5,5 aylık bir bebekten bahsettiğimizin farkındasın değil mi? Düşük tartılı bebekler “doktor tavsiyesi ile” dördüncü aydan sonra ek gıdaya başlayabilir. Anne sütünün faydasını azaltır elbette ama aynı şey mama için de geçerli.Yok saçma bir soru değildi, ben de birkaç hafta önce bir ekran görüntüsü görsem anlamazdım hangisi olduğunu o yüzden dedim zaten öyle bir şey keşfettim diye. Ben seviyorum okumayı, daha fazla farklı fikre daha kısa sürede ulaşabiliyorum ve içlerinden aklıma yatanı bulup onun üzerinden araştırmaya devam ediyorum. Bekle bence de nisan bile olur mart yine tam hastalık zamanı oluyor.
Sen rastgele ek gıdaya başladın demedim ben zaten, doktorunu dinledin, doktorun bebeğinin başlamaya uygun olduğunu düşündü ve öyle başladın. Ama bütün çocuklar aynı fiziksel gelişimdeymiş gibi mama yerine ek gıda önermek doğru değil. Sindirim sistemi belli bir seviyeye gelmiş çocuk için elma vermek zehir değildir ama tam gelişmediyse zehir olabilir bunu biz bilemeyiz.
Her neyse mesajın can alıcı yerine döneyim, daha birkaç ay önce samimiyetle birbirimize mesajlar atıp gülüşüyorduk haklısın. Ben de samimi bir ortamımız var saniyordum, samimiyetle ilgisinin olmadığını görene kadar. Bir şafak vaktinde yoğun bir samimiyetsizliğe denk geldiğimden beri içimden gelmiyor. Yanlış anlamışsın sahibi görmesin diye etiketlememezlik etmiyorum buraya yazıyorsam herkes görsün diyedir sen görmesen böyle böyle yazılmış diye sana yetiştirileceğini bilmediğimi düşünme. Ben içimin gülmediği insana yüzümün gülmesini samimiyetsiz bulduğum için böyle yazmayı tercih ediyorum. Burayı seviyorum, bilgi paylaşımından çok şey öğrendim benden de bir şeyler öğrenen olmuştur belki inşallah, bunu kaybetmeye niyetim yok ama eskisi gibi şen şakrak olabilecek bir yapıda da değilim. Gerginlik sevmiyorum doğru ama lise kantini ilişkilerini de sevmiyorum. Sanki gerginliği ilk çıkaran benmişim gibi yazmışsın da senin yazdığına baksak ilmek ilmek işlenmiş laf sokmaları bulmak için büyüteçe ihtiyaç yok göze çok net batıyorlar sen bunu yapıyorsan benim yapmamak için bir sebebim yok.
Son olarak tavrın ya da şöyle söyleyeyim genel tavır sadece sabrını son haddine kadar sınayanlarla kalsaydı benim umrumda olmazdı ki aylarca o şekildeydi durum ve umursamadım beni ilgilendirmeyeceği için yetişkin kadınlarız sonuçta herkes herkesi sevmek zorunda değil ama tavır hiç ilgisi olmayan niyeti iyi insanlara sıçrayınca ben kendimi bertaraf hissetmek istemedim. Yangın ve karınca hikayesinde olduğu gibi en azından tarafım belli olsun istedim, aynı şey -tavırları göz önüne alarak benzetiyorum- lisede olsaydı vereceğim tepkiyi verdim. Yapanların karşısında durdum ve memnuniyetsizliğimi her fırsatta belli ettim. Bebeklerimiz büyüdüğü sürece burada vakit geçireceğiz ama bu arkadaş olmamız anlamına gelmek zorunda değil. Sen yazarsın ben faydalanacağım bir şey varsa alırım, ben yazarım sen varsa fayda sağlayacak bir şey alırsın, Allah korusun çocuklarımız hastalanırsa geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz gerisi benim için önemsiz. Senin için de öyledir eminim bu saatten sonra. Varsa yazdıklarımda yanlış bulduğun şeyler sen de yaz tabi ki ben okudum araştırdım her şeyi doğru biliyorum demem, yanlışımı öğrenirim aynı şekilde senin ya da herhangi birinin yazdıklarında yanlış bir şey bulursam aynı şekilde davranacağımı tahmin etmişsindir. Burası hepimizden öte bir alan, sadece buraya yazan insanlar değil yazmayan çok kişi tarafından da takip ediliyor. Yanlışı doğru diye tanıtmak, yanlışa yanlış dememek bir kişinin bile aklını karıştırsa bundan etkilenecek olan bir bebek. Herkes gördüğünde durdurmalı.
Ay ben de şafak vakti yazdım, neyse tek olduğum için operasyon hissiyatı yaratmaz en azından.
Haklısın yazanlar ya da okuyanlar büyük ölçüde bilinçli ve farkındalığa sahip ama herkes aynı diyemeyiz ki, burada yazana belki yazan kişinin düşüncelerini genelde beğendiği için köru körüne inanacak insanlar da olabilir etkilenen hayat bebek hayatı başka bir şey olsa umrumda olmaz belki ama haberlerde gördüğümüz zor durumda olan bebeklere bile üzülüyorum ben elimden bir şey gelse yaparım, burada en azından bir annenin farklı fikre kapılmasına ya da yanlış olanın da farkında olmasına uğraşıyorum. 1 yıldır buradayım hep aynı şeyi istedim. Önemli olan bebekler çünkü. Benim tepkim hep bundan, kendi payıma düşen gerginlik için özür dilerim. Kimsenin huzurunu kaçırmak değil niyetim. Bir Ortaçgil dokundurmasıyla bitireyim ama ben konuşmazsam ben olamam ki
””””Dördüncü aydan itibaren bebeğinizin enerji gereksinimi artacaktır. Bebeğinize ek kalori sağlayacağından dördüncü ve altıncı aylar arasında katı gıdalara başlamak idealdir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi kilo kaybı olmadan sağlıklı büyüyen bebekte 6. aya kadar sadece anne sütünün devam ettirilmesi şeklindedir. Bu dönemden sonra da bebeğinize olabildiğince anne sütü vermeye devam etmelisiniz.””””””
İlk kızımı 2 sene verimli şekilde emzirdiğim için ek bir anne sütü eğitimi alma gereği duymuyorum. Bunu da emzirmekte kararlıyım zaten.. herkese de aynısını tavsiye ederim.. ama kimseyi de ek gıdaya 15-20 gün erken başlamayı düşünüyor diye bunaltmak istemem.. zaten buradaki herkes ilk altı ay anne sütü muhabbetini ezbere biliyor. Aynı kişiye aynı mesajın cevabı olarak tekrar tekrar yazmaya gerek var mı? Bu katı ve kati yönlendirmeler yüzünden bebeğini ayağında vs sallayan bir sürü kadının buraya yazmaya çekindiğini biliyor musun? Zira bu ortamda daha önce “neee sallayarak mı uyutuyosunuz??” şeklinde abartılı yorumlar da yapıldı... sallamamak için arabayla gezdirilmesi de bana çok ironik ve komik gelmişti ama “neee arabada uyumaya mı alıştırıcan?” yazmadım çıkıp da.. ne lüzum var, nasıl isterse uyutsun diye düşündüm.. çocuğu dövdük yazmamış neticede, rakı da içirmemiş; olayı dramatikleştirmeye gerek yok dedim.. herşey bir tarafa biz de yaptık ilkinde.. şimdi kalkıp da “cık cık” desem büyük ikiyüzlülük.. bu arada dördüncü ay bitince eğitim vericem diyenler vardı, o konuda fikrimi beyan ettim diye haddini aşanlar? e hani uyku eğitimi?? “İnsanlara vicdansız demişiz muamelesi yapılmıştı, 40 dakika ağlayınca dayanamayıp almışsın kucağa ama” desem bak bu güzel laf sokmak olur işte.. değdi mi tartışmaya peki? Değmedi.. boşuna tadımız kaçtı...
bu arada ben o mesajda da kimseye öyle ilmek ilmek laf falan sokmaya çalışmadım. Tekrar tekrar okudum, hele ki senin alınabileceğin hiçbir şey yok. Gerçekten doğrudan sorunun sahibine yönelik her kelimesi.. şu şafak vakti mevzusuna gelince, arkadaşına sorabilirsin bana kırılmış mı gücenmiş mi, arka planda ne konuşmuşuz kendisiyle? Herşey bir yana senin üslubunu herkes çok takdir eder biliyosun, haliyle benim sana alttan alttan birşey yazmaya çalışmam, öyle ilmek ilmek uğraşmam falan gerekmez; çirkinleşmeyeceğini bildiğim için etiketler yazarım zaten aynen dün yaptığım gibi. Bütünüyle yanlış anlamışsın yani :))) ayrıca “antibiyotik vermeyin, verdirmeyin” yazan da oldu benim “çocuk mosmor oldu tıkandı, doktora gittik, antibiyotik verdi bla bla” diye yazdığım mesajın tam da üstüne. Ben o tarz bir üslüpla “mama verme, verdirme, elma yedir” de demedim üstelik.. kendi fikrim olduğunu beyan edip sonuna da sen yine de içgüdülerini dinle yazdım.. baya masum kalıyor mukayese edince yani.. keşke o zaman da kimsenin vebalini almayayım diye yorum yazsaydın. “Zatürre olması mı yoksa ilaç kullanması mı daha zararlı” tartışmasının üzerine.. zira doktoru verdiği halde antibiyotik kullanmamış olanlar da olabilir bu durumda mesajlardan etkilenip.. kısacası buradaki her kelimemizin bir yerlerdeki bebeklerin hayatını etkilediğini düşünüyorsak hemen hemen her yazımda “doktorumuz şöyle dedi”, “bence böyle” gibi ifadeler kullandığım için vicdanen çok rahatım.. çoğumuz da en ucuzu bir asgari maaş eden akıllı telefonlarımızla giriyoruz buraya.. herkes iyi doktora götüremiyor demagojisini de hayatta kabul etmem yani.. kritik kararlarda buradaki herkes mecbur kalırsa birkaç defa en iyi doktora bile götürebilecek maddi imkana sahip.. birbirimizle tecrübelerimizi paylaşmak için buradayız, kimsenin üstüne daha fazla mesuliyet bindirilemez.. illa da bindirilmesi gerekiyorsa onu da “ateşi kırk olana kadar ilaç vermeyin, antibiyotik vermeyin, ağlarsa ağlasın illa da uyku eğitimi” diye her konuda keskin yorumlar yapanlar düşünsün..