hamilelikten veya morbus base sendromundan olduğu nasıl anlaşılıyormuş bir de internetten bakıyım dedim ama öyle bir şey bulamadım.
kan aliniyor canim guatrin degisik degisik hormonlari varmis yani tek bir hormon degil T2,T3, T4...falan yani...
bu dedim morbus bases. sendromu canim almanca adi, dur bir bakayim neymis ...
otoimmün hastaliklari arasina giriyor canim...tiriotun degisik alanlari varmis
aha buldum canimmmm...
Tedavi edilmeyen hipotiroidili hamilelerde bebekte ne gibi zararlar görülür?
Annedeki hipotiroidi bebekte birtakım ciddi psiko-nörotik sonuçlara neden olur. Bunun nedeni hamileliğin birinci yarısında çocuğun gelişmesi için anneden eş (plesanta) yolu ile çocuğa geçen tiroit hormonlarının azlığıdır. İkinci 3 aylık dönemde bebeğin beyin gelişmesi oluşmaktadır. Bu gelişme annneden geçen tiroit hormonları sayesinde olur. Üçüncü 3 aylık dönemde ise bebeğin beyin gelişmesi bebekte gelişen tiroit glandının salgıladığı tiroit hormonları sayesinde olur. Bu nedenle ikinci 3 aylık dönemde oluşan hipotiroidi, çocuğun beyninde geri dönüşümsüz bozukluklara neden olur. Üçüncü 3 aylık dönemde ise annede oluşan hipotiroidi bebeğin beynine daha az zarar verir. Gebeliğin ikinci yarısında annedeki tiroit hormon azlığı çocuğun IQ’sunun normale göre düşük olmasına, tedavi edilmeyen hamilelerde ise çocuğun IQ’sunun normalden çok daha düşük olmasına neden olur. Tedavi edilen vakalarda ise çocuğun IQ’su normaldir. Hamilelerde görülen tiroit hormon yetersizliğinin en sık sebebi Hashimoto tiroiditidir. Hafif veya subklinik hipotiroidinin de beynin normal gelişmesini engellediği ileri sürülmektedir.
Hamilelik sırasında hipotiroidi tanısı nasıl konur? Hangi durumlarda tedavi edilir?
Hamilelik sırasında oluşan hamileliğe bağlı bazı yakınmalar hipotiroidi belirtileri ile karışabilir. Hipotiroidi tanısı için en ideal yöntem serum TSH ve serbest T4 düzeyinin tespit edilmesidir.
• Serum TSH düzeyi yüksek veya serbest T4 miktarı normalin altında ise hamilede hipotiroidi mevcuttur ve tedavi edilmesi gerekir.
• Sadece tiroit antikorları yüksek ise (serbest T4 ve TSH normal) hastanın takip edilmesi gerekir, tedavi gerekmez.
• Antikorlar yüksek TSH düzeyi 2. nin üzerinde ise hasta tedavi edilmelidir.
• İlk aylarda hCG’ye bağlı olarak TSH düzeyi normalin altında olabilir.Bu nedenle serbest T4’ün düzeyi çok önemlidir. Bu durumda serbest T4 normalin altında ise hasta tedavi edilmelidir.
Hamilelerde görülen tirotoksikozun (zehirli guatr) sebebi nedir?
Hamilelerde tirotoksikoza (T3 ve T4 yüksekliğine) neden olan en sık iki hastalık vardır:
• Basedow –Graves ve (dedigim sanirim bu)
• Hamileliğin geçici tirotoksikozu Hamileliğin geçici tirotoksikozu’nda eşden (plesenta) salgılanan ve TSH etkisine benzer etki gösteren hCG (human corionic gonadotropin) hamileliğin ilk yarısında geçici olarak tirotoksikoza neden olur. Bu hastalığın seyri ve tedavisi Basedow-Graves’den tamamen farklı olduğundan ayırıcı tanı yapılması gerekir..
Zehirli guatıra neden olan diğer sebepler (Plummer gibi) oldukça nadirdir.
İlginize teşekkürler kızlar inşallah sağlıklı sıhhatli bebişlerimiz olsunda hiçbişeyin önemi yok cinsiyetleri öğrenenler var grupta bayağı erken söylüyor kaçıncı haftada öğrendiniz
amin insallah canim