Sabah kalkınca tekrar kontrol etmemde fayda var belki süt kanalllarından biri tikanmistir. Ama endişelenme elinle sürekli mesaj yapmaya calisKizlar sag mememde ic tarafinda bir sertlik var. Dokununca aciyo. Icime bi suphe dustu ya. Ne olabilir? Oglum gun boyu memede. Hatta bugun hic ayrilmadi diyebilirim. Yatinca farkettim.
Tıkanmış yaa benim de olmuştu. Bol bol emzir açılıyor. Hatta benimki böyle sol mememin sol tarafında baya büyük bi kitleydi. Emzirirken sıcak kompres yap. Emzirme aralarında da soğuk kompres yap. Duşta ince telli bir tarakla yavaş yavaş tarama hareketi ile masaj yapabilirsnKizlar sag mememde ic tarafinda bir sertlik var. Dokununca aciyo. Icime bi suphe dustu ya. Ne olabilir? Oglum gun boyu memede. Hatta bugun hic ayrilmadi diyebilirim. Yatinca farkettim.
Can'ım tam sorularıma cevap buldum teşekkürleR Ahmet'in kakası grip olup atlattıktan sonra Sümüksü ama öyle böyle değil, ara ara yeşil,ara arada pütürlü benimde kafama takılmaya başlamıştı , çok basınçlı yapıyor allahtan kan görmedım. Hiç bir belirti Yok ateş vs ama dışkı kültürüne bakılmadı . Ona baktırsam mı acaba yoksa sakin sakin gözlemlemeye devam mı etsem . İnşallah sizin sonuçlarınızda iyi çıkarkaldirmadim ama muhtemelen bi 2 hafta sonra sigmayacak :)
veririm tabi canim. bizim sumuksuluk hala devam.
bu arada soyle bi yazi buldum
http://www.doktoramcam.com/eyvah-bebegimin-kakasi-iltihapli/
"
Eyvah Bebeğimin Kakası İltihaplı
Meslek hayatımda sık sık duyduğum şikayet, bebeğimin kakası sümüklü, yeşil, tahlil yaptırdık dışkısında 8-10 adet, hatta bol lökosit görüldü. Bir türlü düzeltemiyoruz, kullanmadığımız ilaç kalmadı.
- Yazar: Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Düzltemezsiniz…. ve lütfen düzeltmeye çalışmayın, çünkü çoğu zaman normal, çünkü birkaç ay sonra kendiliğinden düzelecek. Bu şikayetle gelen ebeveynlere hep şunları sorarım ve genelde aynı cevapları alırım:
Çocuğunuzun ateşi var mı?
Cevap: Hayır
Dışkı kültüründe anormal mikrop üredi mi?
Cevap: Hayır
Çocuğun dışkısında kan var mı?
Cevap: Hayır. Ki bazen buna da hafif evet cevabı alabiliriz.
Çocuğunuzun beslenmesinde-emmesinde, kilo alımında bir problem var mı?
Cevap: Hayır çok güzel emiyor, kilosu da iyi.
Çocuğunuzun keyfi huzuru nasıl?
Cevap: Valla hiç hasta gibi görünmüyor, bir türlü anlayamadık, bu nasıl bir şey.
Evet sevgili ebeveynler birkaç kez başınıza gelmiş olabilecek, aslında fizyolojik yani normal olan bir durum. Eğer bu sorulara yukarıdaki gibi cevaplar veriyorsanız ne olur endişelenmeyin , çocuğunuz hasta falan değil, enfeksiyonu falan yok, o yüzden de endişelenecek bir durum yok. Bebeğinizi gözleyin, beslenmesini gelişmini takip edin, aksi bir durum olmadıkça bu konuyu yok farz edin, hatta unutun. Belki şaşırdınız, belki inanmakta zorluk çekiyorsunuz , sizi çok iyi anlıyorum, çünkü bu bilgiyi ilk duyduğumda ben de çok şaşırmıştım. Ama gerçekten çok sağlam bir dayanağım var.
Bu yazıyı yazarken bu konuda beni bilinçlendirdiği için sevgili hocam Fügen Çullu Çokuğraş’a teşekkür etmek istiyorum. Bir kongrede bu konuda yaptığı konuşmasında
“Değerli meslekdaşlarım ilk 4-5 aydaki ufak bebeklerin dışıkısındaki lökositi ne olur tedavi etmek için uğraşmayın, çünkü çoğu zaman normal bir durum” cümlesi hala kulaklarımda çınlıyor. Hatta son toplantılarda birçok hocamız bunun normal olduğunu, 6-7 aya kadar uzayabileceğini ifade ediyor. Son yıllarda bu çocuklara yapılan moda bir dışkı testi var, Calprotectin, bu lökositlerin salgıladığı bir protein, bu yüzden de lökosit bulunan her dışkıda Calprotectin yüksek bulunur, bu testi de bu durumda yapmanın, ve buna göre panik olmanın da çoğu zaman hiçbir anlamı yok. Bu test çoğu bebekte laboratuarın üst sınırı olan 50-100’den fazla çıkıyor, ancak çoğu zaman 300-400’ün üzerinde olmadığı sürece çok anlamlı değil.
Bu durumun 2 sebebi vardır:
Sonuç olarak bebeğinizde yukarıdaki durum var ve bebeğinizin başka hiçbir şikayeti yoksa antibiyotik kullanmak gereksizdir. Üstüne üstlük bu durumda antibiyotik kullanımı bağırsakta flora adını verdiğimiz normal-faydalı mikropların dengesini de bozarak sorunun uzamasına ve daha da önemlisi bağışıklık sisteminin dengesinin alt-üst olmasına sebep olur. Bu gereksiz antibiyotik kullanımı da yavrunuzun tüm hayatını olumsuz etkiler. Gereksiz kat diyetler, annenin psikolojisini bozar, anne-bebek beslenmesini olumsuz etkiler, hafif alerjilerin kendi kendine iyileşme fırsatını ortadan kaldırmış olur.
- Bebeklerin bağırsak duvarı çok ince ve kırılgan bir yapıya sahip ve gözle görülmeyen çok ufak mikroskobik delikler var, adeta elek gibi. Ve bu delikler bağırsakları besleyen ince kılcal damarlarla çok yakın ilişki içinde. Sonuç olarak kandaki lökosit dediğimiz iltihap hücreleri çok kolaylıkla dışkıya karışır, dışkıyı sümüksü bir hale getirir ve doğal olarak tahlil yapıldığında da laboratuar dışkıda bu lökositleri görür.
- İlk 2 yaşta bebeklerde bağışıklık sisteminin merkez üssü bağırsaklardır. Anne sütü aracılığıyla bebeğe geçene besin proteinleri bağışıklık sistemini uyarır, tepki de bağırsaklara lökosit yani iltihap salınımıdır. Çok aşırı ve sürekli olmadığı sürece hiçbir önemi yoktur. Aslında anne sütü bebeğe alerji aşısı yapmış gibi olur ve çok düşük dozlarda gıda proteinlerini vererek bebeği tüm gıdalara alıştırır, bu nedenle hafif alerji vakalarında anneye katı diyet yaptırmak yerine azar azar bu gıdaları yemeye devam etmesi daha mantıklıdır. Ürtiker(kurdeşen), egzama ve anafilaksi gibi ağır alerjik reaksiyonlar olmadığı sürece katı diyetler de gereksizdir.(2016 Milli Pediatri Kongresi bildirisi)
Bebeklerin Kakasında Neden Kan Görülür?
Bebekler çoğu zaman ıkınarak ve zorlanarak, bazen de patlar gibi basınçlı bir şekilde kaka yaparlar, bu durum kılcal damarların çatlamasına dolayısıyla çizgi şeklinde bazen tek bir parça olarak kakada kan görülmesine sebep olabilir. Kan bundan biraz daha fazlaysa bazen besin alerjisine bağlı olabilir, ancak yine de çok yoğun değilse, yukarıdaki ağır alerji belirtileri eşlik etmiyorsa diyet yapılmasa da kendiliğinden bir süre sonra düzelir. Katı diyetler hafif alerji vakalarının iyileşmesine engel olur.
Sevgiyle ve sağlıcakla kalın"
cok uzun surmuyorsa ara sira oluyorsa ben olsam gozlemlemeye devam ederdim. ama bizim 20 gunu gecti bu sumuksu kaka o yuzden yaptirdik gaita testini. insallah canim.Can'ım tam sorularıma cevap buldum teşekkürleR Ahmet'in kakası grip olup atlattıktan sonra Sümüksü ama öyle böyle değil, ara ara yeşil,ara arada pütürlü benimde kafama takılmaya başlamıştı , çok basınçlı yapıyor allahtan kan görmedım. Hiç bir belirti Yok ateş vs ama dışkı kültürüne bakılmadı . Ona baktırsam mı acaba yoksa sakin sakin gözlemlemeye devam mı etsem . İnşallah sizin sonuçlarınızda iyi çıkar
Benim kizin hep aynı tarasa yatmaktan o kısım biraz duzlesmis. Bir sağa bi sola yatırmak lazım aslında böyle olmasın diye ama bizim kız kafasını çeviriyor hep aynı tarafa biz ne yapsak da. Duz kafa yastığı görmüştüm hamileyken belki o alinabilirKızlar merhaba. Bebeklerimizi nasıl yatırıyorsunuz benim kızım sırt üstü yatmayı çok seviyor ama zamanla kafasının şekli değişir arkası düzleşir diye de korkuyorum ne onerirsiniz
cok uzun surmuyorsa ara sira oluyorsa ben olsam gozlemlemeye devam ederdim. ama bizim 20 gunu gecti bu sumuksu kaka o yuzden yaptirdik gaita testini. insallah canim.
bide bu ara fazla konak olmaya basladi. bide kulak arkasi kabuklanma oluyor. bu da aleri sebebiyle olabiliyormus. umarim gercekten alerjik bisey yuzunden olmuyordur bu bulgular.
Bizdede mukuslu kaka vardı.Doktorumuz kan, kilo kaybı,vücudu kaplayan egzama yoksa tahlile gerek yok dedi. Önlem amaçlı süt ürünlerini azalt ve Biogaia devam et dedi.Dediğin gibi umarım alerji yoktur.Bugün mukuslu kaka gelmedi ama saçında konak ve kulak arkası kuruluğu var.Kuruluk için mustelanın atopik cilt kremini kullanıyorum. Saçı içinde zeytinyağına başlayacağım.Sen konak ve kuruluk için ne yapıyorsun?cok uzun surmuyorsa ara sira oluyorsa ben olsam gozlemlemeye devam ederdim. ama bizim 20 gunu gecti bu sumuksu kaka o yuzden yaptirdik gaita testini. insallah canim.
bide bu ara fazla konak olmaya basladi. bide kulak arkasi kabuklanma oluyor. bu da aleri sebebiyle olabiliyormus. umarim gercekten alerjik bisey yuzunden olmuyordur bu bulgular.
Evet canımSen ne zaman başlamayı düşünüyorsun canım ikinci dönem mi akademisyendin demi
kuruluktan ziyade kulak arkasi kabuk seklinde. islak pamukla temizliyorum. konak icin de zeytinyagi surup bekletiyorum sonra tarayip dogru banyoya. ama tamamen geciremedim. karbonati deneyecegim bideBizdede mukuslu kaka vardı.Doktorumuz kan, kilo kaybı,vücudu kaplayan egzama yoksa tahlile gerek yok dedi. Önlem amaçlı süt ürünlerini azalt ve Biogaia devam et dedi.Dediğin gibi umarım alerji yoktur.Bugün mukuslu kaka gelmedi ama saçında konak ve kulak arkası kuruluğu var.Kuruluk için mustelanın atopik cilt kremini kullanıyorum. Saçı içinde zeytinyağına başlayacağım.Sen konak ve kuruluk için ne yapıyorsun?
yuz ustu yatirmayi da deneyebilirsinBenim kizin hep aynı tarasa yatmaktan o kısım biraz duzlesmis. Bir sağa bi sola yatırmak lazım aslında böyle olmasın diye ama bizim kız kafasını çeviriyor hep aynı tarafa biz ne yapsak da. Duz kafa yastığı görmüştüm hamileyken belki o alinabilir
Yüz üstü bile aynı yönü buluyor :)()yuz ustu yatirmayi da deneyebilirsin
Bekleriz cnm :) becerikli anne baska bişey :)Yok cnm bunlar hazır olanlar. Etkinlik kitabı olarak favorim yumurcak yayınlarınınkiler. Ama kendim de yaptıkça paylaşırım dijitalleri :)
Değiştirerek yatırıyorum,bazen sag bazen sol bazende düzKızlar merhaba. Bebeklerimizi nasıl yatırıyorsunuz benim kızım sırt üstü yatmayı çok seviyor ama zamanla kafasının şekli değişir arkası düzleşir diye de korkuyorum ne onerirsiniz
Ay canım bizimki hastaneden 2550 çıktı. Ona rağmen kimse kucaklamak istemedi ufacık diyehastaneden 1600 gram cikti emir,1890 dogmasina ragmen. kilosunun az olmasininda etkisi var tabi kati olmamda. daha yeni ulastik 3500 kilolara. o yuzden veremezdim kimselere.
iyice ele avuca gelsin 4 5 aylik olsun da daha alirlar:)
Heyet raporu ayarlayabilsem ben de alırdım ama nerdeee.Keşke olsa. Benim doğum izninin 10 haftası yaz tatili nedeniyle yandı. Izin bittiğinde bebegim 2 aylik bile olmamış oluyor. Dönemi heyet raporuyla tamamlamayı düşünüyorum gerisi allah kerim. Insanın ici elvermiyor birakmaya. Ben geçen kayinvalideme bırakıp çıktım dayanamadım hemen veri döndüm
Sırt üstü yatırıyorum kafasını zaten yana çeviriyor. Çöl nadir burnu tıkanık diye kafası düz yattığı da oldu tabi ama nadiren. Bazen de tan yatırıyorum ama öyle 90derece yan değil 45 derece açıyla yatırıyorum yoksa öne veya arkaya devrilir Allah korusun.Kızlar merhaba. Bebeklerimizi nasıl yatırıyorsunuz benim kızım sırt üstü yatmayı çok seviyor ama zamanla kafasının şekli değişir arkası düzleşir diye de korkuyorum ne onerirsiniz
Ya canım benim düşünme ve belirti ara a lütfen alerji için. Benim gibisin biraz :)cok uzun surmuyorsa ara sira oluyorsa ben olsam gozlemlemeye devam ederdim. ama bizim 20 gunu gecti bu sumuksu kaka o yuzden yaptirdik gaita testini. insallah canim.
Ay yavrum kıyamam
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?