkta olan bir kısım doktor "kullanmayın" diyor, "düşen düşsün, ölen ölsün sağlamlar kalsın". "eskiden folik asit mi vardı, siz zaten besinlerden alıyorsunuz". Şimdi buna ilişkin bildiğim ve düşündüğüm bazı şeyleri paylaşmak isterim;
1.Eskiden folik asit yoktu ama genetiği ile oynanmış besinler, değiştirilmiş tohumlar da yoktu. Her şeyin besin değerinin 100-200 yıl önceki gibi olduğu ve besin çeşitliliğimizin de o kadar geniş olduğunu kim söyleyebilir...pek çoğumuz diyetisyen değiliz ve günlük almamız gereken folik asit miktarını takip etmek oldukça zor hele ki yediklerimizden de emin olmak mümkün değilken.
2.Folik asit yetersizliği olursa bebek gelişmeyebilir ve düşebilir. 1850lerde yaşıyor olsaydık ve 15-20 yaşlarımızda olsaydık veya 9-10 çocuğumuz olsaydı tabi ki "ölen ölsün kalan sağlar bizimdir" diyebilirdik. Amma bu yaşa kadar beklemişsin, bir tane evladın olmuş ve bir hap içmediğin için kaybetmişsin, "Allah'ım sen koru, kimsenin başına böyle bir acı verme" derim. Bebek başka nedenlerle sağlıksızsa folik asit onu kurtarmıyor yine düşüyor ama sadece folik asit eksikliğinden 21.yy.da neden bir can gitsin ki diye düşünüyorum. Ben şahsen bu riski almam.
3.Folik asit eksikliği her zaman bebeğin anne karnında ölümü ile sonuçlanmıyor. Spina bifida diye bir hastalık var misal, bebeğin omurgası kapanmıyor. Açık oluyor. Omurga açık olunca bedensel zihinsel yetersizlikler olabiliyor. Bu hem aile hem de çocuk için çok zor bir hayat demek oluyor. Spina bifida hakkında yapılan araştırmalar folik asit eksikliğini gösteriyor. Her folik asit kullanmayanın bebeği spina bifidalı olacak diye bir kural yok tabi, spina bifida 500'de 1 görülüyor, ama isterse milyonda bir görülsün, böyle bir risk de alınmaz bence. (Alttaki linkte spina bifida hastası bebekler var, acı verici görüntüler uyarayım)
https://www.google.com.tr/search?q=...PT0QXM74DYCA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=681
Doktorlar da insan ve insanların görüşleri çeşit çeşit arkadaşlar. Folik asit kullanmak alabileceğimiz kolay ve risksiz bir önlem. Ben kullanılsın diyen ve demeyen insanlarla konuştum, bu konuda yapılmış bilimsel çalışmaları inceledim ve kendi kararımı verdim; şahsen kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Sizinle de görüşlerimi paylaşmak istedim.
Hepimize sağlıklı ve mutlu bir hamilelik diliyorum
allah yardımcınız olsun,bütünbunların son bulacağı bir günün geleceğini umut ediyorum ben halakızlar yaa burada şırnak meydan muharebesi devam ediyor..heralde hiç bu kadar karışmamıştır uludere olayından sonra..öğretmenevini taşlamışlar az önce..yarın gene çocuklarını okula yollamaz bunlarrr..offffffff offfffffff
:18:
gurbetlik zordur,bizim insanımız gibi olamaz hiç kimse.allah yardımcın olsun""hoşgeldin canım aramıza,benimde şuan yakın bir arkadaşım amerikada.ama o 35 haftalık hamile.orda doğum yapmak için gitti amerikan vatandaşlığı için.biraz önce skype de konuştuk.havalar çok kötüymüş.birde hep gözü yaşlı...."""
Canım ben Florida eyaletindeyim güneyde. Havalar şu anda oradaki Mayıs ayı gibi çok güzel. Ama tabii memleket hasreti çok zor. Memleketimde ilgili en küçük birşey aklıma gelse benimde gözlerimden boşalıyor. Eşim Amerikalı olduğu için daha çok hasret çekiyorum. Türkçe duymaya ve konuşmaya bile hasretim çoğu zaman. Burada insanlar çok farklı bir türlü alışamadım. Gerçi hiçbirşeylerine alışamadım. Kokuları bile bir garip geliyor. Yemekleri berbat. Memleketimin mis kokan ekmeğini bile çooook özlüyorum.
Ayrıca burada doktorlar çok vurdumduymaz hiç umurlarında değil bizim ne hissettiğimiz bazan çok yıpratıcı olabiliyor ve kuralları çok fazla. Özellikle asla değişmeyen kurallarından nefret ediyorum. Herşey para için. dostluk arkadaşlık hep paraya bağlı. Bazı durumlarda gerçekten elastikiyet gerekiyor samimiyet gerekiyor ama hiç yok. İnsan kendini yapayalnız hissediyor. 5 kez düşük yaptım sanki normal birşemiş gibi davrandılar teselli bile eden olmadı kimsenin umurunda olmadı dalga bile geçtiler yinemi hamilesin diye her seferinde utandım hamile olmaktan çok üzüldüm. Nasılsa düşürürüm gözüyle bakıyolar hep. Canım doktora gitmek istemiyor ama mecburum. Çok dua ettim inşallah bu defa Allah dualarımı kabul eder. Onlara inat alırım yavrumu kucağıma.
vuuuuuuuuuuuuuuu senin 9 aylık halini düşünemiyorumheh işte yaptım bak Tokoyay cım son halimefotoğraf makinesinden atmak istedim ama boyut büyük geldi ben de bilgisayardan telefonla tekrar çekip koydumEki Görüntüle 545804 Eki Görüntüle 545803
denedimmm ve hayatımı kurtardı resmen..bak yine canım çekti,vallahi ağzım sulandımidesi bulanan hamişler ayva yemeyi denediniz mi??? bende bulantı çok az yemek yerken bulanıyor fazla yiyemiyorum sadece bu. ama bende reflü hastasıyım o yüzden ne yersem yiyim midem inanılmaz yanıyo ve ağzıma acı su gelio. günün 12 saati bununla geçiyo çok yoruldum artık ve denemedim şey kalmadı. çiğ patates suyu bile içtim. ama geçen gün ayvayı keşfettim hem mide yanmasını azaltıyo hem de bulantıya iyi geliyo. zaten mide dostu diye geçiyo adı. denemenizi tavsiye edetim. ayrıca Protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içeriyor. bunun yanı sıra hamileyken ayva yiyenlerin bebişleri güzel olyomuş:))) denemekte fayda var, inş size de benim gibi iyi gelir..
inşallah çok bekletmeden gösterirler..hepimiz çok merak ediyoruzBen 24 kasımda gidicem kontrole 13 haftamız bitmiş 14.haftaya girmiş olucaz..Bir umut sorucam doktora bakalım ne dicek..Ona göre isim bulmak lazım yaaaa...Birde severken kızım yada oğlum demek istiyorum....
ooo çok erken öğrenmişler,birazda şans işi bebeğin nasıl durduğuna da bağlı,umarım bizimkilerde fazla merakta bırakmaz bizlerikızlar mayıs annelerinden iki kişi biri 11+5 te ,biri 12 haftada öğrenmiş cinsiyeti diğerleri yazmadı daha..bide çoğunu bulantısı gecmiş.bazılarınınki 11.haftada başlamış