2017 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğinizin cinsiyeti ne olacak ?

• ikiz oğullarımız olacak

OY: 0 0,0%

• Ankete Katılan
    333
İş bankası yayınlarından hareketli kitaplar hayvanları aldım. İlk gösterdiğinde sanırım eşşek zamanındaydı huysuzlandı. Daha sonra keyfi yerindeyken gösterdiğimde ilgilendi. Ben beğendim, başarılı bir kitap. Ayrıca fischer pricenin eğitici ayıcığını aldık. Onuda sevdi. Ses çıkardıkça gülüyor.
İlk kelimelerim setinden 3 minik kitap, dokun öğren iyi geceler,todizoo çıngır top aldık. Geldiğinde görüşlerimi ve bebeğin tepkilerini yazarım.

masallah damlaya

Bebeğin dil gelişimi şu şekilde gerçekleşir:
  • Bebek ilk bir ayda ağlama, öksürme, hapşırma gibi doğal sesler çıkarır. Birinci ayın sonunda ağlamaları çeşitli durumlara göre farklılaşmaya başlar.
  • İkinci ve üçüncü aylarda bebek güler, ” k” ve “g” gibi ünsüz ve “a” “e”, “o” gibi ünlü harfleri çıkarmaya başlar.
  • 4 ve 6. aylar arasında ünlü ve ünsüz seslerin sayısında artış gözlenir, altıncı ayın sonuna doğru ünsüz ile ünlü sesleri birleştirmeye başlar; örneğin ba, da, ma v.b.
  • 7 ve 10. aylar arasında ma-ma gibi hece tekrarları gözlenir. Bebek yetişkin konuşmasına benzeyen ancak anlaşılmayan diziler meydana getirir. On birinci aydan itibaren anlaşılmayan ses dizileri arasına tek heceli sözcükler yerleştirmeye başlar. İlk anlamlı sözcükleri telaffuz etmeye başlar.
  • 12 ve 18. sekiz aylar arasında sözcükleri amaçlı olarak kullanır. 3-50 sözcükten oluşan sözcük dağarcığı vardır. Nesneleri ve vücut bölümlerini gösterir.
  • 18 ve 24. aylar arasında basit yönergeleri yerine getirir, nesneleri ve resimleri isimlendirir. Sözcük dağarcığı 50-70 sözcük içerir.
  • İki yaş çocuğun yürümeye, konuşmaya, kendi benliğini fark etmeye başladığı bir dönemdir. Yaşamın ikinci yılındaki hızlı gelişim çocuğu pek çok açıdan bağımsız hale getirir. Motor yeteneklerle dil becerisinin kazanılmasının çocuğun bağımsızlığındaki etkisi büyüktür. İki yaş çocuğu koşar, tutunarak merdivenleri inip, çıkar. Bu dönemde bildiği 70 veya daha fazla sözcüğü kullanır, iki sözcükten oluşan basit cümleler kurar. İki yaş sorgu çağıdır. Bu evrede çocuk nasıl ve niçin sorularını ısrarla sorar.
0-2 yaş çocuğunun dil gelişimini desteklemek için neler yapabilirsiniz?
  • Bebeğinizin gözlerinin içine bakarak ve gülümseyerek onunla konuşun. Onu ismi ile çağırın.
  • Yatağın üzerine bebeğin göz teması kurabileceği, renkli, farklı sesler çıkaran hareketli oyuncaklar asın. Seslere yönelmesi, hareketleri izlemesi için yönlendirin. Dördüncü aydan sonra oyuncağa uzanması ve dokunması için destekleyin.
  • 3-4. aydan itibaren bebeğinizi kucağınıza alarak ayna karşısına geçin. Ona ismi ile seslenin, çıkardığı sesleri tekrar edin.
  • Bebeğinizi olabildiğince çok aile görüşmelerine dahil edin. Akşam yemeğinde masada diğerlerinin konuşmalarını dinleyerek çok sayıda kelime öğrenir.
  • 12. aydan itibaren çocuğunuzun eline orta büyüklükte kırılmayan çelik ayna vererek “Bak benim burnum burada, senin burnun nerede ?” şeklinde oyun oynayabilirsiniz.
  • Resimli kitaplar okuyun. Sayfaları çevirmesi için fırsat yaratın. Okuduğunuz hikayeler hakkında basit sorular sorun. Resim göstererek “Bu ne?” diye sorun.
  • Masal, çocuk şarkıları, ninni, klasik müzik dinletin.
  • Radyonuzu açın ve programları değiştirin. Müzik ve haberler bebeğinizin değişik tonlu sesler duymasını sağlayacak, duyduklarına tepki verecektir.
  • Çocuğunuzla bebeksi konuşmak yerine onunla doğal şekilde konuşmaya özen gösterin.
  • Onun çıkardığı sesleri taklit edin. Bebeğinizin söylediği ”ba ba” “de de” gibi sesleri içeren cümleler kurun ; “Ba-ba seni seviyor”, “De-de geldi” gibi.
  • Altını değiştirirken yumuşak sesle şarkılar söyleyin. Günlük hayatınızda neler yaptığınız hakkında, bebeğinizin hayatında olan kişiler; abla, ağabey, büyükanne v.b., ev hayvanlarına ilişkin şarkılar yaratarak söylemeyi deneyebilirsiniz.
  • Bir yaşından itibaren bebeğinize çevresini keşfetmesi için fırsat tanıyın.
  • Etrafındaki insanlara, çocuklara tepki göstermesi için onu cesaretlendirin; gülümsemek, el sallamak gibi. Oyun alanlarında yaşıtlarıyla zaman geçireceği ortamlarda bulunmasını sağlayın.
  • 1.5 yaşından itibaren bebeğinize resim kağıdı ve boyalar vererek resim yapması için destekleyin.
  • Bebeğinizi 18 aylıktan itibaren müzik eşliğinde dans etmesi için teşvik edin. Hızlı müzikle hızlı dans ederek “hızlı” sözcüğünü kullanın. Dingin müzikle yavaş hareket ederek “yavaş” sözcüklerini öğrenmesini sağlayın.
  • 2 yaşından itibaren bebekler gözledikleri olayları taklit etmeye başlarlar. Bu dönemde çocuğunuzla birlikte günlük yaşantıyla ilgili oyunlar oynayabilirsiniz. Örneğin bebeği yıkama, uyutma, yemek yedirme v.b.
  • Çocuğunuzun dil gelişimi konusundaki endişelerinizi uzmanlarla paylaşmaktan kaçınmayın.

KABA MOTOR BECERİ GELİŞİMİ KONTROL LİSTESİ

0-3 Ay

• Elini ayağını birlikte hareket ettirir.
  • Yüzükoyun yatarken başını 45 derece kaldırır.
  • Kucağa alındığında başını dik tutar.
  • Oturtulduğunda başını dik tutar.
  • Kucağa oturtulduğunda etrafa bakar.
  • Sırtüstü yatarken ellerini göğsünde birleştirir.
  • Ayakta tutulduğunda ayaklarıyla yeri itme hareketi yapar.
4-5 Ay
  • Kısa süre destekle oturur.
  • Yüzükoyun yatarken dirseklerden destek alarak göğsünü kaldırır.
  • Oturtulurken başını kaldırır.
  • Ellerinden tutulup çekildiğinde başını ve gövdesinin üst kısmını taşır.
  • Koltuk altından tutulduğunda kendi ağırlığını taşır.
  • Sırtüstü yatarken yan döner.
6-7 Ay

• Yüzükoyun yatarken ellerinden destek alarak kendini kaldırır.
  • Az destekle oturur.
  • Yüzükoyun pozisyonda elleri ve dizleri üzerinde doğrulur.
  • Ellerini zemine dayayarak oturur.
  • Sırt üstü yatarken yüzükoyun döner.
8-9 Ay
  • Destek almadan oturur.
  • Kendi başına emekler.
  • Bir yere tutunarak ayakta durur.
  • Sırtüstü pozisyondan oturur pozisyona geçer.
10-12 Ay

• Çeşitli şekillerde oturur.
  • Desteğe tutunarak kalkar.
  • Desteğe tutunarak yana doğru yürür (sıralar).
  • Kısa bir süre kendi başına ayakta durur.
  • Ayaktayken çömelir.
  • Ellerinden tutulduğunda birkaç adım atar.

Ya bizdede bu ay 3. Ay kontrolünde dedi ufurum gibi bişey var ama önemli değil dedi. Olur bu tür sesler haberiniz olsun diye söylüyorum dedi. Ama tabi benim içime kurt düştü . Çocuk kardiyolojisine götüreyim dedim şimdide hasta oldu iyileşsin goturcem. Ama doktorun dediği bu tür ufurum ler olabilir bu aylık cocuklarda 6. Ayda gerekirse ekonomik çekeriz dedi

Dayanamadım götürdüm dr a denizi. Genel muaynede hiç bişey yok. Sadece dişler kabarmış dedi. Ama diş bukadar huysuzluk uykusuzluk yapmaz dedi. Her ihtimale karşı kan ve idrar istedi. Bunlardada bi sorun yoksa diş ve atak haftası birbirine karıştığı içindir diye düşünüyorum dedi. Yaptırdık eve geldik şimdi. Sonuç çıkınca dönecek bana.umarım bişey çıkmaz.

Kızlar selam,

Ege'yi gezmeye çıkardım bugün, bir akrabanın kucağına verince yine çıldırdı. Katılarak ağlıyor başkasına verince bizimki dudak büzmeye falan geçti artık :) Kıpkırmızı oluyor.
Dün ona "Dokun Öğren Pofidik dostlar" kitabı aldım. Baya ilgisini çekti, resimlerine falan bakıyor hoşuna gitti. Bir de bu aralar iyice konuşmaya çalışıyor gibi. Değişik sesler çıkartıyor :) Büyüyor bizim ufaklıklar.

Hepinize keyifli günler.

Merhaba arkadaşlar sırf size yazmak için siteye yeni üye oldum. Çoktandır dışarıdan takip ediyorum.daha doğrusu hamileligimi İlk ogrendigimden beri hepinizi azcok tanıyorum. Geçenlerde buraya yeni üye olan arkadaşımın dediklerine kendi adıma sonuna kadar katılıyorum.sanirim tubigo idi. Beni de aranıza alırsanız çok ama çok sevinirim. 9agustos doğumlu bir kızım var. Bebeğini yalnız büyüten bir anne olarak sizlerden gerçekten çok şey öğrendim. İnşallah bundan sonra burda aktif olup sizlerle arkadaş derttas olmak istiyorum. Hayırlı kandiller hepimize

Hoşgeldin

Hoşgeldin canım :) Paylaşım ve deneyimlerini merakla bekliyoruz.

Gel canım, hoş geldin:))

G gunesli gunler canim bu kartlar vardi ya hani,onlari sen mi paylasmistin?
Evet canım
https://drive.google.com/folderview?id=0B-dhhwufmkNoMTRHM1h1Q1NBakk
Bu arada bazılarını daha renklensirecegim. Paylaşırım buradan. 4 aydan sonra siyah beyaz kırmızı gösterebilirmişiz.
Merhaba hoş geldin :) Paylaşımlarını bekliyoruz.
Kizlar hastayız vs ama mevludumuzude yaptık bu arada bitti hayırlısıyla
Allah kabul etsin canım. Geçmiş olsun.bunarada

hosgeldin canim
allah bagislasin yavrunu.
yalniz buyutuyorum demissin. yasadigin sehirde kimse yok mu,var da yok mu?

sagol canim. suanda siyah beyaz olarak gosterecegim degil mi?
bunlari siyah beyaz cikti alip kartona mi yapistirdiniz?
eger oyleyse kartonun rengi ne renk olmali?
yapilmis hali varsa paylasabilir misin canim?

4 tane soru cumlesi

Hosgeldin :)Ben de yalniz buyutuyorum.Anliyorum seni,cok zor ama keyifli :)
Amin. Bizim de durumlar aynı.
Bizim de oyle.Artik anladim uyku sevmiyo :)Koynumda uyuyo gerci hakkini yemiyim kizimin ,yataga degmicek totis :)

Kizlar hastayız vs ama mevludumuzude yaptık bu arada bitti hayırlısıyla
Allah kabul etsin canim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…